Коли потрібно нагодувати всю сімʼю, а біля плити стояти не хочеться, на допомогу приходить мультиварка. Вона багатофункціональна, підходить для приготування будь-яких страв із повсякденного раціону. У ній можна приготувати їжу на святковий стіл. Завдяки підтримці автоматичних режимів, у мультиварці реально спекти торт, смажити оладки, зварити суп або зробити хрусткі меренги.
Доглядати мультиварку навіть простіше, ніж плиту. Головне — дотримуватись правил експлуатації чаші й періодично очищати корпус від видимих забруднень за допомогою губки або серветки. За умови частої експлуатації місце під мультиварку варто виділити на кухонному столі. Якщо вона працює рідко, для зберігання можна використовувати підлогову або підвісну шафку.
Мультиварка: особливості та можливості
Зовні мультиварка схожа на модернізовану каструлю з екраном, кнопками та ергономічною ручкою. Відмінність — у роботі від електромережі. Її не потрібно ставити на плиту або поміщати в духовку для нагрівання, бо вона має власний нагрівальний елемент.
У функціональному плані у мультиварки багато спільного з варильною панеллю, духовкою, мікрохвильовою піччю та іншими кухонними приладами. Її можна використовувати для термічної обробки сирих продуктів, повністю готових та напівфабрикатів.
Готувати у мультиварці зручно. При правильному виборі настройок ризик підгоряння їжі мінімальний. Поки готується вечеря чи обід, можна займатися іншими домашніми справами. Страви, які можуть «втекти», зручно готувати під відкритою кришкою. Те саме стосується продуктів, які потрібно добре підсушити, наприклад, безе або домашніх снеків.
Різновиди мультиварок
За принципом функціонування та призначенням виділяють також кілька різновидів:
- Повільноварки забезпечують тривалу плавну термічну обробку. Їжа в них виходить ситною та корисною, але перед початком приготування доводиться набратися терпіння. Звичні страви можуть готуватися до кількох годин.
- Скороварки гарантують швидке приготування коштом підвищеного тиску та високої температури нагрівання. На відміну від повільноварок, вони в найкоротші терміни справляються навіть зі складними рецептами.
- Пароварки обробляють їжу гарячою парою, тим самим зберігаючи та посилюючи її корисні властивості. Найчастіше стають у пригоді в господарстві молодим мамам, прихильникам правильного харчування, людям із захворюваннями ШКТ.
- Мультипечі підтримують велику кількість функцій, повʼязаних із запіканням або обсмажування продуктів (гриль, фритюр). Оптимальні для частого приготування хлібобулочних виробів.
Головні характеристики
На якість роботи впливають навіть такі незначні нюанси, як формфактор та матеріал чаші, конструкція кришки та якість ущільнювача. Якщо кришка нещільно закривається, у процесі приготування можуть виникати проблеми. Зʼявляється ризик отримання опіку гарячою парою.
Пристрої, деталі яких можна мити в посудомийці, — практичніші. Вони слугують довше, оскільки у користувачів не виникає «спокуси» пройтися по чаші скребком або абразивною губкою. Посудомийна машина добре відмиває жир та залишки їжі.
Щодо дизайну мультиварки, з ним можна не морочитися. Всі моделі поєднуються з будь-яким інтерʼєром та з іншою побутовою технікою. Єдине, чому варто приділити увагу, — колір корпусу. Він має підходити під оформлення кухні. Якщо вона у темних тонах, можна вибрати чорну чи коричневу модель. Для кімнати зі світлим оформленням краще взяти білу або сріблясту мультиварку.
Обʼєм
За розміром та корисним обсягом мультиварки ділять на три категорії: компактні, середні та великі.
- Маленькі моделі (до 2 л) призначені для індивідуального використання. Це «холостяцький» варіант, який займає трохи місця на кухні.
- Середні пристрої (2-5 л) хороші для сімейної експлуатації. Вони можуть приготувати їжу для 4-5 людина із запасом — на кілька приймань.
- Великі девайси із чашею від 5-6 літрів ідеальні для колективного використання. Наприклад, їх можна використовувати на спільних кухнях у гуртожитках чи хостелах.
Потужність
Важливо, щоб зберігався баланс обʼєму та потужності, інакше мультиварка витрачатиме багато електроенергії або готуватиме їжу надто довго.
- До 500 Вт — достатній запас потужності для мініатюрної мультиварки чи рисоварки.
- 500-1000 Вт вистачає більшості недорогих домашніх мультиварок.
- 1000-1500 Вт — потужність просунутих та великих пристроїв з кількома десятками авто режимів.
Режими
Режим ручного налаштування або «Мультикухар» потрібен для приготування їжі за власними рецептами. Популярні страви європейської, азійської чи будь-якої іншої кухні світу можна готувати за допомогою режимів:
- Випікання. Охоплює широкий спектр солодких та солоних виробів: від бісквітів до пирогів.
- Тушкування. Те, що потрібно для приготування нежирної їжі «у власному соку» або з невеликою кількістю води.
- Смаження. Один із найбільш популярних режимів — альтернатива готуванню на сковороді.
- Приготування на пару. Оптимальний варіант для дієтичних страв з овочів, фруктів, мʼяса та риби.
Крім різних способів приготування доступні режими для конкретних продуктів: «Каша», «Плов», «Йогурт», «Ризотто», «Суп», «Курка».
Матеріали
Корпус мультиварки зроблений із пластику, можлива наявність металевих елементів. Чаша з алюмінію або нержавіючої сталі зсередини покрита шаром з антипригарними властивостями. Зазвичай це тефлон чи кераміка. Рідше трапляються чаші без покриття. Вони екологічні, але не захищені від пригорання та прилипання їжі.
Функції, на які варто звернути увагу
Серед корисних допоміжних опцій:
- рівномірний 3D нагрів,
- автоматичне відключення,
- підтримання температури,
- керування на відстані,
- індикація і звукові сповіщення,
- відкладений старт.
Переваги й недоліки мультиварок
Головна причина популярності — великий вибір та широкий діапазон цін мультиварок. Можна функціональну та ергономічну мультиварку купити за невелику ціну. Також серед плюсів:
- Привабливий зовнішній вигляд. Дизайн у пристроїв від перевірених виробників акуратний, без зайвих деталей.
- Тривалий строк служби. Якщо правильно обслуговувати мультиварку, вона легко прослужить до 5 років.
- Невеликі витрати електроенергії. За годину побутова мультиварка витрачає від 0,5 до 1,5 кВт електрики. При цьому для приготування багатьох страв їй потрібно менш як годину.
- Зручне керування. Меню зрозуміле навіть на рівні інтуїції. Призначення кнопок легко читається за символами та написами.
- Велика кількість програм. Завдяки сучасному програмному забезпеченню навіть бюджетні пристрої підтримують, як мінімум, 4-8 програм.
Мінуси:
- Не можна приготувати кілька страв за один раз, як у духовці чи на плиті;
- У найближчій доступності має бути вільна розетка;
- Є ризик пошкодження антипригарного покриття під час вилучення їжі з чаші.
5 причин купити мультиварку в MOYO
Придбати мультиварку в Moyo.ua варто, щоб менше часу проводити на кухні. Вона хоч і варить повільніше, ніж газова плитка, зате постійного перебування поряд не вимагає. Після закінчення часу приготування «диво-пічка» просто відключається.
Замовлення оформляється всього в декілька клаців: додаєш потрібну мультиварку в кошик, натискаєш кнопку «Купити зараз», вводиш персональні дані та вибираєш, як сплатити за товар і яким способом його доставляти. На сайті відразу видно, які мультиварки є в наявності, тому тижнями чекати на модель, якої немає на складі, не доведеться.
Якщо під час пошуку кращої мультиварки за адекватну ціну виникли питання, можна поставити їх операторам, які на звʼязку в онлайн-чаті.
Головні характеристики мультиварок побутового класу в таблиці
Система керування | Механічна |
Робочий об’єм (л) | 0,7 |
Особливості конструкції | Екран для відображення налаштувань та статистики приготування |
Різновид нагрівального елемента | Традиційний ТЕН |
Корисні програми | Борщ |
Автоматичні функції | Автоменю |