Особливості та класифікація кухонних плит із конвекцією
Кухонна плита — необхідна побутова техніка на кухню. Є газові, електричні та комбіновані. Різних розмірів і дизайнів, із чавуну або нержавійки.
Моделі з конвекцією рівномірно розподіляють тепло, перешкоджають пригорянню, підходять для великих порцій. Готують овочі, м'ясо, рибу, випічку. Страви соковиті, з рівномірним просмажуванням і хрусткою скоринкою.
Додаткові функції конвекційних плит — електрозапалювання, газ-контроль, гриль. Електроплити безпечні, зрозумілі у використанні. Газові економічні, зі швидким нагріванням і підтримкою сильного полум'я. Комбіновані універсальні, з конфорками різного типу.
Чому плити з конвекцією популярні — головні плюси
У домашніх приладів тільки конвекція духовки, у професійних також варильна панель.
- Природна у всіх плитах, незалежно від моделі. Приготування повільне, товсті шматки погано пропікаються або пригорають.
- Вимушена реалізована за допомогою вентилятора, який створює циркуляцію повітря. Ідеальна для випічки, стейків, риби. Скорочується час на приготування. Коштує дорожче.
Бувають із грилем і без нього. Під час готування м'яса важливо підтримувати стабільно високу температуру. Залишається недосмаженим або пересушеним, якщо не вистачає вентиляції повітря. Враховують широкий температурний діапазон і потужність вентилятора.
Рівномірне пропікання
Рекомендують купити конвекційну плиту тим, хто часто випікає хлібобулочні вироби, запікає великі шматки м'яса або цілу птицю. Тісто швидко підіймається, піца пропікається рівномірно. Можна одночасно готувати кілька страв на різних рівнях.
Функція High Light для швидкого та інтенсивного запікання. В одній частині духовки температура стає дуже високою, страва готується миттєво. Актуально для стейків, реберець, сосисок, карамелізації фруктів. Підсвічування дає змогу спостерігати за процесом.
Скорочення часу готування
У приготуванні беруть участь нагрівальні елементи зверху і знизу духовки. Без конвекції одна сторона може пропектися сильніше або пригоріти, інша залишиться напівсирою. Наприклад, у піци сирі краї, а начинка підгоріла. Для повної готовності потрібно багато часу.
Вентилятор розганяє гаряче повітря і прискорює процес. Духовка нагрівається рівномірно, не тільки верхній і нижній елемент. Розморожування напівфабрикатів, сушіння і томління на низьких температурах плавніше.
Економія енергії
Кухонні плити з конвекцією споживають менше енергії. На це впливає:
- Швидке нагрівання. Через потоки гарячого повітря оперативно досягається потрібна температура.
- Якісне готування. Не потрібно повторно пропікати сиру частину.
- Вибір режиму і температури. Встановлюють для конкретної страви.
У газових теж економія палива. Замість вентилятора іноді використовують пальники, розташовані по периметру духовки. Міцні, не ламаються і витримують екстремальні температури.
Великі можливості для приготування
Підходить для всіх страв. Можна готувати за складними рецептами, експериментувати зі ступенем пропікання або прожарювання. Як поверхні — решітка, плоске або ребристе деко.
Додаткові режими — гриль, розморожування, підігрів, розширюють перелік можливих страв. Залежно від об'єму духовки готують великі порції на кілька людей.
Опція SteamShine ефективно очищає від будь-яких забруднень. Є функція з холодним повітрям: духова шафа швидко охолоджується для безпечного виймання поверхні або місткості.
Важливі характеристики при купівлі плити з конвекцією
У виробників великий асортимент із бюджетного, середнього та преміумсегмента. Доступні моделі на газу або електриці, мінімум режимів і додаткових функцій. Індукційні дорогі, безпечні та ефективні.
Вибираючи плиту з конвекцією, потрібно визначити:
- Тип варильної панелі — газова, електрична або комбінована.
- Матеріал — нержавіюча сталь, емаль, склокераміка.
- Об'єм духовки — від 40 до 80 л.
- Тип управління — механічне, електронне або сенсорне.
Важливі габарити, кількість і матеріал конфорок, система очищення, клас енергоспоживання. Багато хто віддає перевагу електрозапалюванню і газ-контролю.
На плиті можна варити, смажити, запікати, розморожувати, підігрівати. Духовка з конвекцією для якісного і швидкого приготування, економить електроенергію і газ. Часто поєднується з великим або маленьким грилем.
Бренди ARDESTO, Gorenje, Beko, Electrolux випускають якісні побутові прилади, які підключаються до газопостачання або балона. На вибір каталітична, гідролізна і традиційна система очищення. Корисні опції — таймер, сенсорний дисплей, захист від дітей.