Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

3 популярні види матриць: IPS, PLS і TN – який монітор кращий

Дата публікації: 02.02.2021 12:10
Дата оновлення: 05.06.2023 17:39

Хороший монітор Це задоволення від кіно, веб-серфінгу, роботи та геймплею. Щоб знайти такий, потрібно дивитися не тільки на класичні параметри на кшталт розміру та роздільної здатності, а й на те, якого типу встановлена матриця. У цій статті розповідається про те, якими бувають РК монітори та матриці.

мониторы с матрицами IPS, PLS, TN+film

Чим LCD-панелі відрізняються один від одного, які їх переваги, а також які мінуси вони мають. Все це допоможе зрозуміти з якою панеллю краще вибрати дисплей для конкретних завдань.

Розкриття понять

Перш ніж перейти до понять матриць, варто поговорити про позначення самих дисплеїв. В описах можна зустріти такі варіанти, як LCD, РК та TFT екран. У чому їх відмінність?

LCD – узагальнене позначення категорії екранів, до якої належить і TFT, однак позначення TFT LCD на коробці часто стає причиною плутанини. Насправді, все досить просто.

изогнутый SAMSUNG CURVED C27F591F

LCD – плоский дисплей, в основі якого – рідкі кристали: це те, що називають РК у чистому вигляді. TFT ж є панель на основі LCD. Але при виготовленні такої панелі використовують транзистори, які відносяться до типу тонкоплівкових. І це єдина її відмінність від інших РК версій.

Цікаво: багато виробників роблять дисплеї вигнутими. SAMSUNG CURVED C27F390F — саме такий. А ще у нього пристойні динаміки загальною потужністю 10 Ватт, так що акустику до нього підключати не обов'язково.

Які бувають типи РК матриць

Основних видів панелей, на основі яких роблять монітори комп'ютерів та лептопів, всього чотири:

  1. TN — чи не найстаріша технологія;
  2. IPS – сама досконалість;
  3. PLS – не поступається попередниці;
  4. VA – непогана розробка, яку встигли оцінити веб-дизайнери та фотографи.

Решта — лише варіанти перелічених вище. Нижче про поширені модифікації.

TN та TN + Film - Найпростіший варіант. Повна назва – Twisted Nematic. Версії, доповнені Film – різновид. Від предка вона відрізняється додатковим шаром. Як можна здогадатися з назви моделі цієї категорії були вдосконалені для більш комфортного кіноперегляду.

TN и IPS матрицы

IPS (In-Plane Switching) матриці були створені компанією HITACHI.МЕТА Творців — РОЗРОБИТИ щось краще за вищезгадані панелі.

У подібних матрицях кристали при додатку електричного поля повертаються разом, а не створюють спіраль. Саме за рахунок цього творцям вдався 178-градусний кут огляду з усіх боків. На даний момент такий показник Є максимально можливим.

Читайте також: Який монітор кращий — LCD чи LED: 7 нюансів

MVA та VA створювалися як альтернатива дорогої IPS. Розробили таку панель у офісах Fujitsu. Ці варіанти стали доступнішими, і при цьому показники кольору, швидкості відгуку та кутів огляду вийшли досить привабливими.

У випадку VA при створенні електрополя кристали вирівнюються горизонтальним чином, а шари панелі не пропускають світло підсвічування. У MVA субпікселі розбиті кілька зон. У сучасних мультидоменних моделях один осередок може містити 4 зони. На кожному фільтрі з внутрішньої сторони є виступ, всі елементи зоновані так, щоб орієнтація кристалів у кожній зоні найбільше підходила для погляду на панель під певним кутом. При цьому у різних зонах кристали переміщуються незалежно. Як результат – гідні кути огляду без спотворень кольору.

 типы матриц и качество изображения

WVA (Wide Viewing Angle) - Ще одна модифікація технології VA, яка відрізняється солідним оглядом, прямо як у IPS – до 178 градусів. Однак за іншими характеристиками WVA все-таки поступається їй. Втім, ці відмінності настільки незначні, що навіть професіоналам помітити їх не завжди просто.

PLS-матриця (Plane to Line Switching) Альтернативний варіант IPS моделей, який представила Samsung. Класичну IPS перевершує піксельною щільністю (якість картинки при цьому не втрачається), широким спектром відтінків. Пересічний користувач може і не помітити таких відмінностей, але професійні дизайнери вже встигли гідно оцінити PLS.

PVA (Patterned Vertical Alignment) з варіацій TFT MVA, від Samsung, єдина відмінність якої – глибокий чорний колір.

Але яка ж матриця все-таки краща? Відповідь – дивлячись для чого. Для ігор – один варіант, а для дизайну та кіно може бути зовсім інший. Нижче опис найпоширеніших.

Шанувальникам високого дозволу: 10 найкращих моніторів з роздільною здатністю 4К

Технологія TN+Film

Цей тип матриць застосовується в девайсах бюджетної категорії, а також геймерських дисплеях. TN-ів у чистому вигляді сьогодні практично не залишилося, проте виробники нерідко схильні ігнорувати Film при описі характеристик, так як для сучасних моделей це вже стало стандартом. Такі панелі не позбавлені недоліків, але й привабливі особливості TN+Film теж мають.

Порада: потрібний супершвидкий монітор, то вибрати MSI Optix G24C4 правильне рішення. Матриця цього широкоформатного дисплея відгукується за 1 мілісекунду.

 игровой ACER KG271 на базе TN+Film

Плюси
Мінуси
Низька вартість— ЗАЗВИЧАЙ монітори з подібними панелями коштують дешевше за інші. Можливість використовувати підсвічування будь-якого типу дозволяє знижувати ціну РК монітора, не надто жертвуючи якістю. Якість картинки – не найкраща. позиціонування кристалів не про ці матриці: кожен з них унікальний, а тому тон кожного пікселя може відрізнятися.
Точність кольору і контрастності знижується пропорційно швидкості, оскільки заради швидкості відгуку виробникам доводиться жертвувати кількістю можливих проміжних значень.
Висока швидкість відгуку (від 1 мс) - дуже корисна якість для геймерів. Різні сучасні екшени та шутери вимагають миттєвої реакції. Тільки так можна досягти максимально комфортної гри. Слабкі кути огляду в порівнянні з іншими LCD матрицями. Все псує горизонтальне розташування світлофільтрів.

За підсумками можна сказати, що такий варіант екрану — чи не найкращий для геймера, а також для невибагливих любителів фільмів та користувачів з документами. А ось дизайнерам монітор із такою матрицею навряд чи підійде.

Підбірка для геймерів: ТОП-10 найкращих ігрових моніторів

Технологія IPS

Тут кристали розподілені рівномірно по всьому екрану розташовані паралельно один одному. Завдяки такому рішенню ці матриці і відрізняються вмінням передавати натуральні відтінки та шикарним оглядом під різними кутами. У IPS екранів переваг, і девайси з панелями цієї категорії дуже популярні. Вони практично універсальні, тому що відмінно підходять для геймінгу, перегляду фільмів та безлічі професійних завдань. До того ж, останнім часом коштують IPS монітори вже не так дорого, як раніше.

 игровой ACER Predator XZ271A на базе IPS

Які переваги має IPS дисплей:

  • Під час перегляду фото або роботи з графічними зображеннями матриці цієї категорії приємно дивують переноска кольорів. Навіть чорний колір ніяк не відрізнятиметься від оригіналу. Він не стане надмірно насиченим і не набуде сірого відтінку. При обробці фото/відео можна не хвилюватися про те, що кінцевий результат відрізнятиметься від ідеї автора під час демонстрації. Цим матриця помітно краще за TN панелі.
  • Попадання сонячних променів не зменшить якість зображення. Так, відблиски бувають, якщоекран не матовийале спотворення квітів сонечко не викличе.
  • Якість картинки залишається високою і не спотворюється незалежно від того, з якого кута приміщення слідкувати за тим, що відбувається на екрані. Чіткість та контрастність зберігаються. Нагадування: огляд під будь-яким кутом у таких РК-моніторів максимальний — 178°.
  • Якщо йдеться про девайсах із сенсорним екраном, IPS порадує високою чутливістю. Керувати екраном з такою панеллю – верх комфорту: можна і з кресленнями працювати, і з малюнками. Екран жваво відгукнеться як на палець, так і на стілус. Художники, проектувальники, архітектори точно гідно оцінять цю особливість.

Можливі нарікання:

  1. Вартість IPS значно вища порівняно з TFT.
  2. Не такий швидкий відгук, як у тих же TN-моделей, хоча ACER T272HULbmidpcz панеллю може похвалитися мілісекундним відгуком. Втім, таких моніторів поки що небагато.
  3. Аксесуари з IPS екраном споживають більше енергії.

В тему: Який монітор з IPS матрицею купити: ТОП-10 найкращих моделей

Технологія PLS

Як було зазначено вище, це самсунговская розробка, яку створювали, щоб дати користувачеві гідну заміну IPS. І фірма це вийшла. PLS – не сказати, що набагато краще IPS, але такі монітори мають близькі за якістю і можливостями характеристики.

 крутой офисный SAMSUNG S24E391HL с PLS дисплеем

Перший продукт випустили ще 2010 року. Знизити ціну таких девайсів не вдалося, і значних відмінностей від популярних IPS, по суті, звичайний користувач ПК так і не виявив. Але професійні дизайнери все ж таки знайшли різницю і успішно використовують такі монітори як «робочого конячка». Чекати чогось принципово нового при перегляді фільмів чи проходженні ігор не варто.

Чотири найкращі риси РК моніторів на базі PLS:

  1. Блики та мерехтіння практично відсутні, і тому при багатогодинній роботі за таким монітором очі втомлюються менше.
  2. Покращена передача кольору і точність відтінків роблять дисплей практично ідеальним для дизайнерів і проектувальників.
  3. Середній час відгуку – 4 мілісекунди.
  4. Середні показники яскравості – 1100 кд/м2, що на 100 одиниць вище, ніж IPS.

Цікаво: у SAMSUNG CURVED C24F390F, Створеному на базі PLS, є класна функція, яка згладжує текстури при низькій роздільній здатності картинки, так що з таким монітором навіть фільм в поганій якості можна подивитися нормально.

IPS vs PLS

Дивіться також: Як почистити монітор у 3 кроки – чим протирати РК-монітор?

Кожна з матриць має свої переваги, але й мінусів не позбавлена. Так на базі якої панелі краще вибрати монітор? Геймерам, а особливо шанувальникам шутерів і гонок, а також різноманітних ігор іншого жанру, що вимагають швидкої реакції, потрібен варіант з максимально швидким відгуком. Такі швидкісні монітори роблять із TN матрицями. Навіть в екшенах кадри, що швидко змінюють один одного, не залишають неприємного шлейфу. Для дизайну а краще брати щось із приємнішим зображенням. Це може бути MVA або PLS. Невизначеним і прихильникам all inclusive сподобається монітор IPS. Він і широтою душі (тобто огляду) потішить, і натуральними квітами.

Коментарі
Залиште коментар
Г
27.01.2019 16:33

TFT (Thin-Film Transistor) тонкоплёночный транзистор, технология TFT используются в LCD -панелях. (имхо) так было бы понятней.

Г
27.01.2019 16:28

STN (SuperTwist Nematic) цветной ЖК-дисплей с матрицей пассивных суперскрученных нематических элементов. FSTN (Film-compensated SuperTwist Nematic) цветной ЖК-дисплей с матрицей пассивных суперскрученных нематических элементов с компенсирующими пленочными элементами. DSTN (Dual-scan Supertwisted Nematic) экран с двойным сканированием (развёрткой) на суперскрученных нематических элементах (жидких кристаллах) , технология DSTN ЖК-экран с пассивной матрицей. TSTN (Triple SuperTwist Nematic [display]) цветной ЖК-дисплей на матрице тройных пассивных суперскрученных нематических элементов.

Г
27.01.2019 16:22

passive matrix screen ЖК-экран (дисплей) на пассивной матрице технология, предшествовавшая ЖК-экранам на активной матрице. В этой технологии ЖК-экран монитора разделён на отдельные точки (пикселы), каждая из которых может независимо от остальных задавать ориентацию плоскости поляризации луча. Изображение формируется строка за строкой. Большая электрическая ёмкость ячеек не позволяет быстро менять управляющее напряжение, поэтому обновление картинки на экране происходит медленно.

Г
27.01.2019 16:19

active matrix screen ЖК-экран с активной матрицей технология формирования изображения с помощью активной матрицы. Основана на использовании матрицы тонкопленочных (толщиной от 0,1 до 0,01 микрона) запоминающих транзисторов (TFT) , сформированных на стеклянной подложке для возбуждения пикселов дисплея, причем каждому пикселу соответствуют три транзистора для каждого первичного цвета (R, G, B) . Это дает высокую контрастность изображения, сочные цвета, широкий угол зрения и отсутствие смазывания изображения из-за высокой скорости обновления экрана. При этом изображение сохраняется до тех пор, пока не поступит другой управляющий сигнал.

Останні новини