Вибір гарної електром`ясорубки - завдання непросте. Але зі статті можна дізнатися, які особливості слід придивитися в першу чергу. Тут розповідається про види, матеріали, характеристики та інші нюанси, які сприяють купівлі найкращого — зручного та продуктивного приладу.
Види м`ясорубок
За принципом обробки продуктів електром`ясорубки поділяють на 2 види:
- Шнекові - як MG-2018R. обертається та подає м`ясо до ножа. Більшість користувачів купують для будинку саме шнекові електром`ясорубки. Вони не мелють м`ясо до стану пасти, а шаткують його, що робить фарш соковитішим.
- Куттерні. Такий прилад діє як міксер: він не рубає, а перемелює продукти до пюре. Фактично не поширений.
У плані функціональності електром`ясорубки можуть бути:
- класичними – без допоміжних функцій: вони лише подрібнюють м`ясо;
- універсальними – дозволяють не лише фарш готувати, а й різати овочі, робити сік та пюре.
За призначенням електричні м`ясорубки теж бувають двох типів: промислові та побутові. Такі агрегати потужніші, продуктивніші і здатні довше працювати без перерви. Вони потрібні тільки на виробництві – або якщо вдома живе велика сім`я на сто чоловік.
Цікаво почитати: Що з двох пристроїв краще: м`ясорубка або кухонний комбайн?
Побутові м`ясорубки
Побутові мябки, які працюють від електрики, мало чим відрізняються своїм пристроєм від ручних моделей: хіба що вони мають електродвигун.
Так, побутова м`ясорубка електричного типу складається з:
- корпуси;
- приймача – лотка для продуктів;
- шнека;
- ножа;
- матриці – решітки, зробленої у вигляді диска з дірочками;
- притискної гайки, що фіксує частини приладу;
- електромеханізму.
Також виробники комплектують моделі додатковими насадками та функціями. У ME105830, наприклад, є насадка для ковбасок.
На відміну від промислових електром`ясорубок, побутові менш продуктивні та працюють тихіше. Їх слід вибирати для повсякденного використання.
Промислові м`ясорубки
Щоб вибрати ідеальну промислову електром`ясорубку, якщо вона потрібна не додому, а до магазину чи ресторану, необхідно дотримуватися лише одного правила: що потужніша, то краще. Не завадить придивитися і до кількості ножів. Це впливає як на продуктивність приладу, так і якість обробки продукту.
Дивіться також: Що краще – м`ясорубка або блендер: порівняння 2 типів техніки
Характеристіки м`ясорубок
Щоб купити хорошу електром`ясорубку, треба звертати увагу на ці параметри
|
|
Номінальна потужність | середня потужність, на якій працює пристрій |
Пікова потужність | максимального показника м`ясорубка досягає, якщо заклинює двигун: наприклад, коли їй важко обробити жилистий шматок м`яса чи хрящ |
Продуктивність | кількість кілограм, яку прилад обробляє за хвилину (наприклад, MG1800SJW здатна подрібнити 2,2 кг за 1 хвилину) |
Матеріали ножів та насадок | пластик – для цитрусових, нержавіюча сталь – для решти |
Рівень шуму | залежить від потужності: чим вищі показники, тим гучніший прилад; |
не повинен перевищувати 80 дБ – це санітарна норма | |
Кількість швидкостей | 1 і більше – бажано хоча б 2 швидкості, щоб використовувати прилад не на повну потужність |
Насадки | чим їх більше, тим різноманітніше можна готувати |
Захист двигуна від перегрівання | продовжить термін служби м`ясорубки |
Виробник | краще вибирати перевірені марки: зв`язуватися з «ноунеймами» – це купувати прилад 50 на 50 – може він працюватиме добре, а може, згорить через місяць |
Як вибрати м`ясорубку для дому?
Щоб правильно вибрати м`ясорубку, необхідно враховувати не лише критерії, що були перераховані у таблиці вище. Деякі речі, наприклад, висоту горловини, краще перевіряти наживо або підглянути виміри у техпаспорті пристрою.
Добре, якщо в корпусі електром`ясорубки буде місце для дроту та насадок, як у MFW3520W. Так не тільки компактніше зберігати прилад, але й безпечніше: насадки не контактують із водою, а шнур не сплутується та не заламується.
Читайте також: 7 недорогих електром`ясорубок та 5 правил, як вибрати бюджетну модель
Потужність м`ясорубки
Вибираючи електром`ясорубку, цей показник обов`язково потрібно враховувати. Він тісно пов`язаний із швидкістю обробки. Зазвичай виробники пишуть 2 види потужності:
- Номінальну (вона ж – робоча) – з якою прилад працює у стандартному режимі.
- Пікову/порогову – це граничний показник, який спрацьовує, якщо м`ясорубці важко впоратися з обробкою: потрапив хрящ, надто великий чи жилистий шматок м`яса. На такому навантаженні двигун працює пару секунд (зазвичай цього вистачає, щоб розмолоти шматок, що важко обробляється), а потім повертається в номінальний режим.
Примітка: в MFW67440 потужність при заклинюванні дорівнює 2 кВт. Така модель точно впорається з жилками та хрящами. А ще має відділення для шнура.
Зазвичай на упаковці вказується потужність при заклиниванні. Вона коливається в межах 1000-2000 Ватт у більшості моделей. Пікова потужність приладів для будинку рідко перевищує показник 1500 Вт.
Важливо: чим потужніша м`ясорубка, тим більше «складні» шматки вона здатна обробити
Яку м`ясорубку вибрати за потужністю
|
|
Показники | Особливості |
до 800 Вт (як уRedmond RMG-1229) | Хороший варіант для нечастого використання; |
перш ніж прокручувати м`ясо, треба очистити його від прожилок, кісток, хрящів; | |
перед прокручуванням необхідно нарізати продукти невеликими шматочками | |
800-1500 Вт (приклад: Moulinex ME209139) | підходять для щоденного використання; |
якщо жив у м`ясі дуже багато — їх треба прибрати; | |
якщо жили не товсті – можна залишити | |
1500 Вт і вище (начебто Bosch MFW67440) | напівпрофесійні; |
підходять для частого використання будинку – ідеальні для приготування на велику родину; | |
чистити та різати м`ясо перед обробкою не обов`язково: така модель перемелює і жир, і хрящі, і жили |
Матеріал та форма корпусу електром`ясорубки
Якщо ножі обов`язково повинні виготовлятися з нержавіючої сталі, корпуси роблять не тільки металевими, але і пластиковими. Моделі з харчового пластику легші, але вони можуть змінювати колір з часом і менш стійкі до ударів, ніж металеві. Зате на останніх подряпини та відбитки пальців видно чіткіше.
Примітка: для продуктів, який кріпиться на горловині, також може бути виготовлений з металу або пластику. Наприклад, у MG2000SJE він металевий.
Щоб купити зручну м`ясорубку, потрібно звернути увагу не тільки на матеріал, а й на форму корпусу: якщо він опуклий, то тарілку для готового фаршу впритул не приставити, а це не дуже зручно. Щоб оброблене м`ясо не падало на стільницю, краще вибирати варіант такої форми, яка дозволяє поставити миску впритул.
Висота горловини
Правильна висота горловини – це страховка від нещасних випадків. Більшість електром`ясорубок мають шийку висотою 11-15 см. До всіх м`ясорубок (наприклад, до ME208139) Додаються спеціальні штовхачі для продуктів.
Примітка: зручно, коли корпус розбирається (знімається шийка та лоток для продуктів). Це дозволяє зберігати прилад компактніше.
Це знадобиться: Як швидко очистити м`ясорубку від м`яса, жиру та іржі: 10 лайфхаків
Комплектація електром`ясорубки
До будь-якої електром`ясорубки зі шнеком, крім цієї деталі, додаються ніж та ґрати – диск. Шнек є спіралеподібною запчастиною. Саме до нього прикріплюють ножі та додаткові аксесуари. Коли шнек обертається, він виштовхує м`ясо до ножів.
Примітка: у деяких приладів два шнеки, виготовлені з різних матеріалів. Один — класичний із металу, а другий — із пластику. Він призначений для роботи з тестом та овочами: з пластику ці продукти будуть зісковзувати легше, а значить, мити їх буде простіше.
Ножі роблять із нержавіючої сталі. Вони бувають односторонніми або двосторонніми. Останні шаткують м`ясо швидше. З часом ножі доводиться заточувати, але якщо хочеться позбавити себе необхідності робити це самому або нести деталі в майстерню, краще купити модель з аксесуарами, що самозаточуються (як у MG516).
Грати для фаршу допомагають досягти потрібної консистенції м`ясного, картопляного, рибного фаршу. Щоб варіювати ступінь подрібнення, краще вибирати м`ясорубку з двома, а в ідеалі – з трьома ґратами. Чим менший діаметр дірочок у диску, тим дрібніший прилад шаткує.
Призначення грат:
- Дрібна – для паштетів, пюрешки, дитячого живлення, курячого та рибного фаршу.
- Середня – для м`ясного фаршу з яловичини, свинини.
- Велика для приготування рубаних котлеток, подрібнення сирих овочів і фруктів.
Також до складу будь-якої електричної м`ясорубки входить лоток. З ним зручніше класти продукти у горловину. Чим він глибший і ширший, тим краще. У деяких м`ясорубках лоток поставляється разом із кришкою: її можна легко зняти і використовувати як харчовий контейнер.
Стаття на тему: найкращих електром`ясорубок для будинку
Додаткові насадки
Виробники кладуть до м`ясорубок різноманітні допоміжні аксесуари, що сильно розширюють поле діяльності. За допомогою таких пристроїв можна готувати салати, пюре та ковбасу, формувати печиво.
Примітка: у деяких випадках такі насадки не входять у комплект, а випускаються окремо. З одного боку, це зручно, оскільки дозволяє купити той аксесуар, який потрібен, та виключити зайві. З іншого боку, доведеться витрачати час і гроші на вибір і купівлю необхідного пристосування.
7 видів додаткових насадок:
- Кеббе (як у) – підходить для приготування кебабу.
- Соковижималка — ідеально, щоб балувати себе та сімома фрешами. До того ж, якщо м`ясорубка достатньо потужна, можна наготувати морс і соки про запас.
- Для сосисок чимось схожа на кеббе, але тут можна закріпити кишку, куди надходитиме фарш.
- Тертка, скибка - можна готувати пюре, різати/терти продукти.
- Для печива - робить фігурні ковбаски/кружечки з тіста.
- Для пасти - робить спагетті, локшину.
- Котлетні форми – стануть у нагоді, щоб всі котлетки вийшли однаковими за розміром. Вони не тільки виглядають красиво, але й прожарюються рівномірніше.
Функція "Реверс"
Як же дратує, коли жили накручуються на шнек, і доводиться розбирати та чистити м`ясорубку, щоб вона знову змогла працювати як належить! Можна змиритися з цим і продовжити боротися з проблемою по-старому, а можна вибрати прилад з реверс.
Коли спрацьовує ця функція, шнек крутиться у зворотний бік. Завдяки цьому шматочки непереробленого м`яса та жили виштовхуються назовні. З реверсом не доведеться зупиняти та чистити прилад.
Примітка: деяких електром`ясорубках кнопка, яка активує режим реверсу, поєднана з кнопкою вимкнення. У таких випадках зазвичай діє коротке натискання. Найзручніше, якщо на корпусі електром`ясорубки є окрема кнопка реверсу.
Захист від перевантаження електром`ясорубки
Багато виробників оснащують м`ясорубки електронним захистом від перегрівання. Вона запобігає перевантаженню приладу, не дає двигуну перегоріти. Купити пристрій із таким захистом означає вибрати девайс, який прослужить довго.
Примітка: гумові ніжки-присоски знижують вібрацію та шум.
Як працює автоматичний захист від навантаження? Коли електром`ясорубка, наприклад, MFW3640A, занадто довго працює без відпочинку, температура двигуна перевищує норму, система захисту із запобіжником «відчує» це і перериває роботу техніки.
Основні виробники електричних м`ясорубок
Довіряти незнайомцям не варто не лише на вечірках, а й під час вибору кухонної техніки. Звичайно, м`ясорубки від "ноунеймів" можуть коштувати дешевше, ніж прилади відомих марок. Але в цьому випадку скупий заплатить два, а то й тричі, оскільки дешеві прилади від малознайомих виробників не відрізняються надійністю.
Приклади фірм, які роблять хороші м`ясорубки: