Мікрохвильовки відрізняються ціною, брендом, енергоспоживанням, розмірами. Але головним критерієм вибору є принцип роботи. А в ньому є нюанси.
Читайте: 7 корисних Лайфхак і рад для мікрохвильовки, Або як стати кухонним джедаем
Принцип роботи инверторной мікрохвильовій печі
Назва «інверторний» у багатьох на слуху. Тому будемо розбиратися в особливостях таких пристроїв, дізнаватися, як працює инверторная мікрохвильовка. Головною відмінністю від класичної моделі є наявність того самого інвертора, який змінює постійний струм в змінний з безперервною подачею. Це означає, що прилад починає роботу максимальної потужності, поступово зменшуючи її до мінімальної.
Інвертор подає струм магнетрона, який по волноводам виділяє електромагнітні хвилі в камеру печі. У всіх продуктах живлення є певна кількість води. Саме на цьому грунтується принцип нагріву в інверторних моделях. Високочастотне випромінювання (2450 ГГц) впливає на молекули води, які починають активно рухатися. В процесі їх тертя виникає парниковий ефект. Чим більше молекул, тим сильніше нагрівання.
Швидше за все ви стикалися з таким, що їжа всередині прогріта краще, ніж зовні. Це пов'язано з тим, що в центрі тарілки їжі більше, ніж по краях, відповідно, більше води. Інший приклад: при розігріві піци краю її будуть менше гарячими через суху скоринки. У ній практично немає вологи, відповідно, тепловий вплив буде не таким інтенсивним.
Під час того, як працює мікрохвильовка з інвертором, крутитися не підставка для тарілки, а сам магнетрон. Розташовуватися він може збоку, зверху і знизу. Потік випромінювання відбивається від стінок, потрапляючи на їжу з усіх боків.
Корисна інформація: Догляд за побутовою технікою: 10 порад на всі випадки життя
Переваги роботи инверторной мікрохвильовій печі
Що таке інверторна мікрохвильова піч і її механізм, – розібралися . А в чому особливість і чому її так радять – доводи нижче.
Інвертор легше, ніж трансформатор, який використовується в простих варіаціях мікрохвильовок. Його розмір дозволяє створювати менші прилади з більш об'ємною камерою, наприклад, як в LG NeoChef Smart Inverter MH6595GIH. Її об'єм 25 л.
Іншими перевагами технології є наступні:
- поступове зниження сили мікрохвиль не дозволяє їжі перегрітися і пригоріти;
- структура молекул залишається незмінною;
- продукти зберігають на 30% більше зовнішніх якостей, смаку і корисних речовин, ніж класичні прилади;
- виконання завдань відбувається в 2 рази оперативніше;
- завдяки зміні потужності економиться 28% електроенергії;
- в їжі утримується достатня кількість вологи, тому пересушування блюд виключено;
- функція швидкого розморожування заощадить в 2 рази більше часу в порівнянні зі звичною мікрохвильовкою, до того ж процес відбувається м'яко, поступово, що благотворно впливає на стан і зовнішній вигляд продукту;
- безшумність;
- є можливість коригувати силу струму;
- їжа нагрівається рівномірно.
Єдиний недолік инверторной печі – вартість, яка вище, ніж у більш простих пристроїв.
Щоб перевірити вплив двох видів мікрохвиль на продукти, можна запекти яблуко. У инверторной печі воно збереже форму, в простий – злегка змарніє. На прикладі риби можна побачити, скільки рідини забирає кожне випромінювання.
Принцип роботи звичайної мікрохвильової печі
У простій мікрохвильовці, як в Panasonic NN-SD38HSZPE, магнетрон – головна складова, саме їй трансформатор подає випромінювання. В камеру воно надходить переривчасто з однаковою максимальною силою струму. В кінці циклу розігріву інтервали ударів мікрохвиль скорочуються, а паузи між ними збільшуються.
Принцип нагрівання, за яким гріється вода в складі їжі, залишається незмінним. Тільки «ударний» механізм, що передбачає вплив струму з постійною максимальною потужністю, сильніше пошкоджує молекулярний склад продуктів. Тому вони можуть змінити зовнішній вигляд, пересушити або перегрітися, не кажучи вже про смакові якості.
Електромагнітні хвилі потрапляють в камеру під однаковим кутом, відбиваючись від внутрішніх поверхонь на тарілку. Підставка під нею обертається, тому їжа також підігрівається рівномірно.
Не можна вмикати мікрохвильовку, чи не помістивши в неї їжу або поставивши незначний її об'єм. В цьому випадку електромагнітних хвиль не буде у що вбратися. Через це можуть виникнути іскри, які зашкодять магнетрон. Щоб цього уникнути, потрібно додатково поставити ємність зі звичайною водою.
На замітку: Як вибрати посуд для мікрохвильової печі: 10 порад
Переваги звичайної мікрохвильової печі
Завжди був актуальним є питання про нібито небезпечному випромінюванні мікрохвильовок. Часто люди, побоюючись за своє здоров'я, відмовляли собі в задоволенні користуватися цим пристроєм. Щоб убезпечити своїх покупців, виробники створили спеціальні сітки і вдосконалили захист корпусу.
Таким чином вони домоглися того, що випромінювання від включеного приладу поширюється не далі ніж на 20 сантиметрів.
У продажу можна зустріти варіації з сенсорним кнопковим керуванням.
Звичайна мікрохвильовка має кілька вже знайомих багатьом переваг:
- сучасні варіанти мікрохвильових печей мають додаткові корисні функції: пароварку, гриль і інші, як в Samsung MG23K3575AS/BW. Вони розширюють діапазон використання пристрою;
- невеликі розміри, завдяки чому піч не займає багато місця, тому легко знайти, куди її поставити;
- зручність експлуатації полягає в автоматизації роботи. Наприклад, в встановлені програми вже вбудовані налаштування часу і потужності. Вам не потрібно витрачати час на вибір кожного параметра;
- в програмне забезпечення можуть бути внесені деякі режими готування, за допомогою яких можна приготувати певні страви;
- швидке приготування або розігрівання їжі заощадять час, не відволікаючи від справ;
- їжу не потрібно помішувати, додавати масло – вона не підгорить, як це може статися на сковорідці;
- захист від дітей – корисна опція, яка полягає в блокуванні меню керування або дверцята;
- звуковий сигнал не дозволить пропустити час завершення програми. У деяких моделях його можна тимчасово відключити, щоб, наприклад, не розбудити дитину.
Вартість мікрохвильовок без инверторной технології нижче, тому підібрати варіант можна практично під будь-які фінансові можливості.
Пізнавальна стаття: Як впливає мікрохвильова піч на людину: 3 причини не боятися
Яку мікрохвильову піч краще вибрати для будинку?
Чим відрізняється инверторная мікрохвильовка від звичайної – дивіться в таблиці:
Критерії
|
Звичайна мікрохвильовка | Інверторна мікрохвильова піч |
---|---|---|
Подача мікрохвиль на магнетрон | Трансформатор | Інвертор |
Властивості струму | Дискретний, з максимальною силою | Змінний, з поступовим зниженням сили |
Вплив мікрохвиль на продукти | Ударообразние мікрохвилі знижують кількість вологи в продуктах, деформуючи їх зовнішній вигляд | М'яке випромінювання допомагає зберегти вид, якість і смак їжі |
Енергоспоживання | - | На 28% менше |
Габарити | Найважче, менше об'єм камери | Легше, більше місткість камери |
Збереження корисних речовин | 40-50% | 70-80% |
Вартість | Від 1000 грн | Від 5000 грн |
При виборі мікрохвильовки звертайте увагу на додаткові функції, які можуть вам стати в нагоді.
Важливим фактором є покриття камери пристрою. Емаль і нержавіюча сталь – недорогі матеріали. Сталь з часом тьмяніє, але зберігає якості, а емаль втрачає міцність, але добре очищається. Найкращими покриттями вважаються кераміка і биокерамика, як в моделі SAMSUNG ME88SUG/BW. Вони вимагають дбайливого звернення, так як схильні до виникнення тріщин. Зате будь-які забруднення можна відмити без зусиль.
Резюмуючи особливості двох видів мікрохвильовок, можна сказати, що інверторні перевершують класичні за кількома властивостями. Але кожен вибирає прилади, виходячи зі своїх бажань і фінансів, іноді випускаючи інформацію про технології або виробнику. Визначте для себе, що найважливіше, тоді будете точно впевнені, що не витратило гроші даремно.
Читайте: Як вибрати мікрохвильову піч правильно – інструкція в 5 розділах