З зручністю і практичністю вбудованих духовокВАЖКО сперечатися: будь-яка модель органічно вписується в будь-яку обстановку. Але Їх так багато, що розгубитися складно: електро та газові, з каталітичної і пиролитической очищенням ... І це не кажучи вже про режими і функції.
Щоб зрозуміти, яку духовку краще вбудувати, добре б розібратися в особливостях і видах агрегатів. Тут розповідається про те, як підбирати вбудовану модель по:
- увазі живлення і підключення;
- керування;
- здібностям в плані функцій;
- простоті у догляді;
- габаритам і місткості камери;
- безпеки;
- енерговитратності;
- склінню дверцята.
Типи вбудованих духових шаф
По тому, як працюють вбудовані духовки, все їх розділяють 2 види:
- газові;
- електричні.
Класика – пристрою, які працюють на газу. Температурних режимів в таких аксесуарах поменше, ніж в електричних аналогах, та й по швидкості нагріву духовки газового типу значно поступаються сучасним електричним моделям. Все тому, що камеру нагріває полум'я розташованих усередині її пальників. такі духові шафи хороші тим, що можуть працювати за рахунок балонів з газом. Це дуже зручно, коли газ не підведений або його відключили з технічних причин.
Вбудований прилад, який підключається до мережі, нагрівається швидше. ДО того ж, він краще утримує задану температуру. Різноманітність режимів – ще один плюс духовок цього типу: вони можуть гріти при температурі від 50 до 300 градусів.
Вибирати вбудовану (її ще називають незалежною, так як вона не залежить від вручений поверхні) техніку варто, щоб отримати більше широкі можливості для розміщення: її не обов'язково встановлювати прямо під поверхнею. Також вона стане в нагоді, коли потрібні різні джерела живлення. Наприклад, плита – газова, а духова камера – електрична. Або навпаки.
Читайте також: Залежна і незалежна духовка: відмінності 2 видів техніки
Робочий об'єм і габарити
У плані висоти вбудовуються духовки якщо і відрізняються один від одного, то зовсім чуть-чуть, тому вибирати краще по ширині (в залежності від метражу кухні) і місткості камери.
Різновиди духовок
|
|
---|---|
За габаритами (по ширині) | По робочому об'єму |
вузькі – до 55 см | компактні – до 40 літрів |
класичні – від 55 см до 60 см | стандартні – до 60 літрів |
широкі – понад 60 см | місткі – понад 70 літрів |
Яку перевагу? Це залежить від того, скільки і як часто майбутній власник техніки збирається готувати. Для повсякденного використання компактної або стандартної за об'ємом моделі, як ZZB 510301 X, цілком достатньо. Варто враховувати, що ефективний об'єм вузьких шаф менше, ніж у моделей інших типів. Зате такий варіант як не можна краще підійде для невеликої СІМ'Ї. До того ж, він запросто впишеться в кухню з маленькою квадратурою: вузеньку ДУХОВКУF 42 M 45 BL вбудувати навіть в обмежений простір.
Стаття по темі: ТОП-10 кращих виробників духових шаф
Управління та ергономіка
Вбудовувані агрегати відрізняються один від одного керуванням. Деякі – працюють на механіці: вони оснащуються регуляторами. Деякі ж шафи управляються сенсорними кнопками. Перший варіант не так зручний, як другий: виставити температуру з точністю до градуса не вийде. Зате ламаються важелі рідше, та й лагодити механіку, якщо щось трапиться, простіше.
Примітка: гідний механічний варіант – газова EG6977NBE. У нього є форсунки для підключення балонів, а ще універсальне деко зі скла.
Електронні і сенсорні кнопки дозволяють точно виставити температуру, а в деяких випадках – і зберігати власні програми. Такий духовкою управляти легше: перемикати режими, встановлювати час можна парою натиснень. У сенсорів є ще одна перевага перед механічними важелями: таку панель легше мити. Недолік у електроніки теж є: якщо зламається програматор, полагодити його буде нелегко і недешево.
Деякі вбудовані моделі, як EOA93434AX, оснащують дисплеєм. Вони коштують дорожче, ніж пристрою без екрану, але зате з ними складніше помилитися. Так, на дисплеї видно, скільки градусів виставив господар духовки, скільки залишилося до кінця приготування. ДО того ж, екран відображає вибрану програму, наприклад, конвекційний або гриль-режим. Позначення інтуїтивно зрозумілі.
Можливості газових духових шаф
Цю техніку умовно ділять на класичну і мультифункціональну. Перші моделі – найпростіші. Пристрій другого типу варто вибрати, якщо воно використовується часто: такі моделі мають більшу кількість режимів нагрівання. Як правило, в камеру мультифункціональної духовки вбудований вентилятор для більш рівномірного і швидкого нагріву. Така духовка дозволяє готувати в конвекційному режимі – для рівномірного запікання.
Примітка: у газовій IGW 620 IX гриль.
У сучасній газової техніки часто зустрічається функція автоматичного підпалу: щоб підпалити конфорку, не знадобиться користуватися запальничкою або сірниками. Духовок реалізується двома способами:
- механічним – господареві духовки треба тиснути на кнопку запалювання в той час, як він повертає ручку для подачі газу;
- повністю автоматичним (як у GEFEST ДГЕ 621-01 Б) – потрібно тільки повернути регулятор, після чого спрацює пьезодатчик і електрична іскра запалить конфорку.
Чому варто вибрати:
- просто управляти;
- рідко ламається (пальники довговічніше ТЕНів).
Мінус – не вийде виставити температуру без похибок.
Цікаво почитати: Конвекція в духовці: 3 види і 4 важливих функції
Можливості електричних духових шаф
Тим, хто підходить до готування творчо, краще вибирати електричну модель великим набором програм під різні завдання, будь-то запікання м'яса/риби або приготування пирогів. Такі духовки часто оснащують режимами гриля, а також конвекції. Перший – ідеальний для готування м'яких, соковитих всередині страв. При цьому скоринка виходить хрустка і тане на язиці.
Конвекційний режим передбачає, що з кількох сторін духовки є вентилятори, які і поширюють нагріте повітря по камері. Вбудована техніка з конвекцією пече швидше і рівномірніше. Зручні вбудовані моделі з рожном в комплекті. На ньому ідеально готувати курочку або свинячі окости-гриль.
Примітка: хороший варіант – з телескопічними напрямними. Він позбавляє від необхідності заглядати в духовку, щоб перевірити, як пропеклося блюдо. Весь вміст камери висувається на зразок ящика тумбочки.
Заради чого варто вибрати електромоделях:
- можливості виставити точну температуру і підтримувати її;
- можливості готувати на двох рівнях різні страви;
- великої кількості режимів: наприклад, розморожування, швидкого нагріву, нагрівання знизу, зверху або з усіх боків і т.д.
Примітка: містка HSG 656RS1 готувати на пару, а ще у неї є таймер і термощуп.
- таймера і відкладеного старту – господар може задати час, коли духовка почне працювати, заздалегідь;
- автоотключения – коли вказане власником час готування закінчиться, духовка подасть звуковий сигнал і вимкнеться сама.
Недолік таких вбудованих духовок – вони витрачають багато електрики. Чим могутніше техніка, тим більше вона споживає. Але зате швидше нагріває.
Дивіться також: Електричний або газовий духова шафа: 5 критеріїв вибору
Скління дверцята духовки
Майже кожен виробник вбудованих духовок оснащує їх дверцята двома стеклами . Завдяки цьому теплопровідність зводиться до мінімуму: вона майже не гріється, тому не обпікає. Як правило, скло, розташоване зсередини, займає всю площу дверцята. Це робить догляд за духовкою простіше: жирові краплі легше відмиваються від скляної поверхні.
Цікаво: вбудована WATCH-TOUCH утримує тепло. Якщо гості затрималися – не біда, підігрівати страви заново не доведеться.
Компанії пропонують моделі, в дверцята яких вбудовано три або навіть чотири скла. Чим більше шарів, тим менше тепловіддача. Зовнішня сторона і ручки дверцята з багатошаровим склінням зовсім НЕ нагріваються. ДО того ж такі моделі краще зберігають тепло, а значить – швидше готують.
Можливості очищення
Прибирати залишки їжі, чистити стінки від жиру – не найприємніше, до того ж обтяжлива заняття. Але виробники вбудованих пристроїв врахували цей момент і запропонували три варіанти, які спрощують задачу.
Три способи очищення вбудованої духовки:
1. Парова – гидролизная (як у BO625E01BK). Всередину камери ставиться деко з водою (об'єм вказано в технічній документації), в яку налито спеціальне засіб для чищення. Чи включається духовка і запускається очищення. Вода перетворюється в пар, який роз'їдає присохлі жирові краплі. Потім духовку досить протерти.
2. Піролітичне/пиролизная чиститьсяCM 678G4S1). Висловлюючись просто, це режим «випалювання» при 500 градусах. Осіли в процесі приготування страв речовини перетворюються в попіл. У цього методу є недолік – неприємний запах, який з'являється в процесі згоряння.
3. Каталітична емаль. Це спеціальне покриття, з яким духовка очищається в процесі приготування. Емаль розділяє жирові залишки на сажу і воду, тому чистити таку духовку не треба: досить протерти. Мінус в тому, що термін служби такої емалі складає всього 3-5 років.
Всі ці методи допомагають почистити внутрішні стінки духовки швидко і просто. Але який же варіант краще вибрати? Якщо хочеться заощадити, то модель з гідролізним очищенням – те, що треба. Такі духовки коштують дешевше інших. Якщо ж хочеться якомога менше мороки, варіант з каталітичної очищенням, такий, як HO 759 B гідний кандидат.
Детальніше про типи очищення: Піроліз, каталіз, гідроліз, традиційна чистка: 4 способи досягнення ідеальної чистоти духовки
Споживання енергії
Класичні блоки живлення працюють на потужності від 2,5 до 4 кіловат. Чим вище цей параметр, тим більше енергії витратить духовка. Але оскільки цей показник часто залежить від корисного об'єму, вибирати модель краще за класом енергоспоживання:
- С – не самий економний варіант;
- В – середній рівень;
- А – найекономічніший.
Важливо: чим більше плюсів після букви А, тим вище енергоефективність вбудованого агрегату.
А +
|
знижує споживання енергії на 20-25% |
А ++ | дозволяє економити від 45 до 50% |
Оскільки об'єм камери теж впливає на споживання енергії, розрахувати, скільки електрики витратить духовка, можна, тільки якщо враховувати цю цифру. Якщо розглядати агрегати А класу, то 65-літрові і більш місткі моделі витрачають більше кіловата на годину, а духові шафи меншого об'єму – 0,8 кВт.
Який варіант вибрати, залежить від того, як часто майбутній господар техніки збирається її використовувати. Якщо тільки в передсвятковій метушні – підійде як девайс В, так і пристрій З класу. Все одно модель включатимуть рідко: лічильник багато не накрутить. Якщо ж духовку планується використовувати кожен день або хоча б кожні вихідні – без економічної моделі мінімум А класу не обійтися.
Це стане нагоді:Чим хлібопічка відрізняється від духовки: огляд 2 видів техніки для кухні
Безпека використання
Безпека – важливий момент при використанні духовок. Так, щоб власник менше ризикував отримати опік, варто вбудовувати техніку, дверцята якої не нагріваються. Телескопічні направляючі теж знизять ризик. Листи в таких духовках не доведеться висувати самому: вони виїжджають разом з дверцятами на манер висувної полиці.
Виробники передбачають і спеціальні функції, які підвищують безпеку вбудованих пристроїв. В електричних моделях це автоматичне відключення, яке не тільки не дає страв згоріти (коли час закінчується, духовка вимикається), але і захищає агрегат від перегріву. А IFW6530BL при перепадах напруги. У техніці, яка працює від газу, є газ-контроль. Це система, яка реагує на відсутність полум'я: якщо вогонь раптом згасне, подача палива припиниться.
Якщо в будинку є маленькі діти, краще зупинити вибір на моделі зі спеціальною захисної функцією. У електроагрегатах, таких як CMG 636BB1, вона блокує кнопки керування, не даючи допитливому малюку включити прилад. У газових пристроях ця роль лягає на плечі утоплювані всередину панелі перемикачів: доведеться натиснути на них досить сильно, щоб повернути в «робочий» стан.
Система, яка блокує дверцята духовки на час, поки блюдо готується або чиститься – теж опція потрібна. Особливо коли мова йде про моделі з піролізної очищенням. Втім, майже у всіх духовках з піролізом таке блокування є.
Може знадобиться: Що краще – духовка або аерогриль: порівняння 2 видів техніки
І газові, і електро вбудовуються духовки, гарні по-своєму. Якщо хочеться заощадити, краще вибирати перший варіант, якщо потрібно якомога більше режимів і максимальний комфорт – тоді другий. Щоб духовка добре вписалася в обстановку, потрібно враховувати метраж: вузькі підійдуть для маленьких кухонь, класичні – для стандартних. Якщо в будинку є малюки, добре б подбати про захисну функцію, щоб дитина випадково не включив пристрій. Що стосується об'єму, системи очищення і інших можливостей – все це залежить від особистих потреб і бюджету.