Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Аерофритюрниці: 7 експертних порад щодо вибору та експлуатації

Дата публікації: 07.06.2024 15:15
Дата оновлення: 07.06.2024 16:04

У цій статті докладний посібник з аерофритюрниць, включно з їхнім принципом роботи, функціями, а також перевагами та недоліками використання. Також технічні характеристики, які важливі при виборі пристрою. Дамо рекомендації щодо догляду за ними. Отримавши необхідну інформацію, зможете визначитися для себе, чи підходить цей апарат для ваших потреб.

три мультипечі на стільниці

Аерофритюрниця: що це таке

Аерофритюрниця є кухонним пристроєм, призначеним для приготування страв із мінімальним використанням олії або без неї. Вона працює за принципом конвекції: гаряче повітря циркулює навколо продуктів у спецкамері, забезпечуючи рівномірне приготування і хрустку скориночку, яка виходить під час обсмажування в олії.

сучасна аерофритюрниця

Цей пристрій розроблено як альтернативу традиційному смаженню. Він пропонує здоровий спосіб приготування картоплі фрі, курячих крилець та іншого. Зменшується не тільки кількість жирів у готових стравах, а й запахи та випаровування, які зазвичай витають на кухні під час смаження.

Аерогриль або аерофритюрниця

Раніше аерогриль і аерофритюрницю вважали різними пристроями, хоча вони працювали за схожим принципом готування з використанням гарячого повітря. Аерогриль функціонував як духовка і мультиварка, оскільки використовував вентилятор для розподілу гарячого повітря всередині закритої камери. Аерофритюрниця призначалася для обсмажування продуктів, створюючи ефект AirFryer «повітряної фритюрниці». Вона також залучала вентилятор для розподілу тепла. 

зовнішній вигляд зсередини аерофритюрниці

Тепер розробники всім цим функціоналом наділили мультипіч. У ній можна смажити, запікати, тушкувати, грилити й навіть коптити продукти. Це, по суті, аерогриль або аерофритюрниця в одному приладі.

Чим відрізняється фритюрниця від аерофритюрниці

Під час готування у фритюрниці використовується багато гарячої олії, в неї занурюють продукти. Олія забезпечує утворення хрусткої скоринки завдяки реакції Майяра (взаємодії між амінокислотами та цукрами). Аерофритюрниця — по суті, мультипіч, — працює на принципі гарячого повітря, що циркулює навколо їжі, як торнадо, завдяки потужному вентилятору (це технологія Rapid Air). Продукти готуються без олії, доходячи до кондиції внаслідок власних соків.

Як працює аерофритюрниця

У нижній частині пристрою, а іноді й у верхній теж — залежно від моделі, знаходиться нагрівальний елемент. Він швидко нагріває повітря до високої температури. Під ним розташований потужний вентилятор, який створює інтенсивну циркуляцію тепла всередині камери приготування. Це забезпечує рівномірне нагрівання їжі з усіх боків.

приготовані страви в мультипічці

Щоб приготувати, продукти поміщають у кошик із перфорованим дном для кращого проникнення гарячого повітря. У такій місткості вільне конвекційне обдування на високій швидкості, аналогічне смаженню, але без необхідності використання олії. Воно капає з продуктів або додається мінімально, розпорошується по всій поверхні завдяки повітряному потоку гарячого повітря, і створює хрустку скоринку.

Користувач може покладатися на автоматичні програми або на свій розсуд налаштовувати температуру і час приготування. Таким чином контролюється процес, щоб не пересмажувати або недосмажувати страву. Більшість аерофритюрниць оснащені функцією автоматичного вимкнення. Вона активується після закінчення встановленого часу приготування, що робить використання пристрою безпечним і зручним.

У девайсі можна випікати, а також готувати м'ясо, рибу, овочі. Їжа виходить в міру калорійною, при цьому з приємним смаком і хрусткою текстурою. Цей апарат набирає популярності серед тих, хто прагне до здорового харчування.

Варто знати: Що краще — духовка чи аерогриль: порівняння 2 видів техніки

Інноваційний процес приготування страв в аерофритюрниці

Готувати в мультипічці відносно просто та зручно. При цьому зберігаються корисні властивості їжі та з'являється характерна хрустинка скоринки. Насамперед продукти нарізають: для картоплі фрі — паличками, для овочів — скибочками, м'ясо — кубиками або смужками. Інгредієнти приправляють спеціями, маринадами або збризкують олією. Вона сприяє утворенню золотистості.

Приготоване кладуть у кошик апарата одним шаром, щоб гаряче повітря вільно проходило між заготівлею. Обирають потрібну температуру та час приготування. Більшість аерофритюрниць оснащені попередньо встановленими програмами, що полегшує процес. Запускають апарат. Іноді доведеться струшувати кошик або перемішувати страву, щоб приготувалася рівномірно.

Пізнавальна стаття: Що краще: мультипіч чи мультиварка — порівнюємо за 5 параметрами

Страви в аерофритюрниці: що можна готувати

Оскільки в мультипечі творить магію саме гаряче повітря, можна готувати найрізноманітніші смаколики. 

Картопля фрі та інші овочеві палички

Знадобиться картопля, морква, оливкова олія, сіль, перець. Овочі нарізають паличками, присмачують ложкою оливкової олії та приправами. Потім викладають у кошик аерофритюрниці та готують при 200°C 15-20 хвилин до золотистої скоринки. Місткість потрібно періодично струшувати.

у мисці картопля фрі

Курячі крильця

Беруть курячі крильця, олію, соєвий соус, часник, мед, лимонний сік. М'ясо маринують у суміші соєвого соусу, подрібненого часнику, меду та лимонного соку. Закладають в апарат і готують за 180°C близько 25 хвилин, поки не стануть хрусткими. Подають із соусом або свіжими овочами.

Риба

На вибір — філе сьомги або тріски, а також спеції, лимон, трави. Рибку посипають спеціями й травами, поливають лимонним соком, обгортають у фольгу або пергамент для запікання. Готують при 180°C 10-15 хвилин залежно від товщини філе.

Пончики

Замішують тісто для пончиків, знадобиться цукрова пудра або глазур. З тіста формують круглі пампухи, викладають у місткість приладу і готують за 160°C до 10 хвилин. Після приготування пончики обсипають цукровою пудрою або покривають глазур'ю.

пончики з посипкою та варенням

Овочеві чипси

Тонко нарізають буряк, кабачок, баклажан, беруть оливкову олію, сіль. Скибочки змащують невеликою кількістю олії та присолюють. Викладають в аерофритюрницю в один шар і готують при 180°C до хрусткого стану. На це йде 10-15 хвилин.

Стейк

Знадобиться шматок яловичини, свинини або курки, сіль, перець, часник у порошку, оливкова олія. М'ясо натирають сіллю, перцем і часником, збризкують олією. Поміщають у кошик і готують за температури 200°C. Час приготування залежить від уподобань за ступенем просмажування і товщини стейка. Зазвичай це 8-12 хвилин для середнього прожарювання. Так само готуються котлети.

Цвітна капуста, запечена в спеціях

Крім цвітної капусти, також потрібні куркума, мелений коріандр, чилі, оливкова олія, сіль. Суцвіття змішують з оливковою олією і спеціями, укладають у кошик апарата. Готують при 180°C приблизно 15-20 хвилин до золотистої скоринки.

запечена в спеціях цвітна капуста

Мафіни

Замішують тісто для мафінів із борошна, цукру, яєць, молока і розпушувача. Розливають у формочки, ставлять в аерофритюрницю. Печуть за температури 160°C протягом 10-15 хвилин.

Шашлики з курки

Знадобляться шматочки курячої грудки, цибуля, перець болгарський, маринад (оливкова олія, лимонний сік, спеції). Курку маринують, потім нанизують на шампури разом із цибулею та перцем. Готують при 200°C 15-20 хвилин.

шашлик на шпажках у тарілці

До слова: Курка гриль у мультипечі — 4 тонкощі, які роблять її смачнішою

Технічні характеристики аерофритюрниць

Параметри приладу можуть значно відрізнятися залежно від моделі та виробника. Однак серед них є ключові, які впливають на те, як працює аерофритюрниця. Під час вибору пристрою дивляться саме на них.

Характеристики
Особливості
Потужність

Від 800 до 2100 ватів. 

Що вища, то швидше пристрій досягає необхідної температури 

Місткість кошика

Від 1 до 10 літрів. 

Маленькі моделі підходять для однієї-двох осіб, великі — сімей з дітьми або для приготування їжі на компанію

Температурний діапазон

У межах від 80 до 200 градусів Цельсія.

Дає змогу керувати процесом приготування

Таймер

Налаштовується на час до 60 хвилин

У нього автоматичне відключення для безпеки 

Матеріали та конструкція

Корпус із пластику або нержавіючої сталі. 

Кошик з антипригарним покриттям

Додаткові функції

Деякі моделі з попередньо встановленими програмами приготування для конкретних страв: картоплі фрі, м'яса, риби.

Іноді передбачені функції попереднього нагріву, утримання тепла, програми для випікання і гриля

Управління

Механічне, електронне або сенсорне. 

Деякі апарати оснащуються цифровими дисплеями для точного налаштування 

Енергоефективність Попри потужність, багато аерофритюрниць енергоефективні та економічні у використанні

Переваги та недоліки аерофритюрниць

Добре те, що пристрої за схожим функціоналом об'єднують собі подібні в одне. На кухні вивільняються місця. Вони менші за обсягом, ніж, наприклад, духовка, тому готують швидше і споживають менше енергії. У побуті уводитися в експлуатацію менше посуду. Розтрата води на миття, відповідно, теж менша. 

мультипіч на кухні

Однак є нюанси.

  1. Мультипечі за вартістю дорожчі за кухонні прилади через свою функціональність і технологічність. Доводиться переплачувати за зайві опції, без яких можна обійтися.
  2. Деякі моделі складно очищати, особливо якщо у них багато знімних частин. 

Цікава стаття: Риба в мультипечі — 9 способів приготувати так, що пальчики оближеш

Правила догляду за аерофритюрницею

знімні частини аерогриля в посудомийці

  • Слід дочекатися охолодження приладу, щоб не обпектися.
  • Потрібно витягти та помити знімні частини в посудомийній машині або руками, використовуючи гарячу воду з мийним засобом. При цьому не забувати протирати внутрішню камеру вологою серветкою, щоб видалити залишки їжі та жиру.
  • Почистити нагрівальний елемент м'якою щіткою або губкою, щоб видалити налиплі шматочки. 
  • Після миття дочекатися, щоб усі частини висохли перед тим, як зібрати аерофритюрницю назад. Це допоможе уникнути цвілі та запахів.
  • Збирають апарат, упевнившись, що всі частини на місці й правильно закріплені. 
  • Ретельно протирати корпус приладу зволоженою серветкою, змиваючи плями та відбитки пальців.

Дотримуючись рекомендацій з цієї статті щодо вибору, догляду та готування, зможете розумно розпоряджатися мультипіччю протягом багатьох років. Діліться у відгуках про свій досвід взаємодії з приладом, щоб ті, хто тільки планує купити, знали й розуміли з чим їм доведеться зіткнутися. 

Гідний список: Рейтинг мультипечей — 7 варіантів для різноманітних рецептів

Коментарі
Залиште коментар