Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Страви на мангалі: 5 перевірених рецептів

Дата публікації: 11.06.2024 13:48
Дата оновлення: 11.06.2024 14:22

Дачний сезон завжди асоціюється зі смачною їжею, приготованою на природі. Свіже повітря, мангал і багато сонця — справжнє натхнення для кулінара. Щоб потішити себе та близьких, можна скористатися нашою приголомшливою добіркою рецептів. Зібрані в статті страви на мангалі, на будь-який смак: реберця, запечена форель, печериці, люля-кебаб і, звісно ж, стейк. 

рецепти для мангала

Реберця в маринаді

Рецепт, у якому для реберець-барбекю використовується домашній маринад. Готується простіше, ніж здається на перший погляд. 

реберця в маринаді на мангалі 

Інгредієнти

Для рецепта знадобляться свіжі свинячі реберця — близько 1,5 кг. 

Інгредієнти для соусу:

  • 100 г цукру,
  • 4 ст. л соусу чилі,
  • 2 ст. л кетчупу,
  • 3 ст. л соєвого соусу,
  • 2 ст. л віскі або коньяку,
  • 2 зубчики часнику,
  • 1 ч. л сухої гірчиці,
  • 1 ч. л чорного меленого перцю,
  • рослинна олія для змащування мангала.

Як приготувати реберця на мангалі

М'ясо на кістці обполоснути водою і просушити паперовим рушником, щоб прибрати зайву вологу. Розрізати на окремі шматочки та помістити в глибоку місткість. В окремій мисці змішати всі інгредієнти для соусу. До реберець вилити соус і гарненько перемішати, щоб кожен шматочок отримав свою порцію маринаду. Накрити кришкою і поставити в холодильник на 2 години. 

Щойно реберця замаринуються, смажити їх на мангалі на змащеній олією решітці. Не потрібно часто перевертати шматочки м'яса. Досить їх підсмажувати по 10-15 хвилин з кожного боку. На них з'явиться апетитна коричнева скоринка, а всередині вони будуть соковитими та ніжними. Завдяки маринаду м'ясо набуде пікантних гостро-солодкуватих ноток. 

Щоб перевірити готовність м'яса, потрібно встромити в нього ніж і легенько провернути. Якщо з нього виступить світлий сік, значить страва готова.

Читайте: Як очистити пригорілу каструлю — 4 робочих поради

Форель, запечена на грилі

Ароматна, з хрусткою скоринкою, риба — від такої страви не відмовиться жоден любитель морепродуктів. Тим паче, що готується вона неймовірно швидко і легко.

 форель на грилі

Інгредієнти

  • 1 ціла очищена форель,
  • 1 ст. л рослинної олії,
  • 1/2 ч. л морської солі,
  • дрібка чорного меленого перцю,
  • половинка лимона,
  • 1 невелика цибулина,
  • 1 зубчик часнику,
  • 1 гілочка розмарину,
  • 1 гілочка чебрецю. 

Готуємо форель на грилі

Поки вуличний гриль розігрівається, потрібно підготувати рибу:

  1. Форель рясно натерти олією і посипати морською сіллю;
  2. внутрішню частину тушки посолити й поперчити;
  3. у порожнину помістити часточки лимона, цибулю, пропущений через прес часник і трави.

Решітку для гриля змастити олією і помістити на неї рибу. Готувати по 5-7 хвилин з кожного боку. Коли шкірка підрум'яниться, а м'якуш почне легко відшаровуватися, страва готова. Форель подавати до столу гарячою, скропивши її свіжовичавленим лимонним соком. 

Покрокова інструкція: Як смачно зварити макарони — 8 детальних шпаргалок

Печериці у фользі

Що посмажити на мангалі, витративши на приготування мінімум часу? Один із найпростіших і найнезвичайніших варіантів — печериці. Гриби на мангалі виходять соковитими й ароматними, якщо використовувати для приготування правильний маринад і фольгу. Саме фольга допомагає зберегти сік, страва виходить ідеальною. До того ж прибирання після готування не обтяжує, решітка мангала не брудниться.

печериці у фользі на мангалі 

Інгредієнти

  • Печериці — 500 г,
  • рослинна олія — 2 ст. л,
  • часник — 2 зубчики,
  • сушений чебрець — 1 ч. л,
  • сіль і перець — до свого смаку,
  • твердий сир — 100 г.

Також знадобиться харчова алюмінієва фольга. Підійде будь-яка, яка є під рукою.

Спосіб приготування

  1. Гриби помити, очистити від сміття і бруду;
  2. великі печериці розрізати на четвертинки або навпіл;
  3. у мисці змішати олію, пропущений через прес часник, додати сіль, перець і чебрець;
  4. гриби помістити в ароматний маринад, перемішати, щоб кожен шматочок покрився приправами;
  5. фольгу розрізати на шматки розміром 30х30 см — знадобиться 3 таких шматки;
  6. у кожен шматочок фольги помістити 1/3 маринованих грибів і щільно обернути — так, щоб сік не витікав під час приготування;
  7. процедуру повторити з усіма грибами та листами фольги.

Гриль розігріти й викласти на решітку підготовлені «мішечки» з печерицями. Готувати приблизно 15-20 хвилин. За цей час гриби розм'якшаться, стануть соковитішими та ніжнішими всередині. Зняти «мішечки» з гриля, але відкривати не одразу — краще це зробити за 5-7 хвилин, щоб устоялися соки у страві. Посипати гриби натертим на дрібній тертці сиром.

Аромат печериць та їхній смак — не передати словами. Ці гриби добре поєднуються з відвареною або запеченою картоплею, свіжими огірками та помідорами. 

У скарбничку знань: Як солити червону рибу: 3 прості рецепти

Люля-кебаб

Особливість люля-кебаба, приготованого на мангалі, — аромат з нотками димку і рясна соковитість. Смак порадує навіть найвибагливішого любителя м'яса. 

люля-кебаб на мангалі 

Інгредієнти

Страву готують із яловичини, свинини, баранини або ж суміші кількох видів м'яса. Для соковитості у фарш додають трохи сала, але це не обов'язково — за бажанням.

Список інгредієнтів для приготування люля-кебаб:

  • 1 кг м'яса на вибір,
  • 100 г сала,
  • 1 цибулина,
  • 4 зубчики часнику,
  • щіпка чорного меленого перцю,
  • 1 ч. л копченої солі.

Для рецепта також підійде звичайна сіль, проте з копченою м'ясо набуває ледь вловної прикопченості. 

Як готувати люля-кебаб на мангалі

  1. М'ясо очистити від плівок, нарізати на шматки та перекрутити на м'ясорубці, використовуючи сітку середнього розміру. Через м'ясорубку пропустити сало, цибулю і часник. Додати до фаршу перець і сіль. 
  2. Фарш перемішати й обім'яти так, як це роблять із тістом. Якщо вимішувати заготівлю для люля-кебаба кілька хвилин, м'ясо вийде щільнішим і не відвалюватиметься від шампурів під час обсмажування. Поставити заготовину в холодильник на пів години для стабілізації.
  3. Розпалити на мангалі вугілля і зайнятися формуванням люля-кебаб. Руки змочити в холодній воді та взяти жменю фаршу. Сформувати навколо шампура люля-кебаб, тільки не надто товстий, інакше відвалиться або не просмажиться. 
  4. Смажити кебаб потрібно на розпеченому вугіллі без вогню. Під час приготування слід постійно прокручувати шампура, щоб фарш рівномірно просмажився і не розсипався. Готовність страви можна перевірити, розрізавши один шматочок. Кебаб готується на вугіллі 15-20 хвилин. 

Подають страву гарячою. До соковитого кебаба пасують будь-які соуси: сирний, томатний, сметанно-часниковий та інші. Він ідеально поєднується з тонким лавашем і літнім салатом, до якого обов'язково потрібно додати червону цибулю і більше свіжої зелені. Смачно так, що пальчики оближеш! 

Варто знати: Що взяти з собою у відпустку — добірка потрібних речей для 7 видів відпочинку

Стейк

Що приготувати на мангалі з м'яса? Шиплячий соковитий стейк з ароматними приправами — безпомилковий варіант! Готується швидко, головне — дотримуватися рекомендацій, зазначених у рецепті. 

стейк на мангалі

Інгредієнти

  • 1 кг м'яса,
  • сіль,
  • чорний мелений перець. 

Ніжну молоду яловичину можна не маринувати, її достатньо посолити та поперчити за 20 хвилин до обсмажування. Якщо м'ясо жорсткувате, тоді доцільно його замаринувати хоча б на 2-3 години, щоб воно стало ніжнішим і ароматнішим.

Інгредієнти для маринаду:

  • 3 цибулини;
  • 1 ч. л гірчиці;
  • 3 ст. л бальзамічного оцту;
  • сіль, перець на смак;
  • спеції на вибір.

Цибулю нарізати півкільцями, додати до неї гірчицю, оцет, сіль, перець і приправи. Перемішати маринад і помістити в нього м'ясо мінімум на 2 години. За цей час воно вбере в себе прянощі, стане соковитішим. 

Готуємо стейк на мангалі 

Добре розпечений мангал — головна умова для того, щоб стейк набув гарної скоринки та зберіг сік усередині. Але є невеличкий секрет: вугілля на мангалі потрібно розмістити з одного боку, залишивши другу половинку не такою гарячою, щоб створити зони прямого і непрямого нагріву. Розміщення вугілля на одному боці мангала, залишаючи другу половину менш гарячою, створює зони прямого і непрямого нагріву. Це важливо для правильного приготування стейка з таких причин:

  1. Кусень спочатку розміщують над гарячим вугіллям для швидкого обсмажування, щоб з'явилася апетитна скоринка і запечаталися соки всередині шматка. 
  2. Потім його переміщують у менш гарячу частину мангала. Тут шматок готується рівномірно, не пересушується і не підгоряє.

Отже, беремося до обсмажування:

  • Треба зняти з поверхні м'яса шматочки маринаду, щоб вони не горіли в процесі приготування.
  • Помістити стейк на решітку мангала з розпеченого боку на 10-15 хвилин, перевертаючи кожні 2 хвилини. 
  • Перекласти м'ясо на зону мангала з меншою температурою і дати йому дійти до готовності. На це йде 10 хвилин, але не більше. Інакше стейк втратить соковитість. 

Бажано частіше перевертати м'ясо. Так воно рівномірно зарум'яниться, а всередині буде ніжним. Перед подачею стейк розрізають на довгасті шматочки. Поєднувати його можна з улюбленим соусом і гарніром.

Як бачите, приготування страв на мангалі — це не тільки спосіб насититися, а й можливість насолоджуватися смаком і ароматом на свіжому повітрі, який може подарувати тільки відкритий вогонь. Для найкращих результатів у приготуванні м'яса та риби важливо враховувати ключові моменти:

Правильний розподіл вугілля

Зона прямого нагріву забезпечує швидке обсмажування та карамелізацію.

Зона непрямого нагріву — рівномірне доведення до готовності без ризику пересушування або згоряння

Підготовка м'яса Перед смаженням м'яса та інших продуктів потрібно дати їм прогрітися до кімнатної температури й злегка обсушити поверхню, щоб домогтися рівномірного приготування і красивої скоринки
Використання маринадів і спецій

Маринади не тільки надають м'ясу аромату, а й роблять його соковитішим і м'якшим. 

Бажано поекспериментувати з різними комбінаціями спецій, щоб знайти ідеальний смак для кожної страви

Техніка приготування Періодичне перевертання шматків і регулювання положення на мангалі (від прямого до непрямого нагріву і назад) допоможуть домогтися рівномірного просмажування й уникнути появи пересмажених або сирих ділянок
Відпочинок після смаження Готове м'ясо має трохи «відпочити» після зняття з мангала, щоб соки рівномірно розподілилися всередині, роблячи його ще соковитішим і ароматнішим

Дотримуючись цих рекомендацій і рецептів на мангалі, вийде приготувати різноманітні страви, які потішать відмінним смаком.

На замітку: Як розпалити вугілля — 3 підручні засоби

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини