Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Canon vs Nikon: порівняння фотоапаратів топових виробників та 6 відмінностей

Дата публікації: 03.06.2024 15:05
Дата оновлення: 04.06.2024 12:14

Обидві компанії асоціюються з бездоганною японською якістю, технологічністю, впровадженням інновацій. Якого бренду все ж таки краще купити фотоапарат: Canon чи Nikon? Читайте далі, і все дізнаєтесь.

 порівняння canon та nikon

Canon vs Nikon: трохи історії

У сфері виробництва фототехніки компанії розпочинали як партнери, але згодом стали конкурентами.

Ще один батл: Який фотоапарат кращий: Sony або Nikon — порівняння за 5 критеріями

Становлення та розвиток компанії Canon

У 1933 році два талановиті токійські інженери вирішили налагодити виробництво фотоапаратів. У перші роки роботи компанії частину складників Canon закуповувала у Nippon Kogaku — фірми, яка пізніше отримала назву Nikon.

Після Другої світової війни Canon закріпила свої позиції на ринку фототехніки, зробивши ставку на недорогі напівпрофесійні моделі. У 1950-60 роках компанія досягла успіху у виробництві фотоапаратів, об'єктивів, кінокамер. Завдяки високій продуктивності праці фірма перша в Японії перейшла на 5-денний робочий тиждень з шестиденки. Трохи згодом з'явилася копіювальна техніка Canon. У наш час фірма пропонує шикарний асортимент фотокамер, лідирує з продажу.

Коротка історія бренду Нікон

Компанія Nikon розпочала свою діяльність у 1917 році після злиття трьох японських фірм, які займаються виробництвом оптики. Є дочірньою компанією Mitsubishi. У період між світовими війнами Nikon заробляла з виробництва біноклів і перископів для японської армії.

Після капітуляції Японії компанія переорієнтувалася на випуск фотоапаратів та іншої продукції цивільного призначення. У цей період вона припинила постачати компоненти для Canon. Зосередилась на виробництві техніки для професіоналів. Окрім звичайних фотоапаратів компанія робить камери для підводного фільмування, телескопи.

Астронавти NASA знімають на Nikon космічні краєвиди.

Фотоапарати Nikon або Canon: порівняння з різних ракурсів

Обидва виробники пропонують продукцію гідної якості. В останні десятиліття інновації швидше запроваджує Canon. Компанія почала раніше робити об'єктиви з моторчиками всередині, випередила конкурентів у розробці фотоапарата, здатного знімати відео.

Інновації потребують інвестицій. Кенон — велика компанія, на її фабриках близько 50 тисяч співробітників займаються фототехнікою. Nikon приблизно в 7-8 разів менше, їй складніше виділяти кошти на нові розробки. Проте Нікон часом вдається успішно адаптувати ідеї конкурента.

Детальний аналіз: Яка камера краща: Sony чи Canon. Порівняння за 10 критеріями

Фотоматриці

Ціна фотоапарата та його можливості багато в чому залежать від розміру матриці, кількість мегапікселів відіграє меншу роль. Повнокадровий сенсор 36х24 мм дає певні переваги при портретному зніманні: більша глибина різкості, менше шумів, більш детальні фото.

На сходинку менше Full Frame — матриця APS-C. До цього формату відносяться сенсори Canon 22,3x14,9 мм та Nikon 23,5х15,6 мм. Різниця у площі — близько 10%. Якщо порівнювати кропнуті матриці фотоапаратів Nikon і Canon, перевага на стороні Нікон.

У Canon інший плюс — більше моделей з APS-C. Простіше купити недорогий фотоапарат, здатний робити знімки високої якості. При пейзажному зніманні різниця між повноформатною та кропнутою матрицею практично непомітна, а для спортивних репортерів важливіше автофокусування.

матриця фотоапарата

Крім розміру на якість фото впливає технологія виготовлення фотоматриць. Обидва виробники в нові моделі встановлюють сенсори зі зворотним підсвічуванням. Компанія Nikon не соромиться купувати для своїх фотоапаратів матриці Sony, а Кенон вважає за краще виробляти сенсори самостійно.

Про вибір фотоматриці: Яка матриця фотоапарата краща: 3 технології та 5 актуальних типорозмірів

Лінійки процесорів

У Кенони встановлюють процесори DIGIC. Серії чіпів позначають римськими цифрами. До Х уже дійшли.

Нікони працюють на процесорах EXPEED. Лінійки позначають арабськими цифрами: 4, 5, 6 тощо. До моделей з двома чіпами додають Dual.

При виборі фотоапарата не варто гнатися за новим процесором. Свіжі версії не завжди кращі за старі обкатані модифікації.

Продуктивність фотоапарата не належить до основних характеристик. Все-таки камера це не комп'ютер. На потужність процесора звертають увагу, якщо потрібна швидкісне серійне знімання. Техніка Кенон у цьому плані просунутіша. У порівняно нових бездзеркальних камер, наприклад CANON EOS R3, скорострільність сягає 30 к/с. Дзеркальний фотик NIKON D5 хоч і відноситься до тієї ж цінової категорії, але здатний видавати лише 14 к/с.

Нерідко власникам Ніконов вдається прискорити серійне фільмування. На скорострільність позитивно впливають такі фактори:

  • Використання мережного адаптера або батарейного блоку;
  • зменшення глибини кольору RAW з 14 до 12 біт;
  • використання додаткового кадрування, що зменшує навантаження на матрицю;
  • виставлення низького ISO.

Цікаве порівняння: Що краще — відеокамера або фотоапарат: 5 показників якості для вдалого знімання

Фотооб'єктиви

Фотолюбителям, які віддають перевагу техніці Canon, з оптикою простіше, оскільки асортимент об'єктивів більш разючий. Ніконівські лінзи різкіше, жорсткіше. Дається взнаки, що бренд особливу увагу приділяє моделям для репортажів. Кенонівські об'єктиви м'якші, добре підходять для портретного та весільного фільмування.

Порівняння об'єктивів з каталогу Moyo:

Фокусна відстань, мм
Максимальна діафрагма Середня ціна об'єктивів Canon, $ Середня ціна об'єктивів Nikon, $
24-70 f/2.8 2300 2600
35 f/1.4 2300 2100
70-200 f/2.8 2300 3000
Вартість набору лінз на всі випадки життя 6900 7700

Однакові цифри в стовпці Canon отримані після округлення, ціни в гривнях відрізняються на одну-дві тисячі. За підсумками виходить, що лінзи Nikon, в середньому, дорожчі приблизно на 10%.

об'єктиви для фотоапаратів

У порівнянні брали участь популярні різновиди фотооб'єктивів:

  1. Зум-об'єктив 24-70 мм досить універсальний. Його використовують для знімання пейзажів, весіль, для фотографування у студіях та подорожах.
  2. Фікс-об'єктив на 33 мм чудово підходить для портретного фільмування, наповнення блогу в Instagram. Дає розкішне розмиття.
  3. Зум-об'єктив 70-200 мм — варіант для фотографування з трибун стадіону, для знімання тварин на природі з дальньої дистанції.

Зручність управління

Ергономіка залежить від завдань, для яких призначений фотоапарат:

  • Дзеркалки початкового рівня, наприклад, Canon 2000D та Nikon D3500. У цій категорії виробники пропонують компактні фотоапарати у пластикових корпусах. Для перемикання режимів є диск керування. Екран неповоротний, але є Wi-Fi.
  • Компактні дзеркалки для блогерів зі змінними лінзами та просунутими матрицями, наприклад, Canon R50 та Nikon Z30. У моделі R50 — керівний диск і видошукач, Z30 — два диски. Нікон також має перемикач між режимами фото та відео, при переході між ними налаштування зберігаються. Екрани поворотні та сенсорні, зручно знімати селфі.
  • Просунуті бездзеркалки Кенон R6 Mark 2 та Нікон Z7II. У цій категорії виробники пропонують моделі зі зручним хватом для правшів. Вага та ергономіка сприяють комфортному фотографуванню з рук. У Нікона два провідни диски, у Кенона — три.

Обидві компанії працюють над ергономікою, яка з них успішніша — Nikon або Canon — сказати складно. Чим просунутіша камера — тим більше можливостей, гнучкіше керування.

Можливості фотоапаратів

Порівняти можливості брендів можна на прикладі ключових переваг двох повнокадрових бездзеркалок:

Canon R3
Nikon Z9
Електронний видошукач з режимом оптичної симуляції дає можливість переглядати сцени фільмування під більш реалістичним кутом  Знімання відео з роздільною здатністю 8К
Мінімальна ручна витримка — 1/64000 с Максимальна ручна витримка — 900 с
Завдяки технології подвійних пікселів покриття кадру точками фокусування складає 100% Підтримка GPS
Просунута стабілізація. Модель розраховує швидкість об'єкта, що відстежується, зіставляє з поворотом камери, враховує вібрації  Місткість акумулятора при зніманні в RAW — 740 кадрів
Максимальна скорострільність — 30 к/с Роздільна здатність фотоматриці — 46 Мп
Підтримка високошвидкісного інтерфейсу Usb 3.2  
Кріплення дисплея забезпечує рухливість по всіх осях. Роздільна здатність дисплея — 4 Мп  

Фотографи віддають перевагу моделям, можливості яких найбільш популярні. Для одних фотолюбителів актуальне фільмування на суперкоротких витримках, для інших — на довгих. Одним цікава скорострільність, іншим — висока роздільна здатність матриці та т.ін. Обидві компанії виробляють технологічну продукцію, але акценти розставляють по-різному, залежно від конкретного фотоапарата.

порівняння фотоапаратів canon та nikon

Особливості ціноутворення

Обидва бренди продають камери за конкурентною вартістю. Нижче наведено приклади порівняння цін на фотоапарати Canon і Nikon різного рівня.

Дешеві дзеркалки

У бюджетному сегменті конкурують Кенони серій 2000-4000, Нікони серії D3000 та інші. Продаються вони за порівнянними цінами, середній рівень — 500 доларів. У плані різноманітності асортименту Canon має кращий вигляд.

Кропнуті бездзеркалки

Гарний попит мають Кенон R50 та Нікон Z30. Якщо порівнювати камери зі знімними фотооб'єктивами, у першому випадку покупка коштуватиме приблизно $800, у другому — $1000. Єдине, що трохи засмучує в R50 — знімання відео без підтримки HDR. У разі технології HDR камера робить кілька кадрів з різною експозицією та формує з них знімок, на якому видно близькі та далекі об'єкти.

популярні фотоапарати nikon та canon

Якщо відсортувати фотоапарати цього сегмента в порядку зростання ціни, перші 3 позиції займуть моделі Кенон, а далі спостерігатиметься чергування брендів.

Повнокадрові бездзеркалки

Тут, як і в розділі про можливості фотоапаратів, можна порівняти Canon R3 і Nikon Z9. У першому випадку тушка коштує $6000, у другому — $5500.

Плюси та мінуси

Переваги фотоапаратів Canon:

  1. Винятковий асортимент продукції. Неважко вибрати модель під будь-який бюджет покупки.
  2. Багато продуктивних та технологічних камер.
  3. Якщо порівнювати з Nikon — зручні ціни на об'єктиви.
  4. Вдала ергономіка, грамотно розташовані елементи керування.

Нестача, мабуть, одна — високі ціни на флагманські моделі.

Камера Canon — варіант для фотографа, який любить досягати оптимального результату шляхом зміни налаштувань.

Переваги фотоапаратів Nikon:

  1. Компанія намагається брати не кількістю, а якістю. Рідко представляє невдалі моделі.
  2. Фірма відкрита до інновацій. Використовує вдалі ідеї Кенон, потужну виробничу базу та досвід у виготовленні фотоматриць компанії Sony.
  3. Конкурентні ціни на камери преміального сегмента.
  4. Зазвичай гарний захист фотоапаратів від дощу, якщо такий передбачено конструкцією.
  5. Класні знімки на автоматичному налаштуванні.
  6. Тривалі акумулятори.
  7. Корпуси довго зберігають гарний вигляд.

Недоліки:

  • Більш скромний асортимент камер та об'єктивів.
  • Високі ціни на просунуті лінзи.

обладнання для фотоапарата

До фотоапаратів обох брендів нескладно підібрати штатив, зовнішній спалах та інше обладнання. З придбанням сумки для перенесення камери та дрібних аксесуарів аналогічна ситуація.

Поради щодо вибору

За технікою Canon:

  • Якщо купуєте бюджетну або середньобюджетну дзеркалку, зверніть увагу на наявність центрального контакту на гарячому черевику. Він потрібний для підключення студійного спалаху. Також краще віддати перевагу камері з металевим байонетом, оскільки пластикові менш надійні.
  • У дзеркалках трохи дорожче, наприклад Canon 250D, вже працює технологія Dual Pixel, можна керувати фокусуванням за допомогою чуйного сенсорного екрана.
  • Якщо плануєте займатися творчою фотографією, портретним та пейзажним зніманням — придивіться до повнокадрових моделей.

За Ніконами:

  • У бюджетних моделях може бути роз'єм для мікрофона. У такому разі при відеозніманні використовують окреме звукозаписувальне обладнання, а потім зводять контент під час монтажу.
  • Чи плануєте знімати блоги? Вибирайте камеру з поворотним дисплеєм.
  • Звертайте увагу на ергономіку. Вибирайте моделі зі зручним хватом. Якщо перед вами невеликий корпус з прямими кутами, знімати з рук буде незручно.
  • Вагомий плюс для фотокамери — матрична стабілізація. Технологія особливо корисна під час фільмування відео з рук.

При виборі першої камери придивіться до китових моделей зі знімними об'єктивами або тушкам. У другому випадку паралельно вибирайте лінзи.

Підсумовуючи, можна сказати, що у протистоянні Nikon vs Canon немає явного лідера та аутсайдера. Обидва виробники пропонують шикарну фототехніку. Можна придбати камеру для знімання природи, репортажів, портретів, весіль. Є моделі, більше заточені на фото чи відео, кропнуті та повнокадрові. Все це потрібно враховувати під час вибору.

Оскільки бренди знаходяться на одному технічному рівні та пропонують досить широкий асортимент, фотографи рідко змінюють систему. Щось вигадати на зміні виробника навряд чи вийде, а проблеми з сумісністю об'єктивів точно будуть.

Корисно почитати: Як перевірити фотоапарат перед покупкою: чек-лист з 10 пунктів

Коментарі
Залиште коментар