Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чим відрізняється пральна машинка автомат від напівавтомата: 7 ключових пунктів

Дата публікації: 13.11.2019 10:05
Дата оновлення: 10.04.2023 16:28

Часи, коли пральною машинкою служила велика каструля з водою або корито, давно забуті. Тепер придбати цю побутову техніку може дозволити собі середньостатистична людина, яка працює, адже вартість її прийнятна і не надто висока. Про те, на які характеристики звертати увагу, яка пральна машинка краще автомат або напівавтомат, а також кілька порад, що спрощують покупку, нижче у статті.

Автоматическая и полуавтоматическая стиральная машина

Це цікаво: Інструкція до пральної машини: 7 секретів ефективного використання техніки

Що є пральна машина автомат

Автоматична пралка – побутова техніка, обладнана вбудованим комп'ютером. Вона дозволяє звести участь людини у процесі прання білизни до мінімуму. Достатньо завантажити барабан, увімкнути пральну машину (СМ) і задати програму. Решта вона зробить сама.

Автоматическая стиральная машина

Сучасні автомати мають такі параметри:

Назва особливості
Які
Спосіб установки Вбудовані Окремі
Тип двигуна Колекторний Інверторний
Тип барабана Прямий Ремінний
Габарити Повнорозмірні Вузькі або компактні
Вага білизни Мінімум – 3,5 кг Максимум – 12 кг
Спосіб прання Звичайний Бульбашковий

Також можна вибрати прачку за:

  • доступним функціоналом (відкладений старт або нічне прання, наприклад);
  • класу віджиму;
  • класу енергоспоживання.

Від цього залежатиме кількість споживаного порошку, електроенергії та води, а також цінова категорія техніки.

Буде корисно: Як працює пральна машина – пристрій і принцип роботи автомата. 5 основних етапів прання

Пристрій

Незалежно від марки і бренду, автоматичні прачки мають однакову конструкцію:

  • Корпус. У ньому є бункер для порошку, противаги, шланги, а сам він забарвлений у різні кольори (може навіть блищати і мати принти), що з естетичної точки зору прикрасить приміщення.
  • Система затоки води. Спрацьовує після блокування дверей. Забір води відбувається через впускний клапан. Вона набиратиметься, доки не надійде сигнал від пресостату, що бак заповнений.
  • Датчиками. Залежно від модифікації машинка може обладнатися світлодіодною індикацією, сегментним дисплеєм, РК-дисплеєм, кнопками навігації.
  • Баком і барабаном.БАК Займає майже весь внутрішній простір. У НЬОМУ є барабан (Місце Для завантаження білизни), трубчастий нагрівник і термостат. Він Пластиковий або виготовлений з високоякісного поліпропілену. Зверху Його кріплять скобами, а під ним є пружина, що пом'якшує вібрацію.
  • Нагрівачем. ТЕН починає працювати після подачі команди із системи керування. Підігрів води провадиться до необхідних показників. При її досягненні термостат відправляє сигнал модуль на відключення нагріву.
  • Блоком керування.«МОЗОК» Пристрою керує всіма процесами прання, віджиму, тому що віддає команди всім вузлам. Список Програм, що виконуються, різниться в залежності від моделі. При виході з експлуатації даного елемента електроніка починає працювати з помилками.
  • Зливною системою. Вона представлена шлангом, підведеним у каналізацію.
  • Двигуном. Барабан поводиться після подачі команди мотору. Напрямок і швидкість визначаються електронною системою керування залежно від вибраної програми.

 Конструкция автоматической стиральной машины

Важливо: відкрити дверцята пральної машини? Чому блокується люк: 7 причин і їх вирішення

В основному автоматичні машинки програмне керування з різними функціями. Вони досить складний за будовою барабан, але чутливий до пошкоджень під час транспортування. Вони економлять воду та порошок, акуратно впливають на білизну. Залежно від типу завантаження білизни вони поділяються на вертикальні та передні.

Типи

Автоматичні пральні машинки бувають:

  • класичні;
  • з розширеним функціоналом.

Перші просто стирають, а другі можуть самостійно визначати тип тканини і виділяти об'єм води, виставити температуру або програму віджиму білизни, засипати порошок. Звичайно, такі товари дещо дорожчі.

Також вони відрізняються системою завантаження. Вона буває двох типів:

  1. Фронтальна (люк знаходиться на передній частині).
  2. Вертикальна (білизна кладеться зверху).

Конструкційні особливості

Пральні машинки автоматичного типу повинні обов'язково мати доступ до водопроводу. Вода подається по шлангам відразу після запуску програми прання або полоскання. Спочатку вона холодна, а нагрівання або кип'ятіння відбувається всередині установки. Тому відсутність гарячого водопостачання – не проблема. І це одна з переваг, чим відрізняється машина автомата від напівавтомата.

Одним із головних конструкційних елементів такого типу прачок є мотор. Ринок може запропонувати три модифікації двигуна.

Звичайний або колекторний

Складається цей однофазний механізм із щіток (забезпечують з'єднання електронного ланцюга, випускаються з графітовою поверхнею), ремінного приводу і розташовується в нижній частині конструкції.

Робота відбувається за принципом поступового збудження обмотки:

  1. Щітки створюють магнітне поле.
  2. Після запуску ротора починає функціонувати барабан.
  3. Крутний момент передається барабаном.

Даний різновид досить проста в ремонті, машинки з нею коштують недорого, а білизна буде стиратися ефективно до того моменту, поки буде обертатися барабан. З недоліків шум за рахунок руху щіток.

Асинхронний або безщітковий

Цей трифазний мотор складається з статора, який не рухається, і намагніченого якоря. Робота відбувається за рахунок того, що рух цих деталей створює магнітне поле. З переваг варто відзначити швидке обслуговування, недорогий ремонт, відсутність шуму та прийнятну вартість техніки. Щоб обладнання з таким мотором прослужило довше, необхідно правильно встановити його (на рівній поверхні) і стежити, щоб барабан не перевантажувався.

Інверторний або двигун з прямим приводом

Інверторний найтехнологічніше, хоча деталі в конструкції практично ті ж – магніти, ротор і статор з котушками обмотки. У процесі роботи частота струму, яка була змінною, стає постійною. Тобто, мотор не залежить від перепадів мережі та видає контрольовану швидкість обертів. Машинки з ним виходять компактними, довговічними, безшумними та економічними.

Функціональні особливості

Машинка автомат запускається натисканням однієї чи кількох кнопок. ВОНА має кілька встановлених режимів для різних типів тканин. Тобто Окремо нічого налаштовувати не потрібно. З іншого БОКУ, СМА працює ЛИШЕ за заданим алгоритмом. Її не Можна зупинити посеред прання. Тільки Повністю вимкнути, скинути налаштування і заново вибрати інші, тому однозначно відповісти на питання, чи краще автомат, ніж напівавтомат пральна машинка, не можна.

Що слід знати про напівавтоматичній пральній машинці

Загальне у машинок автомата і напівавтомата тільки одне – з їх допомогою можна випрати білизну. Конструкційні та функціональні особливості у них зовсім різні. Також відрізняються параметри прання, час і навіть якість.

Машинка-полуавтомат

Пристрій

У машинки напівавтомата легка адаптивна конструкція. Тому ламається

така техніка в рази рідше, ніж аналоги. До речі, ремонт її коштує також дешевше. Габарити такої техніки, як правило, мінімальні. У середньому моделі важать близько 20 кг, тоді як в полегшеному варіанті – близько 7. від друга. В цілому, воно таке:

  • однофазне трипровідне підключення до мережі;
  • запобіжник (оберігає систему від стрибків напруги);
  • електродвигун (він підключається до таймера);
  • таймер;
  • конденсатор (що згладжує фільтр, який запускає ротор мотора);
  • електродвигун системи віджиму (якщо функція передбачена);
  • таймер системи віджиму (знову ж таки, за потребою);
  • водяна помпа зі своїм мотором (відкачує воду після прання).

Кожен із трьох моторів працює асинхронно друг від друга. Тобто частота обертання роторів може не збігатися, і на функціональності це не позначиться. За рахунок цього ця машина ламається набагато рідше, ніж автоматична. Часовий механізм запущеної програми (прання або віджиму) показаний на таймері.

Види

Напівавтомати бувають:

  1. Активаторні. На дні бака встановлюється активатор, що обертає білизну. Не підходить для прання тонких тканин.
  2. Барабанні. Найрідкісніша модель, що зустрічається в магазинах. Передбачає наявність металевого барабана.
  3. З одним люком. Найпростіша побутова техніка без функції віджиму.
  4. З двома люками. Устаткується центрифугою, яка може віджимати білизну.

Конструкция машинки-полуавтомат

Від усього представленого на ринку об'єму, 90% складають активаторні установки. Вони простіше, дешевше і надійніше всіх інших. Барабанний різновид досить громіздкий. Вона коштує дорожче за рахунок конструкційних особливостей. Техніка з двома люками найгабаритніша. Але вона єдина має функцію віджиму. А от якщо продукція вибирається не для частого використання, наприклад, на дачу, чудово підійдуть машини з одним люком. У них мало недоліків та достатній функціонал, а прослужать вони не один рік.

Читайте: Чому пральна машина стрибає, вібрує, трясеться: 6 причин і їх вирішення

Функціонал

Функціонал прання обмежується її конструкційними особливостями. Але, загалом, користуватися машинкою треба так:

  1. Заливається вода потрібної температури. Її доведеться заздалегідь нагріти в окремій ємності.
  2. Засипається порошок. Не у всіх машин напівавтомат є спеціальні контейнери для миючих засобів. Цілком ймовірно, що порошок доведеться додавати відразу у воду.
  3. Завантажується білизна.
  4. Встановлюється час.

Якщо в установці є віджимання та полоскання, після всіх вищезгаданих дій, білизна дістається і змінюється вода. Далі запускається сама функція полоскання. Після закінчення речі перекладаються в інший відсік і знову включається програма. В іншому випадку випрана білизна полощется в тазі або у ванні і розвішується.

Все досить просто і надійно. Тому, вибираючи цю техніку, користувач отримує економію води, світла, але з часу.

Основні відмінності

Якщо підсумувати все вищесказане, можна зробити короткий висновок про те, чим відрізняється пральна машинка автомат від напівавтомата:

Машинка
Автомат Напівавтомат
Завантаження білизни Фронтальна івертикальна Вертикальна
Підключення до водопроводу Так Ні
Підігрів води Автоматичний Самостійний
Час прання Винятково за заданою програмою Швидше, ніж у автомата
Процес Самостійний після вибору потрібного функціоналу Кожну нову функцію потрібно задавати вручну
Розміри У середньому, великі (але, є модифікації з вертикальним завантаженням, плоскі, вбудовані моделі, які багато місця не займуть) У середньому, не такі громіздкі, як автомати (але прачки з функцією віджиму досить великі і важкі)
Споживання електроенергії та води Витрата велика Економно

Що краще: машинка автомат або напівавтомат

Якщо підсумувати, можна зробити кілька висновків.

Автомати

Автоматичні пральні машини – відмінна техніка. Процес прання контролювати не доведеться, адже достатньо лише вибрати програму та запустити її.
Машинка сама все випрає, прополоскає, відіжме, і навіть забезпечить легке прання. Але підійде вона лише для будинків та квартир із підключеним водопроводом. Також покупця може відлякати її громіздкість (за винятком плоских моделей, в яких міститься до 5 кг білизни максимум) та вартість, яка вища, ніж у напівавтоматів.

Напівавтомати

Напівавтоматичні пральні машинки ідеально підійдуть для дачі, будь-якого іншого житла, де немає водопостачання. Вони легкі, компактні, щоправда, виглядають не так естетично привабливо, як деякі автомати. Хоча за всіх їх переваг цей параметр можна упустити.

Звичайно, на контроль процесу доведеться витратити багато свого часу (вручну набрати води, перекласти білизну в інший відсік для просушки, або навіть прополоскати і віджати, якщо така функція не передбачена). З іншого боку, є моделі, які самостійно гріють воду, віджимають речі. Але вони дорожчі за модифікації без даних функцій (навіть дорожчі за деякі автомати) і куди більше за габаритами і вагою.

Рекомендуємо: Як транспортувати пральну безпечно: 2 етапи акуратного перевезення

Після того, як стало зрозуміло, чим відрізняється машинка автомат від напівавтомата, варто сміливо порівняти всі параметри і зробити правильний, підходящий для конкретної квартири чи будинку вибір. Асортимент, представлений у магазинах країни, приємно вражає своєю пишністю. Можна придбати товар на будь-який «смак і колір». Тому проблем із покупкою бути не повинно ніяких. Залишається тільки підключити товар самостійно в заздалегідь обране місце або замовити послугу «Підключення пральної машинки» у професіоналів та користуватися технікою із задоволенням.

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини