Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чим відрізняється трикоптер, квадрокоптер, октокоптер, гексакоптер: 4 типи дронів

Дата публікації: 27.09.2018 10:21
Дата оновлення: 21.05.2024 11:45

Бажаючим обзавестися власним дроном не варто забувати, що квадрокоптер – не єдиний вид безпілотника, здатний знімати гарні краєвиди, великі події і важливі заходи. Крім квадра (коптера з чотирма пропелерами), виробники пропонують моделі дронів з трьома (трікоптер), шістьма (гексакоптер) і вісьмома (октокоптер) гвинтами, пристосовані під різні завдання. Так що, перш ніж освоювати нове круте хобі, варто придивитися до всіх видів дронів і вибрати найбільш підходящий.

Чому «квадрокоптер»?

Девайс з чотирма пропелерами вважається найбільш простим і надійним безпілотником: як приклад, можна навести квадрокоптер DJI Phantom 4 Advanced. Великі моделі можуть підняти серйозне фотоспорядження і протриматися в польоті довгий час. Його маневреність і стабільний політ доставляють задоволення від пілотажу такою моделлю, а в разі виходу з ладу одного пропелера, можна бути впевненим, що дрон не впаде і повернеться до власника. Маленькі нано-коптери начебто Cheerson подобаються дітям, ними легко керувати і запускати в приміщенні.

І, все-таки, незважаючи на популярність квадрокоптера, варто перед покупкою прочитати про інші види безпілотних гаджетів і підібрати модель, оптимально відповідну задуманим завданням.

Цікаво прочитати: ТОП-5 квадрокоптера (дронів) DJI

Трікоптер. Не дуже поширений вид безпілотних апаратів, але з неймовірними особливостями. Конструктивно трікоптери розрізняються по розташуванню гвинтів – в деяких моделях пропелери розташовуються по колу на однаковій відстані одна від одної, в інших – асиметрично, два рівновіддалено, а третій – на подовженій хвостовій балці, як в Syma X51. Така конструкція додає апарату здатність поєднувати переваги вертольота і літака. Безпілотник розганяється до 60-70 км/ч, входить в штопор, зависає над обраним об'єктом, обертається, ковзає, здійснює інші складні фігури пілотажу, які недоступні традиційному квадрокоптера.

Японські розробники запропонували варіант подібного дрона з 14-ю режимами польоту, в т.ч. супровід, патрулювання, політ по запрограмованому маршруті. Такі здібності безпілотника дуже зацікавили кінематографістів і професійних спортсменів-моделістів.

Саме трікоптери вибирають інженери для складних логістичних і виробничих завдань. Наприклад, вчені з Німеччини розробили алгоритм руху трікоптеров з можливістю керування вантажем на тросі з максимальною точністю. Вони зробили рухомими гвинти, даючи можливість пропелер міняти кут нахилу і домоглися доставки вантажу на тросі в задану точку, виключивши залишкове рух вантажу в кінці маневру. Таке рішення, безсумнівно, знайде застосування в складних умовах.

Трикоптер

Квадрокоптер. Більш звичний і знайомий вид безпілотного апарату з чотирма несучими моторами. Між собою різняться за вагою, дальності польоту, матеріалу, функціональності. Розумні моделі, такі, як PowerEgg, удосконалюються з кожним роком і керування безпілотником стає все простіше і надійніше.

Використання квадрокоптера не обмежується тільки розважальними цілями, їх застосовують і для серйозних завдань:

  • Журналісти мають можливість знімати масштабні новинні блоки з місця подій в онлайн-режимі;
  • Фермери за допомогою коптера можуть спостерігати за своїми стадами, удобрювати посіви і стежити за зростанням культур;
  • ЗА допомогою квадрокоптера можна контролювати порядок на виробничій території, стежити за проникненням в охоронювану зону сторонніх осіб, пересуванням працівників і транспорту;
  • Квадрокоптера успішно застосовують в надзвичайних ситуаціях, в рятувальних і миротворчих операціях, доставляючи продукти і засоби зв'язку зазнали лиха людям. Для археологів та науковців квадрокоптера часом – єдиний варіант проникнути в недоступні місця і отримати інформацію з недосліджених територій;
  • Поштові відомства доставляють за допомогою дронів кореспонденцію і посилки, геодезисти розвідують місцевість, складають карти і стежать за змінами грунтів і гірських масивів.

Квадрокоптер PowerEgg

Корисна інформація: вибрати квадрокоптер для дитини: 6 основних критеріїв

Гексакоптер. Відмінність шестівінтовой моделі від квадрокоптера полягає в підвищеної потужності апарату, більш високій швидкості і вантажопідйомності. Професійні фотографи та кінорежисери більше довіряють саме таким моделям свої дорогі камери. Найбільш просунуті моделі літають зі швидкістю 100-110 км/год і долають відстань до 12 км. Відмова одного з двигунів не призводить до падіння апарату, і фотообладнання залишається неушкодженим.

Як і інші безпілотники, гексакоптери випускають різного розміру і призначення. Великі гексакоптери використовуються як вантажні дрони, деякі з них піднімаються вище, ніж звичайні квадрокоптера, і переносять до 25-30 кг. Такі безпілотники можуть бути оснащені двигунами внутрішнього згоряння. У польоті вони здатні проводити більше часу, ніж апарати з батареями.

У деяких моделях встановлюються дублюючі навігаційні системи, що дозволяють Мультикоптер облітати перешкоди і повертатися до місця запуску при втраті сигналу з пульта керування.

 Гексакоптер

Октокоптер. Безпілотник з вісьмома моторами – безсумнівно, найбільш просунутий дрон з покоління Мультикоптер. Виробники випускають подібні апарати для професійних потреб:

  1. У військових кампаніях октокоптери виконують функції розвідника, несучи важкий фото- і відеоустаткування для моніторингу позицій противника і карт місцевості. Американською фірмою була навіть розроблена модель із петлею для стрілецької самозарядного зброї, яку можна застосовувати у військових діях для розвідки боєм. Незважаючи на віддачу при стрільбі, апарат незмінно зберігав стійкість і керованість.
  2. Перенесення вантажів, кореспонденції – з таким завданням мультикоптер справляється відмінно, задіюючи підвищену вантажопідйомність і дальність польоту.
  3. Оператори при зйомках фільмів використовують модель октокоптеров зі складним навісним відеоустаткуванням, яке здатне обертатися і давати повний панорамний огляд.

Найголовнішим конструктивним рішенням при створенні великих Мультикоптер стало використання карбону – пластика, армованого вуглецевим волокном. Це дозволило надати міцність рамі апарату і серйозно знизити його вагу.

октокоптер

Це цікаво: 16 унікальних способів застосування квадрокоптера

Який безпілотник вибрати?

Для споживача основна відмінність Мультикоптер полягає в їх конструктивних особливостях і призначенні:

Трікоптер
Квадрокоптер Гекса- і октокоптер
Фото – і відеозйомка на невеликі камери Хоббі та розваги, гра з дітьми Зйомка великих новинних подій
Транспортні завдання при перевезенні вантажів Зйомка сімейних торжеств Зрошення полів, стеження за стадами тварин
Відпрацювання фігур вищого пілотажу Доставка кореспонденції, невеликих посилок Моніторинг зон лиха, повеней, природних руйнувань

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини