Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чим відрізняється статус біженця від тимчасового захисту: 7 моментів

Дата публікації: 01.04.2022 12:16
Дата оновлення: 01.04.2022 12:16

24 лютого російська армія атакувала ще сплячу Україну. Мільйони українців були змушені евакуюватися до Європи, залишити свої будинки, міста, країну у пошуках безпеки.

різниця між статусом біженця та тимчасовим притулком

Починати життя у новій державі важко: ні роботи, ні житла. Тому багато хто приймає рішення отримати статус біженця або тимчасовий захист. Спробуємо розібратися, яка різниця між цими поняттями.

На замітку: Як потурбуватися про вихованців під час війни: 4 моменти, які не варто ігнорувати

Тимчасовий захист та статус біженця: роз'яснення понять

Тимчасовий захист — це вид на тимчасове проживання, який дає людині відчуття безпеки та соціальні гарантії у чужій країні.

Біженці — особи, які залишили країну, де вони постійно проживали, з надзвичайних обставин. Статус біженця дає більше допомоги, але має недоліки.

Що дає статус тимчасового захисту

Тимчасовий захист — це негайний дозвіл перебувати в країні ЄС на час війни. Біженці в'їжджають до країни за спецпрограмою та проводять у ній тривалий час. Доцільно просити такий статус, якщо загрожує неминуча небезпека життю чи здоров'ю.

Важливим моментом є й те, що людина зі статусом може бути працевлаштованою одразу або почати займатися підприємництвом. Також вона може орендувати житло. Уточнимо, що країна, яка приймає, не зобов'язана виділяти житло. Але іноді компетентні органи або волонтери можуть допомогти з його отриманням. Чи може людина зі статусом претендувати на медичну та соціальну допомогу? Так. І важливо, що діти можуть продовжити здобуття освіти. Якщо у дитини немає батьків або родичів, вона має право на опікуна.

Це набір мінімальних стандартів. Важливо, що країни можуть змінювати список, тому радимо ознайомитися з правами держави, до якої плануєте їхати.

Що дає статус біженця

Статус біженця оформити складніше, але він надає більше допомоги. У цьому випадку можна претендувати на житло (часто, місце в центрі для біженців), харчування, медичну допомогу, проїзд у громадському транспорті.

Важливою відмінністю є те, що особа не може отримати роботу та виїжджати за кордон протягом 6 місяців — періоду розгляду заявки.

В тему: Що необхідно взяти з собою при евакуації: 10 + найнеобхіднішого

У чому різниця між статусом біженця та тимчасовим захистом: порівняльна таблиця

 
Тимчасовий захист Статус біженця
Як швидко можна отримати? Статус одержують дуже швидко. Потрібно лише зареєструватись у відповідних органах Процес надання статусу біженця може тривати місяцями
Хто може одержати? Українці та їхні сім'ї, які виїхали з 24.02.2022

Громадяни з побоюваннями стати жертвою переслідувань за расовими, релігійними, цивільними ознаками та політичними поглядами.

Хто перебуває за кордоном через національну приналежність.

Хто не може чи хоче скористатися захистом своєї держави

Період дії

Тимчасовий захист дають на рік, а за необхідності може бути продовжено 2 рази на півроку.

Пізніше Єврокомісія може додати ще 1 рік

Документ дозволяє перебувати у країні без конкретних термінів. Але важливо знати, що закінчення війни не стане причиною позбавлення статусу
Чи надають безкоштовно житло? Країна не гарантує, але компетентні органи чи волонтери можуть допомогти у розв'язанні цього питання Так
В яких країнах можна отримати? У всіх державах ЄС, крім Данії Лише у країні, кордон якої людина перейшла вперше. Тобто йдеться про сусідні з Україною країни
Чи можна повернутись додому? Можна повернутися будь-якої миті Не можна залишати країну, поки очікується на отримання статусу (до 6 місяців і більше)

Читайте: Як обладнати укриття, будинок або квартиру під час війни: 3 акценти на безпеці під час бомбардування

Як отримати тимчасовий захист?

Коли переходите кордон, вас зобов'язані попередити про право отримання тимчасового захисту. У кожній державі цим займаються певні органи. Наприклад:

  • у Польщі — гміни;
  • в Італії — поліція;
  • у Німеччині — управління у справах біженців тощо.

Як отримати статус біженця?

Для статусу потрібно більше часу (від 6 місяців) та зусиль. Необхідно зі своїми документами звернутися до компетентного органу лише тієї країни, кордон якої перейшли вперше, та подати заяву. У всіх країнах процес набуття статусу різний. Так можливе вилучення паспорта на весь період заявки, відсутність можливості працевлаштуватися, заборона на виїзд за кордон, проживання у відведеному місці, а не у родичів, друзів чи орендованій квартирі.

Пізнавальна стаття: Як захистити вікна від вибухової хвилі: 6 надійних способів

Тимчасовий захист VS біженство: плюси та мінуси статусів

У кожному з варіантів є свої плюси та мінуси. Перед тим як вибрати, потрібно визначитися з країною, де хочете перебувати, як довго плануєте, чи є можливість відразу знайти роботу. 

  1. Якщо немає родичів, знайомих в іншій країні, немає можливості знайти притулок та засобів для проживання, краще звернути увагу на права, які надає статус біженця. Країна, що приймає, надасть житло в центрі для біженців, де тимчасово живуть люди з усього світу. З мінусів: немає можливості повернутися до своєї країни відразу, як закінчитися війна, адже треба чекати на рішення про надання статусу.
  2. Якщо є можливість самому себе забезпечувати або родичі, які можуть допомогти, тоді краще розглянути можливість тимчасового захисту. Її можна отримати у будь-якій країні ЄС (окрім Данії). Захист не передбачає безплатне житло, але людина може працювати одразу, вибирати місце проживання, перетинати кордони в інші країни та будь-якої миті повернутися додому.

Отже, у важкі воєнні часи можна знайти безпеку за кордоном. Ви не залишитеся там одні — для таких ситуацій давно продумані способи допомогти людям, які намагаються знайти безпеку та притулок для себе та рідних. Але пам'ятайте, що перед тим, як подати документи на статус біженця або тимчасовий захист — зважте всі «за» і «проти», подумайте, як довго плануєте перебувати за кордоном та за яких умов. Дуже важливо прийняти правильне рішення без емоцій та паніки.

Якщо не знали: 12 причин, через які дуже довго завантажується Windows 10

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини