Дніпро
Технології на сторожі!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще вибрати: моноблок або ноутбук – порівняння 2 видів техніки

Дата публікації: 28.11.2018 18:45
Дата оновлення: 22.05.2024 16:01

Якщо хочеться компактний пристрій для роботи, навчання або ж розваг, тоді варто подумати про покупку ноутбука або ж моноблока. І якщо ноутбук – техніка давним-давно знайома, то моноблок не так вже давно почав підкорювати користувачів. У цій статті піде мова про те, що таке моноблок, чим він відрізняється від ноутбука. А опис головних особливостей, переваг і мінусів кожного типу пристрою допоможе зрозуміти, що краще: ноутбук або моноблок.

 моноблок vs ноутбук

Що таке комп'ютер-моноблок

Моноблок зовні схожий на монітор, тільки товщі більшості сучасних моделей і володіє такою ж кількістю органів керування, що і ноутбук або ж ПК. В цілому, моноблок – це комп'ютер і монітор в одному корпусі. У моноблока, так само, як і у будь-якого комп'ютера, є процесор, оперативна пам'ять і материнська плата, в деяких випадках він забезпечується дискретним графічним адаптером. Хіба що дисководів у моноблоків не зустрічається.

Читайте також: 5 кращих процесорів від Intel для NVidia GeForce GTX 1060

Моноблок або ноутбук: що вибрати

Моноблоки стали конкурентами ноутбуків, адже цей вид техніки теж має компактністю і поєднує в собі монітор і комп'ютер. Відгуків про обох апаратах маса, і користувачі так і не дійшли спільної думки. Так що ж в такому випадку краще купити для будинку або в офіс? Щоб зрозуміти, який варіант вибрати, варто порівняти особливості апаратів, а також їх позитивні і негативні сторони.

моноблок LENOVO 520S-23 и ноутбук LENOVO IdeaPad 510

Цікаво: відеокарта краще – NVidia GeForce GTX 1050 або AMD Radeon RX 560

Порівняння

Для початку – про схожість. За функціоналом моноблок – щось середнє між комп'ютером лептопом. Цьому девайсу доступна частина можливостей кожного з пристроїв. У більшості випадків що ноутбуки, що моноблочні пристрої оснащують однаковим набором комплектуючих, в тому сенсі, що підбирати окремо материнку або оперативку під моноблочну конструкцію не знадобиться. Також всі види техніки в більшості своїй можна проапгрейдить: поміняти ОЗП або накопичувач. У плані вартості девайси з однаковими технічними характеристиками теж практично не відрізняються один від одного.

17,3” ноутбуки DELL Inspiron 5770 и DREAM MACHINES Clevo G1050Ti-17

Тепер про відмінності – їх не так вже й багато, якщо не брати до уваги зовнішність, звичайно. В принципі головних відмінностей всього два:

  1. Компактність і вага. порівнянні з лептопами моноблоки менш компактні. На робочій поверхні девайс займає не більше місця, ніж класичний монітор, але ось як носити його з собою в офіс кожен день – питання.
  2. Розміри дисплея. не так обмежені в плані діагоналі екрану, як ноутбуки. Так, максимальний розмір дисплея лептопа – 17,3 дюйма, а ось у конкурента він може бути більше. Наприклад, ARTLINE Gaming M99 v05 (M99v05) 32-дюймовим екраном.

Цікаво: деякі моноблоки підтримують функцію перегляду аналогового ТБ.

Інструкція: Як під'єднати 2 монітори до ПК + настройка і софт для роботи з двома моніторами

Моноблок слід купувати, коли
Ноутбук необхідний, коли
є необхідність заощадити робочий простір і бажання позбутися від зайвих проводів вкрай важлива мобільність
важливі компактність і продуктивність, якої з головою вистачить для офісних завдань, інтернет-серфінгу, прослуховування музики і перегляду відеоконтенту спосіб життя пов'язаний з частими поїздками, будь то в межах міста, або навіть за межами країни: необхідно залишатися на зв'язку і без доступу до інтернету ніяк не можна

 классный геймерский моноблок на 32 дюйма ARTLINE Gaming M99 v05 (M99v05)

Дивіться також: 2 бюджетних ігрових відеокарт – GTX 1050 проти GTX 1050 TI

Плюси і мінуси

  • Охолодження

Низька ефективність систем охолодження через компактних розмірів корпусу – це недолік як моноблоків, так і більшості лептопів, проте у випадку з моноблоками через більшої площі корпусу ця проблема менш виражена. Втім, якщо ноутбук гріється – все вирішується заміною термопасти або охолоджуючої підставкою. А ось моноблок не потребує подібному охолодженні, адже його начинка не контактує з поверхнями.

  • Продуктивність в іграх і ресурсномістких програмах

У цьому випадку можна вибирати, що завгодно: виробники обох видів техніки роблять ігрові моделі. І ігрові лептопи, і такі ж моноблоки добре справляються з завданнями на зразок роботи з графікою і комфортного геймплея на ультранастройках. Правда, і коштують такі конфігурації недешево.

ноутбуки HP Zbook Studio G4 (X5E44AV) и LENOVO ThinkPad P71 (20HK0007RT) — графические станции

  • Мобільність

Комп'ютер-моноблок зручно переносити в межах приміщення, тоді як ноутбук можна брати з собою практично скрізь.

  • Функціональність

Моноблок може служити не тільки як ПК, але і як телевізор, а також мультимедіацентр. Лептопи теж недалеко пішли, правда, їх частіше вибирають як мультимедійну, графічну або ігрову станцію, а ось як телевізор не використовують.

  • Шум при роботі

Обидва варіанти – досить тихі.

Що ж краще вибрати: моноблок або ноутбук

Як і в випадку практично з будь покупкою, важливо визначити мету придбання. Якщо потрібна компактна і багатофункціональна стаціонарна машина з великим екраном для будинку або офісу, яка на раз-два впорається з повсякденними завданнями, тоді краще купити моноблок. Для ігор теж піде, наприклад, такий варіант, як 32-дюймовий Артлайн з дискретної відеокартки GTX 1080 Ti. А ось ноутбук стане в нагоді, якщо компактний ПК потрібен не тільки вдома, але і в дорозі.

 игровой моноблок ARTLINE Gaming M99 v09 и геймерский лэптоп DELL XPS 15

Підбірка: 10 кращих ноутбуків LENOVO

Однозначно сказати, що краще вибрати: комп'ютер-моноблок або ноутбук, – складно, та й не потрібно. Обидва види техніки не займають багато місця, дають можливість працювати так само комфортно, як і зі стаціонарним комп'ютером, обидва вже оснащені дисплеєм. А ось що кому більше підійде – питання індивідуальне. Якщо потрібен компактний стаціонарний девайс, тоді варто придивитися до моноблоків. Якщо ж важлива мобільність – краще купити ноутбук.

Коментарі
Залиште коментар