Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що таке двоканальний режим (Dual mode) оперативної пам'яті: гайд в 3 розділах

Дата публікації: 26.02.2021 11:10
Дата оновлення: 22.05.2024 16:12

Оперативна пам'ять може функціонувати в декількох режимах: одноканаловому і декількох багатоканальних. Про те, якими бувають ці моди, навіщо вони потрібні, і як їх можна запустити, розповідає цей короткий гайд.

ОЗП

Режими роботи оперативної пам'яті

Всього їх 4:

  • одноканаловий;
  • три мультиканальні.

Будь-який з останніх прискорює роботу ПК. Детальніше про кожний із модів – нижче.

Дізнайтеся: Якою буває оперативна пам'ять комп'ютера, види ОЗП – гайд із 6 розділів

Одноканаловий режим (Single mode)

Тут все просто. Для обміну даними використовується всього один канал, причому працювати в ньому ОЗП може, навіть якщо в комп'ютері встановлено два модулі.

У конфігураціях, призначених для нескладних завдань, включаючи інтернет-серфінг або роботу в офісних програмах, це некритично. Однак з огляду на той факт, що майже всі материнки здатні підтримати як мінімум два канали, краще вибирати такий варіант. Тим більше тоді, коли на руках вже є пара планок RAM і в додаткових фінансових вкладеннях нема потреби.

Лайфхак: Як перевірити блок живлення для комп'ютера: правильна перевірка БЖ 4 способами

Двоканальний режим (Dual mode)

Означає, що 2 канали пам'яті функціонують паралельно. Він набув поширення серед домашніх десктопних рішень, а також успішно використовується власниками лептопів.

материнская плата под двухканальный режим работы ОЗП

Примітка: подібний тип роботи можна реалізувати, тільки якщо плата з ним сумісна.

Після активації двоканального варіанту швидкість ОЗП підвищується в 2 рази, в порівнянні з 1-канальним. Виходить, що парочка модулів по 8 Гб дають більшу продуктивність, ніж одна планка на 16 гігабайтів.

Інструкція: Як збільшити оперативну пам'ять (RAM) ноутбука за 5 кроків: способи та поради

Триканальний режим (Triple mode)

У цьому випадку залучені паралельно три канали. Такий варіант передбачає наявність у збірці мінімум трійки модулів, а на материнці – шести слотів. Виняток – коли одна планка розпаяна на материнці. Таке рішення збільшує швидкодію:

  1. втричі в порівнянні з одноканаловим режимом;
  2. в 1,5 раза – проти формату двоканального.

трехканальный режим работы оперативы

Чотириканальний режим

У цьому випадку одночасно залучені чотири модулі або 4 пари планок. Це дозволяє підвищити продуктивність вдвічі, якщо порівнювати з більш звичним двоканальним режимом, і робить комп'ютер майже в чотири рази швидшим, ніж у випадку з Single mode. Подібний режим роботи ефективно використовується в топових ігрових і графічних збірках, але він складніший в налаштуванні й дорожче обходиться. Так що більшість користувачів обирають Dual mode, віддаючи перевагу швидшій за частотою пам'яті та спираючись на обсяг.

Дивіться також: Ігрові відеокарти для ПК: 5 критеріїв, як обирати

четырехканальный режим работы памяти

Для чого потрібен двоканальний режим ОЗП

Увімкнення дуал мод, як уже було сказано вище, підвищує продуктивність ПК або лептопа. Це можливо, оскільки інфообмін відбувається швидше. Потужність планок оперативки підсумовується.

Примітка: недосвідчені користувачі часто плутають dual mode з DDR. Останній означає, що дані передаються з подвоєною швидкістю. Іншими словами, поки DRAM робить один тік, інфообмін відбувається двічі.

для чего нужен 2-х канальный режим RAM

Що дає двоканальний режим роботи ОЗП
В іграх і більшості повсякденних задач. Приріст продуктивності становить 5-10%.
У вузькопрофільніших завданнях: монтаж, робота зі звуком, рендеринг. Показник значно вищий. Наприклад, під час рендерингу значення може вирости до 30% і більше, як і під час розрахунку складних проєктів, для яких пропускна здатність ОЗП особливо важлива.

Як увімкнути двоканальний режим оперативної пам'яті

Активувати його неважко. На материнці є слоти під RAM, які, як правило, відрізняються за кольором. Вони належать до різних каналів. Якщо планок оперативи дві, як в наборі HyperX DDR4 3200 16GB Fury RGB, а гнізд під неї – 4, їх необхідно встановлювати через одну.

Важливо: планки пам'яті повинні бути ідентичними, збігатися за частотою, таймінгами та обсягом. Тільки так вдасться отримати максимально можливий приріст продуктивності, бути впевненим в стабільній роботі, не побоюючись конфліктів системи, вилетів і зловісного синього екрана.

установка модулей ОЗП в материнскую плату

Бувають системні плати з парою слотів, які виконані в компактному форматі. При цьому вони можуть підтримувати багатоканальний режим. В цьому випадку винаходити велосипед не потрібно: все, що потрібно зробити – це встановити по модулю в кожне гніздо.

Порада: перед тим, як вставляти RAM, необхідно вимкнути ПК з розетки й надіти електростатичний браслет, щоб струм не пошкодив «нутрощі».

Корисно: Як налаштувати оперативну пам'ять в БІОСі: інструкція із 4 простих розділів

Як бачимо, мультиканальність в оперативки – потрібна штука. Вона змушує системник або ноут бути спритнішим. Режим неважко пустити в дію: потрібні лише 2 ідентичні планки та «мати», яка дозволяє таку можливість. А вже вставити все – справа легка.

Коментарі
Залиште коментар
О
07.04.2023 13:08

Добрий день, підкажіть. У мене в ноуті 1 слот для оперативи, але загальна кількість показує на 4 гіга більше. Тобто я ставлю на 4гб показує всього 8, ставлю на 8 показує всього 12. Як це зрозуміти?

Г
01.09.2023 17:59

У вас один модуль на 4Гб розпаяний на материнці

О
10.04.2023 10:03

А точно у Вас один слот? Перевірте в налаштуваннях ноутбука.

Д
24.11.2021 17:38

В ноуте уже распаяная 8гб память и есть один свободный слот. Если добавить еще планку оперативки это будет работать как 2-х канальный режим или 1?

n
16.08.2021 11:19

Чи існує якийсь профіт від чотирьохканалу в іграх для хеонів?

Е
01.09.2021 14:04

ні

А
22.02.2021 11:17

А якщо у мене в ноутбуці є планка оперативної на 8гб 2400, і чи буде двоканальний режим з 4гб на 2666?

Н
01.09.2021 14:01

да, пам'ять буде працювати. Але робитиме це на частотах і таймінгах менш продуктивної планки пам'яті. Проблем з двоканальним режимом зазвичай також не виникає (за умови однакового обсягу пам'яті кожного модуля). Якщо з якоїсь причини частота і таймінги менш продуктивного модуля не підтримуються більш швидкої планкою, БІОС виставить ті параметри (ще нижче), які будуть безпечні і підтримуються обома модулями.

Д
04.12.2020 13:17

"ланки памяти должны быть идентичными, совпадать по частоте, таймингам и объему. " Не совсем так. У меня двухканальный режим успешно активировался на планках объемом 4 и 8 гб соответственно. Главное, чтобы частоты совпадали.

Р
18.01.2021 10:55

Не совсем так, Дмитрий, ваш биос сам выберет частоту, чаще меньшую, чем среднюю из двух и т.д.

И
26.04.2021 19:23

Если частота одинакова , тайминги будут с мамой медленной плашке.

Останні новини