Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що нового в iOS 17 — огляд операційної системи: 10 айфонів з її підтримкою

Дата публікації: 12.12.2023 16:25
Дата оновлення: 26.01.2024 16:06

Осінній сюрприз від Епл — 17 операційна система для iPhone, зібрана у рамках проєкту WWDC23. Це був справжній виклик для креативної групи з Купертіно.

Реліз iOS 17 2023 року випуску

До третьої декади 2023 року любителі передових рішень зможуть оцінити новий мобільний функціонал і багато цікавих фіч. Розберемо детально в чому особливість iOS 17, на які айфони ставиться та на що чекати власникам апаратів зі слабшим залізом.

Флагманська ОС стала попередницею, представленою у 2022 році та доопрацьованою iOS 16. Мільйонам ентузіастів в очікуванні релізу довелося довго оцінювати всі «За» та «Проти». Апгрейд, який дозволяє зрозуміти, що нового в iOS 17, реалізовано у вигляді безплатного оновлення, присвяченого випуску iPhone15. Хоча для перевірки функціональності ОС необов'язково купувати флагманський апарат.

iOS 17: які телефони підтримуються

Перед інсталяцією iOS важливо розуміти які телефони підтримують живі програми та кожну оригінальну функцію. Інакше — не уникнути розчарування. Крім 2 SE (2020) та 3 SE (2022), з сімнадцятою платформою впораються такі апарати:

модельний ряд Айфон

Моделі, продані до 2018 року включно, працюють із новою ОС, але є певні умови. Для запуску спеціальних фіч потрібен, як мінімум, iPhone 12 або 12 Pro (обидва 2020 року випуску). Якщо не взяти це до уваги, важливе повідомлення або замітка може відображатися некоректно.

Корисно: Відновлення видалених файлів Андроїд — 4 типи даних та 5 зовнішніх програми

Що нового в iOS17 — огляд топових функцій

Оригінальні ідеї та креатив від Купертіно не розчарують. Оновлення iOS 17 значно доповнює функціональність старих апаратів. Крім доопрацювання принципів безпеки, з релізом інтегровано можливості обміну інформацією через новинний додаток. Розробниками заявлені спеціальні фішки для зв'язку, обробки відео, запропонований режим очікування, покращено щоденник для запису подій, самопочуття та інші інструменти.

Новий інтерфейс користувача

Дизайн нової ОС змінився на краще. Apple переробила дисплей, скоротивши кількість додатків та можливостей до основного набору, знизивши тим самим когнітивне навантаження. Значки стали більшими, щоб їх було легше натискати, а вибір функцій коригується.

Інтерфейс iOS 17

Користувач відразу зверне увагу на яскраві літери та ефект глибини різкості. Шрифт на локскрині можна збільшити або зменшити. Способів кастомізувати інтерфейс смартфона відповідно до специфічних потреб стало більше. В арсеналі користувача не лише оригінальні шпалери. Погратися можна з фільтрами, живими картинками, ефектами розмиття, автозміною заставок.

З 2023 року App Store перестав бути єдиним магазином додатків, удосконалено інтерфейс оновлень, —  з'явилася опція «Update at night». У блоці «Подкаст» — оригінальний екран привітання, додано параметр MicroLocation до системних служб, опція «Вимкнути переходи» в AppltMusic. У розрізі інших функцій апгрейд пов'язаний з інтеграцією 4 інструментів:

Режим очікування
Повноекранний перегляд хронометра доступний користувачеві в покращеному дизайні. Настроюваний інтерфейс дозволяє вивести годинник у 5+ стилях, додати календар, прогноз погоди, фотографії. У цьому блоці управління аудіо, віджети та інші новинки
Інтерактивні віджети та Live Stickers

Налаштування дизайну стало простішим. Щоб вивести віджет на Головний екран затримують палець у вільній зоні. Після простої дії в головному лівому кутку з'явиться «+». Перелік активується через тап.

Функціонал Memoji та Animoji ґрунтовно розширений. Вдосконалені налички доступні всім підключеним до платформи iCloud користувачам

NameDrop

В Епл дали старт новій ері візиток. Якщо скласти два iPhone разом, відкриється інтерфейс обміну файлами та даними.

Фіча дозволяє власникам смартфонів ділитися контактами, фото, музикою у 2-3 клаци. Обидва користувачі можуть вибрати конкретні номери з телефонної книги або адреси електронної пошти, які збираються розшарити. Працює з iPhone та Apple Вотч

SharePlay Функція, що дозволяє переглядати контент разом з близькою людиною

Нова функція «Супровід» дозволяє друзям та членам сім'ї повідомляти, що вони безнапасно прибули до пункту призначення. Співробітники чи родичі побачать місцеперебування, дізнаються про запізнення на важливу зустріч. Повідомити про затримку можна з екрана блокування.

Поліпшення у стандартних додатках

У базовому наборі від Купертіно з'явилася «Жива голосова пошта». Це крок до спрощення комунікації. Інструмент дозволяє переглядати листи в реальному часі, включаючи диктовані повідомлення. Дзвінки, ідентифіковані як спам, автоматично відхиляються. Можна також зберігати фрази, що часто використовуються, щоб швидко приєднатися до спілкування з сім'єю.

нові функції iOS 17

В організаційному плані платформа 17 на 200% краще за попередні версії. Застосунок «Щоденник» дозволяє користувачеві відобразити настрій, до подій та зустрічей прикріплюються фотографії, дані про фітнес, плейлисти та інші файли.

Починаючи з iOS 17, FaceTime та інші платформи для відеодзвінків доповнені реакціями AR: феєрверк, сердечка, повітряні кулі. Все активується жестами. Раніше під час дзвінків через програму кнопка зв'язатися з іншими користувачами була неактивною. В апгрейді 2023 року з'явився інструмент «Залишити повідомлення». Після доопрацювання Епл TV 4K Фейстайм буде працювати на телевізорах.

Для ентузіастів, які чекають iOS 17 огляд навігації став одним з ключових. Apple нарешті подумала про автономність карт. У США і, ймовірно, пізніше в інших регіонах, нанесені пішохідні стежки у (національних) парках.

Варто розібратися: 10 можливостей Samsung Galaxy S22 — огляд

Продуктивність та багатофункціональність

Щоб активувати голосові функції, вимовляють ім'я помічника Siri. Розробники відмовилися від «Привіт», яке роками використовувалося як базове. У сімнадцятому апгрейді Сірі здатна розпізнавати 2-3 послідовні запити та відповідати без повторної активації.

голосовий помічник в iOS 17

Вхідні сповіщення відображаються в повноекранному режимі, коли iPhone знаходиться в режимі очікування. Заснована на ШІ платформа навчилася відправляти повідомлення не тільки із вбудованого додатка Apple, а й зі сторонніх месенджерів типу Telegram та WhatsApp. В Safari є функція, що дозволяє штучному інтелекту озвучити статті з Інтернету.

Якщо на сайті доступний режим, користувач просто каже Siri, прочитай це для мене, щоб почути вміст сторінки. У платформу інтегровані віджети відтворення, через які виконується перехід вперед, відновлення, пауза та повернення назад з екрана блокування.

Приватність та безпека

У примітках до оновлення Apple заявляє про розв'язання проблем, які впливають на стабільність та безпеку. У Купертіно забезпечили наскрізне шифрування для iCloud, доступ до «Журналу» захищений опціонально. Повідомлення з one-time кодами на iPhone почали видалятись автоматично.

Обмін паролями в iOS 17

У Safari приватні вкладки приховані від загального доступу за допомогою Touch ID та Face ID. Профілі перегляду браузера дозволяють створювати окремі історії відвідувань, встановлювати розширення, групи вкладок та списки вебсайтів. Додано можливість ділитися збереженими паролями з контактами чи групами.

Продуктивність та оптимізація

Енергоефективність — слабка сторона більшості флагманів. Розуміючи проблему, Apple зробила все для зменшення навантаження на акумулятор. При цьому, не перемудривши з налаштуваннями.

Щоб активувати режим очікування, ставлять iPhone на зарядку, блокують екран та обирають горизонтальне положення під відповідним кутом (смартфон не можна класти). Типово відображатиметься екран із двома віджетами, наприклад, великим годинником з поточним часом, датою, календарем або списком нагадувань.

Пізнавальна стаття: 6 причин, чому смартфон швидко розряджається

Розваги та медіа

Еппл вкотре підтверджує перспективи віртуального світу, показуючи його привабливі сторони. У розділі «Люди» з'явилася можливість відзначати знайомих та родичів. Відображаються навіть собаки та кішки, але кількість імен обмежена.

Плакати в iOS 17

У новій iOS дозволено створювати персональну мітку в додатку «Контакти». Є можливість підібрати колір фону та фотографію, емодзі чи монограму, що додає естетичності. Популярні функції Apple Photos інтегровані в екосистему Windows.

Надсилання медіа та файлів через iMessage спростили, алгоритм той самий — через піктограму «+» ліворуч у додатку «Повідомлення». Search бар можна налаштовувати з урахуванням персональних вимог, що спрощує користувачам пошук конкретних цитат у жвавих розмовах.

Набір «Наліпка» розширено. Наклейки тепер інтегруються у будь-яке повідомлення. Порадувала функція автоматичного обрізання фото, що перетворює знімок на емоцію. При отриманні зображення красивої страви, можна тапнути по «Інформація» та відкрити добірку онлайн-рецептів.

Медіа функції в iOS 17

У меломанів не без добрих новин. Розробники оновили список меню в розділі «Нещодавно видалені альбоми», інтерфейс Mental Wellbeing поліпшено. У Apple Music доступні Song Credits, а на сторінці Home додано більше опцій кольору для анімацій. З'явився розділ, в якому користувачам пропонуються пісні відповідно музичним уподобанням.

Здоров'я та розумний дім

У iOS 17 доопрацьовано екран блокування SmartHome. Коли iPhone не використовується та знаходиться в альбомній орієнтації, на смартфоні виведено події календаря, дані про погоду. Пристрій перетворюється на свого роду центр обробки HomeKit.

З додатком «Фітнес» тримати себе у формі — одне задоволення. Спростився перегляд занять, що відстежуються через Apple Watch, з'явилася можливість ділитися порадами від профі Apple Fitness+. Кроки та відстань відображаються під кільцями активності на головному екрані. Змінилися розділи «Тренування» та «Історія».

Інтерфейс Apple Fitness+ в iOS 17

До базового набору додано функції моніторингу психічного здоров'я. Користувачам запропоновано по можливості відстежувати емоційні стани. Якщо є бажання користувача, додаток систематично видає нагадування та поради.

У платформу від Еппл інтегровані опитувальники, після яких визначається ризик розвитку депресії чи тривожності. Звіти, згенеровані через Freeform, можна відправити лікарю, попередньо зберігши в PDF файл.

Читайте: Ігри з хорошим сюжетом — 10 найвартіших уваги продуктів

Навчання та доступність

Розробники Еппл приділили увагу клавіатурі, нова розкладка заснована на ШІ. Коли автозаміна редагує слово, під виправленим варіантом з'являється синя лінія, що дозволяє повернути початковий варіант в один клац. Якщо є альтернатива автозаміни, додаткові фрази також підтягнуться. У мовний функціонал інтегровані готові інструменти:

  1. Готові фрази.
  2. Перевірка граматики.
  3. Автозаповнення речень.

Автозаповнення в iOS 17

Пошук та локатор покращені завдяки новим значкам і кольорам додатків. Коли користувач хоче подивитися кішок, одним із результатів замість знайомої лупи буде пропозиція скористатися інструментами Safari для серфінгу в Інтернеті. У Spotlight відображаються швидкі посилання. Якщо власник апарату часто заходить в каталог «Обране», Spotlight підтягне піктограму для переходу в категорію безпосередньо в ТОП видачі Search bar.

Одна з нових спеціальних можливостей iOS 17 — «Покажи та поговори». Функція полегшує людям з порушеннями зору взаємодію з фізичними об'єктами, котрі мають текстові мітки. Коли користувач наводить камеру iPhone на текст, система сканує та зчитує символи. Інструмент працює на iPhone зі сканером LiDAR (моделі iPhone 12 Pro та новіші версії Pro).

Міжнародні та регіональні особливості

Сімнадцята версія підтримує двомовні запити Siri, в яких англійська поєднується з хінді, панджабі, канадським або маратхі. Раніше охочим спробувати нові релізи доводилося підписуватись на Apple Developer Program сплачуючи щорічний внесок у розмірі 99 доларів США. Сьогодні політика компанії змінилася. Будь-який власник смартфона з активним Apple ID може безплатно завантажити бета-версію від розробників.

Проблеми, обмеження та недоліки iOS 17

Бета-версії нових операційних систем усіх компаній не позбавлені помилок та багів. Тому перед оновленням функціонала краще створити резервну копію даних. Після встановлення ОС користувач помітить, що компанія додала кілька нетипових функцій:

  • Віджет Weather не працює з вимкненою геолокацією
    Дані не відображаються, навіть якщо в дозволах зазначено «Доступ коли програма використовується».
  • Шпалери головного екрана розмиті
    Режим активується після додавання зображень на екран блокування. Це не баг, а фішка розробників.

Порівняння iOS17 з попередніми версіями

Сімнадцята версія багато в чому ґрунтується на попередніх апгрейдах. Вже в iOS 16 Apple дозволяє створювати слайд-шоу на екрані блокування. Матеріали підтягувалися з зображень, що зберігаються в бібліотеці фотографій, знімки обирались випадково та не відповідали одному стилю. З випуском iOS 17.1 виправлено цей баг. Користувачі можуть встановити конкретну теку, з якої збираються живі шпалери.

Остання велика еволюція віджетів iOS з'явилася у 14 версії. З того часу Apple розширила кількість елементів у наборі, але не змінила їхню інтерактивність. З iOS 17 програми стали більш гнучкими та живими.

Головний екран iOS 17

Випуск iOS 17 — крок вперед у сфері технологій, що забезпечує підвищення ефективності пристроїв Apple. Тисячі користувачів протестували продукт до кінця 2023 року. Щоб отримати бета-версію до офіційного релізу, їм довелося зареєструватись у програмі тестування або завантажити оновлення. Повну інформацію про релізи iOS, iPad iOS, macOS, watchOS можна знайти на офіційному сайті Apple.

Зверніть увагу: 8 найкращих програм для запису дзвінків

Коментарі
Залиште коментар