Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що розвиває конструктор Лего — 8 навичок від просторового мислення до терпіння

Дата публікації: 12.08.2024 17:01
Дата оновлення: 12.08.2024 18:15

В епоху цифрових технологій на гаджетах сфокусовано увагу дітей. Важливо знаходити заняття, які розвивають та прокачують їх здібності. Саме тому маленькі деталі LEGO стали символом творчості по всьому світу. За кожною з них ховається потужний інструмент удосконалення різних навичок.

У статті розберемо, чим корисно Лего, як різноколірні цеглини сприяють навчанню та розвитку дитини. А також пояснимо як підтримувати та стимулювати бажання винаходити щось своє за допомогою конструктора.

В тему: Найкращий набір LEGO DUPLO — ТОП 10 найбезпечніших конструкторів

Що розвиває конструктор ЛЕГО у дітей

Вченими доведено, що збирання ЛЕГО позитивно впливає на розвиток дітей. Напружується мозок, включається координація очей та рук, активується навички роздумів та аналізу.

Наслідуючи вікову категорію конструктора, малюк переходить від легких до ускладнених завдань, освоюючи наполегливість та витривалість. Таким чином відточується відповідальність за об'єднані між собою деталі у певну структуру або об'єкт, що збирається. Для дитини немає поняття правильної чи неправильної побудови. Він мислить творчо, не так, як описано в інструкції.

як Лего розвиває дітей

Батькам, на прикладі збирання ЛЕГО, простіше пояснювати дітям наукові та технічні ази. Спільна з ними гра вчить дітей працювати в команді, домовлятися й ділитися ідеями. Допомагає розвивати посидючість, терплячість та прагнення доводити розпочате до кінця. 

Для батьків: Конструктори fischertechnik — 9 наборів для дітей віком від 5 років

Розвиток дитини дрібної моторики рук

Дрібна моторика — це здатність пальцями виконувати точні рухи. Її важливо розвивати у ранньому віці. Оскільки надалі вона сприяє навичкам акуратно писати, використовувати столові прилади, фокусуватися на застібці ґудзиків або шнурівці взуття.

При маніпуляції з дрібними деталями працює координація руху пальців і кистей. Для з'єднання та роз'єднання, стискання та скручування деталей докладаються зусилля з точним розрахунком сили пальчиків та контролем м'язів рук. Гра в Лего покращує рухові навички.

розвиток дрібної моторики рук

Складання конструкцій дає дітям розуміння про простір. Вони навчаються усвідомлювати розміри, форму та положення предметів. Підключається здатність візуалізувати частини, що з'єднуються. Таким чином розвивається просторове сприйняття, спритність. Набуваються навички вирішення поставлених перед ними завдань. Діти навчаються узгоджувати рухи рук із тим, що бачать. Обробляють цю інформацію та використовують для управління, покращуючи координацію рук та очей. Все це сприяє розвитку дрібної моторики.

Вивчення нових слів

Гра викликає природний інтерес та мотивацію до навчання. Таким чином, легше освоювати нові методи, запам'ятовувати слова, що корисно для розвитку мови. Граючи з батьками або своїми однолітками, малюки обговорюють деталі та навчаються правильно називати елементи конструктора. Дорослі допомагають, підказуючи. Наприклад, щоб вивчити кольори, кажуть: «Візьми червону цеглу та постав її поруч із зеленою». Або «Ось ця маленька квадратна цеглина підійде сюди», — таким чином у дитячій пам'яті закріплюються поняття про форми та розміри. Щоб показати порядок дій, промовляють: «Спочатку ми збудуємо основу, а потім додамо стіни».

Повторюючи за старшими, дитина вчиться описувати власні вчинки: «Я ставлю вежу на підставу, щоб вона була високою».

розвиток мовної здатності 

Набори LEGO певних тематик та серій (місто, ферма, космос, підводний світ) стимулюють дитину вигадувати та обговорювати історії. 

  • У рольових іграх часто розігруються сцени з повсякденного життя з мініфігурками та різними конструкціями. Занурюючись у процес, простіше запам'ятовувати нові слова та фрази. 
  • Також ефективні питання та відповіді. Дорослі цікавляться: «Що це за тварина?», «Хто керує цим автомобілем?», «Що станеться далі в історії?», а малюк відповідає. Зав'язується діалог, проявляється зацікавленість, виникає симпатія між гравцями. А в добрій атмосфері набагато легше вчитися та запам'ятовувати.

Щоб навчитися сортувати детальки за кольором, формою та розміром, дорослі можуть допомагати, промовляючи: «Знайдім всі круглі деталі». «Ці цеглинки ми розділимо за кольорами: червоні, сині та жовті». Називаючи та класифікуючи деталі, дітки запам'ятовують нові слова та поняття. 

Якщо важко розібратися з конструктором LEGO, передбачені інструкції з малюнками та посібником зі збирання. Це також мотивує дитину читати та розуміти текст, розширюючи словниковий запас та покращуючи читання.

На замітку: Як зробити машину з Лего: інструкція до 4 моделей

Розвиток логічного мислення

В інструкціях до конструктора додаються малюнки та покроковий план дій. Діти можуть розглядати, читати, аналізувати та виконувати кожен крок у правильній послідовності. Така подача інформації розвиває вміння планувати та послідовно діяти.

розвиток логічного мислення

Збираючи LEGO, іноді буває, що деталі не підходять одна до одної або виходить хитка конструкція. Доводиться шукати рішення, пробувати різні підходи та виправляти помилки. Досвід вчить долати проблеми, не здаватися перед труднощами, розвивати уважність. Мимоволі включаються можливості структурно-логічного мислення та структурування інформації. Участь у конкурсах та змаганнях зі складання іграшки, що розвиває стимулює дітей до розвитку логічного мислення. Вони прагнуть знаходити ефективні та креативні рішення.

Самодисципліна та самоорганізація

Дотримання чіткої послідовності, описаної в інструкції, вчить дисципліни та уваги до деталей. Адже пропуски чи помилки у певних моментах впливають на кінцевий результат. Напрацьовується самодисципліна та стресостійкість. Вони спонукають зосереджуватися у виконанні поставленої мети.

навчання самодисципліни та самоорганізації

Моделюючи свою фігурку, малюк планує дії — розробляє власний план та слідує йому. Так відпрацьовується самоорганізація, що формує подальший характер. Леготерапія дає можливість оцінити свій прогрес самостійно. А це тягне за собою відповідальність за власні дії. Якщо збирати конструктор у команді, приходить уміння розподіляти завдання, дотримуватися домовленостей, співпрацювати та підтримувати одне одного. 

Пізнавальна стаття: Що подарувати дитині на Новий рік — 11 суперідей

Розвиток мислення для творчості

Конструктор LEGO надає дітям необмежені можливості для творчості. Діти можуть вигадувати будь-що — простенькі будиночки, ускладнені механізми машинок, роботів, динозаврів, космічних станцій. Набір, що відповідає віку, повною мірою стимулює уяву та креатив. З'являється хороша можливість розвивати творче мислення та впевненість у власних здібностях.

розвиток творчого мислення

LEGO заохочує дітей до експериментів. Випробовуючи різні способи з'єднання деталей, дитина вчиться знаходити нестандартні рішення. Підштовхують інтерес мініфігурки. З їхньою допомогою можна розігрувати різні сценарії. Набори з рухомими частинами автомобілів чи роботів стимулюють прагнення освоювати інженерні знання.

Розвиток уяви

Під час гри залучається зорове сприйняття, дотик та слухові відчуття, якщо всі дії коментуються голосом дорослого. Він залучає, заспокоює, заохочує, підказує та сприяє кращому розумінню причинно-наслідкових зв'язків.

розвиток уяви за допомогою Лего

Творче самовираження проходить через адаптацію конструкції під себе. Маля додає, змінює детальки або прибирає їх з конструкції. Свобода дій надає впевненості у своїх здібностях.

Математичні навички

За допомогою конструктора можна розвивати математичні навички дитини, поєднуючи корисне з приємним. LEGO використовують, щоб навчити рахувати та розрізняти поняття «багато» та «мало», фасуючи деталі за кольорами та розмірами.

  1. Дитині можна запропонувати додати певну кількість цеглинок до конструкції, що існує, та підрахувати загальну кількість. Або попросити малюка прибрати кілька деталей та підрахувати, скільки залишилося.
  2. Для тих, хто збирає Лего-мозайки, потрібно розподілити деталі за шаблоном, чергуючи кольори або розміри. Ця манера гри розвиває здатність розпізнавати та продовжувати послідовність. Таким чином простіше запам'ятовувати геометричні форми: прямокутник, коло чи квадрат.
  3. Пластини з набору можна ділити на рівні частини, пояснюючи концепцію дробів та поділу. Показувати на прикладі, як одна велика пластина ділиться на чотири рівні частини. Або як певну кількість деталей можна поділити порівну між кількома людьми.

Вивчення основ фізики

Збирання конструкцій мосту чи вежі допоможе малюкам зрозуміти принцип рівноваги та збереження маси. Вони навчаться розміщувати деталі так, щоб конструкція була стійкою. 

З LEGO можна експериментувати над гравітацією та центром тяжіння. Споруджуючи вежі або інші високі конструкції, діти можуть спостерігати, як центр тяжіння впливає на стійкість моделі.

вивчення основ фізики за допомогою Лего

Лего-автомобілі або катапульти допомагають дитині зрозуміти основні закони Ньютона про рух та силу. На машинку можна додати, а потім прибрати вантаж і спостерігати за зміною швидкості та відстані.

За допомогою LEGO Technic або LEGO Education можна створювати моделі з частинами, що рухаються. Вивчати, як енергія передається від двигуна до інших частин конструкції. 

Збирання простих механізмів, таких як шестерні передачі або важільні системи, дають зрозуміти, як рух передається та змінюється в різних формах і конструкціях. Сюди входять принципи механіки та кінематики. Можна експериментувати з машинкою та різними типами поверхонь, спостерігаючи за зміною сили тертя та руху. 

Чому діти так люблять LEGO: 5 причин у таблиці

Мотивація

Наслідок

Граючи в LEGO, з'являються можливості фантазувати та своїми руками робити те, що хочеться та як виходить

Деталі можна комбінувати як завгодно

Коли сам конструюєш, це приносить величезне задоволення

Діти пишаються своїми досягненнями, з'являється впевненість в особистих здібностях, прокачуються лідерські якості

Малюкам подобається грати в конструктор разом з друзями

Таким чином зав'язується дружба та розвиваються комунікативні навички

Під час гри можна вигадувати історії для своїх персонажів

Цьому сприяють мініфігурки та споруди

Тематичні набори, засновані на популярних фільмах, мультфільмах та книгах

«Зоряні війни», «Гаррі Поттер», «Ніндзяго» приваблюють дітей, оскільки пожвавлюють улюблені сцени та історії

LEGO — це безпечний конструктор з екологічними деталями. Він допомагає дітям вчитися та розвиватися. Перетворює гру на захопливе та корисне заняття. Завдяки іграшці, що розвиває, дитина знаходить чим зайнятися. Вона набуває навичок, які обов'язково знадобляться у житті. 

Багато варіантів: Що подарувати на святого Миколая: ТОП 6 ідей

Коментарі
Залиште коментар