Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що таке гостинг — 6 способів позбавитися від напасті

Дата публікації: 06.08.2024 11:00
Дата оновлення: 06.08.2024 15:30

Цифрові технології постійно удосконалюються, але і до комп'ютерної техніки останніх поколінь виникають питання. Вимогливі користувачі не готові миритись навіть з неочевидними дефектами. Що вже говорити про шлейф, який переслідує об'єкт, що рухається по екрану монітора.

післясвічення на моніторі

Перевірені варіанти: Топ 10 бюджетних моніторів 2023 року — тільки варті уваги екземпляри

Що таке гостинг

Це слово, як і багато інших навколо комп'ютерних термінів, прийшло до нас з англійської мови. Є похідною слова ghost (привид). У динамічних іграх утворюються примарні сліди на екрані. Ефект проявляється в епізодах, в яких час відгуку дисплея не дотягує до кількості кадрів, що надходять. Матриця не справляється з потоком інформації, що надходить від відеокарти. Це і є гостинг. Часто неприємний ефект проявляється у шутерах, у яких багато темних сцен.

Монітори відображають рух у такий спосіб. Одні пікселі приймають колір об'єкта, інші скидають його. На це потрібен час, що вимірюється в мс. При гостингу нові пікселі запалюються у той час, коли старі ще не встигли злитися з тлом. Наявність чи відсутність ефекту обумовлено двома характеристиками:

  • Частота оновлення — швидкість зміни відображення, яку тягне матриця. Розмір показує кількість оновлень за секунду, вимірюється в Гц. Для бюджетних моделей моніторів та лептопів стандартом є 60 Гц, для геймерських екранів — від 144 Гц.
  • Час відгуку — величина в мс, за яку піксель дисплея змінює яскравість.

Виробники геймерських екранів підіймають частоту оновлення, щоб матриця встигала змінювати картинку на дисплеї в динамічних сценах. Після розв'язання проблеми з плавністю та чуйністю пікселі часом не встигають змінювати яскравість та колір. Користувачі стикаються з гостингом.

За часом відгуку VA та IPS-панелі відстають від TN та OLED:

Тип панелі

Орієнтовний час відгуку, мс

OLED

0,2

TN

1

VA

2-4

IPS

5-10

Прямої залежності гостингу від часу відгуку немає. Проблема найчастіше характерна для бюджетних VA-панелей, меншою мірою для IPS. Така закономірність пов'язана з фішкою технології VA — глибоким чорним. Щоб уникнути післясвітіння, вибирайте інший тип використовуваної матриці: ІПС або ОЛЕД.

Експериментуємо з планшетом: Як під'єднати планшет до телевізора або монітора: 7 способів на всі випадки життя

Як визначити ефект гостингу

Перший варіант — візуальне визначення. Шлейф утворюється, як варіант, у грі при кидку гранати. Іноді час перемикання пікселя в необхідний колір кульгає під час перетягування невеликого віконця на фоні робочого стола або скролінгу екрана, заповненого темними віджетами. Гостинг зазвичай видно на межі чорного кольору.

Скрупульозні гравці користуються спеціалізованими вебресурсами для перевірки. Популярний варіант — сайт UFO. Це англомовний майданчик, при переході на який видно 3 ряди летючих тарілок, що переміщуються горизонтально. Смуги відрізняються тлом, на темному видно шлейфи. Для правильного тестування візуального спостереження недостатньо.

Над НЛО є посилання на інструкцію з використання тесту. Мануал англійською, але можна перекласти рідною мовою в Google Chrome. Там кілька сторінок інформації: як настроїти обладнання, інтерпретувати фото, уникнути помилок тощо.

ефект гостингу

Для ретельного тестування знадобиться цифровий фотоапарат або iPhone. Основна складність — організувати знімання з об'єктива, що рухається. Для цього використовують рейки, якими переміщується девайс для фотографування екрана.

На сайті UFO також можна перевірити монітор на час відгуку. Виробники в маркетингових цілях іноді використовують методики вимірювання швидкості, що роблять на папері дисплеї швидше.

Цікава стаття: Як увімкнути Макбук до телевізора чи до монітора: 7 ефективних порад

Як прибрати гостинг на моніторі

Якщо на щойно купленому моніторі яскраво виражений ghosting, спробуйте розв'язувати питання поверненням виробу в магазин або обміну на інший екземпляр без дефектів. Як прибрати гостинг на моніторі? Можливі варіанти:

  • У налаштуваннях NVIDIA знизити контрастність, наприклад, з 70 до 35%. Побічний ефект — пропаде глибокий чорний VA-матриці, монітор трохи зблисне.
  • У налаштуваннях монітора змінити час відгуку з надшвидкого на швидкий або з мінімального на короткий. Параметр називається MPRT чи Response Time.
  • Налаштування деяких панелей містить функцію MBR. Її активація іноді допомагає позбутися примарних ореолів. Можливі побічні ефекти: розрив кадрів, зниження яскравості екрана. Опція включає стробоскопічне мерехтіння підсвічування одночасно з оновленням пікселів. Це може допомогти позбутися шлейфів, які йдуть за об'єктами, що швидко рухаються, але навантаження на очі збільшиться.
  • Оновити бібліотеку DLSS. Власнику відеокарти NVIDIA є сенс освіжити софт. Версія DLSS 2.0 застаріла, заміна бібліотеки на 3.5 іноді допомагає від гостингу. Для апдейта завантажте файл nvngx_dlss.dll і запишіть його до кореневої теки гри замість старого. Старий про всяк випадок не затирайте — нехай поживе, доки не переконаєтесь, що заміна себе виправдала.
  • Виставити скромнішу частоту монітора замість 240 — 120 ГГц. Іноді достатньо знизити герцовку на 5-10 у грі або налаштуваннях NVIDIA.
  • Увімкнути G-SYNC.

Можна використовувати більше одного пункту.

Використовуємо великий екран: Телевізор як монітор — чи можна використовувати: 4 дії для підключення

Навіщо потрібна технологія Variable Overdrive

Щоб уникнути розриву кадрів в іграх свого часу вигадали технологію Overdrive. Вона виявилася не пристосованою до зміни FPS, гостинг нікуди не подівся. Проблему вирішила технологія Variable Overdrive, яка реалізована у моделях з підтримкою NVIDIA G-SYNC та топової Ultimate. Свого часу компанія NVIDIA перейнялася синхронізацією своїх відеоадаптерів і моніторів. Запропонувала для цього 3 варіанти: звичайний G-SYNC, преміальний та сумісний. Перші два підтримують Variable Overdrive, третій — ні.

варіанти технології Variable Overdrive

Відеокарти AMD синхронізуються з моніторами за технологією FreeSync. У виробника теж три варіанти синхронізації, але жоден з них не гарантує підтримки Variable Overdrive. Все залежить від виробника монітора.

Панелі з Variable Overdrive мають частоту оновлення від 120 ГГц, типова діагональ екрана — 25-35”. Діапазони цін — середній та високий.

Варіантів позбутися післясвічення досить багато. Бажано не допустити виникнення проблеми. Перед покупкою варто почитати відгуки та вибрати модель, не пов'язану з великою кількістю негативу. Тоді не доведеться мізкувати над питанням: що таке гостинг? Після покупки не всіх влаштовують стандартні налаштування. Часто варто витратити час на встановлення параметрів, що відповідають типовим сценаріям використання техніки. Для роботи з документами потрібна одна яскравість, для ігор інша та т.ін.

Розбираємося з мерехтінням: Блимає монітор: 2 програмні та 4 апаратні причини

Коментарі
Залиште коментар