Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що таке витримка: 4 творчі режими фотоапарата

Дата публікації: 07.06.2024 15:13
Дата оновлення: 07.06.2024 15:52

Витримка фотоапарата — це час, протягом якого світло впливає на фотосенсор або плівку під час знімання. Вона вимірюється у секундах чи частках секунди. Витримка є одним з основних параметрів у фотографії, що впливає на експозицію зображення. Коротка витримка дозволяє заморозити рух, а довга може створити ефект розмиття об'єктів, що рухаються. Наприклад, згладжування води, потік машин у мегаполісі чи рух зірок на нічному небі.

як впливає витримка на фото

Перед фільмуванням камеру можна настроїти вручну. Для цього виставляють експозицію: діафрагму (апертуру), ІСО та витримку. Від поєднання цих характеристик залежить сприйняття світлового потоку фотоматрицею, а отже якість отриманих знімків.

Що таке витримка у фотоапараті

Слово «фотографія» складається з двох частин іноземного походження. Перша означає «світло», друга — «писати» або «малювати». Таким чином, фотографія — це малювання світлом. Від його кількості багато залежить якість знімків, які камера записує на картку пам'яті.

При регулюванні кількості світла виставляють витримку — час, протягом якого відкрито матрицю цифрового фотоапарата або плівку плівкового. Цей проміжок також називають часом експонування.

За відкривання та закривання фотоматриці відповідає затвор. У більшості бездзеркальних апаратів їх два: механічний та електронний. Перший відкривається на якийсь час подібно до завіси в театрі, другий — регулює час сприйнятливості сенсора програмно.

Витримку на фотоапараті зазвичай вимірюють у дробах — частках секунди: ½, ¼, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60 та т.ін. Типова мінімальна витримка — 1/8000, максимальна — 30 секунд. У бюджетних дзеркальних та бездзеркальних камерах мінімальний час експонування — 1/4000.

Попадання світла на матрицю також регулюють за допомогою діафрагми — внутрішнього робочого діаметра об'єктива. Чим менше число діафрагми, тим більший отвір для світла та нижче різкість на периферії фотографії.

Про конструкцію камери: Устрій фотоапарата — що потрібно знати про 5 основних елементів цифровика

Як витримка впливає на фотографії

Виділяють два аспекти:

  1. Яскравість фото. Сонячним днем ​​або при хорошому штучному освітленні матриця швидко «розгляне» деталі об'єкта знімання, витримка довша за 1/60 навряд чи знадобиться. Інша річ — фільмування урбаністичного пейзажу вночі чи спроба відобразити зоряне небо. У таких ситуаціях сенсору потрібно більше часу.
  2. Фотографування рухомих об'єктів. Коротка витримка «ставить на паузу» будь-який рух. Можна фіксувати сцени у футболі, баскетболі чи іншому виді спорту. На довгих витримках експериментують з розмитістю, роблять, наприклад, художні фото водоспадів, феєрверків, дорожніх розв'язок на тлі нічного міста тощо.

витримка під час фотографування

Пізнавальна стаття: Як перевірити фотоапарат перед покупкою: чек-лист з 10 пунктів

Автоматичний та творчі режими

Значення витримки встановлюється користувачем або камерою. Алгоритм настройки залежить від режиму фотоапарата. Можливі такі варіанти:

  • Автоматичний режим — зелена піктограма камери на диску керування. Камера повністю бере на себе виставлення параметрів експозиції.
  • Програмний (P) — майже як автоматичний, але фотограф може встановлювати ІСО, користуватися експокорекцією
  • Ручний (М). Користувач вибирає параметри експозиції самостійно.
  • Пріоритет діафрагми (A). Фотограф фіксує рівень розкриття об'єктива.
  • Пріоритет витримки фотоапарата (S) — це режим, коли користувач вибирає тривалість впливу світла на матрицю.

 режими фото у фотоапараті

Останні 4 режими називають творчими, ними часто користуються власники компактних цифрових мильниць. Подробиці читайте далі.

Програмний режим

Майже автоматичний режим, який вимагає мінімальної участі користувача. Підходить для новачків та досвідчених фотографів, які не мають часу чи бажання возитися з налаштуваннями. Основу експозиції — апертуру та витримку — камера вибирає самостійно. З ISO зазвичай аналогічна історія.

Фотограф може внести корективи в експозицію за допомогою експокоригування. Наприклад, щоб сніг не вийшов сірим, додати 02-03. Фотоапарат підправить діафрагму та витримку.

Битва гігантів: Яка камера краща: Sony чи Canon. Порівняння за 10 критеріями

Знімання у ручному режимі

У мануальному режимі фотограф виставляє всі 3 параметри експозиції. Приклади ситуацій, у яких актуальні ручні налаштування:

  1. Нічне фільмування ландшафту із закритою діафрагмою, довгою витримкою та низьким ІСО.
  2. Студійне знімання, коли від витримки залежить синхронізація зі спалахом, а від діафрагми — глибина різкості.
  3. Робота з мильним фотооб'єктивом під час вибору експозиції, що забезпечує належну деталізацію.
  4. Знімання панорами, коли на всіх кадрах потрібна однакова експозиція.

фільмування у мануальному режимі

Ручний режим потребує практичних навичок. Це не найкращий варіант для динамічної роботи на вулиці у мінливу погоду. У разі швидкого репортажу можна спростити налаштування, виставивши автоматичне ISO. Такий підхід дозволяє знімати швидше, регулюючи при фотографуванні лише витримку та діафрагму. Приклад — денне портретне фільмування на вулиці: уникаючи змащування, встановлюють коротку витримку, а для ефекту боке — відкриту діафрагму. Оптимальну яскравість фотографій камера забезпечує сама, змінюючи світлочутливість.

Використання пріоритету діафрагми

Перші фотоапарати мали лише ручний режим налаштування. Потім виробники спростили процес різними напівавтоматичними варіантами. Першим виник пріоритет діафрагми. Фотограф задає величину розкриття об'єктива, а камера підбирає під неї витримку для потрапляння на матрицю оптимальної кількості світла. Також фотограф зазвичай виставляє ISO, рідше доручає це зробити фотокамері, вибравши режим Auto ISO.

Режимом діафрагми зручніше користуватися, ніж фіксувати витримку. У другому випадку фотоапарат не завжди може підібрати ступінь розкриття об'єктива, оскільки ця величина варіюється в досить вузькому діапазоні, наприклад f2.8-f22. Камері набагато простіше під задану користувачем діафрагму вибрати витримку.

Відповідні сценарії для використання режиму діафрагми:

  • При портретному фільмуванні часто розкривають об'єктив на повну, щоб обличчя було у фокусі, а заднє тло розмите.
  • При зніманні пейзажу виставляють двозначну діафрагму для забезпечення максимальної глибини різкості або середню для виділення одних елементів і приглушення інших.
  • При макрофотографуванні.

Що дає пріоритет витримки

Розберемося, що таке пріоритет витримки у камері. У режимі Shutter Priority фотограф виставляє час роботи матриці, а камера сама визначається зі значенням діафрагми. Пріоритет S актуальний при зніманні спортивних змагань, дітей, що рухаються. Фотографуючи при слабкому освітленні, також можна зафіксувати витримку. Не даючи автоматиці її подовжити, ви підстрахуєтесь від отримання змащених фото.

У фотографів-початківців у режимі S іноді виходять темні знімки. До цього призводить надто коротка витримка. Реагуючи на неї, фотоапарат розкриває діафрагму на повну, але цього недостатньо для отримання потрібної кількості світла. Вийти зі становища можна, підвищуючи світлочутливість матриці шляхом збільшення ISO або подовжуючи витримку.

Основи фотографування: Як користуватися дзеркальним фотоапаратом: 3 етапи до натискання кнопки затвора

Рекомендації щодо вибору витримки

При природному освітленні в режимі діафрагми експозицію виставляють приблизно так:

ІСО
Яскраве сонце Небо затягли хмари
100 f11, 1/125 f5.6, 1/125
200 f11, 1/250 f5.6, 1/250
400 f11, 1/500 f5.6, 1/500
800 f11, 1/1000 f5.6, 1/1000
1600 f11, 1/2000 f5.6, 1/2000

На великих ISO можуть бути шуми, на довгих витримках — змащене зображення. Чим більша фокусна відстань, тим ймовірніше, що тремтіння рук під час знімання позначиться на якості фото.

поради щодо вибору витримки

Проблема вирішується використанням штатива або витримок, які не довші 1, поділеної на f де f — фокусна відстань. Правило максимального часу експонування простіше використовувати під час фільмування з об'єктивом типу фікс. У цьому випадку фокусна відстань завжди однакова.

Насамкінець кілька слів про користь матричної стабілізації фотоапарата. Технологія згладжує трясучку камери, дає можливість використовувати довші витримки. Оптичну стабілізацію ставлять на багато фотокамер, типовий приклад — Nikon Z7 II c 45 мегапікселями. У цьому випадку ефективність стабілізації — 5 ступенів експозиції. Якщо без неї можна знімати з рук з витримкою 1/60, то при включенні технології максимальний час експонування — 1/4.

Фіксуємо надійно: Як закріпити фотоапарат на штативі: 3 етапи

Коментарі
Залиште коментар