На природі більше хочеться зосередитися на спілкуванні з друзями, а не на складнощах зі спорядженням, обладнанням та їжею. Тому потрібно планувати, що взяти на пікнік, визначитися з продуктами та напоями, а не вирішувати в останній момент, яке м'ясо краще для шашлику. Яке брати вугілля, барбекю чи решітки замість шампурів. Що краще — сірники чи запальничка?
Той самий стійкий мангал, наприклад, запобігає випадковим опікам. Складні стільці та столи простіше транспортувати, якщо у вашому розпорядженні машина. Відповідне спорядження — це не стільки про зручність, скільки про безпеку, щоб відпочинок був у радість і з користю для ментального здоров'я. Вкладення в якісне обладнання окупається чудовими моментами, проведеними на свіжому повітрі в колі друзів і сім'ї.
Що можна взяти на пікнік
Нижче за текстом описуємо предмети, які допомагають максимізувати задоволення від пікніка і зменшують потенційні незручності або проблеми. З ними отримуєш відчуття безпеки та комфорту. Дотримуєшся чистоти.
Спорядження
Відповідне спорядження відіграє ключову роль для комфорту. Воно допомагає адаптуватися до змін погоди, місцевості, забезпечує потреби в їжі, воді та відпочинку. Кожен елемент підбирають з урахуванням індивідуальних переваг і особливостей маршруту.
- Рюкзак: необхідний для перенесення речей. Він має бути містким, зручним і міцним, щоб витримувати навантаження. Ходовий об'єм від 10 до 50 літрів. Хоча є також величезні вироби — від 76 л. Надійні виробники — Osprey, Fram-Equipment, Naturehike та інші.
- Намет: захищає від негоди та комах. Важливо, щоб був надлегким, водонепроникним і простим у встановленні. Відповідав кількості спальних місць для всіх компаньйонів і був відповідної конструкції. Розрізняють двошарові та одношарові вироби. Перший тип — із двох частин: внутрішнього намету, виготовленого з матеріалів, що дихають; і зовнішнього тенту, який захищає від дощу і вітру. Другий вид — з одного шару тканини, що дихає, який, щоправда, сприяє збільшенню конденсації вологи всередині. Зате це полегшений і спрощений варіант.
- Спальний мішок: у ньому сухо, тепло і комфортно спати. Вибирають за сезоном і погодними умовами.
- Килимок: покращує теплоізоляцію спального місця та оберігає від холодного і твердого ґрунту.
- Пальник: швидко запалюється і гасне, що економить час і сили, особливо в погану погоду. На ньому можна підігріти воду для сублімованих каш, супів і чаю. Не потрібно збирати дрова. Він дає контрольоване полум'я, що знижує ризик пожежі порівняно з багаттям.
- Карта, компас, GPS: допомагають орієнтуватися на місцевості, щоб не заблукати та не збитися з маршруту.
- Ліхтарик: висвітлює в темний час, сприяє безпеці та зручності.
Аптечка та засоби від комах
На природу беруть із собою аптечку першої допомоги та засоби від комах. Бинт, пластир, йод або перекис водню — це само собою. Оскільки при порізах і саднах без них не обійтися. Подорожник не допомагає. Крім них беруть Ібупрофен або Парацетамол — для полегшення хворобливого стану або головного болю. Таблетки від діареї та нудоти: Лоперамід, Регідрон, Ністатин. У разі сонячних опіків виручає гель алое вєра.
Від комах порятунок у москітних сітках, спреях або кремах. Вибирають з DEET, пікаридином або іншими ефективними речовинами: BaseCamp DEET, ДЕТА, Vaco Sensitive та інші. Засоби після укусу з антигістамінними компонентами допомагають зняти свербіж і подразнення.
Набори для пікніка
Набори для пікніка містять посуд, столові прилади, серветки й все, що надає зручності для їжі на свіжому повітрі. Крім базових речей, можуть варіюватися за вмістом:
- Переносна сумка або кошик — у якій зручно переносити й зберігати вміст. Кошики можуть бути виготовлені з вікера, текстилю або інших матеріалів. А сумки — з термоізоляційних матеріалів для того, щоб зберігати температуру їжі.
- Скатертина або пікніковий килимок являє собою чисту поверхню для їжі та сидіння. Часто з водонепроникним покриттям, яке вберігає від промокання та забруднень.
- Контейнери для їжі — в яких зручно перевозити та зберігати продукти, довше зберігаючи їх свіжими. Вони можуть бути з термовластивостями для гарячих страв або з холодильними елементами для холодних закусок.
- Штопор виручає, якщо планується вживання вина або інших напоїв. Ним легше відкривати пляшки.
- Термос — для зберігання гарячих напоїв або супів протягом 3-12 годин.
Такі набори дуже практичні. Ними приємно користуватися на природі в зручній для себе манері.
Килимок або спеціальні меблі
Розрізняють килимки для походів двох типів: спальні та для сидіння. Перші захищають від холоду і нерівностей землі, вони мають довжину 180 см. Другі менші за розміром у три або чотири рази, використовуються для зручності сидіння на нерівних або вологих поверхнях. І ті, й інші підстилки легкі, компактно згортаються.
Складні стільці, столи й лежаки набагато габаритніші, хоча виготовляються з полегшених матеріалів (алюмінію і синтетичної тканини). Призначені для зручності використання на природі. Порівняно із сидінням на землі, дають більше комфорту. Легко розбираються і збираються, оскільки спроєктовані для транспортування і використання в похідних умовах. Витримують навантаження, служать довго.
Килимки ідеальні для тих, хто хоче мінімізувати вагу й обсяг свого вантажу. Плед все-таки займає більше місця. Складні меблі кращі для тих, хто готовий пожертвувати додатковим простором на догоду комфорту і пересувається на авто. Обидва варіанти роблять перебування на природі приємнішим і комфортнішим.
Пізнавальна стаття: Як прати і як носити термобілизну — 2 поради
Багаторазовий чи одноразовий посуд
Посуд впливає на вагу спорядження. Багаторазовий виготовляється з нержавійки, алюмінію, силікону або пластику, в довгостроковій перспективі обходиться дешевше. Купив один раз і користуєшся роками. Він не б'ється, не виділяє токсинів під час взаємодії з гарячою їжею. У плані практичності: важче і займає більше місця в рюкзаку. Потрібно мити після кожного використання, що незручно в похідних умовах.
Одноразовий посуд із паперу, пластику або фольги утилізується після використання. Гарний тим, що не потрібно мити. Це економить час і зусилля. Він легший за багаторазовий, не обтяжує вагу спорядження. Однак обходиться дорожче в довгостроковій перспективі через постійну купівлю нового посуду. Не годиться для гарячої їжі, запросто пошкоджується, нестійкий.
Якщо важливі довговічність, краще брати багаторазовий посуд, а легкість — тоді одноразовий.
Читайте: 3 переваги та особливості сонячних панелей Neo Tools
Яку їжу взяти на природу
Харчування на природі впливає на самопочуття і настрій, коли все добре, тоді й поїздка в радість. Продукти мають бути збалансованими: багаті на вуглеводи для швидкого поповнення енергії, на білки — для відновлення м'язів, і на жири, які швидко насичують організм. Вони мають легко відкриватися, бути готовими до вживання або з мінімальною обробкою, наприклад, додаванням води.
Також важливо, щоб пакування було компактним і зручним для утилізації, мінімізуючи обсяг відходів. У поході часто немає умов для зберігання. Тому беруть із собою те, що не псується — сухофрукти, горіхи, консерви, тушкованку і засушені сублімати. Сіль, цукор, перець — обов'язкові. Без них будь-яка страва буде прісною. Кетчуп і майонез — за бажанням.
Напої
Вибираючи напої для походу, важливо враховувати їхню вагу та об'єм, особливо якщо доведеться нести всі припаси на собі. Важливо також планувати місця для поповнення запасів води, якщо маршрут пролягає далеко від джерел чистої води. Спланувавши цей момент, вийде підтримувати енергію і моральний дух на належному рівні.
У таблиці список поширених напоїв і причини, через які їх варто брати:
Вода
|
Життєво необхідна для організму. Сприяє охолодженню тіла через потовиділення і запобігає зневодненню, особливо в теплу погоду та за високої фізичної активності |
Спортивні напої | Містять натрій, вуглеводи та калій, які відновлюють електролітний баланс, втрачений під час потовиділення |
Чай або кава |
Кофеїн покращує концентрацію і фізичну витривалість. Гарячі напої зігрівають у холодну погоду і покращують моральний дух |
Енергетики | Містять кофеїн і стимулювальні речовини, які збільшують енергію, покращують фізичну та розумову працездатність |
Трав'яні та фруктові настої | У них антиоксиданти та вітаміни. Не містять кофеїну, якщо пити на ніч, добре спиться |
Пакетовані соки | Вони вітамінізовані. З цукром, який корисний для швидкого відновлення енергії |
Фрукти та овочі
Фрукти, овочі, зелень поживні та корисні, збагачують раціон, що особливо важливо під час активного відпочинку. У них багато вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які підтримують здоров'я і насичують енергією завдяки вмісту натуральних цукрів і вуглеводів. Втамовують спрагу коштом водянистості. Свіжі можна з'їсти сирими. Вони не займають багато місця в рюкзаку. Багато з них можна упакувати в контейнери або поліетиленові пакети, щоб полегшити перенесення.
Наприклад, ті ж яблука, морква, селера зберігаються довго. Їх доцільно використовувати в салатах і закусках. Свіжий смак і хрустка текстура покращують апетит, надають стравам певної родзинки. Усе, що потрібно, — лише нарізати на порції та змішати. Використання свіжих фруктів і овочів знижує кількість відходів. Шкірка та залишки не завдають шкоди навколишньому середовищу. Вони швидко розкладаються та удобрюють ґрунт.
Варто знати: 2 види газового обладнання для дому, які допоможуть приготувати їжу та обігріти приміщення
Сублімована їжа
Це продукти, які пройшли процес сублімаційного сушіння. З них видалено вологу під впливом низьких температур і вакууму. Таким чином вони стають легкими, компактними та роками зберігаються без холодильника. Для приготування досить додати в пакетик окріп і почекати кілька хвилин. Це зручно та економить час на приготування.
Цінним є те, що сублімація зберігає більшість поживних речовин. Їжа корисна і нічим не гірша за свіжозварену. Серед сублімованих продуктів багато супів і каш — м'ясних і овочевих. Такий вибір покращує меню в поході.
Нюанси в тому, що сублімати дорожчі за звичайні продукти, доведеться розщедритися, щоб запастися ними про запас. Для приготування в похідних умовах потрібна вода, що проблематично при обмеженому запасі. Більшість субліматів упаковані в пластикові пакети, а це додаткове сміття. Однак багато упаковок можна утилізувати або переробити.
Шашлик
Розберемо, яке м'ясо краще для шашлику.
Свинина
Легко вбирає маринади, тому виходять різноманітні смакові комбінації. Вона соковита під час смаження на грилі та шампурах, адже сальні прожилки утримують вологу і не дають пересихати шматочкам. Для шашлику беруть шийку, окіст або корейку. У них достатньо жиру, вони добре зберігають соковитість.
Яловичина
У неї ущільнена текстура і виражений смак. Маринується довше за свинину, щоб розм'якшити. Яловичина менш жирна порівняно зі свининою, тому важливо обирати мармурові шматки — рибай, філейну частину або вирізку, щоб м'ясо залишалося соковитим. У них більше внутрішньом'язового жиру.
Баранина
Відрізняється яскраво вираженим смаком і ароматом, який подобається багатьом любителям шашлику. Однак потребує вмілого маринування, щоб пом'якшити м'ясо та посилити його аромат. У баранині достатньо жиру, м'ясо соковите й ароматне під час смаження. Найкращі частини для шашлику — лопатка, стегно чи корейка. Вони з тонкими прожилками жиру.
Птиця
У курки та індички найніжніший смак і текстура, пташине м'ясо швидко готується і легко маринується. Не жирне, вважається дієтичним варіантом. Для соковитості варто вибирати частини зі шкірою або використовувати маринади, що містять олію. Для шашлику беруть стегенця, крильця або грудку. Стегна та крила містять більше жиру, тому соковитіші під час смаження.
На замітку: Як користуватися туристичним газовим пальником: 7 фактів, з якими не посперечаєшся
Розваги на пікніку
Щоб відпочинок на свіжому повітрі запам'ятався і залишив безліч приємних вражень, обирають розваги залежно від інтересів і віку учасників. Серед активних варіантів — футбол, волейбол або перекидання м'яча. Або можна зрізатися в карти та залипнути всією компанією на кілька годин. Або засидітися за настільними іграми («Уно», «Монополія», «Твістер»), попиваючи лимонад.
Багатьом подобається малювати природу або розфарбовувати начерки. Хтось організовує фотосесію на тлі красивих пейзажів. Якщо в компанії вміють грати на гітарі, спів біля багаття завжди створює особливу атмосферу. Комусь подобається спостерігати за птахами в бінокль, інші збирають гарне листя, каміння або квіти для колекцій чи виробів.
У теплу погоду купання в озері завжди приносить задоволення, освіжає. Каякінг або веслування, якщо є така можливість, — теж чудова розвага на воді. А ще риболовля. Вона приносить радість і улов. Йога і читання розслаблюють, допомагають зняти стрес і відновлюють душевну рівновагу.
Якщо місце для пікніка історично значуще, завжди можна обговорити з друзями цікаві факти, розповісти про події, пов'язані з цим місцем. Приготування їжі на багатті згуртовує компанію. Хто не вміє, варто навчити готувати шашлики, запечену картоплю у вугіллі або хліб на паличці. Поділитися секретами маринування. Або підсмажити маршмелоу та фрукти. А можна просто лежати на килимках і спостерігати за хмарами чи зірками. Прогулянки полем або парком при світлі місяця вражають, навіюють романтичний настрій.
Вирушаючи на природу, важливо ретельно продумати та підготувати спорядження, щоб було комфортно відпочивати. Рюкзак, намет, спальний мішок і килимок — це основа зручності. Відповідна їжа, зокрема фрукти, овочі та сублімовані продукти, надають поживності в похідному меню.
Розваги — ключовий фактор для незабутніх вражень. Ігри, творчість, кулінарні експерименти та освітні екскурси допоможуть урізноманітнити відпочинок. Він буде по-справжньому незабутнім. Вечірні посиденьки біля багаття, спостереження за зірками та нічні прогулянки надають особливої атмосфери на природі.
Незалежно від того, вирушаєте ви на пікнік чи в похід, важлива кожна деталь, щоб час, проведений на природі, приносив радість і відгукувався в пам'яті приємною подією.