Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що взяти з собою в Карпати влітку: 11 порад щодо вибору спорядження

Дата публікації: 23.07.2024 11:52
Дата оновлення: 23.07.2024 12:15

Головна заповідь туриста, який збирається в похід, — ретельне продумування маршруту і складання списку необхідних речей. Від цього залежить комфорт і безпека подорожі. 

вид на вершині гори

У статті розповідаємо, що взяти з собою в Карпати влітку, щоб похід обійшовся без неприємних пригод і подарував безліч незабутніх вражень. 

Рюкзак і спорядження 

Люди без досвіду пішохідних походів у гори часто беруть із собою багато зайвого. У результаті — важкий тягар на спині, через який враження від подорожі не такі вже і яскраві. 

Пропонуємо універсальний список спорядження для походу в Карпати у літній період.

Вибір рюкзака

Безкаркасний (м'який) туристичний рюкзак легший за той, що з конструкцією. Його за необхідності можна скрутити до мінімальних розмірів. Важить удвічі менше каркасного. Але не тримає форму, якщо носити в ньому занадто багато речей, дискомфортний у плечах і на спині.

 рюкзак і трекінгові палиці

У каркасних моделях навантаження розподіляється. У такому зручніше довго нести велику вагу. Щоправда, коштує дорожче за безкаркасний виріб. Компактно скрутити його не вийде.

Жіночі та чоловічі рюкзаки відрізняються формою і розміром. У їх розробці враховані анатомічні особливості тіла. Є відмінності у вазі. Моделі для жінок до 25% легші за чоловічі.  

У таблиці описані аспекти, на які варто звернути увагу під час вибору туристичного рюкзака:

Літраж (внутрішній об'єм)
  • 20-35 літрів: для одноденного походу;
  • 35-50 літрів: для 2-3 денних переходів;
  • 50-100 літрів: для провізії на тиждень;
  • 100-150 літрів: для тривалих експедицій
Конструкція спинки 
  • Стандартна: з 2-х металевих прутів із вигинами, вважається найпростішим варіантом;
  • ортопедична: ускладненої конструкції з жорстких елементів, яка мінімізує навантаження на хребет;
  • станкова: жорстка рама з підвіскою, використовується в експедиційних рюкзаках
Вага
  • Безкаркасний: від 1 до 1,5 кг;
  • каркасний: від 2 до 4 кг
Наявність додаткових функцій Кишені, фіксатори, бічні компресійні стропи,зовнішні кріплення і петлі
Якість фурнітури Застібки, фіксатори, блискавки з міцних матеріалів, з надійною фіксацією 

Спальний мішок і намет

Потрібно знати яку мінімальну температуру слід очікувати в Карпатах під час походу. І обирати спальний мішок із відповідним температурним рейтингом, тоді спати в ньому буде комфортніше. Краще обрати мішок із запасом на 5 градусів нижче від очікуваної температури на нічлігу.

Спальники із синтетичним або пуховим утеплювачем найбільш ходові. 

  1. Пухові легші й краще упаковуються, але втрачають свої теплоізоляційні властивості при намоканні. 
  2. Синтетичні важчі та об'ємніші, проте зберігають тепло навіть мокрими. Вони швидше сохнуть. 

Потрібно придивлятися до дрібниць. Наявність теплового коміра, капюшона, внутрішньої кишені для дрібних аксесуарів, двосторонньої блискавки для зручності — усе це сприяє зручності.

У Карпатах часто йде дощ, тому важливо, щоб матеріал спального мішка був вологостійким. Деякі вироби продаються з водовідштовхувальним просоченням, яке допомагає утримувати вологу зовні. Якщо ні, значить треба самому обробляти тканину спеціальними спреями. Тільки так вийде зберегти тепло коли сира погода. 

дівчина в наметі

Вибирають намет або тент, відповідний кількості людей, які будуть у ньому спати. Часто вони затісні, тому якщо потрібно більше простору для комфорту або зберігання спорядження, розглядають варіант на одну людину більше. Для походів у гори ідеальні легкі та компактні моделі, які не додають суттєвої ваги рюкзаку. Тому дивляться на її вагу та розмір у складеному вигляді, щоб переконатися, що вона підходить для багатоденних походів.

Перевіряють матеріали каркаса і тент, наявність водонепроникної обробки й укріплених швів. Двошаровий намет із внутрішнім і зовнішнім тентами краще захищає від дощу і конденсату. Також важлива хороша вентиляція, щоб не з'являвся конденсат всередині намету. Наявність декількох вентиляційних вікон і можливість частково відкрити вхід без ризику потрапляння дощу допомагають підтримувати комфортний мікроклімат.

Виріб має бути простим у складанні та розбиранні, особливо в умовах поганої погоди або обмеженого світла. Швидкозбірні, зі спрощеною конструкцією каркаса, суттєво полегшують процес. Оскільки в Карпатах подекуди вирують сильні вітри, обирають намет із низьким профілем і можливістю надійного закріплення до землі за допомогою штормових відтяжок і кілочків.

Колір має практичне значення. 

  • Світлі відтінки краще відбивають сонячне світло, всередині таких наметів трохи прохолодніше в спекотний день. 
  • Яскраві більш помітні в лісі, що зручно в екстрених ситуаціях.

Намети бувають одно-, дво- і трисезонні. Односезонні призначені для літнього використання в теплу і суху погоду. Двосезонні підходять для весни й літа, а трьохсезонні — для весни, літа та осені, можуть витримувати легкий сніг. Якщо плануєте походи в різні пори року, трисезонний намет — найвдаліший варіант.

Килимок або каримат 

Під час вибору туристичного килимка звертають увагу на розмір: краще брати на 10 см більший за свій зріст. Килимки з піни (каримати) невибагливі у використанні, але займають багато місця. Надувні набагато зручніші: легкі, компактні, ідеально підходять для літнього походу. 

Слушні поради: Як розпалити вугілля — 3 підручні засоби

Дощовик

У горах погода змінюється несподівано, без дощовика не обійтися. Краще брати з міцного матеріалу, щоб витримував зачіпки об гілки дерев і каміння. Добре, якщо в нього закриті шви, водонепроникні блискавки, регульований капюшон і достатня довжина без обмеження рухів. Рукава мають бути достатньо довгі, з регульованими манжетами.

 жовтий дощовик

Пахові вентиляційні отвори, внутрішні та зовнішні кишені з водонепроникними блискавками значно підвищують комфорт і практичність виробу. Для багатоденних походів кращі легкі моделі, щоб мінімізувати загальну вагу спорядження. Це пріоритетна річ зі списку «Що брати з собою в Карпати влітку».

Сублімована їжа та посуд 

Сублімована їжа значно легша та компактніша за свіжі чи консервовані продукти, з неї видалено воду. Така їжа зберігається роками, не псується і не втрачає поживних речовин. Для приготування достатньо додати гарячу воду і почекати кілька хвилин. Серед безлічі варіантів сублімованих страв для сніданків, обідів і десертів, завжди можна вибрати відповідний для себе, щоб урізноманітнити харчування в поході.

запарювання сублімованої їжі

Похідний посуд найчастіше з анодованого алюмінію, титану або міцного пластику. Багато наборів компактно складаються один в одного, тим самим заощаджуючи місце в рюкзаку. Кришки можуть слугувати сковорідками, а кухлі — мірними склянками. Під час вибору враховують кількість осіб у групі, тип планованих страв і умови походу. Для однієї людини достатньо одного кухля, маленької каструльки й ложки, термоса і пальника, тоді як для групи потрібен різноманітний набір.

Читайте: Що взяти на природу — 9 підказок для ідеального відпочинку

Який одяг брати в Карпати влітку 

Під час вибору одягу для хайкінгу звертають увагу на функціональність речей.

Футболки та лонгсліви 

Тканини, що дихають, понад усе. Поліестер або бавовна добре пропускають повітря, швидко сохнуть після дощу або інтенсивного потовиділення, тому комфортні в поході. Футболки та лонгсліви вільного крою не обмежують рухи, що важливо під час сходження на вершину або переходів через складну місцевість. Плоскі шви не подразнюють шкіру, не натирають.

футболки

Деякі футболки та лонгсліви обробляються антибактеріальними препаратами, що допомагає нівелювати запахи та збільшити періоди між праннями. Яскраві кольори покращують видимість у горах, що важливо для безпеки групи. Варто придивитися до одягу з подовженою спинкою та сітчастими вставками для поліпшеної вентиляції — для оптимальної терморегуляції. 

Легкі штани

У таких комфортно, безпечно та функціонально під час активності. Адже легкі штани пошиті з матеріалів, що розтягуються і дають відмінну свободу рухів. Це важливо для походів перетнутою місцевістю, де доведеться підійматися, присідати або перестрибувати через перешкоди.

чорні штани на чоловікові

Легкі матеріали підтримують оптимальну температуру тіла, відводять вологу від шкіри та швидко сохнуть. Водночас захищають від вітру і води, якщо просякнуті водовідштовхувальним засобом. 

Багато моделей можна перетворити на шорти, якщо штанини відстібаються блискавкою або кнопками. Таким чином вони підходять для різних погодних умов. Такі штани займають мало місця в рюкзаку, що зручно для перенесення як комплект для зміни.

Пізнавальна стаття: Страви на мангалі: 5 перевірених рецептів

Шорти

Для літнього походу в Карпати потрібні шорти з легких, швидковисихних і дихальних матеріалів, таких як нейлон або поліестер. Ці матеріали допомагають регулювати температуру тіла, відводячи вологу від шкіри, що особливо важливо в спекотну погоду. Міцні, з гарною посадкою, які не сковують рухів. Вироби з елементами з еластичного матеріалу в поясі або між ніг дають додаткову свободу рухів.

 чоловік у білих шортах

Якщо потрапити під дощ або намокнути, переходячи через водні перешкоди, шорти швидше сохнуть, у них не так гостро доводиться переживати відчуття вологості. У глибоких кишенях зручно носити різні дрібниці без ризику їх загубити.

Трекінгові черевики й шкарпетки

Трекінгові черевики повинні забезпечувати хорошу підтримку стопи та щиколоток, що особливо важливо в гірській місцевості, де більший ризик підвернути ногу. Високі або середні берці краще підтримують і захищають від ударів. Шкіра і синтетичні матеріали не так швидко зношуються. Щоб не промокнути під час дощу або під час переходу через струмочки виручають мембрани типу Gore-Tex та інші. Вони відштовхують воду і при цьому пропускають повітря. Ступні не потіють. 

Міцна підошва з агресивним протектором дає хороше зчеплення з різними поверхнями, що важливо на слизьких або кам'янистих стежках. Перед покупкою доцільно приміряти черевики наприкінці дня, коли ноги трохи набряклі від навантажень, це допоможе вибрати розмір точніше.

трекінгові черевики

Термошкарпетки шиють із суміші синтетики й натуральних волокон з терморегулювальними та антибактеріальними властивостями. Такі вироби ефективно відводять вологу від шкіри, запобігають утворенню мозолів і натирань. Хороші трекінгові вироби дають додаткову підтримку в області склепіння стопи. У них посилені зони в області п'яти та подушечок стопи для додаткового комфорту. Для гірських походів краще вибирати шкарпетки вище щиколотки, щоб черевики не натирали шкіру і всередину взуття не потрапляло сміття.

На замітку: 3 переваги та особливості сонячних панелей Neo Tools

Куртка

Одягають таку куртку, яка захищає від дощу і вітру, при цьому в ній нежарко. При фізичному навантаженні це важливо, щоб не перегріватися і не мерзнути в сльоту. Вона має бути легкою, не громіздкою, займати мінімум місця в рюкзаку. Краще піддіти фліс або легкий светр, якщо погода стане холоднішою, ніж носити додатковий вантаж у руках. Капюшон, як і головний убір, вітається. Його можна регулювати або відстебнути.

Термобілизна

Поліестер або поліпропілен чудово підходять для літа. Вони швидко відводять вологу від тіла і сохнуть. Порівняно з натуральними тканинами менше вбирають запахи. Мериносова шерсть підійде для тих, хто шукає термобілизну з чудовим регулюванням вологості та температури. У неї природні антибактеріальні властивості, що допомагає боротися з неприємними запахами.

Варто одягати термобілизну з тонким плетінням, у такій нежарко. Такі вироби маркуються як «легка» або «ультралегка». Обов'язково — з плоскими швами та без дратівливих тегів, щоб ніщо не натирало і не подразнювало шкіру. Термо має щільно прилягати до тіла і не обмежувати рухи.

У статті описано, що потрібно брати з собою в Карпати влітку. Це необхідний мінімум функціональних речей. Без них важко. Так само важко, як без аптечки, ліхтарика, рукавичок, крему/спрею при опіках. Тож беріть на озброєння, ретельно готуйтеся і чудово проводьте час на гірських просторах. 

Варто знати: Як користуватися туристичним газовим пальником: 7 фактів, з якими не посперечаєшся

Коментарі
Залиште коментар