Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Детальний гайд в 7 пунктах, що це таке – прецизійний кондиціонер і про принципи його роботи

Дата публікації: 26.11.2019 11:13
Дата оновлення: 22.05.2024 18:45

Прецизійні кондиціонери використовують і вдома, і в громадських місцях. Устаткування відрізняється високою точністю і ефективністю Детальніше про принципи роботи, правила монтажу та експлуатації – далі.

 Прецизионный кондиционер

Що собою являє цей тип обладнання

Прийнято вважати, що кондиціонер – найбільш зручний пристрій для підтримки необхідної температури в магазинах, квартирах, коворкінг, кафе та інших громадських місцях, що знаходяться в будівлях. Це дійсно так. Але деякі моделі такого обладнання застосовуються також і для обслуговування об'єктів, де потрібні надточні показники температури. Як правило, для роботи електронної техніки. Для таких цілей і існують прецизійний кондиціонер.

Техніка виглядає як металеві шафи, що працюють з метою компенсації теплонадлишків, які генеруються комп'ютерами. Також вони застосовуються там, де робота побутової системи кондиціонування, не задовольняє необхідним вимогам.

НА відміну від витяжних вентиляторів спліт-систем, кондиціонер прецизійного типу більш точний. У разі його використання коливання температури не перевищують 1° С, а для деяких моделей – до 0,1° С., Також він не допускає зміну вологості більш ніж на 2%. Для багатьох установ і лабораторій останній параметр буває особливо важливим.

Радимо почитати: Кондиціонер з очищенням і зволоженням повітря – 4 причини придбати

Основні характеристики пристрою

У прецизійних кондиціонерів принцип роботи залежить від площі і особливостей виробництва. Вони можуть бути:

  • шафові;
  • стельовими;
  • моноблоковими.

Замовник сам вибирає тип пристрою, згідно з проектною документацією або за порадою фахівців.

Шафові типи

Шафові кондиціонери мають високу потужність (до 120 КВт) і призначені для дата-центрів і серверних приміщень.

Стелю типи

Навісні кондиціонери об'єднані з централізованою системою вентиляції, більш компактні і мають явну перевагу в порівнянні з аналогами, оскільки не займають додаткову площу приміщення.

Моноблочні типи

Моноблочні кондиціонери потужністю до 15 КВт призначені для підтримки заданих параметрів температури в приміщеннях, де встановлено телекомунікаційне обладнання та (або) декілька серверів. Від решти устаткування вони відрізняються тим, що вони не здійснюють теплообмін з вулицею.

Прецизійний кондиціонер складається з двох основних частин: великого і малого блоку. У пристрій першого входить автоматика, компресор, випарник і вентилятор. У малий блок вбудовані ще один вентилятор і конденсатор.

Виды прецизионных кондиционеров

Зверніть увагу: Спліт-система або кондиціонер: 3 особливості, які допоможуть вирішити, в чому різниця

Принцип роботи прецизійного кондиціонера

Будь прецизійний кондиціонер має принцип роботи і схему. Вона розробляється на проектному етапі. Установка кондиционерного обладнання, такого як Cooper&Hunter CH-S09WKP8 ECO STAR WHITE, може бути:

  1. Прямого випаровування. Це найбільш популярний серед покупців варіант. Устаткування може бути моноблоковим або мати два блоки: внутрішній і зовнішній. Його робота ґрунтується на зниженні температури повітря попередньо охолодженої водою. Потоки повітря, проходячи по системі металевих каналів, охолоджуються водою і потім подаються в приміщення.
  2. ІЗ застосуванням охолодженої води. Це більш проста конструкція, яка передбачає використання водяного теплообмінника для підтримки необхідної температури. Таке обладнання дорожче, ніж з використанням традиційного фреону, але на нього практично не впливає зовнішня температура. Крім того, він дешевше в експлуатації.
  3. Змішаного типу. Ця схема передбачає наявність двох окремих систем: водяну і газову. Таке обладнання доцільно встановлювати там, де можуть з'являтися перебої з постачанням водою.
  4. Вільне охолодження. У зимовий період кондиціонер Cooper&Hunter CH-S09XN7 PRIMA PLUS використовувати для подачі холодного повітря безпосередньо з вулиці. Устаткування такого типу забезпечено перемикачем з термостатом, яке переводить його в режим free cooling тоді, коли температура за вікном знижується до певної позначки.

 Принцип работы прецизионного кондиционера

Не пропустіть: включити і налаштувати кондиціонер на тепло: 2 простих способи

Різновиди обладнання

Окремі типи обладнання можуть працювати виключно на охолодження. Інші – також і на забезпечення необхідних параметрів вологості. Третій тип здатний не тільки охолоджувати, але також і обігрівати.

З рідинним повітроохолоджувачем

Цей тип передбачає проходження теплого повітря через очисні фільтри з наступним охолодженням. При необхідності повітря пропускається через зволоження.

 Прецизионный кондиционер с жидкостным воздухоохладителем

З охолоджувачем прямого випаровування

Пристрій, створений за моделлю прямого випаровування, працює таким чином:

  1. Повітря, що пройшов в систему через один або КІЛЬКАвентиляторів, проходить через фільтри.
  2. Він пропускається через випарник, де, в залежності від вимог, він осушується або зволожується парою.
  3. Компресор шляхом зміни тиску нагнітає повітря в конденсатор, де він конденсується (трансформується в рідкий стан).
  4. ЗА допомогою фреону газу рідина перетвориться в парову суміш. Згодом відбувається її подача в кімнату.

Обов'язково прочитайте: Що таке побутовий кондиціонер, чим він відрізняється від звичайного: лікнеп в 5 розділах

Де можуть бути використані прецизійні кондиціонери

Застосування професійного охолоджуючого устаткування може поширюватися на такі сфери:

Тип приміщення
Варіант використання
Серверні і DATA-центри Підтримка температури і вологості для відводу тепла, створюваного при роботі серверів.
Наукові та виробничі лабораторії Забезпечення показників температури з урахуванням вимог.
Клініки Операційні, охолодження апаратів МРТ.
Музейні сховища, галереї Забезпечення необхідної температури в залах і сховищах.

DATA-центри

Найбільш поширена сфера застосування подібного обладнання – це DATA-центри та інші спеціально пристосовані приміщення для зберігання і передачі даних. У деяких випадках кондиціонери використовуються вбудовані, для кожної шафи, в якому знаходиться до 20 і більше серверів. Але іноді охолоджується все приміщення, а не тільки шафа з осередками для обчислювальної техніки.

Винні погреби

Замовники все частіше звертають увагу на високоточне обладнання для підтримки низької температури з метою його подальшої установки в винні погреби. Незважаючи на те, що для вина не катастрофічно деяке зниження або підвищення градуса навколишнього середовища, деякі цінителі елітної алкогольної продукції воліють створювати ідеальний мікроклімат для свого сховища винних пляшок.

Музеї та сховища

Ще одна сфера застосування відноситься до закритих фондів різних музеїв. В першу чергу, це давнини, для яких підтримання необхідного мікроклімату надзвичайно важливі з точки зору подальшого збереження. Надточні кондиціонери відмінно справляються зі своїм завданням в кімнатах, де зберігаються старовинні манускрипти, пергамент, середньовічна одяг і прапори, а також інші артефакти минулих століть.
купувати таке обладнання для звичайного будинку: наприклад, в кафе або офіс, залежить від замовника. Як правило, для цього цілком достатньо побутових кондиціонерних пристроїв або примусової витяжки.

Способи підключення

Характеристики прецизійного кондиціонера складніші, ніж у побутового аналога цього пристрою, такого як LG A09IWK (inverter). Тому установку і підключення повинні виконувати виключно кваліфіковані майстри. Безпосередньо монтаж проводиться в кілька кроків:

  1. Вибір відповідного місця.
  2. Кріплення зовнішнього блоку (воздухоприемника) на стіні.
  3. З'єднання комунікацій і елементів між блоками.
  4. Налаштування.
  5. Тестовий запуск.

Рекомендуємо: Як правильно вибрати кондиціонери для квартири: 3 головних параметра вибору

Який краще вибрати прецизійний кондиціонер

Вибір обладнання для серверної, системи зберігання даних FUJITSU CELVIN NAS Server іншого приміщення вимагає неухильного дотримання температурних норм, відбувається з урахуванням потужності тепловіддачі, площі та інших характеристик. На вибір впливає не тільки можливість установки зовнішнього блоку зовні будівлі, а й ряд додаткових умов:

  1. У приміщеннях, що використовуються для зберігання і передачі даних (дата-центри), встановлюють кондиціонери, які мають додатковою функцією зволоження.
  2. Якщо обладнання встановлюється в операційних, лабораторіях з вирощування кристалів або інших приміщеннях, що вимагають особливої чистоти, обладнання повинно мати крім простого фільтра очищення також більш тонкі фільтри.
  3. Крім основного кондиціонера вкрай рекомендується мати в приміщенні резервне обладнання, яке знадобиться в разі раптової аварії або поломки. Наприклад, в серверних прийнято встановлювати як мінімум два взаємно доповнюють один одного кондиціонера.
  4. Розрахунок потужності, характеристик і кількість одиниць обладнання повинен виконуватися співробітниками спеціалізованих фірм, що мають досвід роботи з подібною технікою.

Збираючись замовити установку системи охолодження, необхідно заздалегідь знати про те, як працює прецизійний кондиціонер. Це позбавить покупця від непотрібних турбот і неприємностей. Він чудово справляється зі своєю роботою навіть в найскладніших умовах, тому не розчарує.

Коментарі
Залиште коментар