Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Домашній хліб в духовці – 8 цікавих рецептів

Дата публікації: 23.01.2018 17:41
Дата оновлення: 03.10.2023 12:16

Багато домогосподарок вважають, що виробництво домашнього хліба в духовці – досить трудомістке завдання. Але за наявності бажання все можна втілити в життя – достатньо закупити якісні складові, знайти на просторах всесвітньої мережі гідний рецепт та мати надійну побутову техніку. Добре, якщо бабуся залишила у спадок кухонну книгу або старий блокнот із рецептами. Але навіть якщо поки невідомо, як спекти в духовці хліба, не варто впадати у відчай. Тим цікавішим буде шлях до ідеального рецепту.

Домашний хлеб

Випекти в духовці можна не тільки популярний магазинний хліб, а й багато видів борошна різних націй: паляницю, фокачча, всілякі burger-breads. При цьому всі складові легко знайдуться на полицях кухонних шаф та холодильника.

Перш ніж «кулінарити» хліб у духовці по сподобався рецепту, необхідно переконатися, що техніка справна і нагрівається симетрично по всіх необхідних поверхнях. Навіть у ідентичних моделях духових шаф використанні тих самих режимів жар може відрізнятися. Потрібно застосовувати спеціальні термометри, щоб знати реальну температуру.

Щодо рецептів домашнього хліба – вони описані нижче.

Булочки для гамбургерів або хот-догів

Майже неможливо знайти людину, яка не має слабкості до цих представників американської Кухні. Магазинні варіанти до смаку такі гарні, як хотілося б, купувати на вуличних ЛОТКАХ – Страшно. Відмінні булочки для гамбургерів, рецепт яких допоможе побалувати домочадців, готуються швидко і не потребують великих витрат сил. Після цього зберігати їх краще не в поліетиленових кульках, а в хлібниці.

Булочки для гамбургеров

Що потрібно:

  • кухоль молока;
  • півкухля води;
  • 630 г і ще жменя борошна;
  • 4 шт. перепелиних яєць (два – у тісто і ще два – для покриття поверхні пампушок перед випіканням. Можна замінити звичайними – тоді буде по одному);
  • неповна чайна ложка солі;
  • білого цукру чи іншого підсолоджувача (наприклад, стевії) – столову ложку без гірки;
  • 7 грам дріжджів (підійдуть лише живі);
  • 50г олії (можна брати хоч рослинну, хоч вершкове).

Важливо: компоненти для реалізації рецепту необхідно заздалегідь викласти з холодильника, щоб вони мали однакову температуру.

Процес приготування:

  1. Розмішати олію з усіма рідкими інгредієнтами. Повільно нагріти склад до того моменту, поки перестане відрізнятиметься у ньому масло.
  2. 50% борошна з`єднати зі скришеними дріжджами, пісочним цукром та сіллю.
  3. Об`єднати борошняно-дрожжеву суміш із молочно-масляною і вбити туди два яйця перепілок. Ретельно перемішувати, щоб не було крупинок і грудок.
  4. Решту борошна неквапливо підсипати в тісто, яке після цього слід вимішувати ще 10 хв. Тоді воно вийде еластичним та не надто щільним.
  5. Масу розділити на порційні частини, сформувати майбутні булочки (довгі, якщо це будуть хот-доги та круглі – якщо бургери).
  6. Розмістити їх на деку, який попередньо змастити трохи маслом або іншим жиром (можна просто застелити його пергаментом), або в інший посуді для випікання. Накрити заготовки бавовняною тканиною і дати їм «підійти» 35-40 хвилин при кімнатної температури.
  7. У гарячу (за цельсієм близько 200 градусів) духовку поставити булочки. Випікати до того, як буде помітна бежева скоринка на верхній частині (час залежить від духовки).

Цей рецепт булочок для бургерів відмінно підійде як досвідченим кухарям, так і тим, хто тільки починає пізнавати ази кулінарної майстерності: попри свою простоту, рецепт дає результат, гідний шефа. Легка хрустинка і м`яка серединка – той варіант, який потрібен для смачного бургера.

Читайте також: 5 простих рецептів піци в духовці

Домашній хліб без дріжджів

Для людей, хто дотримується правильного живлення, чудово підійде хліб без дріжджів. Лікарі, до речі, також його радять вживати його людям зі складностями Травлення. Як спекти корисний хліб без дріжджів приємним на СМАК далі.

Домашний хлеб без дрожжей

Альтернатива дріжджам тут – закваска. Подібна випічка відрізняється більшою густиною, ніж знайомі магазинні пропозиції. До речі: якщо брати цільнозернове борошно замість простого білого, такий коровай стане ще кориснішим. Нижче – рецепт хліба без дріжджів з наявністю олії та меду у складі.

Інгредієнти:

  • склянку каші «Геркулес» (краще брати пластівці);
  • склянку вибраного борошна;
  • 11-грамова пачка розпушувача;
  • склянку молока (можна і води);
  • на кінчику ложки солі;
  • десертна ложечка олії без запаху;
  • столова ложка меду;

Процес приготування:

  1. Перед початком приготування необхідно розігріти піч (ідеальна температура – 180 градусів Цельсія).
  2. За бажанням пластівці можна подрібнити кавомолкою або блендером.
  3. Змішати всі сипкі складові.
  4. В окремій ємності об`єднати мед з олією, розвести молоком (або водою), добре перемішати.
  5. З`єднати суміші, що утворилися. Вимісити вологе тісто (не круте), щоб утворилася куля.
  6. Випікати третину години на деку, що змащений олією.

Цей хліб без дріжджів у духовці дбає швидко. Вже через годину від початку готування можна буде скуштувати ароматний продукт, що ще дихає жаром. Особливо смачно намазати скибочку свіжим вершковим маслом або сметанкою.

Цікаво буде прочитати: Український борщ у духовці – 3 смачні рецепти

Хліб-плетінка в домашніх умовах

Фаворит усієї дітлахи і просто прикраса столу. Ніжний м`якуш, рум`яна скоринка і зверху – цукрова пудра для того самого смаку... Саме такий рецепт хліба-плетінки наведено нижче.

Хлеб-плетенка

Складові для тесту:

  • дріжджів одна пачка;
  • 650-700 г борошна;
  • цукор: 1/4 склянки;
  • одна чайна ложечка солі;
  • неповна чашка теплої води;
  • стос рослинної олії (з рафінованим буде смачніше) або приблизно так само вершкового (якщо хочеться, щоб виріб вийшов більш здобний);
  • пара яєць;
  • для обробки верху виробу: жовток, пудра цукрова, мак та/або кунжут.

Процес приготування:

  1. Потрібно ретельно змішати (наприклад, в ковшіку) дріжджі з цукром та водою. Не торкатися 10-15 хвилин.
  2. Просіявши борошно, додати дріжджову суміш, заздалегідь збиті яйця та решту складових. Добре вимісити (краще робити це на обробної дошці – менше прибирати потрібно буде).
  3. У миску, на яку попередньо тонким шаром нанесли олію зсередини, помістити вже готове тісто і залишити на пару годин підходити.
  4. Розділене на 2 частини тісто добре розім`яти. Кожну з частин після цього знову ж таки розділити – вже на 3 шматки.
  5. Сплести" коси". Готовим виробам знову дати піднятися (одна година).
  6. Коли жар у духовці дорівнюватиме 180 градусам – поставити в неї майбутню плетінку і пекти 30 хвилин.
  7. Довести готову плетінку до досконалості, прикрасивши її.

Важливо: здобне тісто для цього крученого хліба-плетінки – невибагливе, але його треба розуміти. Від якості різних продуктів, температури і навіть вологості приміщення в тісто може Піти різний об`єм борошна. Це потрібно враховувати.

Домашній хліб на кефірі

Ще один варіант, де не потрібно використовувати дріжджові інгредієнти: пухку структуру тут забезпечить кисломолочний елемент у поєднанні з гідрокарбонатом натрію (або содою). Якщо любите хрумку скоринку, то цей чорний хліб на кефірі – те, що потрібно.

Хлеб на кефире

Інгредієнти:

  • дві чашки борошна житнього;
  • 1,2 чашки борошна пшеничного;
  • тріска солі;
  • одна чашка кефіру;
  • неповна чашка води (краще сироватки);
  • цукру – без верху чайна ложка;
  • рафінованої олії: 10 грамів.

Процес приготування:

  1. Об`єднати кефір, воду (підігріти її трохи в чайнику) і цукор із сіллю.
  2. Борошно просіяти та перемішати з іншими сухими компонентами.
  3. Потроху ввести в борошняну складову суміш кефіру. Замісити тісто (трохи менше 10 хвилин). Сильно щільним колобок не повинен бути, інакше житній хліб на кефірі в духовці може стати тугим.
  4. Однорідне за структурою тісто залишити відпочивати на півгодини, накривши кухонним рушником.
  5. Додавши олії, легенько" обім`яти" колобок до повного її вбирання.
  6. Дати тесту підійти кілька годин (до того моменту, коли воно стане більше разу на 2).
  7. Зробити округлий буханець і востаннє залишити відстоятися (30 хв.) вже на деку.
  8. Спекеться буханець за 2/3 години в духовці, який був завбачливо розігрітий до 200 градусів Цельсія заздалегідь.

Важливо: Виходячи з того, як тримає температуру пічка, слід коригувати час випікання домашнього хліба на кефірі.

Фокачча із сиром

Хліб та сир поєднуються ідеально, не дарма ж усі люблять бутерброди із цими продуктами. Приготування випічки «фокачча» не вимагатиме багато часу, т.к. тісто швиденько підіймається і так само швидко випікається. Хліб можна доповнити різними сушеними травами, олією, свіжою петрушкою.

Фокакчча с сыром

Інгредієнти:

  • теплої води – 1 ½ кружки;
  • дрібочка цукру;
  • солі – аналогічно;
  • ціла пачка маленька сухих дріжджів;
  • білого борошна вищого ґатунку – неповні три склянки;
  • оливкової або соняшникової олії – десять грамів;
  • кухоль без верху сиру.

Також нагоді ½ зубка подрібненого часнику для вже випеченої фокаччі.

Процес приготування:

  1. Об`єднати сіль із дріжджами, воду, цукор. Інтенсивно, але обережно перемішувати до повної однорідності.
  2. Ввести муку|борошно| і залишити тісто підніматися на 30 хв. Важливо: в тісто для італійського хліба фокачча більше муки, ніж у рецепті, додавати небажано. В іншому випадку випічка вийде тверда.
  3. Масу поділити на 2 частини, тісто розкотити в коржики.
  4. Сир (можна порізати скибками, можна подрібнити на тертці) розкласти на одну з коржів і накрити другою.
  5. До моменту появи рум`яної плівки випікати у максимально розпеченій духовці (до 220-250 градусів).
  6. Гарячу італійську фокаччу, приготовлену за цим рецептом, посипати часником, присмажити олією, ще зверху доповнити сіллю.

Важливо: тісто для хліба може бути трохи липким, це нормально. Крім того, фокачча з сиром за цим рецептом може трохи кислити, якщо обминати масу руками – краще застосовувати для дій цих спеціальний комбайн.

Часникові булочки

Ідеальний додаток до горохового супу з копченостями. Як і інші вироби з тіста, що містить дріжджі, булочки, рецепт яких буде нижче, краще вимішувати за допомогою тістомісу. Тоді дріжджі не працюватимуть надто агресивно.

Чесночные булочки

Інгредієнти:

  • борошна – 960г;
  • дріжджів живих – 18г;
  • солі – 21г;
  • ферментного тіста – 360г (виготовляється самостійно за 12 годин до приготування булочок із 3г живих дріжджів, розведених у 190мл води, 320г борошна та 7г солі);
  • води – три склянки;
  • часнику – 30г.

Процес приготування:

  1. Спочатку необхідно зробити ферментне тісто. Потрібно змішати всі інгредієнти, вимішати (краще при допомоги спеціального комбайна) 15 хвилин та поставити в холодильник на 12 годин.
  2. Зарум`янити у качениці або фритюрниці до м`якого стану. Просушити його папером та зробити з нього пасту.
  3. Розчинити дріжджі у воді, акуратно перемішати, після чого з`єднати з борошном та ферментним тестом. Вимішувати комбайном 18 хвилин – так часникові булочки вийдуть пишніше та легше.
  4. Вісімнадцять хвилин минуло? Час додати сіль із часниковою пастою, вимішуючи після введення кожної складової ще по 1 хвилині.
  5. Розташувати готове тісто на рівній поверхні, покрити плівкою та не чіпати годину.
  6. Булочки сформувати, дати півгодини відпочити.
  7. Випікати в духовці при 250 градусах, доки не утвориться рум`яна скоринка. Краще обійтись без конвекції.

за такому рецепту часникові булочки до борщу виготовляють навіть випускники кулінарних шкіл, він перевірений часом і належить до найкращих. Тільки потрібно пам`ятати: приготування будь-якої страви з часником спричинить поширення аромату по всьому будинку, тому слід неодмінно вмикати витяжку.

Ми вже писали про це: Як вибрати витяжку для кухні. 5 основних критеріїв.

Домашній содовий хліб

Належить до випічки, що не містить дріжджів, так що відмінно підходить для тих, хто дотримується дієти. За складом схожий на хліб на кефірі, але містить більше клітковини. Ірландський содовий хліб, рецепт якого наведено нижче, можна вільно доповнювати різними зернами та горішками.

Содовый хлеб

Інгредієнти:

  • три кухлі борошна грубого помелу;
  • ложка їдальня з гіркою вівсянки;
  • по чайній ложечці цукру, солі та соди;
  • ⅕ частина стандартної пачки вершкового масла;
  • кухоль кефіру.

Процес приготування:

  1. Поєднати всі сипучі складові та ретельно перемішати.
  2. Додати вершкове масло (його потрібно заздалегідь розм`якшити) і кисломолочку.
  3. Тісто вимісити до м`якості.
  4. Розмістити майбутній ірландський содовий хліб на деку, зробити невеликі надрізи вздовж.
  5. Випікати в розпеченій до 180 градусів духовці 55-60 хвилин|мінути|.

Замість кефіру можна використовувати скисле молоко або пахту. Якщо не хочеться борошна грубого помелу, то підійде і звичайна біла – правда, содовий хліб, рецепт якого так модернізовано, вже не є правильним живленням. Краще все ж таки готувати класичний варіант, який може позитивно вплинути на роботу шлунково-кишкового тракту.

Чіабатта в домашніх умовах

Чудовий італійський хліб не залишить байдужим нікого. Чіабатта в домашніх умовах робиться досить легко. Головне тут – свіжа оливкова олія гарної якості. Хліб підходить для бургерів, обсмажування в бутербродниці вживання з усілякими пастами. Щоб приготувати чиабатту за рецептом зі статті, знадобляться звичайнісінькі компоненти.

Чиаббата в домашних условиях

Складові тіста:

  • борошна – 2 повні кружки;
  • цукру із сіллю – по чайній ложечці без верху;
  • води теплої – триста тридцять мл;
  • сухих дріжджів – одна щіпка.

Процес приготування:

  1. Сипучі компоненти пропустити через сито в миску.
  2. Долити воду, обережно лопаткою вимісити тісто.
  3. Накрити його харчовою плівкою або чистим пакетом і залишити відпочивати на половину доби.
  4. На великий кухонний стіл або іншу відповідну поверхню, присипану борошном, викласти тісто, що відстоялося.
  5. Вимішувати не потрібно, досить просто загорнути з Чотирьох сторін (як конверт) 3-4 рази.
  6. Розмежувати тісто на 2 частини, зробити буханці, рясно посипати їх мукою|борошном| і залишити ще на годинку.
  7. Випікати в розпеченій до 220 градусів за Цельсієм духовці до утворення появи характерної скоринки (близько 30 хв.), після чого дати охолонути 20 хвилин. Готово!

Важливо: чіабатта за цим рецептом у духовці не повинна перебувати довше, ніж півгодини, інакше сильно пересушиться. Також важливе правило приготування даного борошна – зберегти всі бульбашки повітря. Саме тому його не слід інтенсивно вимішувати.

Який хліб приготувати?

Усі зазначені вище рецепти поєднують відмінний смак, проте кожен із виробів має свої особливості:

Найменування
Дріжджі Молочні інгредієнти Час приготування
Булочки для гамбургерів так так 4 год.
Хліб без дріжджів ні так/ні (за бажанням) 1 год.
Хліб-плетінка так ні 4 год.
Хліб на кефірі ні так 2 год.
Фокачча із сиром так так 1 год.
Часникові булочки так ні 14 год.
Содовий хліб ні так 1,5 год.
Чіабатта так ні 15 год.

У приготуванні будь-якого хліба має велике значення не тільки свіжість всіх компонентів, але також модель духовки або електропечі. Вона повинна прогріватись рівномірно і добре тримати температуру, тоді випічка буде що треба.

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини