Стерлядь популярна українцям ще з часів Київської Русі. Вже тоді ця прісноводна хижа рибка славилася поживністю та смаком. Жителі міст і сіл коптили стерлядь на зиму (так вона довше зберігалася), і до Різдва отримували смачну страву. Згадки про дніпровський стерляд зустрічаються навіть у «Слові про похід Ігорів»! Це говорить про популярність риби на території України.
Після того, як на Дніпрі збудували каскад гребель, всі види осетрових риб зникли. А ось стерлядь залишилася, хоч і в дуже малій кількості – її внесли до Червоної книги України. Тому поки що доводиться задовольнятися імпортною. Втім, деякі господарства працюють над розведенням цього найсмачнішого виду. Тож у поціновувачів з'явиться більше шансів поласувати осетровою рибкою.
Приготувати стерлядь найсмачніше вийде в духовці. Основні зусилля потрібно буде витратити на чищення та правильне потрясіння рибини. Ті ж, кому пощастило купити вже підготовлену рибку – зможуть одразу готувати її в духовці, а не витрачати час на обробку. Ця страва по-королівськи прикрасить святковий стіл.
Стерлядь в духовці повністю
Інгредієнти
- Риб'яча тушка – до 2 кг.
- Сливки жирні 20-25% – склянка.
- Масло вершкове – 100 г.
- Борошно – 1 чайна ложка.
- Один лимон.
- Сухе вино (біле) – 50 мл.
- Трави, прянощі, сіль морська.
Приготування в духовці
Перед тим, як смачно приготувати рибу цілком, треба її підготувати:
- Заморожену стерлядь потрібно якомога повільніше розморозити.
- Щоб луска знімалася легше, невироблену рибку слід ошпарити окропом, а потім – почистити, прибрати начинки. Зручно це зробити прямо в мийці.
Важливо: Не можна пошкодити жовчний міхур, інакше риба стане гіркою.
- Далі потрібно видалити візигу – своєрідний шнур вздовж хребта. Для цього потрібно надрізати хвіст стерляді та голову з боку спини. Після цього – акуратно підчепити та витягнути хорду.
- Добре вимиту рибку підсушити паперовими рушниками.
Маринування – потрібний етап, щоб риба вийшла смачною. Без спецій, трав, солі навіть найдорожчий вид рибки буде несмачним. Прянощі, що підкреслюють смак стерляді: чорний і білий перець, крапелька куркуми, пара тріски коріандру, сушені кріп і петрушка. Можна використовувати готовий набір. Але якщо до цього він не застосовувався, ризикувати зі святковим блюдом не слід. Особливо це стосується сумішей, у складі яких є сіль.
Корисно знати: На упаковці сумішей спецій є склад. Перед покупкою обов'язково потрібно його прочитати. Чим ближче до початку списку стоїть сіль, тим більший її зміст. Так, якщо вона вказана першою, то пакетик здебільшого складатиметься з неї, а не з запашних трав.
Прянощі потрібно змішати з подрібненою морською сіллю і обережно натерти ними тушку зовні. У ковшику на плиті масло, дати йому трохи остигнути|вичахати|. На деку розкласти лист фольги потрібної довжини та ширини. Рибу в нього потрібно буде загорнути повністю. Стерлядь переноситься на середину листа і поливається топленим маслом так, щоб не змити прянощі та сіль. Рибка не повинна бути сухою – це важливо.
Стерлядь треба обернути фольгою так, щоб риба була в маслі, і воно не витекло. Для запікання буде достатньо 150° у ДУХОВЦІ. У духовці потрібно залишити рибку на 10 хвилин.
Цього часу якраз вистачить, щоб приготувати заливку. Вершки потрібно налити в ковш, підсипавши трохи борошна. На дуже слабкому вогні довести соус до загусання, помішуючи, після чого влити вино і забрати готову заливку з плити. Як експеримент, можна додати спеції та сіль.
Читайте також: Гусак у духовці: 4 етапи приготування ідеальної святкової страви
Діставши рибу з духовки, потрібно обережно розкрити фольгу і полити стерлядь вершковою заливкою. Знову запакувати та тримати в печі ще 10 хвилин. Ті, кому подобається нежирна риба, можуть запікати трохи довше.
Перед подачею стерлядь кладуть на піднос або гарне блюдо, прикрашають тоненько нарізаним лимоном і зеленню.
Стерлядь, запечена з лимоном і зеленню
Для урочистого випадку можна запекти стерлядь із зеленню та лимонами в духовці.
Інгредієнти
- Півтора кілограма стерляді.
- Дві цибулини і стільки ж лимона.
- Пучок кропу.
- Оливкова або інша рослинна олія без смаку та запаху – 1/3 склянки.
- Приправи, сіль.
Як готувати
Підготувати рибу, як зазначено у рецепті №1. Лимони розрізати навпіл і кожну половинку нарізати тоненькими часточками. Нагоді гострий ніж на КШТАЛТArcos Maitre. Очищені цибулини нарізати півкільцями або кільцями, подрібнити кріп. Розділити нарізані лимони, цибулю та зелень на три частини.
Однією частиною слід нафарширувати стерлядь, натерту сіллю та спеціями. Деко вистелити фольгою і покласти на неї другу частину, розрівняти. Обережно перенести рибку на подушку і прикрасити зеленню, що залишилася, лимоном і цибулею. У духовці запікати півгодини за температури 180°.
Читайте також: Український борщ у духовці – 3 смачні рецепти
Для прикраси можна використовувати свіжі овочі та майонез.
Стерлядь, запечена з картоплею
Які продукти підготувати:
- Стерлядь – 1,5 кг;
- Картопля – 1 кг;
- Томати – 400 г;
- Сметана – 250 мл;
- Цибуля – 450 р;
- Зелень, спеції, сіль, оливкова олія.
Як готувати
Розробити рибку, як описано в рецепті №1, і нарізати на шматочки впоперек хребта. Кожну частину натерти сіллю та травами. У форму, змащену олією, покласти рибку.
Читайте також: Як вибрати електродуховку
Зварити картоплини потрібно до напівготовності в мундирі, зняти шкірку і крупно нарізати. Також крупно нарізати томати, тоді як цибулини – дрібно покришити. Все перекласти в лист до риби, чергуючи. Посолити, додати перець та інші спеції.
Окремо слід змішати в соус подрібнену зелень і сметану. Сіль за смаком. Цю заливку додати у форму. Можна накрити все листком фольги.
Для запікання знадобиться нагріта духовка (наприклад, Whirlpool AKP) і півгодини часу.
Стерлядь, фарширована грибами і сьомгою
Справді королівська закуска вийде, якщо запікати стерлядь у духовці, попередньо нафарширувавши її червоною рибою та білими грибами. Розкішне поєднання смаків, неординарна начинка, яка коштує витраченого на неї часу – вийде справжнє задоволення гастрономів! Тим не менш, цей рецепт – висока складність, і новачкам краще почати з більш простих.
Інгредієнти
- Стерлядь – 1 кг.
- Філе сьомги – 250 г.
- Білі гриби або печериці – 300 г.
- Яйця – 1 шт.
- Сіль, приправи.
Приготування
ДО процесу потрібно підійти ґрунтовно. Підготувати тушку сьомги, як описано у першому рецепті. Зсередини та зовні натерти сіллю та травами, залишити на годинку помаринуватися.
Далі слід відварити та подрібнити яйце. Можна зробити це ножем, а можна на чотиригранній тертці Krauff. Гриби нарізаються дрібними кубиками та обсмажуються до золотистості на вершковому маслі. Сьомгу треба порубати ножем дрібно-дрібно, як великий фарш. Підсолену та поперчену суміш усіх інгредієнтів акуратно вимісити руками.
Черево риби начиняється отриманим фаршем і ретельно зашивається. Потім перекладається на застелений пергаментом лист (підійде Fissman BW-5596.32), нещільно накривається фольгою. Потрібно прогріти духовку до 200° і протягом 10 хвилин запікати рибку. Потім прибрати фольгу та готувати ще на півгодини.
Перед подачею слід обережно витягти нитку і порізати страву на порційні шматочки.
Цікаво: Стерлядь за цим рецептом можна подавати холодною. Але спочатку остиглу рибку потрібно покрити кількома шарами розчину желатину і дати постояти в холодильнику час.
Читайте також: ТОП-11 газових кухонних плит з газовою духовкою
Страви з цієї розкішної рибки точно стануть прикрасою столу. Якщо потрібно вразити когось, запекти стерлядь у духовці – безпрограшний варіант. Риба настільки смачна сама по собі, що приготувати її можна без будь-яких вишукувань, використовуючи доступні прянощі та зелень.
Якщо використовувати фольгу, рибка краще пропечеться і буде дуже ніжною. А вершкове масло чи сметана додадуть пікантності. Такий самий ефект вийде і від жирних вершків.