Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

HP Victus 16 — огляд ноутбука за 9 параметрами, сильних та слабких сторін

Дата публікації: 16.02.2024 14:39
Дата оновлення: 16.02.2024 14:47

HP Victus 16 — один з найпотужніших і недорогих ігрових ноутбуків для ресурсного геймінгу. Лінійка Victus є доступною альтернативою серії HP Omen, але з меншою потужністю. Компанія змінила підхід та впровадила 16-дюймовий екран з досить яскравим і покриттям антивідблиску.

ігровий ноутбук HP Victus 16

Пристрій належить до ноутбуків середнього рівня зі збалансованим співвідношенням ціни та продуктивності. Включає корисні доповнення: роз'єм HDMI 2.1, кілька слотів USB-A, великий трекпад, досить тонкий корпус та RGB-підсвічування клавіатури. Оснащений найновішими процесорами Intel та AMD з відеокартою Nvidia GeForce.

У цій статті все про параметри ноутбука та як він впишеться в кімнату гравця.

Як розв'язати проблему: Збій підключення з помилкою 691 — 6 докладних способів усунення

Модельний ряд Victus та позиціювання

HP Victus 16 наданий у двох інтеграціях — з платформою Intel та AMD. Обидві моделі надають широкий спектр функцій та можливостей.

  • Модель AMD доступніша у співвідношенні ціни та якості. Має 16,1-дюймовий дисплей. Надає роздільну здатність 1920x1080 та рівень яскравості 250 нит з частотою оновлення 144 Гц.
  • Intel поступається AMD у запуску ігор, оскільки версія отримала більше ядер та потоків. Екран знижує навантаження на батарею, яка потребує лише 170 Вт. Внаслідок цього зростає час автономної роботи. Продуктивність добре оптимізована для багато поточності та паралельних обчислень.

Ноутбук на процесорі AMD обійдеться дешевше за свій аналог.

У роздільній здатності Full HD Victus 16 здатний плавно запускати практично всі сучасні ігри на максимальних налаштуваннях. При цьому, з графікою, що вражає, та хорошими характеристиками. 

Дизайн та конструкція

Зовнішній вигляд привабливий, нагадує ультрабук з заокругленими кутами. Корпус пластиковий, міцний та стійкий. Однак зона над тачпадом й довкола клавіш зі стрілками трохи прогинається. Нижній каркас товще — 23,9 мм — для покращеного повітряного потоку при охолодженні внутрішнього обладнання.

як виглядає дизайн HP Victus 16

Якість складання хороша, без будь-яких люзів. Зовнішня поверхня м'яка та сприйнятлива до подряпин. Кришку неможливо відкрити однією рукою, оскільки петлі досить туго закручені. Шарнір корпусу кволий і нещільний, через це розгойдується екран. Тому робота в дорозі може дратувати при спробі зосередитись.

Дисплей трохи прогинається, але міцна клавіатура. Між кнопками достатньо місця для пальців. При натисканні зворотний зв'язок клацає та пружніє. На панелі поруч з клавіатурою розташовуються наклейки Intel Core (AMD) та Nvidia. Над клавішним керуванням довгі вентиляційні грати.

Пристрій з матовим відтінком приглушеного темно-сірого або синього покриття з дзеркальним хромованим логотипом у вигляді літери V на кришці. Колір металік здатний змінювати відблиск залежно від кута. На корпусі залишаються відбитки пальців.

Оздоблення клавіатури на тон світліше завдяки світінню RGB. На правій стороні клавішного керування спостерігається цифрова клавіатура, кнопки якої трохи менші за центральну частину. Клавіша «Enter» з одинарним інтервалом, а кнопки курсора за розміром менше. У OMEN Gaming Hub можна налаштовувати статичне підсвічування одного кольору для всієї клавіатурної панелі. Висвітлення помітне лише у темряві.

Тачпад великий та чутливий. Його поверхня не надто гладка. Добре відстежує всі рухи та жести, немає проблем з відхиленням долоні або з перетягуванням. Натискання досить приємне, без можливості клацнути на верхню частину сенсорної панелі.

Знизу розміщені дві довгі гумові ніжки, два вирізи для динаміків та великі вентиляційні грати. Тепло виходить через задній та лівий отвір. Задній вентиляційний отвір розташований поблизу шарніра, тому при великих навантаженнях гаряче повітря може потрапляти на дисплей.

Корисно знати: Як зарядити ноутбук без зарядки — 8 варіантів

Технічні характеристики

Клас моделі
Для 3d моделювання, Для архітекторів, Для дизайнерів, Для програмування, Для роботи/навчання, Ігровий, Мультимедійний
Основний колір Блакитний (синій)
Матеріал корпуса Пластик
Країна-виробник Китай
Максимальна роздільна здатність дисплея 1920 x 1080 (Full HD)
Тип матриці IPS (PLS, AHVA, WVA, UWVA)
Покриття екрана Антивідблиск
Сенсорний екран Відсутнє
Частота оновлення екрана 60 Гц
Яскравість дисплея 300 КД/м²
Місткість оперативної пам'яті 16 Гб
Тип оперативної пам'яті DDR4 — 3200 МГц
Кількість слотів оперативної пам'яті 2 (вільних 0)
Місткість пам'яті відеокарти 4 Гб
Тип пам'яті відеокарти gDDR 6
Підтримка VR Ні
Вбудований накопичувач 512 ГБ (NVMe SSD)
Вбудований накопичувач Пристрій без HDD
Оптичний привід Пристрій без дисководу
Слот для карток пам'яті Є
Перед встановлена ОС DOS
Wi-Fi 802.11 ax
Bluetooth Версія 5.2
Мережеве підключення (LAN RJ-45) 10/100/1000 Мбіт/с Ethernet
Порт USB 2.0 Type-A/ Type-B/ mini USB/ micro USB (up to 480Mbps) Ні
Порт USB 3.0/3.1/3.2 Gen 1 Type-A/ Type-B/ micro USB (up to 5Gbps) 3 x USB 3.0/3.1 Gen 1 Type-A
Порт USB Type-C/ Thunderbolt 1xUSB 3.2 Gen 1 Type-C (DisplayPort)
Порт USB 3.1/3.2 Gen 2 Type-A/Type-B/Type-C (up to 10Gbps) Ні
Порт HDMI (mini/micro) 1 x HDMI
Порт DisplayPort (mini/micro) Ні
Порт VGA (D-Sub) Ні
Порт (аудіопорти) Комбінований/гарнітурний роз'єм (вхід мікрофон + вихід навушники) mini-jack 3.5 mm
Роз'єм (ExpressCard; PCMCIA) Ні
Фронтальна камера 1,0 Мпикс
Вбудовувана камера HD 720p 1280x720
Вбудовувана камера (додатково) HP Wide Vision
Виробник акустики Bang & Olufsen
Формат акустики 2.0
Мультимедіа Акселерометр
GPS-модуль Ні
Особливості конструкції Клавіатура з підсвічуванням, Клавіатура із цифровим блоком (Numpad)
Тип підсвічування Одноколірна
Маніпулятори HP Imagepad
Вага ноутбука 2,46 кг
Загальний розмір  (Ш, Д, В) 370 мм, 260 мм, 23,5 мм
Тип акумулятора Lithium-Polymer
Місткість акумулятора 70 Вт/год
Кількість осередків акумулятора  4
Блок живлення  150W
Габарити в упакуванні (ВхШхГ) 35x7x57 см
Вага в упакуванні 3,41 кг

Процесор

Для повсякденного скролінгу вебсайтів, перегляду фільмів, роботи з документами процесори Intel і AMD забезпечують хорошу продуктивність. Але версія Intel енерговитратніша, що відбивається на витраті електроенергії.

потужний процесор HP Victus 16

Для геймерів флагманську ігрову продуктивність видає процесор AMD. Модель здатна довго працювати автономно. Вона має можливість оновлення процесора в майбутньому. AMD забезпечує керування процесором за допомогою свого програмного забезпечення Ryzen Master. Компанія AMD має таблицю для допомоги у виборі процесора під різні завдання. Геймерам підійде Ryzen 7 та Ryzen 9.

У Ryzen 7 5800H чудова продуктивність для мобільної версії, яку прокачає GeForce RTX 3060. Підійде для складних завдань, монтажу та рендерингу 4К-відео. Ігри тягне на максимальних настройках. Також можна оцінити комп'ютерні ігри на моделі процесора Intel Core i7 12-го покоління. Кількість ядер — 14 та потоків — 20. Ігровий процес досить плавний.

Відеокарта

Графічний процесор NVIDIA GeForce використовується за допомогою Optimus для перемикання ноутбука на вбудовану відеокарту в будь-який час. Підтримує ігри з трасуванням променів. Покращує освітлення, тіні, відображення та текстури в іграх. Однак є невелика втрата продуктивності. RTX 3060 забезпечує високу частоту кадрів та графіку, а також запуск легких ігор з роздільною здатністю 1440 р.

Для більшості ігор з роздільною здатністю 1080 р 4 ГБ відеопам'яті достатньо. Але з налаштуваннями текстур та деталізації потрібно більше відео ОЗУ. Щоб запускати програми з великим обсягом пам'яті або програмним забезпеченням для графічного дизайну, краще вибирати модель RTX 3060. Вона має 6 ГБ відеопам'яті.

Пам'ять

Система поставляється з 16 ГБ пам'яті типу DDR5, яка розширюється до 32 ГБ за допомогою двох передбачених слотів пам'яті DIMM. Забезпечує стабільну багатозадачність.

У ноутбуці настроюється твердотілий накопичувач PCIe NVMe місткістю 256 ГБ, 512 ГБ або 1 ТБ. Деякі моделі використовують диск PCIe 3.0, а в інших — прискорений диск PCIe 4.0.

Можна придбати ноутбук з двома твердотілими накопичувачами. Це PCIe NVMe місткістю 256 ГБ конфігурації RAID 0 або Intel Optane (512 ГБ або 1 ТБ) з 32 ГБ пам'яті. RAID-0 підвищує швидкість дисків та поступово розподіляє дані по всіх них.

Зчитує диски як єдине ціле, проте вихід з ладу одного призведе до втрати даних на всіх. Місткість 512 ГБ — це мінімум для ігрового ноутбука, оскільки встановлення понад трьох ігор займе більше місця. У диску PCIe 4.0 другого покоління пікова швидкість читання 6913 Мбіт/с та пікова швидкість запису 4513 Мбіт/с на CrystalDiskMark.

Цікава стаття: Не заряджається ноутбук — 9 причин і 10 варіантів рішення

Порівняння доступних конфігурацій моделі: таблиця

Процесор Intel Core i5-11400H
  • Відеокарта GTX 1650
  • 8 Гб оперативної пам'яті
  • Об`єм SSD 256 Гб
  • Розширення Full HD
  • Частота оновлення 60 Гц
Процесор Intel Core i5
  • Відеокарта RTX 3050 Ti
  • 8 Гб оперативної пам'яті
  • SSD на 512 Гб
  • Частота оновлення дисплея 144 Гц
Процесор Intel Core i7-11800H
  • Відеокарта RTX 3060 
  • 16 Гб оперативної пам'яті
  • SSD обсягом 512 Гб
  • Розширення екрана Full HD
  • Частота оновлення 144 Гц
Процесор AMD Ryzen 5/7
  • Відеокарта RTX 4050
  • 16 Гб оперативної пам'яті
  • SSD обсягом 512 Гб
  • Розширення екрана QHD
  • Частота оновлення 165 Гц

Дисплей

Оснащений 16,1-дюймовим IPS-дисплеєм з роздільною здатністю 1920×1080 та частотою 144 Гц. Ігри відображаються досить чіткими, але візуальні ефекти стримані.

чітке зображення дисплея HP Victus 16

100-процентне охоплення колірної гами sRGB забезпечує яскраві відтінки. Однак яскравість 250 нит злегка приглушує кольори при яскравому освітленні. При низькій яскравості екран тьмяніє, що нормально для перегляду контенту в темній кімнаті.

IPS-панель з покриттям антивідблиску. Вимкнено ШИМ (мерехтіння екрана при зміні яскравості) та знижене випромінювання синього кольору. При цьому зберігається точність кольорів на екрані.

Чорний гарний. З усім тим, екран виглядає неоднорідно, оскільки на ньому різні відтінки сірого, що помітно при перегляді темних сцен у темній кімнаті. У дисплея висока швидкість відгуку, для ігор — годиться. Хоча професійні геймери відзначають сповільненість.

Дивлячись на екран зверху або знизу, якість зображення трохи погіршується. Під час перегляду під кутами спостерігається значна втрата деталізації. Ноутбук добре підходить для ігор, написання тексту та перегляду вебсторінок. Однак для роботи з перенесенням кольорів не годиться.

На верхній панелі рамки розташована вебкамера з роздільною здатністю HD 720 р, яка має фізичну шторку. Працює добре в умовах низького освітлення. Має широкий кут огляду. Є вбудований мікрофон.

Продуктивність

Разом з графічним процесором центральний відсоток об'єднані в один чіп. Вони поєднуються з 16 ГБ оперативної пам'яті та твердотілий накопичувач місткістю 512 ГБ. Це дає повноцінний запуск 40 вкладок браузера та кількох відеороликів у YouTube з роздільною здатністю 1080 р.

Продуктивність ігор хороша.Запускаються з налаштуваннями, автоматично вибраними системою, після чого перебудовуються на максимальну якість. Така особливість посилює шум системи охолодження, роблячи динаміки менш тихими. Система досить стабільна. Працює не надто шумно та не нагрівається. У середині клавіатура трохи тепла. Підмічено хороший показник FPS (кількість кадрів за секунду).

Програмне забезпечення

Працює HP Victus 16 на Windows 11 з послідовним дизайном. Розташування вікон мінімалістичне. Доступний розширений спектр можливостей відеоігор. Також з'явився вбудований генеративний штучний інтелект та комп'ютерне керування.

Утиліта Omen Gaming Hub надає можливість вибирати режим енергоспоживання: «тихий», «за замовчуванням» та «продуктивний». Можна увімкнути максимальне охолодження.

програмне забезпечення HP Victus 16

Можна моніторити температуру, переглядати частоти та енергоспоживання кожного ядра. Відображається також витрачений час на кожну гру. Вимкнення функцій Windows позбавляє небажаних повідомлень під час проходження раундів.

За допомогою технології DLSS відбувається згладжування ігрових сцен шляхом штучного інтелекту, який створює додаткові кадри та покращує якість зображення.

До відома: Як увімкнути WI-FI на ноутбуці з Windows: 4 простих кроків

Автономна робота

Місткість акумулятора 70 Вт/год. Під час перегляду вебсторінок і відтворення відео з роздільною здатністю 720 р, гучністю 100%, включеним Wi-Fi при яскравості дисплея 150 нит, батарея протримається до 7 годин.

Час автономної роботи під час ігор укладається лише в 1 годину 30 хвилин, що характерно для ігрових ноутбуків. Тому грати краще, підключаючись до мережі. Для кращої автономної роботи можна вимкнути опцію «Fan Always On» у BIOS, потім вибрати режим «Hybrid» GPU, щоб використовувати iGPU, коли адаптер живлення не підключений, та використовувати попереднє встановлення продуктивності «Balanced».

Термін служби батареї довше на моделях з NVIDIA GeForce GTX 1650.

Споживання енергії в режимі очікування — 13 Вт, а споживання в іграх 142 Вт. Блоку живлення на 150W в комплекті цілком достатньо. Для швидкого заряджання ноутбук можна вимкнути або перевести в режим сну. Небажано використовувати пристрій, поки батарея не зарядиться. Щоб збільшити час автономної роботи, необхідно зменшити яскравість екрана до 50%, вимкнути ефекти підсвічування RGB. Використання вбудованої клавіатури та тачпада заощаджує енергію акумулятора, оскільки провідна клавіатура та мишка потребують живлення через USB. Звук вбудованих динаміків краще замінити навушниками, оскільки колонки споживають більше заряду батареї.

Роз'єми та зв'язок

На правому боці розташовується набір з двох портів USB 3.1 Gen 1 Type-A, порт USB 3.1 Gen 1 Type-C, роз'єм HDMI 2.1. Ліворуч помічено третє гніздо USB 3.1 Gen 1 та висувний роз'єм Gigabit Ethernet для повнорозмірного кабелю виходу в інтернет. Всі порти USB нових версій. Сюди впроваджено штекер для навушників 3,5 мм, порт для зарядки та слот для SD-карти.

набір роз'ємів HP Victus 16

Ноутбук Victus 16 не можна заряджати від компактних адаптерів живлення зі штекером USB-C. Бездротові підключення здійснюються за допомогою чіпа Realtek RTL8852AE. З'єднання Wi-Fi здійснюється на основі 6-ї версії, а мережа версії Bluetooth — 5.2.

Охолодження та шум

Вентиляційні отвори знаходяться на задній стороні пристрою. Хоч вони й заховані під кришкою, їх роботу чути. Кулери заглушають динаміки ноутбука під час гри, вимогливих до графіки. Геймерам варто тримати пристрій якомога далі від колін, оскільки нижня частина ноутбука сильно нагрівається.

Під кришкою розташовується система охолодження, яка складається з двох вентиляторів і двох теплових труб для процесора, та графічного процесора. Кулери втягують повітря знизу з відсіку над клавіатурою, а гаряче виходить з задніх вентиляційних отворів. Ноутбук нагрівається, але система охолодження допомагає тримати ситуацію під контролем коштом високої продуктивності через збільшення потужності вентилятора.

Плюси та мінуси

Переваги ноутбука:

  • Основний та графічний процесор забезпечують плавність ігрових дій.
  • При навантаженні ноутбук не сильно шумить та гріється.
  • Працює на Windows 11.
  • У дисплея гарний час відгуку та частота 144 Гц.
  • Просторий 16,1-дюймовий екран.
  • Досить потужна продуктивність.
  • Клавіатура оснащена RGB-підсвічуванням.
  • Мінімалістичний дизайн конструкції.
  • Тривалий час автономної роботи – до 7 годин.
  • Великий та зручний трекпад.
  • Широкий вибір конфігурацій.
  • Чіткий звук динаміків.
  • Безліч портів.
  • Гарний відгук у клавіатури.

Недоліки пристрою:

  1. Важкий як для ігрового ноутбука.
  2. Майже дві години автономної роботи ігрового часу.
  3. Пластиковий корпус зі слабким шарніром екрана.
  4. Немає підтримки VRR для зменшення розривів екрана.

Як бачимо, Victus 16 має деякі недоліки. Однак він продуктивний, має багато портів для підключення пристроїв, зручну клавіатуру. Це оптимальний варіант для ігор, роботи та навчання.

Покроковий алгоритм дій: Як приєднати клавіатуру до ноутбука 3 способами

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини