Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно вибрати процесор для ПК: 5 обов'язкових деталей

Дата публікації: 29.11.2018 15:40
Дата оновлення: 24.05.2024 10:12

Деяким людям цікаво самостійно зібрати собі комп'ютер або трохи оновити вже зібраний. Для того, щоб отримати те, що хочеться, потрібно врахувати дуже багато дрібниць. Вибір процесора - один з таких нюансів. Тим більше, якщо потрібно окремо купити саме цю деталь до старого комп'ютера і зіставити з уже встановленими компонентами. Тому варто розібратися, щоб не переплатити зайвого і зрозуміти, який процесор краще.

Як влаштований процесор

Якщо розбирати фізична будова ЦП, то воно є досить простим:

  1. Кришка, яка захищає внутрішній кристал і інші елементи;
  2. Саме ядро;
  3. Підкладка, до якої кріпляться всі деталі;
  4. Кеш-пам'ять;
  5. Сокет – роз'єм, яким процесор кріпиться до материнке;
  6. Вбудоване графічне ядро: завжди є у Інтел і не завжди – в процесорах від АМД.

Залежно від моделі і виробника це комплектувальне різниться по потужності, розрядності, сокету. Тому вибирати процесор потрібно так, щоб він підійшов в першу чергу до материнської плати, і вже потім – за характеристиками.

Примеры сокетов

Також цікаво дізнатися: ТОП-10 кращих ноутбуків ACER: порівняння моделей

Який процесор вибрати для комп'ютера

Для нормальної роботи різних програм висуваються зовсім відмінні вимоги до параметрів ЦПУ . Тому, щоб зрозуміти, який процесор краще брати для комп'ютерів з різною специфікою, не переплачуючи, потрібно розглянути кілька прикладів.

Для ігор

Якщо ПК потрібен для простих ігор дитині або навіть дорослому, то можна не морочитися з великим об'ємом кеш-пам'яті, декількома ядрами і потоками.

Якщо ж потрібно щось потужне, то вибір повинен бути орієнтований на процесор для комп'ютера хоча б з 4 ядрами і такою ж кількістю потоків. Чудовий зразок – Intel Core i5-7400 3.0GHz. Він теж чотирьохядерний, з чотирма потоками. Крім того, він володіє хорошим об'ємом кеш-пам'яті. У поєднанні з відповідною відкритий він буде тягнути «важкі» ігри і показувати відмінне зображення.

Також може сподобатися: ТОП-10 кращих ігор для PS4: хіти, заради яких варто купити приставку

Для дому та офісу

Центральному процесору для роботи в офісних програмах і перегляду кіно не потрібно якихось суперхарактеристиками. Досить буде і простого двухпоточного Intel Celeron або Pentiun без гіпертрейдінга.

Для роботи з вимогливими програмами

Для різних програм монтажу, програмування і графічних редакторів часто потрібно, щоб CPU обробляв інформацію швидко. Тому при виборі процесора тут потрібно спиратися саме на частоту, кількість потоків і ядер. У цьому випадку діють ті ж правила, що і для ігрових збірок. Це необхідно, щоб кілька ресурсномістких утиліт, запущених одночасно, не вантажили систему. Наприклад, хороший варіант – AMD Ryzen 5 4 ядрами, 8 потоками, і 16 Мб кеша третього рівня.

AMD Ryzen 5

Цікаво дізнатися: 3 кращих виробника відеокарт NVidia GeForce GTX 1060 + 5 крутих моделей

Вибір процесора для комп'ютера: що важливо знати

Що потрібно знати при виборі процесора? В першу чергу, основні характеристики, які відповідають за швидкодію комп'ютера.

Кількість ядер

Зараз можна знайти процесори з кількістю ядер від 2 до 8. Як уже було написано вище, кількість ядер потрібно підбирати, виходячи з призначення ПК. Також важливо враховувати покоління (кодове позначення ядра): чим новіше, тим краще. Наприклад, интеловские ЦП Coffee Lake 8-го покоління безумовно краще, ніж Kaby Lake 7-го покоління.

Кількість потоків

Наявність декількох ядер – не єдине, від чого залежить робота ПК. Важливо і кількість потоків, про який йшлося трохи вище. Наприклад, що потрібно знати для вибору процесора для монтажу, так це те, що 4 ядра і 4 потоку – добре, але 4 ядра і 8 потоків – в рази краще.
бюджетні «гіперпні» (Intel Pentium G4560, G4600, G4620) гарне підтвердження того, що і 2-ядерний процесор може показати рівень в роботі.

Гиперпень Intel Pentium G4560 — процессор с гипертрейдингом

Частота процесора

Чим вище тактова частота, тим більше операцій може виконати камінь за одиницю часу. Але цей показник – не основний при визначенні продуктивності процесора. Варто пам'ятати, що часом важливіше кількість ядер/потоків, кеш-пам'ять частота шини процесора.

Процессоры Intel Celeron

Не можна однозначно відповісти, яка тактова частота краще, оскільки крім частоти існує величезна кількість змінних. Але час і ринок диктують свої стандарти. І для ігрового комп'ютера ця цифра становить мінімум 3 ГГц з 4-потоковим процесором.

При покупці процесора також важливо враховувати його розрядність – кількість біт, які він здатний обробляти/передавати. Бувають 32- і 64-розрядні варіанти. Перші позначаються як x86. Їх практично не залишилося на ринку, оскільки максимальне підтримуване кількість ОЗП – 4 ГБ. Сьогодні це дуже мало. Другі позначаються як x64 і такі процесори переважають на полицях магазинів.

Тип і частота підтримуваної оперативної пам'яті

Частота оперативної пам'яті теж впливає на швидкість роботи ПК. Чим вище цей показник (вимірюється в мегагерцах), тим швидше інформація передається на обробку. Однак розглядаючи питання ОЗП, потрібно мати на увазі характеристики не тільки процесора, але і материнки. Підтримувана частота і тип ОЗП повинні збігатися як у ЦПУ, так і у системної плати. Наприклад, можна взяти ЦП, який підтримує оперативку останнього покоління DDR4 з частотою 2400 МГц, наприклад, Intel Core i3-8100. Укупі з іншими параметрами такого CPU з головою вистачить для більшості вимогливих стрілялок, якщо не викручувати налаштування графіки до ультра.

Кеш-пам'ять

Кеш-пам'ять – це внутрішня пам'ять процесора, яка прискорює процес обробки часто виконуваних операцій для ПК. Вона ділиться на 3 рівні, які розрізняють за об'ємом пам'яті на ядро і можливості відтворення тих самих дій:

  • 1L – найшвидший і самий маленький об'єм кешу (до 128 Кб).
  • 2L – повільніший, але з великим об'ємом (256 Кб – 1 Мб)
  • 3L – ще більше (2-8 Мб).

Кеш-пам'ять набагато швидше оперативної, тому до неї в першу чергу звертається процесор при обробці даних.

Расположение кэш-памяти в процессоре

На що не потрібно звертати увагу

Виробник процесора

Головними конкурентами в цій сфері є Intel і AМD. При порівнянні процесорів з однаковою частотою і кількістю ядер – Intel виграють. Але АМД перемагають в співвідношенні ціна/характеристики.

Intel vs. ADM

«Ігровий» або «не ігровий» процесор

Ігровий процесор – той, який здатний обробляти сучасні ігри без фризів і лагів. Ігровий процесор бюджетного рівня витягує сучасні ігри на середньо-високих настройках; ЦПУ для ігор топового сегмента – потягне будь-які ігри на ультра. Охарактеризувати, наскільки відповідає званню «ігровий» той чи інший процесор, не можна в силу відсутності об'єктивних параметрів відповідності.

Корисно почитати: Як зібрати ігровий комп'ютер, які комплектуючі купити: 3 варіанти на вибір

Чим відрізняються AMD від Intel

Хтось віддає перевагу процесори однієї фірми, хто -то – інший, і суперечки з цього приводу не вщухають вже десяток років, але, по суті, обидва виробники просто не можуть собі дозволити бути в чомусь гірше, так як їх просто винесе з ринку, на який буде не так просто повернутися .

Хоча Intel довгий час перевершувала AМD і заробила собі хорошу репутацію, все ж AМD вже давно НЕ поступається по продуктивності і тепловіддачі. За результатами багатьох тестів, які можна без проблем знайти в мережі, AМD не те що не поступається, але може перевершувати Інтел в плані швидкодії на деяких завданнях. Все ж нюанси і відмінності між AMD і Intel – тема окремої статті.

Тому, якщо є питання про те, який процесор краще всього вибрати: Intel або AMD, то немає сенсу сумніватися – потрібно дивитися за якісними характеристиками і ціною, а не по значку, який нанесений на процесор.

Для прикладу наведена таблиця, в якій у відсотках показана частка продажів на великому німецькому сайті Mindfactory.de в період з квітня 2017 по квітень 2018. Як можна помітити, показники весь час змінюються, і зростання продажів кожної компанії пов'язаний з виходом нової продукції.

 
Intel ADM
04.2017
63% 37%
05.2017 60% 40%
06.2017 55% 45%
07.2017 56% 44%
08.2017 47% 53%
09.2017 47% 53%
10.2017 49% 51%
11.2017 48% 52%
12.2017 63% 37%
01.2018 65% 35%
02.2018 66% 34%
03.2018 67% 33%
04.2018 60% 40%

Також по темі: 5 кращих процесорів від Intel для NVidia GeForce GTX 1 060

Визначивши нескладні особливості, описані в статті , вибрати процесор для ПК стає набагато простіше. Перш за все, потрібно зрозуміти, скільки можна витратити, і на які завдання орієнтований комп'ютер. Далі справа за малим: всі параметри вказані в характеристиках товару, і потрібно тільки зіставити їх зі своїми очікуваннями. Тепер підбір комплектуючих не займе багато часу.

Коментарі
Залиште коментар