Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати ексцентрикову шліфмашину: 5 порад і правил

Дата публікації: 26.07.2019 16:40
Дата оновлення: 24.05.2024 13:24

Коли необхідно купити ексцентрикову шліфувальну машину, відразу визначитися, яку вибрати, буває не так просто. Щоб не витратити гроші на непотрібні функції, варто розібратися з його особливостями та характеристиками. Як грамотно здійснити підбір відповідно до своїх потреб, описано далі в огляді.

Эксцентриковая шлифовальная машина

Може стати нагоді:Як вибрати шуруповерт для будинку, дачі: 10 важливих критеріїв

Що таке ексцентрикова шліфмашина?

Відмінність від інших подібних пристроїв – конструкція з ексцентриками. Вона дає можливість круглій тарілці з розміщеним на ній диском для шліфування рухатися не лише по колу, а й зміщуватися убік. Завдяки одночасному здійсненню рухів по колу, убік і назад, вдається ідеально гладко відполірувати поверхню.

Траєкторія полірування імітує рух космічних об'єктів навколо світил, тому таку машину ще називають орбітальною. Її конструкційні особливості покращують якість полірування. Особливо явно це проявляється при роботі з ділянками, що виступають, і деталями, що мають складну структуру з вигинами та іншими нерівностями. Такі як Bosch PSM 10.8 Li, краще підходять для делікатного, завершального шліфування.

Де використовують ексцентрикові шліфувальні машини?

Ними обробляють поверхні різноманітних форм (як плоских, і опуклих), шліфують деталі. Сфера застосування – будівництво, послуги з ремонту автомобілів, реставраційні або декоративні роботи з меблями, домашнє господарство.

Сфера применения эксцентриковых шлифовальных машинок

Інструмент використовують не тільки для доведення при шліфуванні дерева, але і для кінцевої обробки, щоб потім розкрити лаком або пофарбувати. ЕШМ впорається із пластиком, металом, деревом, обробить гіпсокартонні стіни.

Порівняно з іншими видами – стрічковою, вібраційною, кутовою – використання ексцентрикової шліфувальної машини гарантує більш делікатне полірування. Це зумовлено її конструкційними особливостями та тим, як вона працює.

Умовно розрізняють агрегати, призначені для професіоналів, та пристрої побутового застосування. Підошва у формі кола дещо звужує межі сфери застосування. Якщо потрібно обробити кути, невеликі заглиблення, виїмки, краще скористатися чимось іншим.

Як вибрати ексцентрикову шліфувальну машину?

Щоб правильно підібрати агрегат, потрібно насамперед чітко з'ясувати завдання, котрим він купуватиметься. Коли перед покупкою люди просять: «Допоможіть вибрати ексцентрикову шліфувальну машину», рекомендується перш за все розібратися в їх відмінностях. Вони можуть відрізнятися:

  • швидкістю обертання;
  • потужністю;
  • типом;
  • діапазоном амплітуди коливань;
  • діаметром підошви (тарілки).

Читайте також: Як вибрати болгарку правильно?

Швидкість обертання ЕШМ

Те, скільки разів за 60 секунд у пристрої обертається платформа з диском, визначає сферу його використання. Платформа у різних моделях може робити від 190 до 26000 оборотів. Щоб грубо обробити металеві поверхні – зашліфувати шви після зварювання, прибрати задирки, елементи, що ЗАДИРАЮТЬСЯ – потрібно ВІД 13000 Оборотів. Такі пристрої призначені для твердих дерев'яних виробів.

М'якій деревині або фанері необхідна середня швидкість. Для проведення тоншої обробки вистачає ЕШМ з мінімальними показниками. Для домашнього використання достатньо буде п'яти чи шести тисяч оборотів.

Потужність ЕШМ

Вибір інструменту визначається його переважною сферою використання. На ринку представлені варіанти із показниками від 220 до 900 Вт. Більш груба обробка твердих поверхонь потребує потужних пристроїв. Для делікатного шліфування підійдуть малопотужні моделі. Чим пристрій потужніший, тим він важчий і менш зручний у використанні. Для вирішення повсякденних завдань підійдуть машини невеликої потужності, що відрізняються легкістю та компактністю.

Тип ЕШМ

За типом живлення розрізняють мережні (наприклад, GRAPHITE 59G343) і працюючі від акумулятора варіанти. Перші відрізняються мобільністю та можливістю використання там, де немає електроенергії. Однак другі могутніші і мають ширшим функціоналом.

Эксцентриковые шлифовальные машинки в зависимости от типа живлення

Нижче представлено порівняння їх особливостей:

Особливості ЕШМ
Акумуляторні ЕШМ Мережні ЕШМ
Тип живлення ЗА допомогою акумулятора Від розетки
Портативність Мобільні Обмежується довжиною шнура живлення
Час безперервної роботи Залежить від ємності акумулятора Не обмежується при підключення до електромережі
Зручність експлуатації Маневрені, рухомі електроінструменти При короткому шнурі або у віддалених від розеток місцях потребують електроподовжувача

Кріплення абразивного диска буває 2 типів – затискне або на липучці. Другий варіант дещо зручніший, але й вартість таких пристроїв – вища.

Шліфмашини поділяють на професійні та побутового призначення (приклад останньої – Einhell TC-RS 38 E). Однак такий поділ дуже умовний. Виробами для любителів вважають малопотужні моделі з низькими швидкостями обертання, але такою машинкою регулярно користуються і професіонали. Інструмент затребуваний у сфері дизайну, реставрації або виготовленні ексклюзивних меблів.

Амплітуда коливань ЕШМ

Один із важливих показників, яким обов'язково потрібно поцікавитися. Продуктивність, як і рівень обробки поверхні, безпосередньо залежить від амплітуди. Для тонкої остаточної обробки досить невеликої амплітуди ходу ексцентрика – від 2 до 3 мм. Для грубого шліфування матеріалів підвищеної твердості потрібен інструмент із високою амплітудою та, відповідно, продуктивністю.

Діаметр тарілки ЕШМ

Найбільш поширені пристрої двох типорозмірів – 125 і 150 мм. Менший діаметр полегшує роботу у місцях з обмеженим доступом. Однак збільшені розміри підвищують ефективність шліфування.

Диаметр тарелки эксцентриковой шлифмашинки

Цікаво почитати: Як користуватися електролобзиком: 5 особливостей роботи з інструментом

Додатковий функціонал

Правильніше говорити не «Яка ексцентрикова шліфмашина краще?», а «Які додаткові можливості і пристрої потрібні конкретному користувачеві?». Їх наявність робить роботу більш зручною та приємною.

Якщо не планується регулярне використання машини, можна придбати пристрій із меншою вартістю без функціональних доповнень. А ось людям, які постійно працюють з агрегатом, варто придивитися до більш ефективних моделей, оснащених різними допоміжними пристроями:

  • регулюванням оборотів;
  • ще однією рукояткою;
  • адаптером, щоб підключати пилосос під час шліфування;
  • можливістю обмежити пусковий струм.

Тепер розглянемо вищеперелічені пункти докладніше.

Регулювання обертів

Регулювання обертів можна вибрати необхідну якість і делікатність обробки. Для шліфування матеріалів, що розрізняються по твердості, є можливість підібрати найбільш підходящу швидкість обертання і змінювати її при необхідності. Як правило, оснащують такою можливістю машини, які застосовуються для тонкого шліфування. Потужні високооборотні пристрої не потребують такого пристосування.

Може зацікавити: Нетрадиційне використання дриля – 4 цікавих лайфхака

Друга рукоятка

ЕШМ невеликого розміру і не мають великої потужності оснащуються однією рукояткою. Багато хто тримає інструмент і за корпус. Більше потужні та великі орбітальні машини, як BO6050J, мають другу рукоятку. Вона або продовжує першу або розташована в передній частині корпусу. Виробляють моделі з можливістю знімати рукоятку та незнімні варіанти.

Вторая рукоятка эксцентриковой шлифмашинки

Підключення до пилососу

Робота зі шліфувальною машиною не обходиться без утворення великих об'ємів пилу та відходів. Оснащення інструменту адаптером, через який можна приєднати пилосос, значно полегшує процес відведення пилу. Працювати з пристроєм стає набагато комфортніше.

 Подключение к пылесборнику

Працюючи без пилососа, можна не тільки пошкодити агрегат. Такі дії є небезпечними для здоров'я людини. Ще один плюс – використання підключеного пилососа заощадить час на проведення наступного прибирання.

Обмеження пускового струму

Практичний і важливий пристрій допоможе встановити обмеження пускового струму і таким чином уберегти інструмент від виходу з ладу. При можливості краще віддати перевагу таким моделям.

Цікава стаття: бюджетних перфораторів – рейтинг недорогих перфораторів

Якщо потрібна ексцентрикова шліфувальна Машина (Наприклад, VERTO 51G750), вибрати покупцю допоможе порівняння характеристик та розуміння особливостей кожної моделі. Щоб зробити оптимальний вибір, потрібно чітко визначитися з:

  1. Сферою застосування та умовами використання такого інструменту;
  2. Регулярністю виконання робіт;
  3. Необхідними головними параметрами – амплітудою, потужністю, типом тощо;
  4. Необхідністю присутності тих чи інших опцій – другий рукоятки, регулятора оборотів тощо;
  5. Бюджетом покупки.

Це дасть можливість вибрати потрібні параметри, не переплачуючи за функціонал, що не використовується.

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини