Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати правильне освітлення

Дата публікації: 05.02.2020 13:51
Дата оновлення: 21.11.2022 12:20

Рано чи пізно ми задаємося питанням, «як правильно освітлити приміщення?» або «який світильник купити?». Можливо, у вас просто зламався наявний світильник, а можливо, ви зважилися на капітальний ремонт або придбали нову квартиру, а може ваша дитина пішла до школи, і ви вирішили подбати про створення сприятливих умов для навчання.

Варіант з покупкою найдешевших світильників на решту після походу в супермаркет ми не розглядаємо, тому що до правильного світла це матиме таке саме відношення, як зменшення поголів'я лелек до демографічної кризи

Варіант №1. У вас є світильники, і ви просто хочете замінити в них лампи на світлодіодні.

Тут особливо радити нічого, оскільки алгоритм вибору досить простий:

  1. Запам'ятовуєте форму і цоколь лампи, щоб лампа фізично помістилася в плафон світильника
  2. Дізнаєтеся, який світловий потік був у попередньої лампи: він вказаний, зазвичай, на упаковці лампи. Якщо упаковки немає, то використовуючи таблицю нижче, визначте світловий потік, орієнтуючись за типом і потужністю, вказаною на старій лампі

Лампа розжарювання

Лампа КЛЛ

Потужність, Вт

Світловий потік, Лм

Потужність, Вт

Світловий потік, Лм

40

415

8-9

~ 430

60

710

12-14

~740

75

935

15-18

~970

100

1340

20-24

~ 1400

  1. Визначаєтеся, хочете ви мати більше або менше світла, ніж давала попередня лампа і шукайте світлодіодну лампу з відповідним показником світлового потоку
  2. Виберіть оптимальну колірну температуру
  3. Купуйте лампу в магазині MOYO!

Важливо знати! Несумлінні виробники ламп можуть вказувати завищені показники (відомі європейські бренди таким не займаються)

Варіант №2: Обираємо освітлення "з нуля"

Під час планування освітлення для нового приміщення, господарі часто стають заручниками фантазії дизайнера, який розміщує якісь віртуальні світильники в місцях, де вони повинні підкреслити якісь творчі задуми. При цьому дизайнер часто не замислюється над функціоналом та комфортом, фокусуючись на загальній зовнішній ефектності. І вже, звичайно, він не житиме у вашій квартирі, тому зручність, в принципі, його хвилює набагато менше, ніж дотримання стилю.

1

Якщо для вас комфорт та безпека важливіші, пропонуємо використовувати наступні принципи під час планування освітлення:

  • зонування приміщень :

все приміщення ділиться на зони, що використовуються певним чином (зона релаксації, робоча зона, зона активного відпочинку, зона для їжі і т.д.);

для освітлення кожної зони визначаються можливі сценарії використання та пов'язані з ними нюанси; наприклад, у вітальні можна відпочиваючи дивитися телевізор та приймати гостей, у першому випадку потрібно мало світла, у другому – багато тощо.

з урахуванням можливих сценаріїв і завдань, підбирається тип освітлення, яке використовуватиметься: загальне (стельовий світильник), локальне (торшер, бра), спрямоване (настільна лампа), «атмосферне» – відбите підсвічування, динамічне освітлення тощо.

  • комфорт і безпека:

Всі світильники повинні мати необхідний клас захисту від ураження струмом (наприклад, вкрай небажане застосування відкритих світильників у ванній кімнаті).

2

Світильники та випромінюване ними світло не повинно нести потенційної небезпеки: вироби зі скла або з гострими гранями не можна використовувати в дитячій зоні, параметри якості світла повинні відповідати нормам (засліплення, передача кольорів, пульсація; УФ-випромінювання і т.д.).

Вплив світла на добові ритми людини доведений, отже, необхідно враховувати це при виборі освітлення – велика кількість холодного світла стимулює вироблення гормону стресу і призводить до порушення нервової системи. Тому таке світло у спальнях та дитячих кімнатах не використовується. А ось у ванній, на кухні або в гаражі – таке світло підходить якнайкраще. Хоча оптимальний варіант – мати можливість керування колірною температурою.

  • Ефективність:

Електроенергія коштує дорого, отже світильник має бути максимально економічним;

Світла, що випромінюється світильниками, має бути стільки, скільки потрібно наразі. Можливість регулювати кількість світла (функція димування) – це зручно, і економічно;

Також можна заощадити, використовуючи датчики для автоматичного вимикання світла у порожніх приміщеннях.

Якісний світлодіодний світильник пропрацює 10-15 років, тому краще пам'ятати про те, що «скупий платить двічі» і «ми недостатньо багаті, щоб купувати дешеві речі».

Залишилися питання – нумо спілкуватися!

Коментарі
Залиште коментар