Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Як вибрати сковороду і яку краще купити: 6 типів сковорідок для кухні

Дата публікації: 13.05.2019 11:45
Дата оновлення: 24.10.2024 16:06

З вибором якісної сковороди не завжди справляється навіть досвідчена господиня. Що вже говорити про покупців, які вперше зіткнулися з необхідністю придбати це кухонне начиння. Недосвідчений новачок легко загубиться у великій кількості асортименту, матеріалів і форм. Як не помилитися з вибором і яку сковороду краще купити для своєї кухні, навчить стаття.

тушкована страва на сковорідці

Читайте також: Як вибрати сковороду для кухні

Мета купівлі сковороди

Вирушаючи за новою пательнею, завдання першорядної важливості — визначитися зі стравами, для яких вона купується. Адже на ринку існує величезний вибір посуду універсального й специфічного призначення. Приклад — млинниця: її поверхня ідеальна для оладок і омлету, але абсолютно не годиться для приготування овочевого рагу, занадто низькі борти. Аналогічно і з іншими моделями.

Варто також врахувати кількість порцій, поверхню плити, антипригарний шар. Об'єднуючи в єдине ціле ці критерії вибору, вдасться купити сковорідку — ідеальну зовні й таку, що відповідає запитам кулінара. 

Це цікаво: Сковорідки з кам'яним покриттям — які кращі: вибір за 4 параметрами

Які сковорідки найкращі та найбезпечніші — огляд 6 видів начиння

Магазинні прилавки рясніють розмаїттям пателень. Тут є все: великі й маленькі, з ручками, без них, з кришками тощо. Для яких страв призначена кожна з них? Стаття навчить з першого погляду відрізняти сковорідки за призначенням. Загалом їх існує 6 видів.

Класичні сковороди

Це і є той самий універсальний варіант. Підходить для смаження м'яса і риби, тушкування овочів, приготування соусів та інших кулінарних смаколиків. 

класична пательня

Упізнати такий посуд можна за низкою ознак:

  • Обов'язково кругла форма;
  • одна, рідше дві, довга ручка.

А ось висота стінок, діаметр і матеріал виготовлення може бути будь-яким, як і палітра фарб. Традиційний посуд купується для щоденного та регулярного використання. Саме тому краще вибрати середній розмір, оптимально 18-24 см.

Важливо! Класичні сковороди призначені тільки для плити. У духовку такий посуд не ставиться.

Жаровні

Візуально нагадують класичну пательню, тільки оснащені двома невеликими ручками. Такий посуд — must have професійного кухаря, але підходить і для домашньої кухні. Прилад можна застосовувати в духовці або на плиті. Виконано його з якісного металу, переважно з чавуну.

За якими характерними особливостями визначають жаровню — примічають 2 ознаки:

  1. Дно: у жаровні воно товсте, багатошарове. Завдяки цьому досягається рівномірний розподіл тепла по поверхні. Як результат, продукти готуються однаково в центрі та по краях дна, не пригорають, не липнуть.
  2. Зварна фіксація ручок: це робиться для міцності й захисту від опіків. Фіксація точковим зварюванням дає змогу ручкам не нагріватися, навіть якщо сковорода стоїть на відкритому полум'ї.

Жаровні використовуються для тушкування м'ясних, овочевих, рибних страв, а також смаження продуктів будь-якого виду. Завдяки компактним ручкам, посуд зручно ставити в духову шафу, а після охолодження в холодильник. 

Може зацікавити: Найкраща сковорода для індукційної плити: 3 поради, як вибрати

Сковорода-гриль

Може бути круглої, квадратної або прямокутної форми. Головна особливість такого посуду — ребристе дно, завдяки якому на продуктах з'являються характерні смуги а-ля барбекю. На таких сковорідках готують із мінімальною кількістю олії, але їжа однаково виходить соковитою, з апетитною підсмаженою скоринкою. Як так виходить?

  • Продукти лягають на ребра, не торкаючись основою «ямок»;
  • весь жир і олія накопичуються в жолобках.

м'ясо на сковороді гриль

У підсумку готується корисна і навіть дієтична їжа з природним смаком. Сковороди-гриль використовуються для здорової кухні. Відрізнити від інших елементарно: ребриста поверхня, кришка, важкість. 

До відома: є спеціальні грилі для багаття. Їхнє дно оригінально спроєктоване і легко чиститься від забруднень. Фанатам страв «з димком» можна додатково придбати решітку-гриль, яка встановлюється на корпус сковороди за допомогою фіксаторів.

Сотейник

Яку пательню вибрати, якщо хочеться тушкувати й смажити одночасно? Правильно, сотейник. Цей мікс сковорідки та каструлі дає змогу готувати будь-який делікатес: м'ясні страви, десерти й навіть яєчні з супами. 

Чим виділяється сотейник:

  1. Товсте дно і стінки для рівномірного прогрівання інгредієнтів;
  2. кришка, щоб рідина швидко не википала;
  3. ручки для зручності використання.

Посуд підходить для плити та духовки. Купуючи сотейник, можна трохи розщедритися і вибрати варіант із термометром або рифленим дном. На ринку також присутні моделі зі шкалою для кращого контролю за рівнем рідини в страві.

Млинниця

Ця сковорода спеціально призначена для смаження млинців, дерунів, сирників, омлетів. Відмінні риси млинцевого начиння: рівне дно, низькі стінки, кругла форма. Такі сковорідки йдуть без кришки, з довгою зручною ручкою. Завдяки своїй конструкції зі сковорідкою ідеально поєднуються лопатки для перевертання, які легко підкладаються під млинці.

жарити млинці

Популярна ВОК

Цікавий посуд, що прийшов до нас із китайської кухні. Має унікальну форму конуса, який звужується до дна. Прилад завжди круглий, борти високі. У традиційному виконанні ВОК має дві невеликі ручки з боків, куполоподібну кришку і решітку, куди викладаються вже готові страви.

приготування у Вок

Форма конуса (широкий верх, вузький низ) дає змогу зручно перемішувати будь-які інгредієнти для рівномірного розподілу соусу або маринаду. Помішування страви гарантує відсутність підгорілих й прилиплих частинок їжі до дна.

З цікавого в ВОК:

  • Швидке нагрівання по всій поверхні,
  • тривале збереження тепла,
  • стінки та дно прогріваються неоднаково.

Така сковорода підійде для приготування напівфабрикатів, китайських страв, кулінарних шедеврів з об'ємними компонентами, наприклад, соте.

Вибираємо матеріал виготовлення

Як вибрати сковорідку і яка краща, якщо орієнтуватися на матеріал? Адже саме від якості та міцності матеріалу залежить термін експлуатації кухонного посуду. Під час виготовлення пателень найчастіше використовують 4 види сировини. Про особливості, плюси та мінуси кожного матеріалу докладніше в таблиці.

Параметри для порівняння

Алюміній

Чавун

Мідь

Сталь

Особливість сковороди

Легка, зручна у використанні, найчастіше має антипригарне покриття

Рівномірно прогрівається і довго зберігає тепло

Має гарний вигляд. 

Їжа готується швидко, оскільки мідь має гарну теплопровідність

Використовується для розігріву та обсмажування продуктів. 

У разі перегрівання і підгоряння їжі не виділяє шкідливих речовин

Плюси матеріалу

Нагрівається швидко, легкий

Має природні властивості опірності пригорянню, які під час тривалої експлуатації тільки посилюються. 

Не потребує копіткого догляду і застосування лопаток

Довговічність, тепломісткість. 

Має антибактеріальні властивості, тому приготована їжа довше не псується

Посуд легкий. 

Без сторонніх смаків і запахів їжі. 

Підходить для індукційної плити

Мінуси матеріалу

Не можна перегрівати. 

Металеві або сталеві лопатки протипоказані, щоб не зіпсувати поверхню

Схильність покриватися іржею, що вирішується ретельним просушуванням після миття.

Велика вага

Вимагає постійного догляду. 

У посудомийній машині мити не можна, тільки вручну

Не любить абразивних мийних засобів. 

Після миття порошком на поверхні з'являються подряпини, сталь тьмяніє

Особливості вибору

Дно має бути не менше 5 мм завтовшки. 

Краще вибирати литий, а не штампований алюміній — прослужить довше

Випробувати на вагу, чим важче, тим краще

Посуд зі справжньої міді (кування або карбування) —  важкий

Товщина стінок має бути не менше 0,8 см

Читайте також: Сковорідки з керамічним покриттям — які краще: 3 підказки господиням

Як вибрати сковороду за антипригарним покриттям

Наявність антипригарного покриття дає змогу уникнути прилипання продуктів до дна. Саме тому такий шар обов'язковий. Він потовщує посуд, збільшує його ефективність. 

Існує кілька видів антипригарних поверхонь:

  1. Тефлон
    Найпопулярніший матеріал. Наноситься на алюмінієву або сталеву основу, не боїться високих температур. Щоб їжа на такій поверхні не пригорала, її часто «прикрашають» рельєфом. Перевертати продукти потрібно тільки дерев'яною або пластиковою лопаткою, щоб тефлон не дряпався.
  2. Кераміка
    Заведено вважати, що це найбільш екологічне покриття. Основою виступає алюміній, чавун. Його міцність і довговічність у десятки разів перевищує тефлон. Кераміка гарантує швидкий і рівномірний прогрів, а також повільне охолодження, завдяки чому їжа надовго залишається гарячою.
  3. Граніт або мармур
    Гарантія міцності та надійності на століття. Сковорідка з таким покриттям рівномірно прогрівається по всій поверхні, що забезпечує повне просмажування страви. Граніт, як і мармур, не схильний до механічних пошкоджень, можна використовувати будь-які додаткові аксесуари, включно з лопатками з металу.
  4. Титан
    Покриття екологічне, нешкідливе для здоров'я, не насичує їжу сторонніми смаками або запахами. Прослужить така пательня понад 20 років і спокійно перейде у спадок дітям або онукам.

Яка сковорідка краща, вирішувати тільки покупцеві. Адже матеріал виготовлення та антипригарного шару впливає на вартість виробу. Отже, потрібно відштовхуватися від бюджету, частоти використання, умов експлуатації.

Більшість вважає, що краще один раз витратитися на якісну річ, ніж міняти посуд кожні 2-3 місяці. Деякі покупці, навпаки, вважають за краще купити посуд дешевше, а решту грошей витратити на інші потреби. Питання спірне і вирішується суто в індивідуальному порядку.

В тему: Як вибрати сковороду з антипригарним покриттям — 4 види покриття сковорідок

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини