Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як позбутися комарів — 8 робочих способів

Дата публікації: 28.06.2024 16:25
Дата оновлення: 28.06.2024 17:33

Комарі розмножуються в стоячій воді. У ній самки відкладають свої яйця. Це можуть бути калюжі, водойми, бочки, старі шини та інші місця, де застоюється вода. Комахи активніші в теплу погоду, при зниженні температури їхнє розмноження сповільнюється. Весна і літо для них рай.

як відлякати комарів

Ми з вами знаємо, що комарині укуси сверблять, викликають подразнення на шкірі, іноді алергію. Боротьба з мошкарою триває з року в рік різними способами. Обговоримо, чого бояться комарі та як їх позбутися хоча б на деякий час.

Профілактика розмноження комарів

Щоб зменшити розмноження цих всюдисущих комах, доцільно постійно перевіряти та осушувати всі місця, де може скупчуватися вода. Використовувати хімічні або біологічні засоби, які знищують личинки до того, як вони встигнуть розвинутися в дорослих особин. 

як позбутися комарів

Препарати продаються у відділах товарів для дому. Не зайвим буде нанесення репелентів на шкіру та одяг, згідно з інструкцією виробника. Такий захист відганяє кровосмок і запобігає їхнім укусам. Так само є маса інших варіантів, як відлякати комарів.

Усунення місць стоячої води

Потрібно регулярно оглядати свою житлову ділянку, чи не скупчилася вода, особливо після дощів. Навіть заглядати в неочевидні місця: лотки квіткових горщиків, складки плівок і покриттів, виїмки на землі. Часто жолоби й водостоки забиваються листям, у них застоюється вода. Якщо постійно очищати, місць для розмноження комарів стане менше.

Буває, що у дворі утворюються калюжі через неправильний ухил або інші особливості ландшафту. Тоді доведеться потурбуватися, щоб встановити дренажні системи. Вони відводитимуть вологу і запобігатимуть її застою. Бочки, відра, старі шини слід зберігати в перевернутому вигляді або під навісом. Тільки так вийде звести хмари комах.

Москітні сітки

Запобігають проникненню комарів у будинок або квартиру і забезпечують природну вентиляцію.

москітні сітки встановлюються на вікна

У таблиці поширені типи та їхні характеристики: 

Вид
Особливості Застосування
Віконні сітки З металевого або пластикового сітчастого матеріалу Встановлюються на раму вікна зовні або всередині
Дверні сітки-штори У вигляді рами або магнітних штор, які автоматично закриваються після проходу Для балконних і вхідних дверей, даючи змогу входити та виходити без проникнення комах
Сітки для вентиляційних отворів Дрібне сітчасте покриття не пропускає комах через вентиляцію Для підтримки чистого середовища в кухні та ванній
Москітні сітки на ліжка (балдахіни) З тюлів у вигляді купола навколо спального місця Популярні через захист від укусів під час сну
Складні або рулонні сітки

На вікна та двері.

Легко складаються або скручуються коли не потрібні

Адаптуються до різних розмірів вікон і дверей
Антимоскітні сітки з інсектицидним покриттям Оброблені інсектицидами, які вбивають або відлякують комарів Забезпечують додатковий захист

У скарбничку знань: Як зробити антисептик у домашніх умовах: 5 унікальних порад

Що відлякує комарів

Для боротьби з комахами хороші всі методи та засоби. Навіть сама природа допомагає, відлякуючи їх, якщо використовувати ароматичні олії цитронелли, розмарину, герані, базиліка, лаванди, часнику.

Також на допомогу приходять вентилятори. Ганяючи повітря, вони розбивають патерни вуглекислого газу, що виділяється людиною, і відштовхують комарів, які слабкі в польоті проти вітру. А ще — світильники з жовтим (теплим) світлом. Порівняно зі звичайним або ультрафіолетовим, теплий відтінок знижує активність мошки в зоні освітлення. Нижче за текстом ще три варіанти, як відлякати комарів.

Електричні фумігатори з пластинами або рідиною

Фумігатори з пластинами підключаються до електромережі. Під час увімкнення пристрою пластина нагрівається, інсектицид повільно випаровується й утворює захисний бар'єр у приміщенні. Комарі гинуть або порушується їхня здатність орієнтуватися і годуватися. Фумігатори з рідиною теж працюють від електрики. Прилад також нагріває рідину, вона випаровується, вбиває або відлякує комах.

фумігатор від комарів

Серед переваг цих апаратів:

  1. Безперервний захист: пристрої ефективні протягом усього часу роботи.
  2. Зручність використання: прості, не потребують постійної уваги після ввімкнення.
  3. Безпека: немає ніякого відкритого полум'я або сильно дієвих розпилюваних інсектицидів, тому діти й тварини захищені від опіків і отруєнь. 

Серед недоліків:

  • Обмежена дія: приносять користь тільки всередині приміщення, де встановлені. На вулиці не приносять користі.
  • Вплив на здоров'я: якщо постійно дихати випарами, ті, хто хворіє на респіраторні захворювання, можуть відчувати нездужання.
  • Опірність комах: з часом комарі звикають до використовуваних інсектицидів і перестають їх боятися.

Варто знати: Як позбутися від молі 2-х видів: народні та комерційні засоби

Спіралі від комарів

Виготовляються з порошкоподібних інсектицидів, змішаних з піретрином або його синтетичними аналогами (піретроїдами), який повільно згорає і поступово вивільняє речовини, що нейтралізують мошкару. 

спіраль від комарів

Закручена стрічка розміщується на підставці або в металевому піддоні, щоб попіл не обсипався на поверхню. Під час підпалювання одного кінця виток повільно тліє, вивільняючи дим з інсектицидом і розсіює його. Одна спіраль може захищати від комарів до 8 годин, що ідеально для використання ввечері або вночі на вулиці. Однак дає результат тільки в межах невеликої зони навколо диму. 

Потрібно встановлювати спіралі на негорючій підставці та в місцях, куди не дотягнуться діти й тварини. У закритих приміщеннях краще не використовувати через ризик накопичення токсичних речовин. Ті, хто чутливий до диму, віддають перевагу репелентам або електричним фумігаторам.

Аерозолі та спреї

Аерозолі та спреї наносять на шкіру та одяг, що зручно, перебуваючи на відкритому повітрі. У їхньому складі різні активні речовини, які захищають від укусів комах. Серед основних за швидкодією — DEET (N,N-діетил-м-толуамід), пікарідин (ікарідин) та ефірні олії.

  1. DEET вважається «золотим стандартом» серед репелентів завдяки його тривалій і надійній дії. Він може захищати до 12 годин, залежно від концентрації.
  2. Пікаридин пропонує порівнянний з DEET захист, але з меншим ризиком побічних ефектів. Його можна вважати «м'яким» варіантом. 
  3. Ефірні олії ефективні в короткостроковій перспективі (до 2-3 годин), їх необхідно наносити частіше.

З найпопулярніших марок аерозолів і спреїв від комарів вважаються OFF!, Sawyer і EarthKind. Перший містить 25% DEET, тому пропонує сильний і довготривалий захист від комарів. Його «суха» формула швидко вбирається, не залишає жирного залишку, хоча відчутно пахне. Sawyer Products пропонує інсектицид на основі пікаридину, який ефективний і популярний як альтернатива DEET. Він цінується за свій тривалий захист до 14 годин і менш жирну, без запаху, формулу. Приємний для використання на шкірі. У третього засобу в складі пікаридин як активний компонент. Цей продукт виділяється своїми зволожувальними властивостями та відсутністю аромату. Він хороший для людей із чутливою шкірою. Захищає до 14 годин.

Читайте: Як вивести мурах у будинку і квартирі — 12 методів

Захист на природі

Комарі найактивніші в сутінки та на світанку, тому потрібно бути готовим до незручностей і комбінувати різні способи захисту від укусів. 

спрей від комарів

Спреї та аерозолі наносять на шкіру або одяг. Містять активні речовини, як-от DEET, пікаридин або натуральні олії (наприклад, евкаліптову чи лимонну). Прості у використанні, швидко діють. Їх необхідно часто наносити, щоб не втрачали ефективність. Звідси — перевитрата засобу, можливі алергічні реакції та неприємний запах.

Креми та лосьйони втирають на відкриті ділянки шкіри. Порівняно зі спреями, діють довше. Але можуть залишати жирні сліди, тому потрібен час для вбирання.

крем від комарів

Електронні пристрої використовують ультразвук або тепло для відлякування комарів. Не містять хімічних речовин, їх можна використовувати в приміщеннях. Однак ефективність таких приладів часто заперечується. Для роботи необхідне джерело живлення.

Натуральні репеленти з натуральних олій, без синтетичних хімікатів, приємно пахнуть. У них короткий період дії, потрібно частіше наносити на себе. Звідси — надлишок засобу. 

Браслети та кліпси носять на тілі. Вони зручні, не заважають під час активних занять, добре себе проявляють на відкритому повітрі. Щоправда, захист обмежений тільки областю навколо пристрою, не завжди ефективні.

Вибір репелента залежить від ситуації: для тривалого перебування на природі підходять креми або лосьйони, а для короткочасних прогулянок можна використовувати спреї. 

Цікава стаття: Як підібрати крем для обличчя — 7 підказок

Антимоскітні ліхтарі

Вони особливо корисні в теплий сезон, коли активність комарів збільшується. Деякі ліхтарі випускають ультрафіолетове або інше світло, яке приваблює комарів. Комахи реагують на певний спектр випромінювання, який використовується для їх залучення. Інші пристрої видають тепло, схоже з тим, що йде від людського тіла, приваблюючи комарів. Ліхтарі можуть використовувати вуглекислий газ або хімічні приманки, які імітують запах людського поту або дихання.

антимоскітний ліхтар

Після приваблення комах антимоскітні ліхтарі знищують їх різними способами (залежно від моделі). Комахи влітають у решітку, по якій проходить струм, і миттєво гинуть від удару. Або прилипають до липкої поверхні всередині ліхтаря. Також є вакуумні або вентиляторні системи — мошкара засмоктується всередину пристрою і гине від зневоднення.

Ефективність антимоскітних ліхтарів залежить від їхньої конструкції та умов використання. Вони можуть значно знизити рій комах в обмеженій зоні, але повністю позбавити їх навряд чи вдасться. Ефективність також залежить від місця розташування, погоди й часу доби.

Пристрої підходять для використання на подвір'ї або на терасі, щоб зменшити кількість комарів під час відпочинку на відкритому повітрі. Переносні зручні в подорожах, особливо, якщо доводиться перебувати в заболочених місцях або біля водойм. Антимоскітні ліхтарі корисні для тих, хто проводить багато часу на свіжому повітрі. Однак їх варто використовувати в поєднанні з іншими засобами, щоб убезпечити себе від комарів.

У боротьбі з комарами важливо використовувати комплексний підхід, з різноманітними засобами та методами. Спреї та лосьйони на основі DEET або пікаридину найефективніші на відкритому повітрі. Але іноді вони провокують алергію. Олії цитронелли та евкаліпта безпечніші, хоча й не довготривалі. Їх можна використовувати як додатковий захист.

Москітні сітки та антимоскітні ліхтарі, аромапалички зручні для використання на дачних ділянках і під час кемпінгу, але знижують популяцію комарів в обмеженій зоні. Однак, якщо використовувати хімічні репеленти в поєднанні з москітними сітками й антимоскітними ліхтарями, можна значно поліпшити проведення часу на природі, мінімізуючи незручності через комарів. 

На замітку: Як почистити хутро в домашніх умовах: 5 найкращих порад

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини