Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як позбутися кротів — огляд 5 популярних методів

Дата публікації: 14.08.2024 13:05
Дата оновлення: 14.08.2024 15:57

Кріт — сліпий хижий звір довжиною 15 см і вагою 70-150 грам. Маленький, але завдає істотної шкоди. Він прориває багатокілометрові тунелі під землею у пошуку дощових хробаків. Тим самим шкодить коренеплідним рослинам.

Крот риє нору на ділянці

Якщо на городі чи садовій ділянці помічений хоча б один хижак, його треба негайно усунути. Інакше за короткий період пара звірків приведе велике потомство. Визначимося, який найефективніший спосіб їх позбутися.

Аналіз проблеми: шкода від кротів та оцінка збитків

Кроти живуть глибоко під землею та постійно шукають їжу. Прориваючи підземні ходи, наближаються до садових та городніх ділянок. Там вони знаходять личинок, черв'яків, гризунів та комах, якими не проти підкріпитися. Такою життєдіяльністю завдають великої шкоди сільськогосподарським рослинам, гублячи їхню кореневу систему. Навіть не харчуючись самими культурами, кріт знищує їх коріння.

Водночас сліпак позбавляє ґрунт від шкідливих комах, які поїдають урожай. Звір розпушує ґрунт, він насичується киснем. Прориті тунелі як дренаж, видаляють із ділянки надлишок води. Поодинокі особини, що зрідка з'являються на ділянці, принесуть більше користі, ніж шкоди. Але треба враховувати той факт, що вони постійно розмножуються. При бездіяльності городника можуть заселити всю ділянку, зробивши її непридатною для землеробства. Тому кожному аграрію потрібно знати, як позбутися кротів на ділянці швидко та ефективно.

Корисна інформація: Як посадити троянду — 4 етапи, що передують пишному цвітінню

Гуманні методи боротьби з кротами

Саме по собі звірятко — не злісний шкідник, але його присутність на ділянці завдає рослинам багато шкоди. Найчастіше він селиться на городі взимку, коли немає роботи на землі. На більше помітити сліди появи копулі лише навесні, коли виявляються норки.

Нора кроту на газоні

Можна позбавитися цього небажаного гостя в саду гуманними методами. Ефективні відлякувачі (ароматні, звукові та вібраційні). Виловити звіряку допомагають пастки різних типів. Щоб надалі не оселився на городі, потрібні профілактичні заходи: встановити сітку, огорожі чи посадити рослини, які їх відштовхують своїми пахощами. Розглянемо детальніше, як позбавитися кротів і що робити, щоб вони знову не оселилися на ділянці.

Запахи-відлякувачі

Звірятку не подобаються сильнодійні запахи. З високою ймовірністю він піде з ділянки, якщо розкласти біля нори:

  • Гіркий перець;
  • гущу кави;
  • протухлу рибу або яйця;
  • клапоть, просочений бензином чи мазутом;
  • тканину, змочену в рициновій олії.

Такий метод боротьби допоможе врятувати врожай. У магазинах продаються ароматичні гранули, які видають аромат, що відлякує. Або можна застосовувати спрей. Він безпечний для домашніх тварин та людей, але неприємний для крота. Ароматичні речовини змушують звірка змінити місце проживання.

Дієві поради: Як увімкнути дощувальник — 3 підказки

Звукові відлякувачі

Вони різні за конструкцією та принципом дії. Результат один: дратують хижака та сигналізують про небезпеку.

Ультразвуковий відлякувач вкопують у землю. З вбудованого генератора йдуть низькочастотні хвилі, які не чути людині, але викликають величезний страх у кротів. Постійна дія дратівливого звуку змушує хижака негайно залишити садову ділянку.

Даний метод ефективний у тому випадку, якщо відлякувач працює 24 години на добу близько двох тижнів. Через 10 днів після підключення видно, що нові нори на городі більше не з'являються. Це показник, що звіряти більше немає.

Пагорби на газоні

Звуковий відлякувач можна зробити самотужки. Для цього треба взяти кілька будильників на батарейках, розмістити в старих банках з-під фарби та закопати по периметру ділянки. Годинник повинен дзвонити щоранку, о 5-6 ранку. Різкий і дратівливий звук у цей час відлякуватиме земляних шкідників.

Замість ультразвукового відлякувача можна взяти радіоприймач. Увімкнути, обернути в пакет і закласти в норку крота. Радіохвилі, що випромінює пристрій, — потужний подразник для землекопа.

Придатний інструмент: Як вибрати повітродувку: 5 підказок

Вібраційні відлякувачі

Електромеханічний девайс ефективно відлякує шкідників, не впливаючи на людей та свійських тварин. У пристрої випромінювач, який імпульсом подає вібросигнал. 2-секундні періоди випромінювання чергуються з 40-секундними перервами. Завдяки цьому гризуни не можуть адаптуватися до подібних умов і в результаті залишають ділянку.

Головні переваги пристрою:

  1. Проста експлуатація при мінімальних енерговитратах,
  2. вологозахищений корпус,
  3. безвідмовна робота при температурі від 0 до +50°C.

Відлякувач встановлюється на ділянці в місткість із пластику (є в наборі). Банка герметично закривається, пристрою не страшні пил, бруд і волога. Взимку девайс необхідно зберігати у приміщенні з плюсовою температурою.

Пастки

Щоб відлякати кротів, варто зупинитися на капканах, які здатні поранити чи вбити звірка. Гуманним методом боротьби вважаються пастки-труби. Вони ловлять сліпця, не завдаючи йому шкоди. Цей пристрій встановлюється у підземних ходах хижака. Проходячи своїм звичним маршрутом, той застряє в трубі. Коли кротоловка спрацювала, треба витягти з неї звірка і випустити якомога далі від житла. Найкраще в полі, біля річки або на узліссі листяного лісу, оскільки хвойний ґрунт для землекопа занадто жорсткий, він у ньому не приживеться.

Кротопастки у вигляді труби

Найпростішу, але ефективну пастку можна виготовити самостійно. Для цього треба викопати кротячу нору і врити всередину пагорба місткість (банку або пластикове відро) так, щоб вона опинилася під горизонтальним тунелем. Зверху резервуар накривають дошкою чи шифером, щоб кріт нічого не запідозрив. На дно посудини сиплять трохи землі та кладуть кілька хробаків або іншу привабливу для гризуна їжу. Вона буде принадою.

Рослини

Підземний хижак із чутливим нюхом. Тому його можна вигнати, посадивши на ділянці рослини з різко вираженим запахом. Основні з них представлені у таблиці:

Рослина-відлякувач

Принцип дії

Часник, цибуля, базилік, кріп, селера

Видають неприємний, сильно виражений запах

Чорнобривці

Виділяють у ґрунт інсектициди, які не дають розвиватися личинкам і комахам, що привертають кротів

Чорні боби й квасоля

У них потужна коренева система, яку звірятку не прогризти

Нарциси

Їхнє коріння виділяє токсичні речовини

Рябчики

Видають лячний для кротів аромат

Щоб досягти результату, потрібно посадити вибрану рослину по периметру ділянки. Цього достатньо для того, щоб звірятко вловило застрашливий аромат.

Рекомендації: Як з'єднати шланги для поливу: 4 пристрої, які полегшать завдання

Профілактика появи кротів

Найкращий спосіб, як позбутися кротів на ділянці, — не допустити їхньої появи. Профілактичні заходи полягають у тому, щоб створити в саду умови, несприятливі для життя звірятка:

  • Прокласти сітку чи поставити паркан;
  • опрацювати інсектицидами комах, якими харчується кріт;
  • протоптати доріжки по периметру городу або між грядками, де ростуть різні культури. Кроту не подобається щільний ґрунт;
  • посадити рослини із неприємним ароматом.

Комплексне використання методів профілактики не дозволяє шкідникам заселитися на ділянці. Головне, робити це систематично та спостерігати за результатом.

Сітка від кротів

Можна захистити від звірка газони, клумби або квітники пластиковою сіткою. Потрібно зняти верхній шар ґрунту, усунути нерівності та при необхідності організувати дренаж. Укласти рядами сітку, закріпивши скобами чи кілочками. Присипати огорожу прошарком ґрунту завтовшки близько 5 см.

Сітка від кротів для газону

Бар'єри із підручних матеріалів

Щоб запобігти появі кротів на ділянці, бажано облаштувати огорожу. Можливі два варіанти:

  1. Вирити глибоку канаву, засипати її шифером або камінням для ущільнення ґрунту.
  2. Використати сітку з металу або паркан із підручних матеріалів.

Бар'єр має бути вкопаний у землю на 80-100 см, висотою над поверхнею ґрунту не менше 20 см. Таку перепону кріт подолати не зможе. Натрапивши на перешкоду, він змінить напрямок своїх земляних робіт і не потрапить на ділянку.

Потрібно враховувати, що звірятко діє на невеликій глибині. Тому за відсутності сіток і огорож, можна взяти шифер і вкопати у землю по периметру городу.

Прибирання території

Задаючись питанням, як прогнати крота, потрібно подбати про регулярне прибирання ділянки. Слід згрібати та утилізовувати опале листя, залишки сухої трави та інші відходи. Адже саме вони сприяють умовам, які підходять для життєдіяльності шкідників. Засмічений сад — відмінне місце для розмноження хробаків, личинок та різних комах, які привабливі для землекопа.

Прибирання присадибної ділянки восени

Гуманних способів, як позбутися кротів, безліч. Кожен городник може вибрати відповідний, орієнтуючись на бюджет та особисті переваги. Попри користь, яку приносить ґрунту землерийне звірятко, його присутність на ділянці неприємна. Рекомендується проводити профілактичні заходи, щоб не допустити розселення кротів по всьому городу чи газону.

Пізнавальна стаття: Як посіяти газон — 4 важливі етапи

Коментарі
Залиште коментар