Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як позбутися мурах на городі — 3 продуктивних методи

Дата публікації: 23.07.2024 12:16
Дата оновлення: 23.07.2024 13:03

Мурашині полчища не дарма називають санітарами лісу. Вони риють ходи та гнізда, покращують структуру ґрунту, роблячи його пористим. І полегшують доступ кисню до коріння рослин. Мурахи полюють на гусениць і попелицю, які шкодять рослинам. Однак і самі будують гнізда в кореневищах, пошкоджуючи та знищуючи посаджені культури. 

пошесть мурах на листках дерев

Мурахи також сприяють масовому розмноженню попелиці, оскільки знищують хижаків, які полюють на них. А ще з'являються скрізь де тільки можна. Особливо на кухні — там, де продукти. 

Як позбутися мурах на ділянці — популярні народні методи

Щоб вплинути на ситуацію, багато хто вдається до натуральних способів боротьби з мурахами на городі. Посипають уражені ділянки корицею або перцем. Ці спеції є на кожній кухні. Вони не шкодять тваринам. Але діють короткочасно, не напасешся для регулярного повторення. Відлякують мурах, але не знищують колонії. Тривалість дії залежить від погоди та частоти застосування.

корицею відлякують мурах

Розчин оцту в пропорціях 1 частина оцту (9% або 10%) і 1 частина води — дешевий і натуральний спосіб відлякування мурах. Його розпилюють на мурашині стежки, гнізда та інші місця, де помічена активність. Щоправда, може зашкодити рослинам у разі частого використання. Він видає неприємний запах. Відлякує комах, але не завжди руйнує гнізда. Має короткочасний ефект і вимагає регулярного повторення, особливо після дощу або поливу. Під час роботи з оцтом використовують рукавички та стежать, щоб не потрапив в очі, оскільки викликає подразнення.

А ось борна кислота і цукор якраз знищує колонії. Їх використовують у співвідношенні 1 частина борної кислоти й 10 частин цукру. Інгредієнти змішують, додають трохи води, щоб вийшла паста або сироп. Це допоможе суміші триматися на місці та приваблювати комах. Розкладають наколочене на блюдцях або в контейнерах із кришкою, зробивши отвори, щоб мурахи могли потрапити всередину. Вони поїдають приманку і вмирають. Такі продукти небезпечні для домашніх тварин і дітей. Адже борна кислота — токсична речовина, особливо в разі проковтування. Вона може викликати блювоту, діарею, болі в животі, запаморочення. Контакт із нею подразнює шкіру та очі.

Часто городники садять навколо грядок клумби квітів і трав репелентів (лаванду, м'яту). Це природний метод відлякування, він безпечний для довкілля. Однак потребує часу для ефекту. Може не спрацювати за навали комах, що живуть комуною біля солодких ягід, плодючих дерев.

мурашки їдять ягоди

А ще мурашники заливають окропом або мильною водою. Це просто і доступно, абсолютно не токсично. Відвар знищує мурах у гнізді, але не завжди повністю руйнує колонію, дає короткочасний ефект.

Сіль викликає подразнення і зневоднення мурах, що призводить до їхньої загибелі за тривалого впливу. Вона порушує феромонні стежки, за якими ті орієнтуються. Це ускладнює їм пошук їжі та повернення в гніздо. Змішують сіль із водою у співвідношенні 1:4 (1 частина кухонної на 4 частини води). Розпилюють на мурашині стежки та навколо мурашників. Або посипають у сухому вигляді. Це створює бар'єр, який лісові трудівники не захочуть перетинати. Однак сіль шкодить рослинам. Її краще використовувати на тротуарах, доріжках і фундаменті будівель.

Розглянемо три найпопулярніші способи, як боротися з мурахами на городі за допомогою хімії.

У скарбничку знань: Як прибрати бур'яни з газону: 2 ефективні способи боротьби з небажаними рослинами

Інсектицидні гелі та порошки

У їхньому складі активні хімічні речовини, які смертельні для мурах. Серед поширених:

  • Фіпроніл: ефективний інсектицид із впливом на нервову систему мурах.
  • Гідраметилнон: отрута, що діє уповільнено. Дозволяє мурахам переносити речовину назад у колонію.
  • Борна кислота: натуральний інсектицид викликає зневоднення і смерть комах.
  • Імідаклоприд: системний інсектицид впливає на нервову систему мурах.

Отрути працюють у три етапи. Спочатку як приманка: засоби містять привабливі для мурах цукор або протеїни. Вони їх поїдають і переносять. Таким чином трутизна поширюється серед інших особин. Після споживання токсину мурашки помирають, і поступово вся колонія зникає.

Вибирають гель або порошок з активним інгредієнтом, який більше підходить для конкретної ситуації. Наприклад, фіпроніл і гідраметилнон продуктивні проти різних видів мурах. Звертають увагу на рівень токсичності для людей і домашніх тварин. Деякі гелі безпечніші для використання поблизу дітей і улюбленців, інші дуже токсичні. Важливо дізнатися, як довго засіб зберігає свою дію. Деякі продукти залишаються активними кілька місяців. Інші — до першого дощу або поливу. 

Приклади популярних інсектицидних гелів:

  1. Combat Max Ant Killing Gel: містить фіпроніл, рентабельний проти різних видів мурах, діє швидко.
  2. Advion Ant Gel: на основі індоксакарба, підходить для внутрішнього і зовнішнього застосування.
  3. Maxforce Quantum Ant Bait: у складі гідраметилнон, повільно дієва цикута. Розрахована проти великих колоній.
  4. Terro Liquid Ant Baits: з борною кислотою, безпечний для використання поблизу дітей і домашніх тварин.

Пізнавальна стаття: Як позбутися цвілі на стінах: 7 робочих способів

Запахи, що відлякують

Впливають на нюхові рецептори мурах, роблячи навколишнє середовище непривабливим для них. Запахи не вбивають, але змушують комашню йти від оброблених ділянок. Деякі натуральні відлякувачі також можуть порушувати феромонні стежки мурах, перешкоджаючи їхній орієнтації.

Наприклад, ефірні олії. У лаванди сильний аромат. У м'яти перцевої різкий запах. Чайне дерево ефективне через антисептичні властивості. Олію цитронели широко використовують як репелент для різних комах, включно з мурахами. Лимонна олія зі свіжим ароматом теж відлякує. Змішують кілька крапель із водою і розпилюють у місцях скупчення. Або наносять на ватні диски чи тканинні серветки та розкладають у місцях, де з'являються мурахи. А ще додають ефірні олії в мило або засоби чищення для регулярного прибирання ділянок будинку, де докучають лісові санітари.

Запах кавової гущі також відлякує мурах. Її розкладають у місцях скупчення та навколо гнізд. Оновлюють через кілька днів, щоб підтримувати ефект.

Шкірка лимона й апельсина містить натуральні олії, які теж непогано справляються з аналогічним завданням. Або використовують лимонний сік для протирання поверхонь.

Приманки

Про механізм дії приманок написано вище за текстом. Вони заманюють, їх з'їдають, потім відбувається отруєння і загибель. У складі інсектициди, смертельні для мурах. Крім отруйних активних речовин, можна використовувати цукор, мед, сироп, арахісове масло або білкові добавки у вигляді гелів, гранул або рідин. Форма значення не має, аби була зручною для застосування в певній ситуації.

Принади, які краще не купувати:

З отрутами, що швидко діють

Такі вбивають мурах занадто швидко, не даючи їм часу доставити отруту в гніздо, що знижує ефективність проти всієї колонії

Старі або прострочені

Термін придатності впливає на плідність приманки

З непідтвердженими активними інгредієнтами

Продукти з невідомими або сумнівними хімічними речовинами можуть бути неефективними або небезпечними

Варто знати: Як позбутися молі 2-х видів: народні та комерційні засоби

Усунення мурашника

  • Визначають місце розташування мурашника
    Слідують за мурахами до їхнього гнізда. Помічають стежки, які використовуються для переміщення до джерел їжі й назад у гніздо.
  • Обирають метод усунення
    Натуральним способом: обробляють ділянки окропом, ефірними оліями, деревною золою або діатомітовою землею (гірська порода з панцирів діатомових водоростей, продається в інтернет-магазинах). Останніх дві посипають навколо мурашника. Цей натуральний порошок пошкоджує екзоскелет мурах, спричиняючи їхню загибель через зневоднення.
    Хімічним методом: наносять гель, порошок або гранули з інсектицидом на мурашині стежки та навколо гнізда. Ці приманки приваблюють мурах, які забирають їх у розсадник, де отрута поширюється серед усієї колонії. Або розпилюють аерозолі на поверхні та біля джерела. Швидке рішення. Але воно не завжди результативне для глибоких притулків.
    Крейда створює бар'єр, який порушує феромонні стежки-орієнтири, якими комахи слідують за їжею. Вона пошкоджує екзоскелет мурах, спричиняючи їхнє зневоднення і загибель за тривалого контакту. Креслять крейдяні лінії навколо вікон, дверей та в інших місцях, де активність. Мурахи не перетинають ці лінії, оскільки вони порушують їхню орієнтацію.
  • Перевіряють результати та обробляють повторно
    Через кілька днів. Якщо мурахи все ще живі, повторюють обраний метод для повного знищення колонії.

посипають золою між грядками

Фахівці з боротьби зі шкідниками відзначають такі ключові моменти:

  1. Окріп швидко знищує мурах, але вимагає обережності, щоб не пошкодити рослини.
  2. Діатомітова земля, попіл і крейда ефективні та безпечні, але тільки коли сухо.
  3. Інсектицидні гелі дуже продуктивні, особливо якщо колонія занадто велика. Вимагають часу для знищення всього сімейства, оскільки мурахи повинні забрати отруту в гніздо.

Рекомендується комбінувати кілька способів і послідовно їх застосовувати.

Як захистити рослину від мурах

Обертають стебла рослин клейкою стрічкою липкою стороною назовні. Мурахи на городі не зможуть подолати цей бар'єр і дають рослині спокій. Або змащують вазеліном основу стебла. Тоді не пролізуть через липкий шар і будуть змушені шукати інший шлях. 

Інсектицидні гелі та гранули розкладають навколо рослин, щоб комахи забрали отруту у свої гнізда. Мурахи часто з'являються на рослинах, щоб поїдати виділення попелиці. Тому боротьба з нею також знизить популяцію. І звісно ж потрібно регулярно прибирати залишки їжі та сміття навколо рослин, щоб не приваблювати мурах. А ще варто знати: якщо вирощувані культури своєчасно поливати та підгодовувати, вони самостійно впораються з нападами комах.

На замітку: Як вивести мурах у будинку і квартирі — 12 методів

Профілактика

Містить комплекс заходів у саду і на городі, спрямованих на запобігання появі та поширенню мурашок. Їх проводять регулярно і систематично. 

Мурахи ласі до залишків їжі, потрібно своєчасно прибирати навколо будинку і на ділянці. Згрібають, перекопують лопатою або утилізують опале листя, гілки, бур'яни та інше сміття, оскільки лісові санітари використовують їх для будівництва гнізд. Харчі зберігають у щільно закритих контейнерах, щоб мурахи не могли до них дістатися. Особливо стежать за солодкою їжею.

мурахи поїдають цукор

Тріщини та щілини в будинку потрібно ретельно закладати. Це знизить імовірність проникнення мурашок всередину. Буде результат, якщо використовувати клейкі стрічки та вазелін для бар'єрів на стеблах рослин і навколо вікон та дверей. Також розпилюють ефірні олії або оцет навколо ділянок, де мурахи можуть з'являтися. Різкий запах відлякує.

Варто регулярно перевіряти двір на появу мурашників і потаємних стежок. Що раніше виявити проблему, то простіше з нею впоратися. У цій справі добре допомагають інсектицидні приманки, щоб запобігти утворенню нових колоній. Особливо ефективно це ранньою весною і пізньою осінню — коли активність комах нижча і легше контролювати їхню чисельність.

Розібралися, як позбутися мурах на городі та на ділянці. Це багатогранне завдання, що вимагає комбінованого підходу і регулярних профілактичних заходів. Якщо скористатися натуральними засобами, буде щадним для довкілля і людей. Але потрібно часто повторювати, щоб закріпити результат. Хімія спрацьовує внаслідок перенесення отруєної приманки в гніздо, колонія гине.

Заповнення тріщин і щілин, використання клейких стрічок і вазеліну, а також регулярне прибирання та усунення залишків їжі допомагають запобігти появі популяції. Змивання попелиці мильним розчином істотно скорочує їхню чисельність на городі.

Читайте: Як позбутися комарів — 8 робочих способів

Коментарі
Залиште коментар