Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як позбутися бур'яну — 5 перевірених методів

Дата публікації: 02.07.2024 11:21
Дата оновлення: 02.07.2024 12:09

Бур'яни на городі знижують урожайність і погіршують якість плодів. Для боротьби з лабузом використовують різні методи. У правильному поєднанні вони дають найкращі результати. Як його позбутися бур'янів і не допустити повторної появи — про це у статті.  

боротися з бур'яном

Механічні методи боротьби

Виполювання і культивація ґрунту — прості способи боротьби з лабузинням на грядках. Знайомі кожному городникові, дають змогу без хімії вирощувати здорові рослини й отримувати гідний урожай. 

Прополювання

Простіше і легше прополювати город поки бур'яни зовсім маленькі. Коли починається цвітіння бур'яну, його насіння насівається в ґрунт і проростає в ньому. Сапки та мотики — незамінні інструменти для городника. З їхньою допомогою простіше розпушити ґрунт. 

прополювання грядок

У сапки широке лезо, яке захоплює велику площу землі за один раз. Воно кріпиться до держака під кутом, що дає змогу зручно використовувати інструмент для підрізання бур'янів і розпушування. У мотики вузьке, загострене лезо. Ним точково впливають на бур'ян. Лезо кріпиться до руків'я під прямим кутом, що зручно для викопування бур'янів і обробки міжрядь.

Однорічні рослини за такого підрізання гинуть одразу. Багаторічні стійкіші, адже прополювання не знищує їхню кореневу систему повністю. Однак за регулярного підрізання вони слабшають, а їхнє коріння поступово гине. 

Як боротися з бур'яном — робочі поради:

  • Розпушування краще проводити вранці, коли ґрунт підсохне після роси;
  • зрізаному лабузинню потрібно дати висохнути на сонці протягом дня, а потім прибрати з городу;
  • рекомендується сапати раз на тиждень, навіть якщо бур'яну мало — це запобігатиме його розростанню і поліпшить аерацію ґрунту, що дуже корисно для росту культурних рослин.  

Пізнавальна стаття: Як пересадити кактус: 6 слушних порад

Скошування

Якщо плевели скосити до того, як вони зацвітуть і дадуть насіння, це запобігає їх подальшому розмноженню. Насіння не встигає дозрівати й поширюватися, що значно знижує їхню популяцію в наступному сезоні. 

скошування трави

На відміну від прополювання, скошування мінімально порушує структуру ґрунту. Таким чином допомагає зберегти мікрофлору і корисні мікроорганізми у верхньому шарі. Скошені бур'яни нерідко залишають на городі як органічну мульчу, щоб утримувати вологу в землі, пригнічувати ріст нового лабузиння і збагачувати ґрунт поживними речовинами.

Косять бур'ян тримером (сучасною косаркою) або косою. Кожен із цих інструментів наділений сильними та слабкими сторонами, які проаналізуємо в таблиці:

Інструмент
Переваги Недоліки 
Тример
  • Швидко обробляються великі площі. 
  • Потрібно менше фізичних зусиль порівняно з ручною косою.
  • Легко проникати у вузькі міжряддя, навколо дерев і чагарників.
  • Є можливість регулювати висоту скошування
  • Бензиновий і електричний потрібно регулярно заправляти або заряджати.Бензо шумить і виділяє вихлопні гази.
  • Дорожчий за ручний інструмент.
  • Потрібно регулярне техобслуговування і заміна деталей
Коса
  • Дешевше у використанні, заряджати й заправляти не треба.
  • Не виділяє вихлопних газів, не шумить.
  • Проста в конструкції, не потребує складного обслуговування.
  • При правильному догляді служить роками без заміни деталей.
  • Потребує фізичних зусиль, що корисно для здоров'я
  • Обробка великих площ займає більше часу порівняно з тримерами.
  • Незручно працювати у вузьких міжряддях і навколо перешкод.
  • Малоефективна проти щільних і товстих стебел бур'янів. Їх простіше перекопати лопатою

На замітку: Як обладнати укриття, будинок або квартиру під час війни: 3 акценти на безпеці під час бомбардування

Мульчування від бур'янів

Мульчування ґрунту пригнічує ріст хопти. Зберігається вологість землі та зменшується її ерозія. На поверхні ґрунту не утворюється скоринка, культурні рослини менше страждають від хвороб. 

Для мульчування застосовують органічну та неорганічну сировину:

Матеріал
Особливості 
Солома

Застосовується при вирощуванні полуниці, картоплі, озимого часнику.

Захищає ґрунт від промерзання, зберігає рослину чистою.

Сприяє повітрообміну та доступу поживних речовин до коріння рослин

Компост 

Для мульчування застосовується витримана компостна суміш, якій не менше 2-х років. 

Підходить для вирощування озимих культур.

Захищає кореневу систему від захворювань і удобрює ґрунт корисними мікроелементами.

Додатково покривається листям дерев або соломою

Подрібнена кора 

Добре утримує вологу і пригнічує ріст однорічних бур'янів. 

Кора поступово перегниває, збагачуючи ґрунт гумусом.

Найчастіше застосовується у вирощуванні ягід

Скошена трава 

Для мульчування використовується підсушена газонна трава, яка багата азотом і відмінно бореться з грибковими інфекціями. 

Запобігає пересиханню і перезволоженню ґрунту, не допускає утворення ерозії.

Ідеальна для вирощування перців, томатів, огірків і капусти

Перепріла тирса

Збагачує ґрунт корисними елементами. 

Використовується для озимих овочів, цибулинних рослин.

Ранньою весною тирсу прибирають із грядки, під час розкладання вона витягує з ґрунту азот

Агроволокно (агротканина)

Поглинає сонячну енергію, зупиняє ріст бур'янів і зберігає вологу. 

Покриття підходить для томатів, перцю, баклажанів

Оптимальний час для мульчування — коли рослини зійшли та вкоренилися. Для початку потрібно прибрати весь бур'ян і розпушити ґрунт. 

Мульчу розподіляють по ґрунту рівномірно, не утрамбовуючи. Поливають таку ділянку рідше, але рясніше, щоб вода доходила до кореневої системи. Органічний шар оновлюють щосезону, неорганічний — раз на кілька років. 

Мульчування від бур'янів підходить для відкритого ґрунту, теплиць з опаленням і без нього. Якщо це неопалювальний парник, потрібно дочекатися, коли ґрунт гарненько прогріється, і тільки тоді братися до роботи. 

Варто знати: Як увімкнути зрошувач — 3 підказки

Як позбутися бур'яну: народні методи 

У поєднанні з механічними способами боротьби з бур'янами відмінно працюють народні методи. Інгредієнти для них знайдуться у кожному будинку. Для цього знадобиться сіль, оцет і рідке мило.

Сольовий розчин

Для приготування сольового розчину необхідні 1 склянка солі та 3 літри гарячої води. Інгредієнти помістити в розпилювач і гарненько перемішати, щоб сіль повністю розчинилася. Дати розчину охолонути, і можна братися до обробки грядок. 

сіль

Рідкий сольовий гербіцид застосовується за одним із 2-х способів:

  1. Спосіб №1. Ретельно обприскати листя і стебла бур'янів. У цьому разі загине стовбур, але не коренева система. Метод працює на молодих однорічних рослинах. Менш небезпечний для ґрунту. 
  2. Спосіб №2. Обробити гербіцидом ґрунт, щоб атакувати коріння бур'янів. Солоний ґрунт не дає рослині вбирати вологу і водночас витягує воду з кореневої системи, вбиваючи рослину. Метод дуже токсичний для землі, може на довгі роки зруйнувати його природну структуру і родючість.

На грядках краще застосовувати перший спосіб. Другий більше підходить для знищення лабуза далеко від посівних площ.  

Оцтова кислота

Впливає тільки на ті частини рослини, якої торкається. Руйнує клітини бур'яну, провокуючи його висихання. Не переміщується до інших частин рослини та до кореневої системи.

 оцет

Оцтовий гербіцид безпечний для ґрунту і людини. Дуже добре підходить для боротьби з лабузинням між грядок. Він виконає свою роботу і випарується, у найкоротші терміни очистивши грядки від бур'яну. Ось тільки працювати з ним потрібно в тиху і безвітряну погоду, щоб не потрапив на овочі. 

Для приготування розчину потрібно змішати 180 мл 70% оцтової есенції з двома літрами води. Отриманим засобом полити бур'яни. Про запас готувати оцтовий гербіцид не варто. Розчин швидко видихається і втрачає властивості. Працювати доцільно в рукавичках, щоб уберегти руки від кислотного середовища.

Мильний розчин

Для приготування засобу знадобляться рідке мило, столовий оцет і розпилювач. Мило зруйнує зовнішній шар рослини, оцет висушить його, і трава загине. 

Як позбутися бур'яну:

  • Змішати 10 мл мила з 1 літром оцту,
  • перелити в розпилювач,
  • обробити плевели. 

мильно-оцтовий розчин

Городники рекомендують використовувати мильний гербіцид у сонячний безвітряний день. Потрібно стежити за тим, щоб він не потрапив на овочі, інакше зашкодить. Не завжди мильний розчин повністю вбиває бур'ян, може знадобитися повторна обробка. 

Читайте: Як з'єднати шланги для поливу: 4 пристосування, які полегшать завдання

Профілактика: недопущення появи бур'янів 

Щоб бур'ян не окупував город, потрібні своєчасні та комплексні профілактичні заходи. Використовують компост, солому, тирсу, кору дерев або листя для покриття ґрунту. Вони пригнічують лабузиння. Камені, гравій або чорна плівка також ефективно перешкоджають проростанню.

Необхідно чергувати культури на ділянці для запобігання виснаження ґрунту і зниження ймовірності появи бур'янів. Після збору врожаю бажано сіяти сидерати — гірчицю, люпин або вику. Вони пригнічують ріст бур'янів і збагачують ґрунт поживними речовинами. Потрібно регулярно розпушувати ділянку, щоб зруйнувати бур'янисті сходи та поліпшити аерацію. Під час компостування стежити, щоб бур'яни, які потрапляють у компост, не мали насіння і не вкоренилися, інакше знову проростуть.

Розібралися, як вивести бур'яни на городі. Своєчасне скошування, правильне мульчування, сівозміна значно зменшують кількість сміття. Важливо регулярно пророблювати землю і стежити за правильним компостуванням. Завдяки цим методам вийде ефективно боротися з паростками кульбаби, пирію, осоту, яглиці, не застосовуючи хімікати. Таким чином зможете створити сприятливі умови для культурних рослин та істотно підвищити врожайність свого городу. 

У скарбничку знань: Як зробити крапельний полив городу в домашніх умовах — 3 ефективні способи

Коментарі
Залиште коментар