Пригоріла каструля стовідсотково є у будь-якої господині. З ким не буває — відвернулася, забула, на тобі… Мийним не віддерти, викинути шкода.
У статті вказані дієві поради, які допоможуть прибрати практично будь-який нагар з кухонного посуду. Причому все це можна зробити без використання понад токсичних розчинів — знадобляться лише кілька засобів, які є на будь-якій кухні. Це кухонна сіль, оцет будь-якої міцності, пігулки вугілля.
До речі: Яких видів бувають каструлі: 6 типів матеріалів
Як відмити каструлю, що пригоріла: інструкції для різних матеріалів
У кожного покриття свої особливості, тому очистити каструлю, що підгоріла, — той ще квест. Розкажемо, як прибрати прикипілу чорноту з різного начиння.
Емальована каструля — як позбутися нальоту
Спершу каструля має охолонути. Якщо з наскоку налити в розігріту посудину холодну воду, на емалі з'являться тріщини.
Вірний помічник у цій справі — сіль. Її можна застосовувати по-різному:
- насипати на дно товстим шаром і залишити на кілька годин, після стерти нагар жорсткою стороною губки;
- спочатку налити в місткість воду кімнатної температури, щоб розмочити гар. Потім поміняти на концентрований соляний розчин: 1 л води й 5 ст. л солі. Прокип'ятити, дати охолонути, попрацювати щіткою або йоржиком по місцях, що пригоріли.
Замість солі ще використовують соду. Щоправда, кип'ятять довше, ефект — той самий.
Для очищення емальованого покриття також хороші таблетки активованого вугілля. Їх товчуть на порошок, сиплять на дно каструлі й залишають на годину. Далі заливають вугілля холодною водою та чекають ще сорок хвилин. Тоді їжу, що прилипла, простіше відтирати кухонною губкою.
Читайте: Як вибрати емальовану каструлю: визначаємо найкращу за 7 критеріями
Як вичистити алюмінієву каструлю, що пригоріла
Покриття дряпається, якщо дерти його жорсткою щіткою та абразивами. Зате цибулею очистити каструлю вийде без будь-яких ексцесів. Потрібно зняти з неї лушпиння, покласти в місткість, що підгоріла, і залити водою. Відправити на включену конфорку, дочекатися закипання, проварити 20 хвилин, зняти та остудити. Після — прибрати залишки їжі, що підгоріла, губкою, змоченою в мийному розчині.
Також можна прибрати чорноту з алюмінію кислотними розчинами. Для цього підійде укус, сік вичавленого лимона або лимонна кислота. Концентровану рідину потрібно розбавити водою у співвідношенні 1:2 і залишити у каструлі на кілька годин. Пригар «відійде».
Як вичистити пригорілу каструлю з нержавіючої сталі
Хоч у місткості з нержавіючої сталі товсте дно, вона все одно пригорає. Потрібно налити в неї воду, капнути мийного, довести до кипіння і протомити на маленькому вогні тридцять хвилин. Цей спосіб не вимагає особливих витрат та ефективно справляється з нагаром.
Якщо чорнота все одно не йде, тоді розбавляють 2 ст. л лимонки в одному літрі води, розчин вливають у постраждалу місткість і ставлять на вогонь. Через 20 хвилин після закипання знімають каструлю з плити, чекають охолодження і змивають гар, що відшарувався.
Обидва способи безпечні для каструль з нержавіючої сталі та дають хороший результат.
Корисна інформація: Як вибрати каструлю з нержавіючої сталі: 3 поради на допомогу господині
Тефлонове покриття
Оскільки таке покриття легко можна пошкодити, потрібне дбайливе очищення. У посудину, що пригоріла, набирають воду і ставлять на вогонь. Коли закипить, почекати 15-20 хвилин, вимкнути конфорку й остудити. За цей час їжа, що прилипла, відстане від стінок і денця.
Для чищення тефлонових покриттів не використовують абразивні засоби, навіть соду. Щоб чисто вимити каструлю, застосовують рідке або кремоподібне мийне.
На замітку: Як вибрати газову плиту: 12 факторів, які не можна ігнорувати
Чим вимити каструлю, що пригоріла: хитрики для різних випадків
Найчастіше пригоряє молочне, варення, каші чи жири. Відмивати їх непросто. Тому акцептуємось на цих інгредієнтах.
Як вимити каструлю від підгорілого молока
На покриття, що підгоріло, наносять мийне і залишають на п'ятнадцять хвилин. Після цього видалити гар набагато простіше.
Якщо з першого разу нічого не вийшло, потрібно замочити посудину у відварі, в якому варилася картопля у мундирі. Або у воді з деревною золою, просіяною крізь сито. Коли молоко нагоріло товстим шаром, доцільно використовувати соду з оцтом. Також непогано допомагає відбілювач. У ньому кип'ятять каструлю кілька хвилин. Тоді зняти нагар стане набагато простіше.
Як вичистити каструлю від варення, що пристало
У таблиці представлено 5 методів очищення каструлі від засмажених солодощів:
Засоби
|
Опис |
Сіль | 5-6 ст.л солі розчинити в 1 л гарячої води, залишити на кілька годин або прокип'ятити приблизно 30-40 хвилин |
Сода | 5 ст. л соди розмішати в літрі окропу, влити рідину у постраждалий посуд і залишити на 6-8 годин |
Оцет | 50 мл оцту та 250 мл води змішати та влити в каструлю, кип'ятити розчин 20 хвилин |
Активоване вугілля | 10 таблеток перетворити на порошок, посипати ним дно каструлі, відкласти на пів години, після чого влити воду і почекати ще 30 хвилин |
Кока-кола | Залити газовану воду в місткість і залишити на кілька годин, довести до кипіння і поварити протягом пів години |
Ці поради підходять для емальованих каструль, оскільки таке покриття потребує делікатного догляду.
Цікава стаття: Чим і як правильно мити плиту з нержавіючої сталі — 3 основні правила
Як видалити на каструлі кашу, що пригоріла
Часто мийного та губки буває недостатньо. Тому беруть на озброєння цей спосіб:
- У посудину наливають порівну білого оцту та води, доводять до кипіння та додають 1 ст. л соди.
- Після появи піни продовжують проварювати десять хвилин, потім вимикають конфорку.
- Охолоджують місткість і труть місця, що підгоріли, неабразивною щіткою.
Підпалини також добре видаляються харчовою содою та звичайним канцелярським клеєм. Для цього потрібно додати у воду 1 ст. л соди та клей (0,5 ст. л). Цю суміш ретельно розмішують і ставлять на невеликий вогонь для кип'ятіння протягом декількох хвилин.
Жир
Щоб видалити пригорілий жир з будь-якої поверхні каструлі, знадобиться вода і 9% оцет. Їх змішують в однакових пропорціях і вливають у місткість так, щоб повністю покрити забруднення.
Приготовленій суміші дають закипіти, знімають із вогню. Далі додають до розчину 3 ч.л харчової соди й дозволяють постояти до пів години. Відправивши каструлю з таким розчином на повільний вогонь, помірно знімають розм'якшений нагар.
Також швидко та ефективно видаляє жировий наліт лимонна кислота. 2 ст.л засобу всипають у каструлю з киплячою водою. Проварюють на маленькому вогні 15 хвилин, після чого видаляють чорноту зі стінок.
Як відмити каструлю, що підгоріла, зовні
- Нержавіюча сталь
Змочити губку в кислому розчині (лимонка або оцет), поступово відтираючи поверхню від темного нагару та залишків жиру. - Алюмінієва
Підійде господарське мило чи інше з ефектом відбілювання. Розчинити його у воді та замочити у приготованому розчині. - Емальована
Сода чи сіль швидко очищує каструлю зовні. Можна додати в соду перекис, і отриману кашку нанести на ділянки, що підгоріли, на 20 хвилин. Після — потерти й змити. - Тефлонове покриття
Взяти перекис (5 ст.л) та соду (3 ст.л), змішати, нанести зовні на каструлю. Залишити на десять хвилин. Після цього видалити наліт за допомогою кухонної губки, змоченої в мийному.
Всі ці поради перевірені власним досвідом або зібрані з форумів, де досвідчені господарки діляться секретами господарювання. Сподіваємось, і ви знайшли для себе цінну інформацію. Нехай ваші каструлі завжди сяють первозданним блиском!