Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибілити тюль у домашніх умовах: 7 методів, які дають результат

Дата публікації: 13.12.2021 11:02
Дата оновлення: 13.12.2021 11:02

Є способи, що дають приголомшливий результат. Щоб відбілити тюль у домашніх умовах, потрібні звичайні засоби, які у господарок завжди під рукою. Як показує досвід, працюють не гірше, ніж пральна машина зі штучним інтелектом.

Як відбілити тюль від жовтизни та сірості

За 2-3 роки колись біла фіранка жовтіє. Щоб відбілити тюль, можна перевірити народні методи або купити дорогу «хімію». Перший варіант дешевший, безпечніший і результат дає не гірший, ніж розрекламовані засоби.

Підручні засоби для відбілювання тюлів

Розглянемо дію цих методик практично.

Пізнавальна стаття: Не вмикається пральна машина —  що робити: 5 причин та способи усунення несправностей

Як відбілити тюль за допомогою солі

Цей метод ідеальний для нейлону. Щоб відбілити сіллю, її розчиняють у воді до 42°C:  50 г солі, по 50 мл оцту і гелю для миття посуду. У таз занурюється фіранка і витримується годину. Після — споліскується і без віджиму розвішується для сушіння. У солі та оцтової кислоти антистатичні властивості, вони підходять для синтетики. Такі матеріали не мнуться, але з більшою ймовірністю притягатимуть пил з вулиці. Кухонні засоби запобігають потраплянню статичної електрики на тканину і зроблять її жорсткішою.

Як відбілити гардини крохмалем

Щоб надати сяйва гардинам, використовують крохмаль. Для суміші потрібно взяти 250 г крохмалю та розчинити у відрі рідини (10-12 л).

Крохмаль розчиняється в глибокій місткості з водою, куди далі буде поміщена фіранка для відбілювання. Можна залишити гардину на ніч. Після, без віджиму, відразу чіпляють на карниз або відправляють у машину-автомат із функцією делікатного сушіння. Ефект помітний після першого застосування.

На замітку: Як прати пуховик у пральній машині: 5 правил

Відбілювання перекисом та нашатирем

Це порятунок для пожовклих фіранок із капрону та шифону, тюлі з органзи.

Перекис для відбілювання фіранок

Для приготування береться 10-15 мл перекису, 20 мл нашатирю і відро води до 42 °C. Тюль опускають в аміачну суміш на 35 хвилин, після цього добре обполіскують під проточним струменем. Можна увімкнути полоскання та розгладжування парою, якщо це робити в машині.

Щоб відбілити тюль у машинці-автоматі, потрібно підібрати оптимальну програму. Ту, що для делікатного прання. Лити перекис, синьку або зеленку в барабан або відсік пристрою не рекомендують, виходячи з міркувань безпеки прання. Краще замочити в тазу з порошком і засобами, що відбілюють, а потім ретельно прополоскати в машині: без віджимання або з делікатним сушінням.

До теми: Яка пральна машинка краще —  вертикальна або фронтальна: 5 відмінностей

Використовуємо синьку

Синька —  по-науковому, піоктаннін —  служить для підсинення білизни, а також підходить для надання білого вигляду тканинам. Для домашнього відбілювача береться 10 г синьки на цебро води до 42 °C. У тазі або ванні замочується тюль, потім ретельно обполіскується. Щоб це було швидше, допоможе пралка, наприклад, Indesit або будь-яка інша.

Замочувати надовго не можна, інакше ефект підсинювання буде надто помітним і вдасться не лише відбілити стару тюль, а й надати завісі зайву блакить.

Як за допомогою лимонної кислоти вибілити тюль

Для того, щоб без зусиль відбілити капроновий тюль, використовують концентровану лимонну кислоту. Активні речовини, що містяться в її гранулах, не тільки усувають сірувато-тьмяний відтінок, але й запах сигаретного диму.

Ефект гарантований після першого застосування засобу, а якщо повісити тюль на сонці та висушити його під яскравими променями — буде забезпечена додаткова яскравість.

Для приготування субстанції, що відбілює, потрібні:

  • 25 г лимонної кислоти (один пакетик);
  • 3-5 л води до 35 °C.

Складові змішуються, після завіса витримується 2 години, стирається і далі сушиться без інтенсивного віджимання.

Як, використовуючи соду, відбілити тюль

Щоб відбілити тюль з органзи, підійде натрію гідрокарбонат або, як ми його називаємо, кухонна сода. Це вбивча суміш розчиняє бруд і робить тюль осяяною.

У великому тазі або у ванні заздалегідь змішують склянку харчової соди та пів склянки порошку. Рідина має бути кімнатної температури – до 42°C. Тюль замочують на 4-5 годин, потім перуть. Можна не замочувати, якщо додати соду в контейнер для мийних у пральні. Ідеально, якщо машинка з сушінням, оскільки крім відбілювального ефекту вдасться надати фіранкам додаткову ніжність. Сода пом'якшує тканини. Не плутайте харчову соду з кальцинованою, яка використовується для очищення забруднених ґрат на плиті, керамічних та чавунних поверхонь посуду. Перша м'якше та делікатніше впливає на тонку органзу або шифон.

Відбілювання зеленкою

Добре відбілити шифоновий тюль можна зеленкою! Цей засіб для прання використовують із 1950-х років, і він працює!

Для початку беруть склянку води та відміряють туди 5-10 крапель зеленки. Після — почекати три-чотири хвилини.

Зеленка для відбілювання

Якщо на дні немає осаду, це означає, що вийшов якісний розчин і можна діяти далі. Його ллють у ванну або таз із водою, туди ж відправляють тюль на 10 хвилин. Потім потрібно ретельно обполіскувати тканину та добре просушити.

Читайте: Чому не зливається вода з пральної машинки —  5 способів злити воду вручну

Особливості відбілювання різних матеріалів

Від сірості до білизни один крок. Але важливо розуміти, що побутовий порошок, рекламу якого часто нав'язують, не завжди ефективно справляється із забрудненнями та усуває пожовтіння.

Матеріал також має значення. Щоб відбілити нейлоновий тюль або важкі велюрові гардини, потрібні різні засоби.

Наведемо у таблиці деякі популярні види матеріалу для фіранок та «домашні засоби», які з ними добре сумісні:

Назва матеріалу
Температура прання Методи виведення плям Відбілювання
Нейлон 45-50 °C Витримка над водяною парою (не плутати з парою від зволожувача повітря) Ефективний метод із нашатирем та крохмалем
Органза 30-40 °C Обробка інтенсивною сумішшю солі (на пів склянки харчової або технічної солі 2 ложки води) Використовується синька, діамантовий зелений розчин
Шифон не більше 30 °C Присипка забруднення товченою крейдою (на вологу матерію) та прання в машині автомат Краще взаємодіє з крохмалем, лимонною кислотою
Капрон 40-50 °C Обробка плям сумішшю оцту та солі в пропорції 1/1 Найкращий ефект дає використання суміші солі, крохмалю, соди

Капрон

Капрон довговічний, міцний, естетичний, невибагливий у догляді. Але, попри це, фіранки з капрону втрачають привабливість вже через 3-4 роки.

Якщо потрібно прибрати забруднення і відбілити тканину, це можна зробити легко. Для прання та полоскання у боротьбі з жовтизною та сірим відтінком ідеально підійде сіль та сода.

Аміачний спирт для ефективного відбілювання тюлю

Нижче наводимо два дієві та перевірені на практиці методи відбілювання капрону:

  1. Виріб переться на делікатному режимі в машинці
    Після тюль замочується на 10-15 хвилин у тазі. Знадобиться 6 літрів розчину, куди входять 100 г солі та 50 грамів порошку для прання. На наступному етапі потрібно дістати фіранку та оцінити її стан. Якщо потрібно повторити, ще раз замочити на 10 хвилин. Повісити сушитися можна без полоскання.
  2. Прання вручну у суміші, що відбілює
    Яка складається з 2 столових ложок соку лимона та стільки ж порошку (або гелю) для прання, 3-5 крапель нашатирного спирту. Все змішати та розвести в 5 літрах теплої рідини. Цей розчин витримати 5 хвилин і можна приступати до замочування. Фіранка в тазу повинна бути 5-7 годин, тому краще залишити на ніч.

Нейлон

Вироби з нейлону легко відбілюються і набувають первинного вигляду завдяки замочуванню в засобі для прання на основі нашатирю та перекису.

Для кращого результату можна взяти подвійну дозу перекису (не 10, а 20 мл) та 20 мл нашатирю. Суміш готується на 6 л рідини температурою не вищою за 42°C. Нейлон витримується не більше 30 хвилин, а після цього виріб полощеться.

Органза

Найкраще впорається із завданням замочування в тазу з порошком та харчовою содою. Можна додати терте на тертці господарське мило і 10-15 гранул марганцівки. Тільки її гранули інтенсивного фіолетового кольору окремо розводяться у склянці води та виливаються у місткість більшого об'єму.

Шифон

Для надання шифону сяйва використовується домашній відбілювач на основі синьки. Необхідна третина чайної ложки цієї субстанції на 12 літрів негарячої води (до 42°C). Тюль занурюється на 2-3 хвилини та двічі обполіскується проточною водою.

Як відбілювати тюль у машинці-автоматі

Для того, щоб повернути початкову білизну фіранці, можна відбілити її в пральній машинці-автомат: неважливо, це буде преміуммодель або бюджетна Ardesto. На практиці застосуємо простий нашатирний відбілювач.

Алгоритм дій:

  1. Перед початком прання додати до боксу для завантаження мийного засобу 8 крапель аміачного розчину.
  2. Далі залити пів склянки гелю.
  3. Включити прання на мінімальних обертах та дбайливий віджим.

Замість аміаку може використовуватися перекис таблетований. Він також додається в блок для порошку від 5 до 10 штук. Після цього машина запускається на тому ж делікатному режимі й пере 30-40 хвилин. Так видаляються старі забруднення, що в'їлися в текстуру матеріалу, зникає негарний сірий тон, жовтизна.

Відбілювання тюлі підручними засобами

Підбиваючи підсумки, відзначимо, що є результативні та відносно дешеві засоби для прання, які застосовуються у побуті. За складністю це набагато легше, ніж та ж чистка килимів, але через специфіку матеріалу, який може бути пошкоджений при неакуратному пранні, треба виявляти потрійну обережність.

Розв'язуємо проблеми: Як відкрити дверцята пральної машини? Чому блокується люк: 7 причин та їх вирішення

Коментарі
Залиште коментар