Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити монітор за 3 кроки – чим протирати РК-монітор?

Дата публікації: 23.07.2018 11:13
Дата оновлення: 23.05.2024 15:19

Монітор став погано показувати, кольори зблякли, картинка більше не радує? Можливо, проблема не в матриці й битих пікселях, а в забрудненні. Таку проблему можна вирішити просто: почистити дисплей комп'ютера. І він знову заграє яскравими барвами.

монитор пора почистить


Як це зробити правильно, як прибрати бруд і не нашкодити матриці рідкокристалічного монітора, розповість ця стаття. У ній описані й відповідні засоби для очищення, і чіткий порядок дій, і протипоказання. Все це допоможе не тільки добре прибрати бруд, але і продовжити життя монітора.

Засоби для чищення

Почистити рідкокристалічний монітор самостійно – справа проста, але тонка. Так, звичайна вода може пошкодити як матове, так і глянцеве покриття. Можна взяти дистильовану воду або оцет, розчинений у воді. Варто враховувати, що другий спосіб не підійде для матових екранів. Щоб не налити багато рідини, варто скористатися пляшкою з розпилювачем. І обов'язково знадобиться м'яка безворсова тканина. Це може бути ганчірочка на зразок тієї, якою протирають окуляри, або ж варіант з мікрофібри. Вона має антистатичний ефект.

влажные салфетки для очистки мониторов

Втім, такий спосіб можна назвати древнім. Низка фірм розробила зручні спеціалізовані засоби, якими можна безбоязно чистити монітори. Ними й рекомендується користуватися. По-перше, це безпечніше, по-друге, такі засоби заповнюють мікротріщини, покращуючи оптичні властивості дисплея.

Читайте також: Який монітор кращий – LCD або LED: 7 нюансів

Зазвичай ці засоби представлені в трьох варіаціях:

  1. вологі серветки;
  2. спреї;
  3. гелі.

Чим краще? Так відразу і не скажеш.

Перший варіант найзручніший: дістав серветку, протер – і готово. Максимум потрібно ще витерти тканиною без ворсу насухо, щоб новий пил не прилипав. Але у гелів і спреїв є перевага: вони краще закупорюються і не пересихають, а ось якщо серветки нещільно закрити, то вони висохнуть, а це – гроші на вітер.

чистящий набор для мониторов

Зручно купувати засоби для моніторів наборами. Комплект часто передбачає засіб для догляду за оргтехнікою у вигляді спрею або гелю, а також серветку з мікрофібри.

Для геймерів: ТОП-10 найкращих ігрових моніторів

Послідовність очищення монітора

Безпека – понад усе. Перш ніж почистити монітор, його треба знеструмити повністю. Якщо це дисплей ноутбука, тоді потрібно просто вимкнути пристрій. Для підстрахування варто почекати кілька хвилин після відключення, щоб зник електростатичний ефект. На вимкненому екрані комп'ютера або ж ноутбука буде відмінно видно плями, сліди пилу.

чистка монитора

Порада: якщо потрібен монітор для ігор – LG 34UM69G-B з діагоналлю 34 дюйми підійде якнайкраще. Відмінна матриця і швидкий мілісекундний відгук подарують чудові враження від геймплея.

Цікаво почитати: Який монітор з IPS матрицею купити: ТОП-10 найкращих моделей

Як почистити монітор від плям
Перше протирання Вологою серветкою з мікрофібри необхідно ретельно, але без зайвого натиску, протерти бічні рамки й задню частину монітора/кришку ноутбука.
 
Важливо: змочену у воді ганчірку потрібно гарненько віджати, щоб волога з неї не стікала.
Друге протирання На серветку нанести засіб для чищення для моніторів (або дістати спеціальну вологу серветку для протирання) і легенько зняти пил з екрану.
Спочатку зліва направо, потім – навпаки. А потім – просуваючись з верхнього кута до нижнього.
 
Важливо: діяти обережно, сильно не натискати.
Третє протирання Потрібне, тільки якщо екран сильно забруднений або залишилися плями.

Порада: потрібна відмінна деталізація – варто взяти варіант, який вміє транслювати 4К контент.

Коли очищення закінчено, варто гарненько промити серветку (якщо вона не одноразова, звичайно) в теплій воді. Так старий пил і бруд не подряпають екран наступного разу.

На тему: ТОП-10 найкращих моніторів з роздільною здатністю 4К

Чого робити не варто

Під час очищення РК-екранів діє не тільки низка правил, а й низка протипоказань. Серед останніх:

  • Не протирати засобом для очищення скла – спирт в його складі може пошкодити дисплей. Це стосується і звичайних вологих серветок: спеціальний очисний засіб – запорука здоров'я монітора.
  • Забороняється користування ворсистою тканиною – екрану вона не зашкодить, але дрібні волосинки на ньому залишить, так що терти його доведеться довго.
  • Протираючи дисплей, не натискати на нього, а робити це легко і ніжно.
  • Не варто торкатися екрана пальцями/предметами, щоб не подряпати його. Виняток — сенсорні дисплеї, яких можна торкатися.

крутые и чистые мониторы

Дивіться також: ТОП-10 найкращих моніторів з діагоналлю 24 дюйми

Парочка правил для лептопів – щоб екран служив довше:

  • не підіймати ноут, тримаючи його за кришку: інакше петлі можуть постраждати;
  • не слід закривати кришку різко: наслідки у вигляді битих пікселів неминучі;
  • не класти на лептоп важкі предмети, на кшталт чашок або книг – матриця може пошкодитися.

Гідна добірка: ТОП-10 найкращих моніторів з діагоналлю 27"

Почистити екран монітора, хоч ПК, хоч ноутбука, та хоч моноблока – неважко, навіть якщо він дуже брудний. Головне – користуватися спеціальними очисними засобами й не дуже тиснути на екран під час очищення. Який засіб найкращий? Всі хороші. Можна купити й вологі серветки, і набір зі спреєм. Комплект залишати вдома, а серветки брати з собою в дорогу. До речі, більшість із них підходить і для екранів смартфонів, планшетів, фотоапаратів і РК-телевізорів, в цілому, для будь-якої техніки, оснащеної дисплеєм такого типу.

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини