Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити пральну машину: 5 обов'язкових пунктів

Дата публікації: 05.09.2017 15:39
Дата оновлення: 23.05.2024 15:21

Пральна машинка – життєво необхідний, але норовливий помічник. Вона скорочує трудові і часові витрати господині, радує хорошою роботою, але якщо зламається – неодмінно зіпсує настрій. Настрій не покращиться, якщо ви дізнаєтеся, що поломки можна було уникнути. Просто потрібно стежити за жорсткістю води і якістю засобів, які допомагали вам доглядати за приладом. Іноді коригувати працездатність і тривалість експлуатації може частота та інтенсивність прання. Зараз поговоримо про це докладніше.

Щоб ваша машина-автомат не ламалася і "була розумницею", потрібно чистити всі складові пральної техніки. Але багато хто забуває це робити або зовсім не знає, що якщо доглядати за машинкою правильно, вона прослужить набагато довше.

Доглядати за нею досить просто, якщо знати як. Хороша новина: на цей раз обійдемося без дорогих засобів – фахівці рекомендують вдатися до них тільки в крайньому випадку. Ви здивуєтеся, коли дізнаєтеся, що все потрібне вже є у вас вдома. Копійчані засоби допоможуть прибрати накип і мильний наліт із пральної машини.

 як почистити пральну

Читайте також: Як вибрати пральну машину

Чому в машині з'являється накип і чим він небезпечний


Причина банальна. Накип з'являється через жорстку воду – не сумнівайтеся, що саме така тече у вас з-під крана. Чому вона така – інше питання, але в такій водичці міститься занадто багато мінералів і солей (якщо ви не використовуєте фільтри для води). Випаровуючись, вона залишає частки речовин, який і пристають до нутрощів машини. Ось це і називається відкладенням солей.

Також грязьові нашарування формують миючий засіб, що осідає на внутрішніх елементах. Мильна піна до кінця не вимивається, вода з неї випаровується, залишаючи мильний наліт.

Прання в інтенсивних режимах також посилює проблему, прискорюючи утворення накипу і нальоту, роблячи їх щільнішими шляхом закоксування.

Врахуйте: чим вища температура прання, тим більше накипу утворюється.

Найбільші проблеми спричиняються накипом, який осідає на ТЕНі. Нашарування заважає нормальному нагріванню, тому що карбіди погано проводять тепло. З кожним новим пранням вода гріється довше, електроенергії витрачається більше. Та й сам ТЕН швидко стає непридатним, його доводиться передчасно міняти. Суцільні збитки.

 чистка Тена пральної машини

Якщо коротко, то ось неприємні наслідки накипу:

  • поганий запах;
  • частково випрана білизна;
  • перевитрата електроенергії;
  • швидка зношуваність деталей пральної машини.

Є кілька простих і недорогих методів, як очистити її від накипу. Про них – далі.

1. Як почистити барабан і ТЕН


Тепло і волога, яка залишається в машинці після прання, сприяє розвитку нальоту, який швидко стає живильним середовищем для бактерій.

Іноді його складно побачити. Щоб перевірити, чи є наліт, візьміть чистий сухий рушник і помістіть його в порожню машинку. Увімкніть машинку і поставте короткий режим з високою температурою. Не додавайте миючий засіб, нехай рушник прокрутиться протягом декількох хвилин. Якщо ви бачите піну – всередині машинки є мильний наліт. Напевно, проблема ось у чому:

  • ви засипаєте занадто багато порошку під час прання, і він осідає.
  • ви кладете занадто багато речей, перевантажуючи машину, і вона не справляється з очищенням.

Як уже згадувалося, жорстка вода призводить до накипу всередині машини. Найважче доводиться його ТЕНу і спіралі. Іноді на них накопичується так багато відкладень, що видалити їх вже неможливо.

Але поки ситуація не критична, накип видалить лимонна кислота – вступивши в реакцію з солями і кальцієм, вона просто розчинить їх. Таким же чином очищаємо і барабан пральної машини. Виконуйте інструкцію.

 чистка пральної машинки від накипу

Крок 1
Встановлюємо найдовший і найгарячіший режим прання (типу того, на якому ви перете особливо брудні речі). Це потрібно для максимального навантаження на машинку. Не додавайте одяг.

Крок 2
В диспансер для порошку всипаємо кислоту.

Крок 3
Прямо в барабан заливаємо 100-200 грам хлорки – вона роз'їсть накип, видаливши її і з барабана, і з ТЕНів.

Крок 4
Вмикаємо машинку, чекаємо прокручування повного циклу.

Крок 5
Встановіть режим полоскання і перейдіть повний цикл (знову без одягу). Це повинно видалити мильний наліт з барабана.

Крок 6
Коли закінчите, протріть внутрішню частину машинки тканиною.

Важко сказати, скільки конкретно потрібно додавати лимонної кислоти – для стандартної пральної машини вистачить 2-3 столових ложки цієї харчової добавки.

Є ще один засіб з подібною дією – він очистить спіраль машини. Щоб його приготувати, в трьох склянках оцту розмішують півсклянки харчової соди

Порада: З метою безпеки не використовуйте метод очищення з оцтом відразу після циклу, в якому ви використовували відбілювач (їх не можна змішувати). І не наливайте його через дозатор відбілювача.

 чистка пральної машинки оцтом

Запускаючи так пральну машину кожні кілька місяців, ви можете як почистити барабан, так і зробити профілактику накипу на тені.

Якщо у вас машинка з вертикальним завантаженням, а миючий засіб накопичувався занадто довго, одного циклу не завжди вистачає: активатор в баку вертикальної машини особливо засмічується. Тоді доведеться чистити барабан вручну. Переконайтеся, що в машині немає відбілювача. Змішайте білий оцет з водою в пропорції 1:1. Розпорошіть розчин на активатор і бак. Залиште розчин хвилин на 10. Після цього візьміть щітку або губку і пройдіться нею по деталях. Якщо за один раз не вийде все почистити, повторіть процедуру кілька разів. Не забувайте про гумові рукавички! Після того, як все зроблено, поставте машинку на один цикл полоскання.

Порада: Якщо не хочете втрачати час на приготування розчину, придбайте сучасні засоби для боротьби з накипом. Наприклад, Electrolux E6SMP106.

Вам сподобається: Xiaomi MiniJ – розумну пральну машину замовляли?

2. Чищення зливного фільтра – важливе завдання


Перший симптом засмічення фільтра зливного насоса – коли машина погано викручує речі після прання (стосується апаратів з фронтальним завантаженням). Ще один "тривожний дзвінчик" – коли вона під час роботи вібрує, занадто довго пере на стандартних режимах, а дверцята після зупинки циклу довго залишаються заблокованими.

 чистка фільтра пральної машинки

Іноді трапляється так, що невеликі предмети, які потрапляють в бак (волокно, волосся, шерсть тварин, гудзики, монети, ключі та навіть маленькі дитячі шкарпетки), опиняються в зливі, і їх ловить фільтр. Ці чужорідні тіла тут же потрапляють в зливний шланг, якщо фільтр ламається. Як наслідок, вода з пральної машини не зливається, техніка ламається. Щоб такого не відбувалося, перевіряйте і очищайте цей елемент.

Як почистити фільтр:

  • Знайдіть і відкрийте невеликі дверцята, за якими він захований. Стане в нагоді плоска викрутка. Якщо у вас машина з фронтальним завантаженням – шукайте дверцята спереду і внизу техніки.
  • Візьміть маленьку миску або рушник і поставте під дверцята.
  • Зніміть фільтр, зробивши поворот проти годинникової стрілки.
  • Нехай вода стече.
  • Вийнявши фільтр, звільніть його від артефактів у вигляді бруду, волосся та іншого сміття.
  • Промийте під напором теплої води.
  • Огляньте місце, де розміщений фільтр – цілком можливо, що там теж знаходиться купка сміття.
  • Поставте фільтр на місце, повернувши, відповідно, за годинниковою стрілкою.
  • Закрийте дверцята, як ніби нічого й не було.

Забитися може не тільки фільтр – частенько страждає і зливний шланг. Щоб очистити від сміття злив, доведеться трохи постаратися. Зате заощадите на послугах майстра.

 чистка зливного шланга пральної машини

Крок 1
Відключивши техніку від мережі, застрахуйтесь від потрапляння води на вилку – помістіть її поверх машини.

Крок 2
Витягніть мокрий одяг і вичерпайте воду ковшем (пральну машину занадто складно рухати, якщо вона заповнена водою і забита мокрими речами).

Крок 3
Відсуньте техніку від стіни так, щоб ви змогли стати позаду неї.

Крок 4
Відкрутіть насос, до якого кріпиться шланг. У деяких моделях машини він знаходиться на видноті, якщо не виявили – шукайте на задній частині машини.

Крок 5
Вивчіть всі три шланги і виберіть найбільший в діаметрі. Це і є зливний шланг, що кріпиться до труби каналізації.

Крок 6
Перевірте, чи немає на ньому зламів і вигинів. Це часто є причиною порушення зливу.

Крок 7
Відключіть шланг від насоса. Вам знадобиться гайковий ключ з рухомим замком, щоб відкрити кріплення, яке утримує шланг.

Крок 8
Тримайте поблизу відро, щоб підставити під воду, яка нерідко виливається з дренажного насоса, коли ви знімаєте шланг.

Крок 9
Від'єднайте другий кінець шланга від труби, до якої він прикріплений.

Крок 10
Перевірте шланг по всій довжині. Якщо ви відчуваєте ущільнення, стисніть його і видавіть сміття зсередини.

Крок 11
Промийте шланг під водою.

Крок 12
Поставте назад.

Крок 13
Запустіть машинку, щоб перевірити, чи все працює.

3. Як чистити відсік для прийому порошку і миючих засобів


У цих відділеннях можуть накопичуватися залишки порошку, відбілювача і ополіскувача – вони не завжди змиваються дочиста. Причинами можуть бути:

  • неякісні засоби;
  • їх надлишок;
  • поганий напір води.

 чистка дозатора пральну машину

До засмічення може привести змішання нових миючих засобів з несвіжими. Крім того, в диспансері утворюється накип в результаті їх контакту з жорсткою водою. Плюс вологе середовище в закритому маленькому відсіку – ідеальні умови для бактерій (які викликають цвіль і запахи). Через це страждає не тільки якість прання, але і сама машина. Тому важливо уточнити, як чистити дозатор. Зробіть такі дії:

  • Витягніть диспансер (найчастіше потрібно натиснути на затискачі і потягнути на себе і вгору).
  • Промийте водою.
  • Очистіть виїмки дозатора рідиною для миття посуду. Допоможе зубна щітка або губка.
  • Очистіть від залишків порошку і плям від ополіскувача весь відсік, куди вставляється диспансер, вологою губкою. Перевірте всі отвори: вони можуть бути сильно забиті порошком.
  • Сполосніть дозатор ще раз, насухо протріть і поставте назад.

Якщо ваш випадок особливо запущений, і всередині пральної машини ви побачили незмивний наліт з цвіллю, ось чим можна чистити дозатор:

  • лимонна кислота з водою;
  • харчова сода і вода;
  • різні інтерпретації з оцтом (вода, сіль і тд).

 сода, оцет, лимонна кислота для чищення пральної машинки

Оцтові суміші розводяться в пропорціях 1:1. Залиште їх в дозаторі десь на годину.

Якщо і це не допомогло, спробуйте прибрати накип одним із засобів для чищення ванн і раковин, а на цвіль дійте спеціальним засобом для її виведення.

Порада: Щоб ефект був кращим, після замочування додатково почистіть дозатор губкою або зубною щіткою.

Ще один простий спосіб добре почистити дозатор всередині і зовні – посудомийна машина (якщо у вас така є). Просто помістіть диспансер на верхню полицю і увімкніть гарячий режим. Тільки не сушіть його – нагрівання зашкодить пластику.

Це цікаво: Підключення пральної машини – інструкція для самостійного встновлення із 7 пунктів

Профілактика: після кожного сеансу прання залишайте диспансер відкритим, щоб він міг висушитися і провітритися.

4. Прочищення фільтра заливного шланга


Ймовірно, ви зіткнулися з проблемою його засмічення, якщо пральна машина повільно заповнюється. Фільтр пристрою захоплює сміття з водопроводу, перешкоджає його проникненню в машинку і захищає внутрішні деталі. Цілком реально, що він забитий мінеральними відкладеннями і крихітними частинками сміття.

Забруднення трапляються найчастіше після ремонту водопроводу (як квартири, так і загальної мережі). Будь-яка робота на лініях водопостачання збільшує осад в трубах, і, як наслідок, на фільтрах. І гірше, якщо засмітився шланг. Цей компонент пральної машини прочистити важче.

Очищення фільтра – справа нескладна. Єдине, потрібно бути уважним, коли будете знімати фільтр. Не тягніть його. Акуратно стискайте і крутіть, поки тягнете на себе. Якщо він трохи зігнеться, поверніть йому первісну форму, вирівнявши пальцями.

Порада: Якщо на фільтрі занадто багато вапняних відкладень, навряд чи вийде його відмити. Купіть новий: вони недорогі і продаються в магазинах сантехніки.

Що потрібно підготувати, перед тим як чистити фільтр :

Порядок дій такий:

1. Вимкніть воду, від'єднайте шланги.

 чистка фільтра заливного шланга пральної машини

2. Використовуйте пару плоскогубців для вилучення фільтра.
3. Приберіть з нього пісок, сміття. Застряглі частинки піддягніть ножем.
4. Промийте під водою або продуйте феном.
5. Поставте фільтр на місце, натискаючи на обід викруткою.
6. Зі шлангами і водою зробіть все в зворотному порядку: підключіть шланги, увімкніть воду, перевіривши герметичність.

 чистий і брудний фільтр заливного шланга пральної машини

5. Видаляємо зовнішні забруднення на корпусі і дверцятах


З технікою автомат потрібно поводитися акуратно. Пральна машина заслуговує, щоб ви регулярно мили її зовні. Вам допоможуть будь-які універсальні очисники (зайвим буде пояснювати, як це важливо).

Але крім цього, є ще кілька деталей, які потребують уваги. Ваші речі не зможуть бути по-справжньому чистими, якщо будуть брудними дверцята і ущільнювач.

Всередині і зовні дверцят накопичується бруд і мильний наліт. Навіть якщо на перший погляд вони здаються чистими, якщо придивитися, можна помітити тонкий осад після миючих засобів. Для того, щоб знову зробити їх чистоми, скористайтеся універсальним очищувачем. Не забудьте про петлі. Вони можуть бути ще більш брудними, ніж основна частина дверцят: бруд проникає в зазори, залишається там і накопичується. Візьміть тонкий ніж, обгорніть його паперовим рушником, і вийміть весь бруд.

А тепер про ущільнювач. Для початку потрібно протерти його зверху губкою з миючим засобом. Але найцікавіше можна знайти з іншого боку (там, де ущільнювач прилягає до барабана). Цвіль, бруд, залишки миючих засобів і купа іншого сміття – справжній інкубатор бактерій. Але, на щастя, все це легко видаляється. Приберіть весь бруд і пройдіться під резинкою губкою з миючим засобом, а потім насухо витріть рушником. Якщо є проблеми з цвіллю, то тут не обійтися без спеціальних засобів для чищення. Потрібно хоча б раз на місяць заглядати під ущільнювач і витягувати звідти все, що встигло накопичитися, щоб в результаті нічого не застоялося.

 чистка ущільнювача пральної машини

Тепер ви знаєте, як почистити пральні машини. Але краще не доводити свій агрегат, здійснюючи профілактику – повірте, регулярно це куди простіше, ніж потім посилено її чистити. Побутова техніка під вашим чуйним наглядом проживе набагато довше і буде прати майже ідеально. Просто виконуйте декілька простих правил:

  • Цвіль росте у вологих місцях, тому потримайте дверцята відкритими хоча б годину. Якщо волога залишається, прибирайте її серветками. Ніколи не залишайте мокрі речі всередині!
  • Навіть якщо ви віддаєте перевагу пранню за низьких температур, хоча б раз на місяць вмикайте режим з температурою не менше 60ºC (а то і 90ºC). Це вбиває мікроби і бактерії, які накопичуються в пральній машині. Дезінфекція, одним словом.
  • Надлишок миючих засобів викликає осад, тому ретельно вивчайте дозування (воно вказується на упаковці із засобами) і виміряйте дозу строго відповідно до розміру вашого завантаження і ступеня забруднення речей.
  • Ті, у кого вдома жорстка вода, повинні боротися не тільки з осадом, а й накипом – вливайте в неї спеціальні пом'якшувачі води, і при кожному пранні дотримуйтесь рекомендацій з дозування засобів для жорсткої води.

Роблячи генеральне прибирання апарату кожні півроку, ви позбавите його від:

  • нальоту на дозаторі, баку, дверцятах;
  • цвілі на ущільнювачі;
  • сміття на фільтрах;
  • неприємних запахів.

З ТЕНом попрацюйте більш грунтовно: йому потрібна профілактика раз на квартал.

 профілактика

Якщо не хочете витрачати на це час, замовте професійну профілактику пральних машинок. Майстри візьмуть на себе відповідальність за процес і дотримання термінів.

Відео:

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини