Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як підключати теплу підлогу: 3 технології

Дата публікації: 03.11.2022 08:56
Дата оновлення: 03.11.2022 10:28

Кажуть, тепла підлога мало не крутіша за радіатори. Ці чутки перебільшені. Користь від такого обігріву — це комфорт. Бажаєте, щоб ногам було тепло? Читайте, як підключається домашня тепла підлога на воді та електриці.

тепла підлога своїми руками

Вибираємо спосіб локального обігріву: Як вибрати теплу підлогу: 3 варіації локального обігріву

Як підключається тепла підлога: загальні правила для всіх видів

Додатковий підігрів буває водяним та електричним, у другій категорії джоулі віддають дроти чи плівка. Найчастіше такі системи встановлюють поруч з ванною, у санвузлах, кухнях, дитячих, на балконах для додаткового опалення. Повністю відмовитися від радіаторів у приватному будинку не вийде. Якщо вдарить мороз –20, тепла підлога навряд чи зможе нормально гріти житло.

Загальні принципи підключення:

  • Планування. Перед покупкою теплої підлоги вимірюють площу, на якій вона буде встановлена, враховують її конфігурацію.
  • Під труби, кабель чи плівку укладають утеплювач. У будь-якому випадку потрібно захистити конструкцію від зайвих втрат тепла.
  • Фіксація нагрівальних елементів.
  • Регулювання температури нагрівальних елементів з урахуванням обмежень, пов'язаних з покриттям для підлоги.
  • Попередній моніторинг працездатності перед заливкою стяжки або укладанням легкого облицювання без бетонування.
  • Можливість інтеграції у просунуту систему розумного будинку.

Далі йтиметься про те, як підключають теплі підлоги залежно від нагрівальних елементів.

Заглиблюємося в нюанси: Функції та режими роботи кондиціонера — огляд 7 основних та 4 додаткових опцій кліматичної техніки

Як увімкнути теплу підлогу до системи опалення

Жителі приватного сектору зазвичай вибирають водяну підлогу, оскільки вона не має конкурентів у плані довговічності. Для встановлення в будинку не потрібно жодних дозволів, оскільки в разі аварії нікого не затопите. Основна складність монтажу полягає в тому, що температура у додатковому контурі має бути в районі 40 градусів, а в батареях опалення — 60°C та вище. Як під'єднати теплу підлогу до контуру системи опалення з урахуванням температурних обмежень?

Вибираємо серце опалювальної системи: Як вибрати газовий котел: 5 порад

Вибір схеми підключення

Можливі такі варіанти:

  1. Від котла через колектор без додаткового обладнання. В цьому випадку можуть виникнути труднощі з регулюванням температури. Єдиний елемент, яким зможете скористатися для цього, — вентиль, що обмежує рух води трубами.
  2. Схема з 3-ходовим клапаном та насосом. У змішувачі гаряча вода розбавляється холодною з обратки.
  3. Схема з помпою та термоклапаном. Інтенсивність змішування води з введення та звороту залежить від показань датчика температури.
  4. Схема з 2-ходовим клапаном. Змішування води не відбувається. При досягненні певної температури подача теплоносія до додаткового контуру припиняється. Після остигання — відновлюється.

підключати теплу підлогу за схемою

Вибираємо батареї: Як вибрати радіатори опалення — ТОП 5 матеріалів виготовлення, які варті уваги

Вибір котла

В принципі, систему можна під'єднати до будь-якого котла, але ефективність роботи додаткового контуру залежить від різновиду агрегату. Найгірший варіант — твердопаливний котел, найкращий — газовий конденсаційний, що видає воду відповідної температури, і не вимагає наявності змішувального вузла. Також підійде газовий чи електричний агрегат. Теплу підлогу часто встановлюють через кілька років після монтажу системи опалення. Заради цього котел зазвичай не змінюють.

підключення теплої підлоги під час вибору котла

Підключаємо радіатори: Як підключити батарею опалення: 3 схеми та 5 порад новачкові

Пиріг додаткового контуру

  • Насамперед на основу укладають шар гідроізоляції. Вона не дасть відволожитися утеплювачу через перепад температур.
  • Наступний шар — утеплювач, який перешкоджає зайвим втратам тепла.
  • Труби фіксують, наприклад, за допомогою арматурної сітки.
  • Водяні комунікації заливають стяжкою завтовшки від 40 мм. Перед заливкою бетону повністю змонтовану підлогу перевіряють щодо витоків.
  • На стяжку укладають облицювання.

Монтаж може розтягнутися на 2-3 тижні, оскільки бетонна стяжка має затвердіти.

Чистимо бойлер від накипу: Як почистити бойлер без наслідків: 6 рекомендацій для майстра-початківця

Як приєднати електричну теплу підлогу

Багато залежить від особливостей монтажу. Щоб зрозуміти, як під'єднати нову електричну теплу підлогу, потрібно розібратися в різновидах додаткового підігріву. Кабель буває:

  • Одножильний. Такий варіант застосовують для обігріву нежитлових будівель. Однією жилою важко забезпечити рівномірне нагрівання всієї площі. Монтаж вимагає навичок, обидва кінці кабелю необхідно підвести до термостата.
  • Двожильний. Варіант, у якому простіше закріпити кабель самостійно. До терморегулятора потрібно приєднати лише один кінець.

підключається тепла підлога виходячи з різновиду кабелю

Теплу підлогу можна купити:

  1. У бухтах, кабель з яких розмотують і укладають равликом або спіраллю, можлива гібридна схема. Тепла підлога в бухтах — це можливість завести обігрів у будь-яку нішу, обвести виступ, наприклад, у вигляді ванни або унітазу. При укладанні кабель не повинен перетинатися, потрібно дотримуватися відстані між ділянками в кілька сантиметрів. В іншому випадку буде перегрів.
  2. Альтернативний варіант — нагрівальні елементи у вигляді матів. Вони простіші в монтажі, оскільки не потрібно стежити за відстанню між петлями кабелю. Виробники спрощують фіксацію до основи, використовуючи самоклеючі підлоги.
  3. Плівки — окрема історія, про них йтиметься в розділі про інфрачервоний обігрів.

Якщо потрібно гріти велику площу — викладають кілька опалювальних контурів. Термодатчики кладуть приблизно на однаковій відстані між ділянками кабелю.

Технологія монтажу:

  • гідроізоляція;
  • утеплювач;
  • арматурна сітка чи стрічка для фіксації кабелю;
  • укладання кабелю від місця підключення до термостата;
  • укладання термодатчика в гофрі, що забезпечить можливість його заміни у разі несправності без демонтажу покриття для підлоги;
  • підключення терморегулятора;
  • перевірка опору підлоги мультиметром;
  • заливання стяжки;
  • монтаж облицювання.

поетапне підключення теплої підлоги

Алгоритм монтажу аналогічний водяному контуру, тільки шар бетону може бути меншим за 40 мм. У принципі, допускається укладання дротів у плитковий клей. Замість кахлю зверху може бути будь-яке інше покриття для підлоги.

Промиваємо батареї: Як промити радіатор опалення — 4 кроки до підвищення енергоефективності

Обчислення інтервалу укладання

Перед монтажем та підключенням теплої підлоги буде корисно розрахувати крок укладання. Для цього використовують 2 формули:

  • Н = (S укладання х 100) / L, де L — довжина кабелю в метрах;
  • Н = (Мпог х 100) / Мпит, де Мпог — погонна потужність у Вт/м, Мпит — питома потужність у Вт/м2.

Приклад 1

Кабель DEVI Flex 22 м встановлюється у ванну кімнату. Площа укладання — 2,5 м2.

Н = (2,5 х100) / 22 = 11,4 см

Приклад 2

Кабель ADSV FENIX 10 Вт/м. Вибрали потужність 110 Вт/м2.

Н = (10х100)/110 = 9,1 см

Деколи для зручності монтажу вибирають крок, кратний, наприклад, 2,5 см. У цьому випадку замість 11,4 см можна вибрати 10, скоротивши площу обігріву. Або чергувати проміжки 10 і 12,5 см. Зі збільшенням кроку зменшується потужність кв. метра нагрівального контуру. Приклад:

 
Потужність DSIG-20 (Вт/м2) Потужність DTIP-18 (Вт/м2) Потужність DTIP-10 (Вт/м2)
5 385 345 191
5-7,5, середнє — 6,25 307 277 153
7,5 256 230 127
10 192 172 95
10-12,5, середнє — 11,25 171 152 85
12,5 154 137 76
12,5-15, середнє — 13,75 140 125 70
15 128 115 64
15-17,5, середнє — 16,25 119 105  
17,5 110 97  
17,5-20, середнє — 18,75 103 91  
20 96 86  

У таблиці через рядок йде постійний та змінний крок укладання. У другому випадку відстані між витками кабелю чергують.

Підключаємося до водопроводу: Як правильно підключити водонагрівач до водопроводу: 5 порад від експерта

Підключення теплої підлоги до терморегулятора

У чому одна із сильних сторін електропідлоги? Простіше контролювати температуру нагрівальних елементів. Для цього використовують термостати:

  • Непрограмовані електронні можуть бути обладнані світловою індикацією, кнопками включення та регулювання температури, РК-дисплеєм. При нагріванні теплої підлоги до певного рівня терморегулятор відключає систему, а після остигання на 1-2 градуси знову вмикає її.
  • Електронні програмовані можна налаштовувати за своїм розкладом. Деякі мають заводські програми, наприклад: п'ятиденка, шестиденка, робота протягом усього тижня. Наявність програматора — це можливість економити електрику шляхом автоматичного відключення у певні дні/години тижня. Реалізовано захист від дитячих витівок.

Окрема категорія — термостати для розумного будинку. У такому приладі залізо просунуте. На платі мініатюрний процесор, флешпам'ять, ОЗП. Термостат отримує інформацію не тільки від датчика теплої підлоги, а й реагує на температуру кімнати та сигнали, які користувач надсилає зі смартфона.

При виборі терморегулятора враховуйте його максимальну потужність. Зазвичай вона становить 35 кВт. У разі облаштування теплої підлоги на великій площі може виникнути потреба у монтажі кількох термостатів або одного 2-зонального. Якщо встановлюєте теплу підлогу в спальні та ванній кімнаті, то в кожному приміщенні буде свій регулятор. Такий підхід є логічним з точки зору зручності монтажу та забезпечення оптимального мікроклімату в обох приміщеннях. За способом монтажу в кімнаті терморегулятори за аналогією з розетками поділяються на вбудовані та накладні. Розглянемо етапи підключення теплої підлоги до терморегулятора, що вбудовується:

  • Місце для регулятора визначають там, де можна зручно приєднатися до електромережі квартири, як варіант, біля розетки.
  • Висвердлюють у стіні заглиблення для монтажної коробки. Заводять у неї фазу та нуль електромережі, а також кабель термодатчика.
  • Підключають регулятор, фіксуючи дроти у гніздах згідно зі схемою виробника. У цьому допоможе кольорове маркування.
  • Фіксують термостат у монтажній коробці, закривають кришкою.

підключити теплу підлогу до системи опалення

Встановлення регулятора не потребує суперзнань та навичок. З цим цілком можна впоратися своїми руками. Важливо лише бути уважним з електрикою, підключати прилад у знеструмленій квартирі.

Вибираємо техніку для ефективного обігріву: Як вибрати керамічний обігрівач — 6 аспектів

Підключення без терморегулятора

При облаштуванні обігріву підлоги складно обійтися без терморегулятора. На гаряче облицювання неприємно наступати. Крім того, через перегрівання може вийти з ладу кабель, стати непридатним для підлоги. Та й зайві кіловати можуть вилитися в суттєву суму у квитанції за електроенергію. Так чому ж інтернет рясніє пошуковими запитами про підключення теплої підлоги без жодних термостатів? Декого бентежить кришка приладу на стіні. Виглядає панель терморегулятора акуратно, але й вона може зіпсувати зовнішній вигляд ванної кімнати, фанерованої кахлем.

З цього приводу є одне рішення — встановлення термостата на DIN-рейку. Це третя категорія приладів у градації на кшталт монтажу. Вона має менший попит, ніж вбудовані та накладні терморегулятори, але часом дуже популярна. Проблема, пов'язана з таким способом встановлення, — відстань від теплої підлоги до електрощита:

  • Під час прокладання проводки штроблять стіни, а коли в інших кімнатах вже закінчено ремонт, зробити це проблематично: шкода курочити ошатне облицювання.
  • Ще один мінус — не у всіх квартирах є автомати із запобіжниками. У старих багатоповерхівках з проводкою вистачає дивацтв. Буває, встановлений один щиток на кілька квартир. Деяким мешканцям доводиться періодично навідуватись до сусіднього тамбуру.

В іншому встановлення у DIN-рейку себе виправдовує. Терморегулятор за габаритами аналогічний 2-полюсному автомату. У комплект входить термодатчик з кабелем довжиною близько 2 метрів. Цього навряд чи вистачить, щоб дістати теплої підлоги, але є можливість продовжити кабель до 50 метрів. Доведеться лише докупити провідник відповідного перерізу. Також потрібно буде продовжити кабель живлення теплої підлоги.

Підключається виносний термостат за аналогією до кімнатного. Також потрібно буде зафіксувати дроти у гніздах за схемою виробника. Виносні терморегулятори бувають на механіці, електроніці та програмовані, з дисплеєм чи без. В електронних моделях за допомогою кнопок можна виставляти максимальне нагрівання кабелю та гістерезис — температурний діапазон регулятора, який становить 1-2 градуси.

підключити електричну теплу підлогу

Магазини продають моделі українських та закордонних виробників. Імпортний терморегулятор європейського походження може коштувати в рази дорожче за український з аналогічним функціоналом.

Цікава стаття: Що краще: конвектор або керамічний обігрівач: порівняння за 4 параметрами

Інфрачервона тепла підлога: правила підключення

Якщо необхідно утеплити житлову кімнату великої площі, ентузіазм може зникнути від однієї думки про заливання стяжки. Однак існує технологія сухого утеплення з використанням струмопровідної плівки. Її монтують у сухих приміщеннях під ламінат, лінолеум та інші різновиди легкого облицювання.

Етапи монтажу:

  • Готують основу. Старе покриття підлоги знімають. При необхідності ямки та тріщини на основі замазують.
  • Монтують утеплювач, який виробник дбайливо поклав у коробку з теплою підлогою.
  • Планують розподіл нагрівальних елементів та розкроюють плівки. Планувати потрібно перед покупкою. У продажу є плівки завширшки до 100 см, завдовжки — до 12 метрів. При виборі виходять з площі та геометрії кімнати, намагаються, щоб було менше різів. Ділянки, на яких стоятимуть важкі меблі, не утеплюють, тому що плівкова підлога не розрахована на великі навантаження. Різати плівки можна між контактними лініями або по призначених для цього шпальтах, які йдуть з певним кроком. Плівкову підлогу ріжуть ножицями.
  • Як зразок з одного боку, напевно, вже змонтовані контакти. Для першого листа залишається лише ізолювати торці, залишивши відкритими клеми.
  • Монтують затискачі до мідних жил з одного боку кожного листа. Для цього знадобляться плоскогубці. На кожен лист піде по 2 контактні кліпси.
  • Листи фіксують до утеплювача, наприклад, скотчем. Відстань між ними — 1 см.
  • Смуги термоплівки з'єднують паралельним способом: ліву клему — до лівої, праву — до правої. У комплекті може бути червоний та чорний провід для цього. Кінці проводів звільняють від ізоляції (допоможе стрипер), а потім вставляють у контактні кліпси та обтискають плоскогубцями. Затискачі з двох боків закривають бітумною ізоляцією.
  • Щоб нічого не виступало, під контактами вирізують невеликі прямокутні шматочки утеплювача. В отримані порожнечі занурюють ізольовані контактні кліпси.
  • Під плівку встановлюють термодатчик. Для нього теж роблять поглиблення в утеплювачі.
  • Під'єднують дроти від першого листа та термодатчика до термостата.
  • Перевіряють працездатність системи.
  • Накривають поліетиленовою плівкою.

Після цього можна класти ламінат. Підключення теплої підлоги з хитромудрим інфрачервоним обігрівом — досить простий процес. Без урахування підготовки основи з роботою можна впоратися за кілька годин.

інфрачервона тепла підлога підключення

Насамкінець кілька помилок, які можуть все зіпсувати при укладанні електричної підлоги:

  • Вибір малопотужного кабелю чи економія на довжині. Краще купувати з невеликим запасом.
  • Укорочування нагрівального кабелю.
  • Монтаж муфти не в стяжці. Муфта з'єднує гарячу ділянку кабелю з холодною. Вона має бути під стяжкою в горизонтальному положенні.
  • Перегинання кабелю. Потрібно дотримуватися мінімального радіуса вигину.
  • Використання металевого шпателя під час укладання плитки.
  • Включення системи до затвердіння стяжки. На це йде 2-3 тижні.

Як бачите, у найпростішої технології теж є свої особливості. Якщо у вас є знайомий, який вже укладав теплу підлогу, не соромтеся консультуватися з ним.

Розбираємось з інверторами: Що таке інверторний кондиціонер і чим він відрізняється від звичайного: лікнеп з 6 розділів

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини