Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як підібрати одяг для собаки — 5 доречних підказок

Дата публікації: 10.10.2023 09:59
Дата оновлення: 10.10.2023 09:59

«Це мило», — скажете ви. «Це необхідно», — відрізаємо ми. Одяг для собак зігріває та оберігає в холоди й в сльоту. А вибір відповідного вимагає знань розміру, особливостей породи та потреб хвостатого вихованця.

правильно вибрати одяг для собаки

У цій статті розповімо, як правильно вибрати одяг для собак, щоб був зручним, практичним і модним, а песику в ньому — комфортно і красиво.

У скарбничку знань: Як вибрати переноску для собак — 4 різновиди, їхні переваги та недоліки

Яким буває одяг для собак 

Як і людський, одяг для собак буває різних стилів, матеріалів і призначень. Звичайно ж, передбачені костюми, майки, сукні, сорочки. Вони популярні в будь-який час року і головний критерій під час вибору — це якість пошиття, якість тканин і ще раз якість. У дрібницях. Занурмося у світ собачої моди.

підібрати одяг для собаки

Як вибрати комбінезон для собаки

За уподобаннями, залежно від сезону. Він закриває верхню і нижню частини тіла, часто залишаючи хвіст і голову відкритими. Виготовляється з міцних матеріалів: денім, полотно, поліестер, бавовна. Може бути демісезонним, утепленим, на літо — для створення милого образу.

вибрати комбінезон для собаки

Футболки

У вигляді пуловера — закривають тулуб. Їх шиють із м'яких матеріалів: бавовни, льону, поліестеру. Є з еластану і навіть трикотажні. Футболки захищають від сонця і вітру, часто прикрашені малюнками, гаслами, візерунками.

підібрати розмір одягу для собаки

Вітрівки

Легкі куртки захищають від вітру і дощу, що накрапає. Зазвичай виготовляються із синтетичних матеріалів, що відштовхують воду. Іноді з капюшоном. Часто застібаються на блискавку або липучку. Корисні для прогулянок навесні та восени.

вибрати одяг для собаки за сезоном

Жилети

Одяг без рукавів, що закриває тулуб собаки. Можуть бути теплими — з м'якою підкладкою (часто, з флісу). Або захисними — зі світловідбивними елементами для видимості в темний час доби. Є також надувні жилети для плавання.

собака в жилетці

Аксесуари

  • Шапки та ковпаки: призначені для захисту голови собаки від сонця або як данина моді. Часто в них передбачені отвори для вух і ремінець для фіксації.
  • Бандани: пов'язують на шию, щоб відповідати стилю. Влітку їх можна намочити в холодній воді, щоб охолодити собаку.
  • Бантики, метелики: декоративні елементи кріпляться до нашийника для святкового настрою.
  • Черевики: захищають лапки від гарячого асфальту, холодного снігу чи мокротиння. Вони з різних матеріалів, фіксуються на застібку-липучку або еластичну застібку.
  • Протисонцеві окуляри: захищають очі від ультрафіолетових променів і сміття, особливо під час катання на мотоциклі або човні. Спеціально розроблені з урахуванням форми морди собаки.

бандана на шиї собаки

При розгляді будь-якого з цих предметів одягу або аксесуарів важливо підбирати виріб так, щоб він добре сидів на собачці. Повинен бути щільним, але не обмежувати рухів. Дайте можливість чотирилапому звикати до обновки поступово, щоб прийшло відчуття комфорту і безпеки. Наряджати улюбленця — звісно ж весело, але насамперед необхідно дбати про його добробут.

Цікава стаття: Як вибрати шлейку для собак — 10 важливих критеріїв

Як підібрати одяг для собаки, виходячи з призначення

Незалежно від того, чи хочете ви зігріти улюбленця, захистити від негоди або вдягнути для фотосесії, вибрати потрібно відповідний одяг.

  1. Для захисту від холодної погоди
    Шукайте шерсть, фліс або стьобаний нейлон/поліестер. Вони зберігають тепло. Для порід із коротким або тонким хутром слід обирати комбінезони або светри, що закривають тільце. Одяг має бути щільним, але не обмежувати рухів.
  2. Для захисту від дощу та в вогку погоду
    Віддавайте перевагу нейлону, болоньї та поліестеру з водонепроникною обробкою. Дощовики або куртки з капюшонами деякі собачки не люблять, бо закривають голову, але в сльоту доведеться потерпіти. Переконайтеся, що область живота захищена від бризок. Якщо на одязі сітловідбивальні смужки — прекрасно. Вони позначають хвостатого в похмуру погоду. Перехожі можуть його легко помітити на відстані, собаку складніше втратити з поля зору. 
  3. Для захисту від сонця
    Беріть легкі, ті, що дихають, тканини: льон, бавовну. Найкращі варіанти — футболки, майки. Світлі кольори відбивають сонячне світло, в такому одязі не так спекотно. 
  4. Для медичних цілей і в період відновленняЯ
    к правило, це матеріал, що дихає: м'яка бавовна або її суміш. Костюми або сорочки призначені для захисту ран після операцій або опіків. Вони можуть бути альтернативою традиційному пластиковому конусу. Переконайтеся, щоб обрана модель щільно прилягала до тіла собаки, а той не міг легко вивернутися або дістатися до місця, яке йому не слід лизати чи чухати.
  5. Для святкових подій
    Матеріали різні: шовк, бавовна, атлас або інші декоративні тканини. Зазвичай це сукні, смокінги або тематичні вбрання залежно від випадку (наприклад, костюми на Гелловін, різдвяні светри). Вбираючи собаку, переконайтеся, що вбрання не тисне, не спричиняє перегріву і без дрібних деталей, які він може проковтнути.
  6. Для плавання або розваг у воді
    Рятувальні жилети мають бути з ручкою зверху, щоб легко підіймати або направляти собаку у воді. Вони мають щільно прилягати до тільця улюбленця, але не обмежувати рухи.

песик у платтячку

Якщо тварині дискомфортно, вона боїться або дратується, краще переглянути вбрання або взагалі від нього відмовитися. 

На замітку: Як вибрати повідець для собаки — огляд 6 різновидів

Як підібрати розмір одягу для собаки

Для початку потрібно виміряти собаку, щоб визначитися з розміром. Знадобиться м'яка вимірювальна стрічка, блокнот із ручкою та смаколики для заохочення свого улюбленця. 

  • Спочатку вимірюють довжину тіла — від шиї до основи хвоста. 
  • Потім заміряють обхват шиї в тому місці, де розташовується нашийник. Під вимірювальну стрічку мають поміщатися два пальці.
  • Тепер виміряють найбільшу частину грудей собаки (відразу за передніми лапами). 
  • Саме час визначити довжину лапи (за необхідності): від місця з'єднання лапи з тілом до щиколотки або того місця, де має закінчуватися одяг.

Виробники одягу для собак надають свої таблиці розмірів. Завжди потрібно порівнювати розміри свого вихованця з таблицею конкретної марки, оскільки показники можуть відрізнятися. Якщо сумніваєтеся, краще вибрати більший розмір. Вшити завжди можна, а занадто тісний одяг залишається тільки викинути.

Деякі марки можуть також запитувати вагу собаки, але вимірювання розмірів більш точні. Якщо вказано тільки вагу, а собака занадто довгий, високий або мускулистий для своєї породи, керуйтеся своїми міркуваннями. Зовсім непогано, якщо в одязі передбачені регульовані лямки або еластична манжета на гумці. Тоді можна підігнати його під індивідуальну посадку, простеживши, щоб ніде не перетискало і не натирало.

Під час примірки дивляться на реакцію хвостатого. Якщо собака почувається некомфортно, скутий або засмучений, можливо, одяг не підходить. Дехто не любить носити одежу — з цим доведеться рахуватися.

Пізнавальна стаття: Як вибрати намордник для собаки — 5 найбільш ходових

Які мають бути матеріали 

Щоб вибрати одяг для собаки, придивляються до матеріалів. Вони повинні дарувати комфорт і не завдавати шкоди.

Відповідні тканини для одягу собак і їхні переваги в таблиці:

Бавовна — та, що дихає, м'яка, гіпоалергенна і поглинальна
Дуже добре підходить для повсякденного носіння, особливо в теплу погоду
Фліс — теплий, легкий і м'який Ідеальний для прогулянок у зимові дні, у нього відмінна теплоізоляція
Нейлон — водостійкий і міцний Часто використовується для плащів, попон і жилетів
Поліестер — міцний, вологовідвідний Майстри пошиття комбінують його з іншими тканинами у виготовленні одягу, щоб надати міцності.  Також часто використовується у водонепроникному одязі
Неопрен — водостійкий, дає хорошу теплоізоляцію Часто використовується в рятувальних жилетах для собак
Шерсть — натуральна, тепла Дуже добре підходить для зігрівання тварини в холодну пору року

Переваги тканин, що дихають, у тому, що вони допомагають регулювати температуру тіла тварини, запобігаючи перегріванню. Також ефективно відводять вологу від шкіри, забезпечуючи їй сухість і комфорт. Дозволяючи шкірі дихати, ці тканини знижують ризик розвитку грибків і бактерій, які можуть призвести до шкірних інфекцій.

Невідповідні тканини для одягу собак:

  • Шерсть (для деяких порід): попри те що тепла і натуральна, іноді викликає алергію або подразнення. Через це з'являється свербіж і почервоніння.
  • Хлипка синтетика: тонка, тому легко рветься. Вона «не дихає».
  • Вініл — важкий матеріал. Теж не пропускає повітря, спричиняє перегрів і дискомфорт.
  • Грубі та колючі на дотик матеріали натирають тільце собачки.

До слова: Як вибрати нашийник для собак: 4 популярних види

Особливості вибору одягу для різних порід 

Багато вихованців не потребують одягу. Однак його купують для комфорту улюбленця.  Є породи, для яких одягання — питання здоров'я, а іноді й захисту. Приклад тому — три породи.

  1. Такси та коргі: через довге тіло та короткі лапи в них часто болить спина, її потрібно тримати в теплі. Стандартний одяг через статуру може сидіти неправильно. Потрібно шукати марки, які спеціально враховують особливості їхньої фігури.
  2. Бульдоги або мопси: породи з короткою мордою можуть легко перегрітися. Їхній одяг має бути легким, не закривати морду і не ускладнювати дихання.
  3. Хорти (грейхаунди, уіппети): худорляве тіло і коротка шерсть роблять їх сприйнятливими до холоду. Крім того, у них унікальна форма тіла, тому кращі фірми, орієнтовані на хортів.

Короткошерсті породи

В уіппетів, боксерів, далматинців, французького бульдога немає густого підшерстя. Вони мерзнуть, коли холодно. У такому разі виручають куртки або светри. 

Безшерсті породи (китайська чубата) чутливі до сонячних опіків, холоду і подразнень шкіри. Легкі сорочки можуть захистити їх від сонця, а светри або куртки підійдуть для холодних місяців.

Довгошерсті породи

Золотисті ретривери, мальтезе та ши-тцу хоч і мають природний шар захисту, можуть промокнути під дощем або снігом. У таких ситуаціях допомагає водонепроникний верхній одяг. 

Мініатюрні породи

У чихуахуа, померанця, той-пуделя і йоркширського тер'єра маленький зріст і тендітна статура. Вони втрачають тепло швидше, ніж великі породи, тому в холодну погоду для них необхідні светри, куртки або жилети. Однак, попри сприйнятливість до холоду, ці породи також можуть швидко перегріватися. Тому в пріоритеті тканини, що дихають, переважно світлих кольорів.

джемпер на собачці

Великі породи

На відміну від мініатюрних побратимів, великим собакам одяг потрібен не тільки для тепла, а й захисту через розміри та будову тіла. Їх легко помітити, але в сутінках світловідбивні смуги або яскраві кольори привертають додаткову увагу, особливо якщо вони перебувають без повідця.

Актуально, щоб в одязі був передбачений доступ до повідця і шлейки. Це важливо. Адже багато власників великих собак використовують шлейки для кращого контролю під час прогулянок.

Для великих порід (Кане-корсо, Акіта-Іну) кращим є одяг, який легко одягати та знімати, наприклад, з бічними блискавками або широкими проймами для шиї. Шов має бути подвійним для надійності, з окантовкою — щоб не розійшовся від навантаження.  

Породам, не пристосованим до холодів, таким як хорти, корисно носити товстий утеплений одяг. Взуття також може захистити лапи від льоду, солі та зледенілих поверхонь.

Собаки зі світлою або тонкою шерстю схильні до перегрівання на сонці. Їм корисно одягати те, що зшите з тканини, що дихає.

Літні собаки з віком втрачають м'язову масу і жирову тканину, їм складніше зберігати тепло. Тому, незалежно від породи, коли холодно, корисно носити щось тепле. Також це стосується вихованців, які хворіють. Наприклад, той же артрит, підвищує чутливість до холоду. В одязі хвостатим буде комфортніше. 

Одягати не потрібно активні породи (Бордер-коллі або лабрадорів). Вони перегріваються, якщо напнути на них одяг.

Зі статті ми зрозуміли, що правильно підібраний одяг захищає собаку від несприятливих погодних умов, дратівливих чинників довкілля і навіть може мати терапевтичний вплив. Як власники домашніх тварин, ми повинні розуміти специфічні потреби наших собак — чи то мініатюрна чихуахуа, чи то потужний мастиф. Завжди віддавайте перевагу не стилю, а комфорту, здоров'ю та безпеці улюбленця. І пам'ятайте, що, попри моду, необхідно стежити за реакцією улюбленця і переконатися, що він почувається комфортно в новому вбранні. 

Читайте: Як вибрати корм для собаки: 7 підказок

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини