Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно прикурити машину — 9 кроків

Дата публікації: 15.05.2024 11:56
Дата оновлення: 16.05.2024 15:00

Бувають ситуації, коли прикурити необхідно навіть водієві, який не палить, з повними кишенями сірників. На автомобільному жаргоні так називається пуск двигуна від стороннього джерела струму, якщо своя акумуляторна батарея з якоїсь причини розрядилася.

Прикурювання від іншого автомобіля

Найдоступніші з них — АКБ інших авто, сусідів по гаражу або паркованню, а може, і просто тих, хто проїжджає повз. Як зробити це правильно, не пошкодивши проводку і прилади ані своєї, ані іншої машини, зараз розповімо.

До відома: Як залити присадку у двигун — корисні поради та рекомендації в 7 розділах статті

Як прикурити машину дротами

Батарея дає струм переважно під час пуску, згодом автомобіль отримує енергію від генератора. Зокрема, і для зарядки АКБ. Тому найголовніше — запустити бензиновий або дизельний ДВЗ, а далі в справному авто ситуація налагодиться сама собою. Принаймні, доїхати до гаража зі стаціонарним зарядним пристроєм або до магазину з новими батареями можна буде без проблем.

Згадаймо, які взагалі існують способи запустити автомобіль з розрядженим акумулятором:

  1. Зі штовхача або з буксира. Автомобіль розганяється внаслідок мускульної сили помічників або чіпляється до іншого транспортного засобу. Спосіб швидкий, але підходить тільки для автомобілів з механічною коробкою і в разі, коли АКБ не остаточно розряджена, а мастило не сильно загусло. Машини з АКПП завести таким чином принципово неможливо, а у механіки взимку великий ризик пошкодити коробку або мости.
  2. Запуск шляхом прокручування підвішеного ведучого колеса. Дуже складний, небезпечний і неефективний спосіб. Використовувати можна тільки тоді, коли інших не залишається. Наприклад, у лісі далеко від цивілізації. Як і попередні, підходить тільки для авто з МКПП.

Джамп-стартер для легкового авто

3. Джамп-стартери, вони ж бустери. По-англійськи прикурювання авто називається jump-starting, «запуск у стрибку». Хоча ідіома явно має на увазі процес із першого пункту, джамп-стартерами сьогодні називаються компактні пуско-зарядні пристрої, що являють собою великий павербанк із виходами-«крокодилами». Непоганий аналог дротів для прикурювання, обов'язково розповімо про них у наступних матеріалах.

4. Прикурювання від іншого авто, про яке ми говоримо зараз.

На початку автомобільної історії існував ще один спосіб запуску двигуна без допомоги акумулятора: за допомогою пускової ручки («кривого стартера»). Він здійснювався за допомогою спеціальної цапфи, встановленої на шківі колінвала. Сьогодні автомобілів, що дають змогу здійснити такий метод, практично не залишилося.

Такий автомобіль можна було не прикурювати

Про те, якими мають бути дроти для прикурювання, ми вже писали.  Так само як і про випадки, в яких допоможе АКБ іншого автомобіля. А саме: тільки тоді, коли власний акумулятор сів і не прокручує стартер. Якщо моторчик пускового пристрою весело дзижчить, а авто не заводиться з іншої причини, прикурювання не допоможе та навіть може нашкодити.

Читайте: Чим промити систему охолодження в автомобілі — 8 кроків в інструкції

Підготовка до прикурювання

Донором називають автомобіль, у якого акумулятор заряджений. Від нього беруть енергію. Реципієнтом — те авто, яке потрібно запустити. Перше, що потрібно зробити — зрозуміти, чи варто підключатися саме до цього автомобіля. Чи варто пошукати іншого донора. Вимоги наступні:

  • Вольтаж має бути таким самим (зазвичай 12 В). Вантажівки з 24-вольтовою бортовою мережею і мотоцикли з 6-вольтовою не підійдуть. Це обов'язково!
  • Місткість батареї донора не має бути меншою, ніж у реципієнта. Пусковий струм також не повинен сильно відрізнятися. Ці дані можна знайти на етикетці АКБ.

Іноді виробник забороняє запускати мотор за допомогою прикурювання або брати участь у запуску. Необхідно перевірити, чи не міститься подібний пункт у керівництві з експлуатації (мануалі) легкового або іншого автомобіля.

Прикурювати можна тільки від справного авто. Насамперед це стосується його електричної мережі.

Розташування автомобілів перед прикурюванням

Автомобілі потрібно розташувати так, щоб відстань між їхніми акумуляторами була мінімальною і відповідною довжині проводів. Вони не мають бути натягнутими, інакше можуть зіскочити від вібрації під час запуску. Якщо розташувати донора не можна ніяк інакше, крім як на проїжджій частині, потрібно виставити аварійний знак. Тільки після цього можна відкрити капоти обох авто (або інші місця, де розташовані батареї) та перейти до підключення проводів.

На замітку: Рейтинг 10 моторних олив — синтетичних і напівсинтетичних

Підключення проводів для прикурювання

Підключати дроти потрібно в кілька послідовних кроків:

Кроки
Дії
Крок 1 Приготувати дроти, перевірити їхню цілісність, справність «крокодилів», приміряти, чи вистачає довжини
Крок 2 Звільнити клеми АКБ обох авто від пластмасових або гумових чохлів, очистити їх за необхідності
Крок 3 Заглушити ДВЗ автомобіля-донора. Якщо є підозра в тому, що його акумулятор слабкий, перед цим можна дати попрацювати мотору на обертах (1500-2000). Вимкнути все електрообладнання на обох машинах
Крок 4 Увімкнути плюсовий (червоний) дріт до клеми «+» машини, яка приймає струм. Акуратно, не торкаючись корпусу машин (який є одним великим «мінусом») під'єднати його до аналогічної клеми машини, що заряджає
Крок 5

Під'єднати чорний дріт до мінуса вже на акумуляторі донора. Але на реципієнті бажано закріпити крокодил не до клеми АКБ, а до корпусу.

В ідеалі, до нефарбованих деталей: монтажне вухо двигуна або планки генератора. При цьому обов'язково простежити, щоб дроти не потрапляли в зону дії обертових частин: ременів, шківів, вентилятора.

Якщо до корпусу під'єднати складно або авто з дводротовою електросистемою (у разі, якщо кузов пластмасовий), допускається обидва дроти для прикурювання під'єднувати до клем акумулятора

Крок 6 Дати можливість акумулятору реципієнта підзарядитися близько 5-10 хвилин. Тільки після цього можна здійснювати пуск
Крок 7 Повернувши ключ запалювання, почекати 2-3 секунди, щоб спрацював паливний насос, на механіці — витиснути зчеплення, тобто, максимально допомогти автомобілю
Крок 8

Пробувати запускати мотор так само як і від свого акумулятора: не старатися, давати стартеру перепочинку, щоб він не вийшов з ладу.

Правильна кількість спроб — дві-три, максимум — чотири-п'ять. Якщо вони не привели до результату, значить, проблема глибша

Крок 9 Коли двигун запуститься, підняти оберти до 1500 (на інжекторних машинах це відбувається автоматично) і перейти до відключення проводів для прикурювання

Від'єднання проводів

Від'єднуються дроти в такому порядку: спочатку «мінус» (чорний дріт) знімають із реципієнта, потім — із донора. Відразу варто скрутити й прибрати дріт. Після та сама процедура повторюється для червоного, «плюса». Категорично забороняється торкатися «крокодилом» під'єднаного дроту будь-яких поверхонь.

Поміркуємо: Чи можна змішувати моторні оливи — 7 аргументів «за» та «проти»

Запобіжні заходи під час прикурювання

Яких-небудь особливих вимог для прикурювання одного автомобіля від іншого немає, важливо лише запам'ятати кілька основних правил:

  1. Автомобілі не повинні стикатися кузовами, бажано, щоб вони перебували хоча б за 40-50 см один від одного, щоб запобігти можливості проскакування іскри.
  2. Машину-«донор» потрібно обов'язково заглушити, а краще зняти з її АКБ мінусову клему. Річ у тому, що в момент пуску стартер реципієнта обов'язково забере на себе, як мінімум, 200 А струму. Це спричинить серйозний перепад напруги в мережі, який може пошкодити як силові запобіжники, так і електронний блок управління донора.
  3. У ролі донора краще використовувати авто з прогрітим до робочої температури двигуном.
  4. Усі додаткові прилади на обох машинах мають бути вимкнені.
  5. Як дроти використовувати тільки якісні вироби, спеціально для цього призначені.

Прикурити під силу будь-якому водієві

Як бачимо, прикурити від іншої машини зовсім не складно. Із завданням може впоратися навіть водій-початківець. Головне — використовувати якісні справні дроти, дотримуватися всіх правил і техніки безпеки.

Аналізуємо: Що краще вибрати — планшет чи навігатор: 5 підказок

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини