Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно вибрати осушувач повітря: який кращий – 5 характеристик

Дата публікації: 02.10.2020 08:23
Дата оновлення: 23.05.2024 16:34

У приміщенні повинно бути 60% вологості. Якщо більше – пліснявіє меблі, чорніють і відвалюються шпалери, з'являється затхлость. У таких випадках без осушувача повітряНЕ обійтися. Він Буде підтримувати оптимальний параметр вмісту вологи в кімнаті.

выбор сушки для воздуха

ПРО те, як правильно вибрати і які моделі краще за потужністю і продуктивності, читайте в статті.

На замітку: Чим відрізняється витяжка від повітроочисника? – 2 прилади, різне призначення

Як працює осушувач повітря

Головне завдання сушіння – підтримувати необхідний рівень вологості. Принцип роботи в 5 кроках.

  1. Девайс вбирає повітря, який потрапляє на випарник.
  2. Охолоджується до точки роси.
  3. Конденсат стікає в резервуар.
  4. Прохолодне повітря знову підігрівається.
  5. Сухий і тепле повітря повертається в кімнату.

 как работает осушитель воздуха

Завдяки вбудованому гіростат, пристрій зчитує вологість, не дозволяючи вийти їй за зазначені параметри.

Побутові сушки повітря можуть обробити від 10 до 100 літрів вологи в добу. Розмір резервуара варіюється від 3 літрів (як у GORENJE D 20 M), до 10-ти. У широко функціональних моделей датчики вологи, таймери і додаткові виміри роблять апарат практично автономним. У деяких осушувачах встановлені вугільні фільтри, які нівелюють запахи і очищають повітря.

Цікава стаття: 5 причин почати «чистити повітря» у себе вдома прямо сьогодні

Конденсаційний осушувач повітря

Це найпопулярніший тип осушувачів. Саме його принцип роботи було вказано вище, а з огляду на зростаючу кількість додаткових функцій, конденсаційні сушарки незамінні в побуті.

преимущество конденсационной сушилки

Їх переваги полягають в наступному:

  • відсутність дорогих витратних матеріалів,
  • компактність,
  • незалежність від зовнішніх умов,
  • висока продуктивність,
  • зручність і простота користування .

Але тут є і ложка дьогтю: у конденсаційних моделей обмежений діапазон робочих температур. Якщо в приміщенні вже холодно (нижче 10 градусів), то користі від такої сушки не буде. Вона не зможе охолодити повітря до точки роси – так як в більшості випадків точка неповернення вже пройдена, і конденсат просто замерзне.

Бюджетні моделі за типом Cooper & CH-D008WD5-20LDстоять в межах 7 тисяч гривень.

Читайте: Мобільний кондиціонер: що це, як працює і 4 причини купити

Адсорбційний осушувач повітря

У цих осушувачів ускладнена конструкція, яка вимагає додаткових витратних Матеріалів. Такі встановлюють на Виробництвах. Принцип дії грунтується на здатності матеріалів поглинати вологу з Повітря. Найпопулярніший серед них – силікагель, що часто присутня у вигляді саше в взуттєвих коробках і сумках.

В сушках силікагель та інші речовини використовуються в більших пропорціях: в десятки, а то і в тисячі разів більше. Правда увібрати вологу – мало. Її потрібно ще вивести і повернути адсорбера початкові властивості. Часто для цього використовують обертові барабани. Їх роблять з алюмінію і покривають вологопоглинаючі речовиною. Завдяки цьому, поверхня утворює осьові капіляри, по яких стікає вологе повітря з адсорбуючого речовини. Йдуть надлишки повітряного пара, а й в кімнату виводиться вже сухе повітря.

 адсорбционный осушитель воздуха

Щоб позбавити абсорбатор від вологи, його «кип'ятять», направляючи потік повітря температурою до 120° C. Він збирає і «вбиває» всю зайву вологу. Вологе повітря видаляється з приміщення, а ротор знову готовий до роботи.

Такі сушки менш ефективні і займають більше місця, ніж конденсаційні. Зате вони працюють при низькій температурі. Тому ці пристрої не зустрінеш в побуті, зате їх можна часто побачити на льодових аренах, в басейнах і в холодильних камерах.

осушитель воздуха в бассейне

Пізнавальна стаття: Як вибрати вентилятор для будинку?

Як розрахувати повітрообмін?

Обмін повітря – це та кількість повітря, яке проходить через сушку за певний час. У більшості випадків його вказують як кубометри/год. Чим більше цей параметр, тим швидше нормалізується вологість.

Хороший осушувач повинен 3-5 разів за годину змінити повітря в приміщенні. Тому для просторих гостінних або постійно вологих ванни/кухні потрібна потужна сушка. Для маленьких і сухих кімнат досить сушки розміром з пуфик.

Приклад з життя: спальня розміром в 25 м2 з висотою стелі в 2,35. Для неї знадобиться сушка, мінімум об'ємом в 190 літрів. Щоб розрахувати об'єм, потрібно помножити площу кімнати, висоту стель, і кількість циркуляцій повітря. У цьому випадку це буде: 25х2,35х3=187,5 м3.

расчет воздухообмена осушителя воздуха

Тобто, для кімнати в 25 М2 підійдуть осушувачі з повітрообміном від 190 М3/Год. Щоб не ускладнювати підрахунки, виробники відразу пишуть для приміщень яких розмірів підійде ДЕВАЙС. Наприклад, сушка GORENJE D 16 M для кімнат, площею до 16 метрів. Промислові пристрої для великих приміщень працюють з показниками в десятки разів більше. Однак їх розміри теж будуть вражати!

Лікнеп: Як правильно вибрати зволожувач повітря?

Параметри вибору осушувача повітря
Вибір промислових моделей залежить від виробництва і підбирається індивідуально. Ключові характеристики моделей для будинку зібрані в таблиці:

Параметр
Значення
Корпус приладу Метал або високоякісний пластик
Продуктивність і повітрообмін чим більше значення, тим більше вологи він встигне витягти за годину. Якщо взяти трохи слабкий девайс, в повітрі буде як і раніше «пахнути вогкістю». Слабкому девайсу доведеться працювати не виключаючи, в той час як потужний можна переводити в режим «сну».
 
Для обчислення продуктивності потрібно помножити площу кімнати на 0,7. Для кімнати в 30 м2 це буде 21 л вологи в добу. Спосіб розрахунку повітрообміну показаний в розділі вище
Рівень шуму Для побутових девайсів він повинен не перевищувати 45 Дб (гучності розмови). У спальню слід шукати девайс, який шумить в межах 35-40 Дб
Потужність Коливається від 300 до 3500 Вт. Чим вище, тим більше продуктивність. Самі прокачані моделі вміють сушити великі об'єми повітря з мінімальною потужністю (до 500 Вт).
Наявність УФ-лампи Девайси з такою фішкою дозволяють продезінфікувати речі і меблі
Вугільні фільтри Абсорбують неприємні запахи
Функція «авторестарт» Техніка включиться автоматично при подачі струму в електромережу, якщо світло відключилося раптово
Сумний та миється Можна використовувати довше
Гігростат Такі девайси самі вимикаються, коли повітря досягне потрібного показника вологості
Дизайн Він не повинен сильно виділятися в загальній лінії інтер'єру – незграбні металеві пристрою в стилі «хай тек» явно не підійдуть кімнаті в «сільському стилі», і навпаки
Об'єм бака для конденсату Для побуту досить девайсів об'ємом в 1,5-3 літра . Великі моделі за типомCooper&Hunter CH-D014WD5-30LDМають бак місткістю в 7 літрів. Промислові моделі об'ємніший
Управління При механічному налаштування вологості виводяться вручну
 
На сенсорних панелях можна проводити тонке налаштування і поставити девайс на таймер
Розташування Стаціонарні девайси – настінні або стельові. У мобільних передбачені коліщатка, що прощає їх переміщення

Який осушувач повітря вибрати?

Залежить від того, для якого приміщення вибирається осушувач повітря.

  1. Для прихожей в квартирі підійде компактний девайс з вбудованою УФ-лампою, яка знезаразить рукавички і гаджети.
  2. У дитячій кімнаті ідеально впишуться сушки з іонізатором повітря.
  3. А для підвалів, кухонь і ванних потрібен потужний девайс, який без праці буде підтримувати оптимальну вологість.

ДО слова: Як вибрати радіатор опалення?

Коментарі
Залиште коментар