Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як розігнати відеокарту за допомогою 3 утиліт

Дата публікації: 16.05.2024 10:14
Дата оновлення: 17.05.2024 10:45

Безпечний розгін — це поетапне збільшення частот ядра та пам'яті відеоадаптера за допомогою спеціального софту. Читайте, як акуратно розігнати відеокарту у системнику чи ноутбуці.

розгін відеокарти MSI Afterburner

Чим небезпечний розгін відеокарти

Деякі відчайдушні користувачі намагаються розігнати відеокарту для ігор якнайсильніше, але використовувати весь арсенал спеціалізованого софту не завжди має сенс. Найгірше, що може статися, — плата вийде з ладу. До такого сумного результату часом призводить подача підвищеної напруги на відеоадаптер. До безпечного розгону зміна напруги не входить, а від підвищення частот плата не згорить. До негативних наслідків оверклокінгу також відносяться:

  • Підвищене тепловиділення,
  • збільшення рівня шуму від вентиляторів,
  • підвищення енергоспоживання,
  • зменшення терміну експлуатації,
  • у сервісі можуть відмовити у гарантійному ремонті.

Відеоадаптер може перестати працювати не лише через подачу підвищеної напруги. До негативних наслідків часом призводить перепрошивка відеокарти за допомогою софта сумнівного розробника.

Невеликий приріст продуктивності можна отримати без встановлення програми розгону відеокарти, активувавши Overclocking Mode у BIOS. Якщо, звісно, такий режим передбачений розробником.

Цікава стаття: Як поставити відеокарту вертикально: інструкція з 9 пунктів

Як розігнати відеокарту Nvidia

Для повнішого розкриття потенціалу відеоадаптерів виробники використовують спеціальні програми. У цьому розділі йтиметься про те, як розігнати перспективну відеокарту Nvidia за допомогою класичної утиліти Nvidia Inspector.

Після запуску додатка відкриється квадратне віконце з поточними параметрами адаптера. Щоб перейти до розгону, натисніть Show Overclocking. Поруч відкриється додаткове вікно. У ньому доведеться попрацювати з повзунками Memory та Shader Clock.

На обох повзунках додаємо частоту по 5 чи 10%. Крок оверклокінгу вибирайте на свій розсуд. При розгоні пам'яті врахуйте, що у багатьох видах вона немає охолодження.

Після кожного кроку бажано тестувати комп'ютер під навантаженням за допомогою бенчмарку, наприклад 3DMark. Або можна поюзати якусь важку гру. У разі появи артефактів або зависання виберіть один із варіантів:

Поверніться на крок назад;

  1. зменште величину збільшення частоти;
  2. підвищуйте напругу, слідкуючи за параметрами енергоспоживання та температури.
  3. Останній пункт у Nvidia Inspector доступний не для всіх відеокарт. У будь-якому випадку загальне підвищення напруги не повинне перевищувати 10%.

розгін відеокарти nvidia

Щоб після кожного перезавантаження ПК не виставляти параметри розгону заново, натисніть кнопку Create Clocks Shortcut. На екрані монітора з'явиться ярлик з налаштуваннями.

Тестуємо адаптер: Як перевірити відеокарту: 5 інструментів для діагностики

Розгін відеокарти AMD

Перед тим як розігнати відеокарту Radeon, переконайтеся, що встановлені нові драйвери. Розробники пропонують 2 версії драйверів: рекомендовані стабільніші, опціональні краще взаємодіють з останніми іграми. Для збільшення продуктивності відеокарти також знадобиться софт для моніторингу та перевірки результату: будь-яка важка гра та FPS Monitor. Попередні дії:

  • З контекстного меню робочого столу запускаємо AMD Radeon Software.
  • Вибираємо розділ «Продуктивність».
  • Переходимо на вкладку «Налаштування».
  • Тиснемо на кнопку «Вручну».
  • У вікні активуємо всі пункти.
  • Тягнемо повзунок обмеження енергоспоживання на 20%, застосовуємо зміни.

Тепер можна розпочинати розгін FPS:

  1. Запускаємо FPS Monitor. Вибираємо профіль, який показуватиме частоти відеокарти, температуру, швидкість вертушок та FPS.
  2. Запускаємо гру на максималках та згортаємо її за допомогою Alt+Tab.
  3. Трохи підвищуємо максимальну частоту та повертаємось у гру. Якщо геймплей йде без збоїв, продовжуємо розгін. Якщо гра зависла — перезавантажуємо ПК і повторюємо все спочатку, не перевищуючи критичну частоту.

чи можна розганяти відеокарту

Топчик адаптерів: ТОП 10 відеокарт 2024 року: найкращі їхні сторони

Як розігнати відеокарту за допомогою MSI Afterburner

Тут мова піде про досить універсальну програму, призначену для розгону відеокарт MSI, Nvidia та іншого. Софт зручно використовувати разом з модулем MSI Kombuster, що окремо встановлюється, який призначений для відстеження стану відеокарти. Далі буде коротко описаний спрощений алгоритм розгону, що не передбачає зміни налаштувань управління напругою GPU.

Відносно безпечний спосіб розгону:

  • Переходимо до ручного режиму керування швидкістю вентиляторів. Виставляємо значення, наприклад, у діапазоні 45-65%. Якщо слабо гуде — більше, якщо сильно шумить — менше.
  • Параметр Power Limit збільшується на 10%. Температурний ліміт пропорційно підніметься, наприклад, до 87 градусів. Це десь на рівні граничної стандартної температури відеокарти стаціонарного комп'ютера. Якщо вище, буде сильне нагрівання заліза. Програма не дасть нагрітися відеокарті вище встановленої температурної планки.
  • З інтерфейсу Afterburner або за допомогою ярлика на робочому столі запускаємо тестувальник MSI Kombuster. Вибираємо роздільну здатність екрана монітора. Запускаємо тестування.
  • На тлі тесту Afterburner, що працює, збільшуємо частотність ядра Core Clock з кроком 30 пунктів. Після кожної ітерації спостерігаємо пару хвилин за картинкою, що змінюється в MSI Kombuster. Якщо немає мерехтіння, артефактів, пригальмовування — продовжуємо.
  • Після отримання максимальної робочої частотності ядра графічного процесора розганяємо Memory Clock, переміщуючи повзунок по 100 пунктів.

розгін відеокарти

Нюанси монтажу: Як увімкнути відеокарту до комп'ютера: інструкція для чайників у 3 розділах

Як розігнати відеокарту на ноутбуці

Корпуси лептопів набагато тонші порівняно зі стаціонарними ПК, звідси підвищена схильність до перегріву. Чи можна, в принципі, розганяти відеокарту ноута? Якщо після годинного проведення часу за вимогливою грою температура підвищується до 80 градусів, про розгін краще забути. Крім потужного охолодження, є ще одна умова для підвищення продуктивності: тип відеокарти повинен бути дискретним.

На багатьох ноутбуках встановлені вже розігнані відеоадаптери. Це можна перевірити після встановлення програми GPU-Z. Якщо рядки Default і GPU Clock відрізняються, продуктивність адаптера вже оптимізована, і навряд чи варто витрачати час на додаткові хитрощі.

Для розгону ноутбучних відеоадаптерів використовують ту ж MSI Afterburner та подібні програми. Тільки зі збільшенням параметрів потрібно бути обережнішими. У випадку лептопа точно поспішати не варто.

розігнати відеокарту

Насамкінець кілька слів про використання розгону для майнінгу криптовалюти. Щойно вдається правильно розігнати відеокарту, хешрейт росте, а з ним і прибутковість. Показники приросту хешрейту на прикладі NVIDIA RTX 3090:

 
Частота пам'яті, МГц Хешрейт, MH/s
До розгону 19500 46,5
Після розгону 20700 58

Виглядає привабливо, але не варто забувати, що розігнані плати швидше виходять з ладу.

Трохи про сумісність: Як підібрати сумісні материнську плату та відеокарту: гайд у 4 розділах

Коментарі
Залиште коментар