Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зібрати намет – 5 корисних порад для недосвідчених туристів

Дата публікації: 07.08.2024 13:18
Дата оновлення: 07.08.2024 13:36

Гарний туристичний похід рідко триває один день. Неможливо без намету повноцінно відпочити та набратися сил для подальшого маршруту. Але щоб уникнути неприємних моментів і нещасних випадків, його потрібно правильно встановити. Як збирати намети, розповімо в нашій статті-інструкції.

Що знадобитися під час встановлення та розбирання намету

Сам виріб слід вибирати за потребами та умовами походу. Якщо йдеться про піший, водний або велотуризм, немає сенсу брати великий – у нього помітніша вага, і поставити його часто важче. Не варто намагатися заощадити на покупці. Важливо, щоб модель відповідала всім необхідним вимогам, адже вона на час походу стане другою домівкою туриста.

туристичний намет у розкладеному вигляді

Вибирати варто не тільки відповідно до кількості людей, що розміщуються (цей параметр вказується виробником), але також під погодні та кліматичні умови.

Додаткові аксесуари та інструменти необов'язкові, але з ними встановлення буде легшим і продуктивнішим.

Футпринт (підстилка)

Захищає дно від вологи, бруду та гострих предметів

Молоток

Необхідний, щоб забити кілочки.

Замість нього можна використовувати сокиру, каміння, палицю або руки

Саперна лопата

Знадобиться для викопування водовідвідного жолоба або діставання кілочків

Ганчірка

Потрібна для протирання від бруду і води перед складанням

Ці інструменти зазвичай входять до стандартного набору туриста і можуть стати в пригоді в інших ситуаціях.

Де варто поставити намет

Перевага туризму у свободі: можна йти, куди хочеш, і розміститися на нічліг у будь-якому вподобаному місці. Але правила існують і там, де немає заборон. Ось де не варто таборитися:

  1. У низині. Там вологість і комахи, а якщо піде дощ, є загроза затоплення виробу.
  2. На вершині гори та в інших місцях, де немає захисту від вітру.
  3. На березі водойми в зоні досяжності хвиль.
  4. Під старими, зламаними та самотніми високими деревами. Тінь – це добре. Однак потрібно бути впевненим, що сухі гілки й навіть самі дерева не впадуть на голову, зокрема, під час грози.
  5. Поруч із мурашниками, осиними та пташиними гніздами, норами тварин і плазунів, на звіриних стежках.
  6. Біля укосів, обривів – як над, так і під ними.

Найкраще місце – на узліссі (сухому, хвойному), під невисокими, але розлогими деревами. Майданчик під намет бажано вибрати рівний, за можливості прибрати з нього все зайве – гілки, каміння, сміття, засипати ями. Можна ставити її на м'яку невисоку траву, включно з низькорослими ягодами. Але не на мох – він дає вологість.

Встановлення намету – інструкція

Кожна модель оснащена інструкцією, особливо, якщо купувати нову. Варто потренуватися розкладати й складати його до походу, вдома на присадибній ділянці або в прилеглому парку. Так і досвіду можна набратися, і водночас перевірити на комплектність. У разі нестачі складників їх буде набагато легше отримати вдома, ніж у лісі або в горах.

Конкретний спосіб складання залежить від типу. Ось основні з них:

Розглянемо, як правильно встановити туристичний намет – цей тип популярніший завдяки поєднанню ціни та умов.

Футпринт – як правильно розстелити

Так само як будинок починають будувати з фундаменту, зводити намет потрібно з розміщення підстилки. Це далеко не зайвий аксесуар, він має низку функцій:

  1. Захист від зносу. Особливо це актуально в гористій місцевості та на кам'янистих ґрунтах.
  2. Додаткова водостійкість днища в разі, якщо виріб старий або пошкоджений.
  3. Спрощення пошуку місця. Футпринт збігається розмірами з моделлю, з його допомогою можна прикинути, встане вона чи ні.
  4. Можливість встановлення тенту без внутрішнього намету. Це спрощує встановлення і полегшує вагу поклажі.
  5. Використання футпринта як тент на коротких стоянках.

Часто виробники включають футпринт у комплектацію або пропонують його як додаткове обладнання. В іншому разі його можна докупити або виготовити самому. Як матеріал для цього аксесуара зазвичай використовують:

  • Тканину (бажано водонепроникну);
  • поліетилен;
  • будівельну мембрану;
  • фольговані рятувальні ковдри та інший відповідний матеріал.

Зазвичай розмір футпринта розраховують так, щоб він чітко збігався за розмірами з дном, але там, де тамбур, ґрунт залишав без прикриття. Якщо підстилка більша, її треба загнути, аби вона не намокла і не намочила дно.

Укладають футпринт у визначеному місці перед тим, як ставити намет, попередньо розрівнявши майданчик, прибравши з нього каміння, гілки, шишки та інше. Якщо є бажання встановити один тент, необхідно, щоб у підстилці були отвори під дуги. Краще, якщо в них будуть люверси.

У скарбничку знань: Як вибрати бінокль – 5 важливих аспектів і їхнє значення

Як з'єднати дуги намету

Після укладання футпринта на нього розкладають внутрішній тент. Потрібно відразу визначити, де розташований вхід і правильно його зорієнтувати – в зібраному вигляді це буде зробити набагато складніше. Тепер час зайнятися дугами – це каркас виробу.

зібрати дуги намету

Кожна дуга складається з кількох труб, через які проходить загальний шнур. Потрібно поєднати всі секції в один предмет, вставляючи їх одна в одну.

Пізнавальна стаття: Як користуватися туристичним газовим пальником: 7 фактів, з якими не посперечаєшся

Як зафіксувати дуги в потрібному положенні

Зібрані дуги необхідно вставити в отвори по краях нижнього тенту – люверси. У моделі баневого типу елементи каркаса розташовуються хрест-навхрест, у тунельних – паралельно один одному. Далі потрібно закріпити на дугах внутрішній тент. Для цього використовуються кріплення різних типів: скоби, гачки, застібки, джгути або зав'язки. Іноді замість цього в тенті застосовуються рукави, тоді дуги потрібно попередньо протягнути в них.

Як правильно заколотити кілочки

Зібрану конструкцію потрібно зафіксувати на землі, інакше не дай Боже здує вітром або «поїде» від випадкових дій людей. Для фіксації необхідно відтягнути по черзі кожну з петель, що знаходяться по кутах виробу. Просунути в неї кілочок і вбити в землю.

забити кілочки намету

Вбивати потрібно під кутом 45о, використовуючи молоток, обух сокири, камінь або натиснувши на кілочок ногою. Існують варіації, які не забиваються, а закручуються в землю за допомогою баранчика-адаптера або навіть шурупокрута.

Читайте: Що взяти з собою в Карпати влітку: 11 порад щодо вибору спорядження

Встановлення додаткових елементів намету

У більшості туристичних варіацій у комплект входить зовнішній тент. Він захищає внутрішню частину від опадів, одночасно забезпечуючи вентиляцію житлового модуля. Бажано встановлювати цей чохол навіть у суху погоду. Для цього потрібно:

  • Сумістити двері зовнішнього тенту зі входом встановленого намету;
  • зафіксувати тент на дугах каркаса, якщо є така можливість;
  • розтягнути за допомогою кілочків так само як і виріб.

Для того, щоб намет зміг устояти під час сильного вітру в шторм, бажано встановити відтяжки. Вони кріпляться до вушок (за їх наявності) орієнтовно посередині висоти тенту і знову-таки фіксуються кілочками.

Як зібрати намет-автомат

Останнє «віяння туристичної моди» – намети, які саморозкладаються. Вони приймають необхідну форму при мінімумі зусиль. Їх достатньо дістати з чохла, розкласти, розправити дуги й потягнути за мотузку. Під її дією механізм сам з'єднає сегменти каркаса і натягне тент. Необхідно:

  1. Якщо двошарова конструкція – вставити внутрішню частину і прикріпити її до засувок на зовнішній, а потім закріпити її кілочками
  2. Якщо одношарова – відразу перейти до фіксації на землі.

 Так само як і у випадку зі звичайними, бажано встановити футпринт і закріпити відтяжки.

Варто знати: Як вибрати спальний мішок – 4 рекомендації для комфортного відпочинку на природі

Як скласти намет

Будь-який похід рано чи пізно закінчується. Щоб намет став у пригоді та не підвів у наступній подорожі, його потрібно правильно скласти й прибрати. Це не менш відповідальний момент, ніж встановлення. Ось основні кроки.

Просушування

Виріб у жодному разі не можна прибирати брудним і мокрим. Перед складанням його потрібно витерти ганчіркою від бруду і вологи, висушити. Не варто сушити на траві, та й на камінні недоцільно. Краще дати постояти в зібраному вигляді на сонці або вітрі.

Прибирання сміття

Бруд, залишки їжі та рослин усередині можуть приваблювати бактерії та гризунів на зберіганні. І навіть здатні порвати виріб під час складання. Після того як забрали всі речі, бажано підмести та витерти все до останньої крихти.

Кілочки й розтяжки

Після цього потрібно зняти всі розтяжки та витягнути кілочки. Бажано руками, якщо кілочок не виймається, підкопати його лопаткою. Цю фурнітуру також потрібно протерти й висушити, після чого скласти окремо. У жодному разі не на тканину, тим більше не загортаючи в неї. Гострий метал порве матеріал.

Розбирання дуг

Після цього треба розібрати, зв'язати та скласти окремо дуги – в порядку, зворотному до того, в якому збирали деталі.

Пакування намету

Тепер можна прибрати в чохол, покласти в рюкзак або прикріпити до нього. Прибрати в багажник або прив'язати до велосипеда – прийняти транспортне положення і з легким приємним сумом вирушити у зворотний шлях.

Сподіваємося, ви зрозуміли: збирання, встановлення і навіть розбирання – це цікаве і зовсім не складне заняття. Якщо хоча б мати уявлення, як правильно встановити намет, туристові гарантовані позитивні емоції та чудові спогади від подорожі й відпочинку на природі та бажання повторити його знову і знову.

На замітку: Чим зайнятися влітку – 11 цікавих рішень

Коментарі
Залиште коментар