Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як усунути миготіння світлодіодних ламп автомобіля – 4 поради для водіїв

Дата публікації: 24.07.2024 10:11
Дата оновлення: 24.07.2024 10:32

Світлодіодні лампи не тільки роблять автомобіль красивим і ефектним, а й істотно покращують видимість у темний час доби. Знижують навантаження на очі водія. На жаль, поки що не всі машини оснащуються на конвеєрі фарами LED.

Світлодіодна фара автомобіля

До того ж на дорогах повно машин, вироблених до епохи світлодіодів. Їх власникам доводиться купувати та встановлювати світло самостійно. Одна з проблем, з якими доводиться зіткнутися — миготіння LED-ліхтариків. Чому воно з'являється і як з ним боротися?

Цікава стаття: Як відновити пластик у машині власноруч – 4 слушні поради

Чому мерехтять світлодіодні лампи в машині

Принцип роботи світлодіодів кардинально відрізняється від звичайних джерел світла. Автолампочка розжарювання складається з колби, наповненої спеціальним газом (галогеном), в якому знаходиться вольфрамова нитка. Вона нагрівається і починає світитися під дією електричного струму. LED складається з декількох типів напівпровідників, що утворюють p-n перехід. Світіння тут випромінює кристал, останнім часом кварцовий, його ще часто називають чіп. На відміну від звичайної лампи, світлодіод працює у вузькому діапазоні спектра, який йому призначили конструктори: від теплого жовтого до ультрафіолету.

У світлодіодів низка переваг перед «лампами Едісона»:

  • Відсутній герметичний крихкий корпус;
  • однакова яскравість за набагато меншого енергоспоживання (у 8-10 разів);
  • миттєве ввімкнення;
  • висока стійкість до вібрації.

У LED-елементів помічений один істотний мінус: вони вимогливіші до параметрів електричної мережі. Обумовлено це принципом конструкції. Світлодіоди проводять струм тільки в певному діапазоні напруги. Перевищення його веде до порушення температурного режиму кристала і його обв'язки. Перегрів утворює в p-n переході світлодіода нестабільну область. Він починає пропускати струм не постійно, а з періодичністю, тобто моргати. Розглянемо, чому блимає світлодіодна лампочка.

Пізнавальна стаття: Як вибрати компресор для авто: 6 головних параметрів

Невідповідність напруги лампи

Багато світлодіодів не призначені для роботи саме з бортовою мережею автомобіля. Особливо це стосується дешевих LED-виробів. У них замість стабілізатора струму струмообмежувальний резистор. Щоб вигідно відрізнятися від конкурентів, недобросовісні виробники розраховують його номінал так, щоб світло світило максимально яскраво.

При цьому вони замовчують, що такий освітлювальний прилад призначений для роботи з фіксованою напругою. Так, на коробках написано «12 В», але покупець не звертає на це увагу, оскільки в його автомобілі акумулятор теж начебто видає саме стільки ж. Але насправді в мережі навіть справного автомобіля напруга коливається від 8 до майже 15 вольтів. І це нормально: запустили стартер – впала, розвинули оберти – піднялася. Більшість електроприладів, зокрема прості лампи розжарювання, переносять це спокійно. Але не бюджетні світлодіодні, з часом вони перестають витримувати ці перепади.

Як розв'язувати цю проблему? Існують два способи.

  1. Купувати якісну продукцію перевірених виробників. І бажано – з широким діапазоном напруги: 8-14 В.
  2. Або від 12 до 24 В, тобто такі, які підходять на легкові та на вантажні машини.

Несправність лампи

Якщо неробочу лампочку розжарювання можна визначити відразу, під'єднавши її до джерела струму або візуально оцінивши цілісність спіралі, з LED все складніше. Їхнє мерехтіння проявляється не відразу, а через досить великий проміжок часу. Світлодіодна може бездоганно працювати кілька місяців, іноді й кілька років. Але все одно дуже часто її термін служби не дотягує до заявленого виробником.

На жаль, якщо моргають світлодіодні лампи в авто, способів відновити їхню працездатність не існує. Навіть якщо мерехтіння поки що проявляється дуже рідко. Явище прогресуватиме. У підсумку світлодіод остаточно відмовить. Миготливу лампу потрібно замінити.

На замітку: Як вимірювати місткість акумулятора – 3 робочих методи

Відсутність стабілізатора напруги

Інша справа – спочатку, ще перед встановленням лампи, потурбуватися про її правильне підключення. Якщо у світлодіодного джерела світла немає вбудованого стабілізатора напруги, або його характеристики недостатні для використання в бортовій мережі (таке теж трапляється, і теж найчастіше, у неякісних), можна використовувати зовнішній прилад. Вартість його невелика.

Встановлення лампи в автомобільну фару

Зовнішній стабілізатор потрібно розмістити в ланцюзі, де будуть використовуватися світлодіодні лампи. Прилади, що додатково регулюють напругу, актуальні для фар головного світла і для інших ліхтарів, де використовуються LED. Наприклад, стоп-сигналів або габаритів. Навіть більше: у маленьких лампочках, що використовуються там, часто немає місця для стабілізаторів. Інший варіант їх використання – розміщення в ланцюзі додаткового резистора з метою підвищити допустиму напругу з 12 вольтів до 15. Але номінал опору в цьому випадку потрібно ретельно розрахувати. Це допоможе зробити грамотний електрик.

Варто знати: Як вибрати зарядний пристрій для авто акумулятора – 11 підказок

Неправильне встановлення

Найпоширеніша помилка під час монтажу світлодіодок – встановлення їх разом із лампами розжарювання, поруч в одному освітлювальному приладі. 

Для LED-приладів максимально допустима температура – 70°C

При досягненні 85 градусів у світлодіоді може статися майже той самий перегрів, що й у разі перевищення вольтажу, і з тими ж самими наслідками

Колба галогенової лампи нагрівається до 100°C. У спеку – ще більше

Результатом буде не тільки нестабільна робота світлодіодів (мерехтіння).

Цілком імовірно, що світлодіод перетопиться аж до цоколя.

У цьому разі контакти лампи можуть замкнути, і добре, якщо спрацює запобіжник.

А інакше можливе загоряння

З цієї ж причини небажане встановлення LED у місцях, де конструкція автомобіля допускає сильне нагрівання. Наприклад, у протитуманках або габаритних вогнях, розташованих поруч із радіатором охолодження двигуна. Під час купівлі слід звертати увагу на те, як виконано охолодження світлодіодної лампи. Насамперед на матеріал, з якого зроблено пасивний захист (радіатор) — це має бути метал, а не пластмаса.

Додаткова система охолодження у вигляді вбудованого вентилятора не завадить, але до її вибору теж потрібно підійти з розумом. Пропелер не повинен голосно шуміти, і бажано, щоб він не вийшов з ладу, що буде загрозою працездатності лампи. Щоб цього не сталося, знову-таки практичніше купувати вироби провідних виробників. І робити це в надійному, перевіреному місці, де продавці надають гарантію.

Автомобіль зі справними фарами їде по мосту

Коли LED почала блимати, необхідно поміняти її на нову. Але тепер ми знаємо, як усунути миготіння світлодіодних ламп автомобіля наперед, або якомога довше його відтермінувати. Необхідно купувати якісні вироби. За необхідності встановлювати їх у комплекті зі стабілізатором напруги та уникати близького контакту з джерелами підвищеної температури. Такими, як звичайні лампи або радіатори. І тоді світлодіодні довго радуватимуть своїм чітким і красивим світлом.

Читайте: Як вибрати тент для автомобіля – 8 ключових аспектів

Коментарі
Залиште коментар