Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати джерело безперебійного живлення для домашнього комп'ютера

Дата публікації: 13.03.2017 14:11
Дата оновлення: 14.11.2023 13:48

Безперебійник для комп`ютера або ДБЖ необхідний для того, щоб захистити електричні схеми пристрою від будь-яких неполадок в електромережі, а також для того, щоб дати можливість користувачеві правильно вимкнути комп`ютер у разі відключення електрики, зберігаючи, таким чином, важливі дані від видалення їх у разі його моментального вимикання. Про те, як вибрати ДБЖ для дому чи офісу і що при цьому потрібно знати про безперебійник, написано в цій статті.

Що таке ДБЖ і якими вони бувають

Джерело безперебійного живлення (ДБЖ), він же Uninterruptible Power Supply (UPS) – це джерело вторинного живлення, призначене для вирівнювання коливання струмів у мережі та короткочасного постачання техніці електроенергії у разі відсутності або падіння зовнішнього живлення.

Схема підключення ДБЖ до комп`ютера та периферійних пристроїв

Залежно від принципу роботи, джерела безперебійного живлення поділяють на 3 види:

  • Резервні (офлайновий UPS). Це пристрої, які у разі стрибка напруги переводять живлення комп`ютера на вторинне джерело – акумулятор ДБЖ (батарею). Ці безперебійники для комп`ютера прості, дешеві й тому дуже популярні. Але вони малоефективні: якщо потрібно захистити дороге обладнання з низьким допуском можливого коливання електроживлення, оскільки час їх спрацьовування, як правило, перевищує 10 мілісекунд. Крім того, у поганих мережах із постійним перепадом напруги вони швидко виходять з ладу.
  • інтерактивні. Відрізняються від резервних наявністю стабілізатора напруги, за допомогою якого підтримується стабільна безперебійна вихідна напруга при суттєвих коливаннях вхідної напруги без переходу на живлення від акумулятора. Така схема роботи скорочує швидкість перемикання на вторинне джерело живлення та збільшує термін служби батарейки. Інтерактивний ДБЖ – це оптимальний вибір для захисту домашнього комп`ютера.
  • З подвійним перетворенням (онлайнові UPS). У цих пристроях змінний струм із зовнішньої мережі перетворюється на постійний, а потім знову на змінний. За допомогою такого підходу відфільтровують всі перешкоди в мережі та стабілізують напругу, що корисно, якщо потрібно забезпечити живленням дороге високоточне обладнання. Це найефективніші та найдорожчі безперебійники. Їх, як правило, використовують у банках та в наукових лабораторіях.

Вихідна потужність

Залежно від потужності, ДБЖ поділяють на такі категорії:

  • до 1000 ВА (вольт-ампери) – використовуються для захисту персональних домашніх комп`ютерів;
  • від 1000 до 5000 ВА – використовуються для захисту серверів та локальних мереж;
  • понад 5000 ВА – застосовуються для захисту великої кількості пристроїв та серверів.

Тут важливо уточнити, що попри типове позначення в назвах пристроїв потужності у вольт-амперах, під час покупки потрібно дивитися не на нього, а на вати (Вт). Різниця між ними така:

  • ВА – величина, що дорівнює добутку сили струму на напругу (Ампер*Вольт);
  • Вт – величина, що дорівнює добутку сили струму на напругу і на коефіцієнт навантаження (Ампер*Вольт*cos φ).

Коефіцієнт навантаження – це число, що вказує на те скільки потрібно сили струму, щоб "запхати" його в пристрій, і воно при цьому нормально працювало (частина потужностей під час передачі втрачається).
Для того, щоб розрахувати мінімально необхідну потужність безперебійника для свого комп`ютера, потрібно оцінити його реальну потужність і додати до неї 20-30% на випадок апгрейду. Далі, до цього потрібно ще раз додати близько 30%, оскільки ДБЖ не варто навантажувати більш ніж на 80% від гранично допустимого навантаження.

Насправді це означає, що й ваш ПК споживає 300 Вт, то UPS потрібен на 507 Вт (300*1,3*1,3).

Час автономної роботи та швидкість переходу в режим ДБЖ

Джерела безперебійного живлення для дому повинні перемикатися на автономну роботу протягом 7-10 мілісекунд та працювати в цьому режимі 5-10 хвилин. Однак, якщо на комп`ютері працюватимуть із важливою інформацією в інтернеті, то автономність потрібно підняти до 15 хвилин, а швидкість відгуку підвищити до 3-5 мілісекунд. І в цьому випадку також потрібно врахувати не лише час автономності під час підключення системного блоку, монітора, мишки та клавіатури, але і під час підключення інших периферійних пристроїв: модему, роутера, сканера, принтера.

Роз`єми

Ще одним важливим критерієм під час вибору конкретної моделі безперебійника для комп`ютера є кількість та типи роз`ємів живлення (вилка розетки). Щодо кількості, то краще брати з як мінімум 6 роз`ємами. А в тому, що стосується їх типу, то потрібно орієнтуватися на стандарти місцевої мережі.

Стандарти вилок розеток у різних країнах.

Крім того, бажано, щоб джерело безперебійного живлення для дому мало 1-2 роз`єми для телефонної лінії та ще кілька для USB-роз`ємів.

Довговічність та можливість зміни акумулятора

Що стосується терміну служби джерел безперебійного живлення, то він дуже суттєвий – до 15 років. За винятком його батарейки вона втрачає працездатність протягом 2-3 років. Тому під час вибору ДБЖ для домашнього ПК потрібно підібрати такий пристрій, в якому можна змінювати батарею самостійно. І при цьому вона має бути досить поширеною, щоб її можна було легко знайти та купити за прийнятною ціною.

Як змінити акумулятор у пристроях безперебійного живлення можна дізнатися з наступного відео.

Коментарі
Залиште коментар
Г
24.06.2017 14:38

Аккумулятор ИБП быстро перестает функционировать, но срок службы батареи реально продлить в разы. Необходимо следить в АКБ за уровнем электролита, при необходимости доливать дистиллированную воду, раз в полугодие подзаряжать автомобильным зарядным устройством.