Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати конструктор ЛЕГО за віком — 5 дитячих категорій і серії для дорослих

Дата публікації: 26.07.2024 14:43
Дата оновлення: 29.07.2024 14:56

Вік людини й вибір конструктора ЛЕГО тісно взаємопов'язані, тому що різні набори розроблені з урахуванням вікових особливостей дітей. Для молодших випускаються LEGO DUPLO з великими деталями, які легко утримувати маленькими ручками. Ці набори допомагають розвивати дрібну моторику та координацію рухів. Для школярів і підлітків підходять з дрібними деталями, що вимагають більшої точності та спритності пальців.

Конструктори для малюків часто з простими інструкціями та базовими елементами, щоб допомогти їм зрозуміти принципи складання і розвивати логічне мислення. Для дітей старшого віку пропонуються ускладнені моделі, які вимагають планування, послідовного мислення і вирішення завдань.

різноколірні ігрові елементи Лего

Маленьким діткам подобаються набори з персонажами з мультфільмів і тварин, які сприяють рольовим іграм і розвитку уяви. Школярі молодших класів і підлітки цікавляться наборами на основі популярних франшиз, складних технік або архітектурних моделей, які стимулюють інтерес до науки, техніки та історії.

Читайте: 50 незвично-цікавих фактів про Лего, про які ви точно не знали

З якого віку можна починати грати з конструктором ЛЕГО

Конструктори ЛЕГО можна вводити в гру з самого раннього віку, починаючи приблизно з 1,5 року. На кожному етапі розвитку дитини використовуються різні лінійки конструкторів, адаптовані до їхнього віку та вмінь:

  • ЛЕГО ДУПЛО (1,5 - 3 роки)
    Серія для найменших. Моделі з великими деталями легко утримувати. Ними безпечно грати, оскільки не вийде проковтнути ігрові елементи. 
  • LEGO Classic (4 - 7 років)
    Для дошкільнят. У наборах передбачено більше деталей і різноманітних конструкцій.
  • ЛЕГО Сіті, ЛЕГО Френдс, ЛЕГО Ніндзяго та інші тематичні набори (7+ років)
    Для школярів. У наборах ускладнені конструкції та тематичні елементи. Вони стимулюють інтерес до конкретних тем, таких як міське життя, пригоди або фантазійні світи. 
  • ЛЕГО Технік, ЛЕГО Архітектура, ЛЕГО Ідеї (12+ років)
    Для підлітків і дорослих. Пропонуються складні та деталізовані набори, які вимагають концентрації, точності та технічних навичок. 

Голь на вигадки хитра: Що можна зробити з Лего конструктора: ТОП 10 ідей

Як вибрати відповідний конструктор LEGO залежно від обмежень за віком

Потрібно знати інтереси та захоплення дитини. Варто вибирати з урахуванням цих двох критеріїв, беручи до уваги рекомендований вік, зазначений на кожній коробці. Доцільно комбінувати тематичні набори з інструкціями та класичні — для вільного складання, щоб розвивати творче та логічне мислення.

Малюкам — найпростіші конструкції з тваринами, транспортом, будинками, знайомими персонажами. Як варіант, «Мій перший поїзд DUPLO», «Велика коробка кубиків DUPLO».

Діткам трохи старшим — набори із середніми та дрібними деталями. Вони мають грати під наглядом дорослих. Варто вибирати ускладнені конструкції для розвитку логічного мислення і творчих навичок: будиночки, транспортні засоби, тварини, знайомі сюжети. Приклади, «LEGO Juniors Рятувальна база», «Класичний набір кубиків LEGO».

деталі Лего

Дітям від 7 до 12 років подобаються ускладнені моделі. З їхньою допомогою простіше прокачати навички планування, будівництва та вирішення завдань. Це міські сцени, пригоди, фантазійні та тематичні світи. Чи то «LEGO City Поліційна дільниця», чи то «LEGO Friends Будинок Олівії», чи то «LEGO Ninjago Хутро ніндзя».

Підлітки від 12 років і старше обирають складні, деталізовані моделі: архітектурні споруди, машини, тематичні та колекційні. Приклади наборів: «LEGO Technic Bugatti Chiron», «LEGO Architecture Empire State Building», «LEGO Creator Expert Центральний магазин».

Для дорослих фокус на деталізації та складності. Вони цінують колекційні набори, мистецтво та архітектуру. Наприклад, «LEGO Ideas Центральна кав'ярня», «LEGO Creator Expert Колізей» і «LEGO Art Мона Ліза».

Від 1 року до 4 років

Лего — це завжди якість і безпека матеріалів. Усі їхні елементи виготовлені з нетоксичного пластику. Немає гострих країв, тому дітки не травмуються і не поріжуться. Конструктор міцний, яскравий, з контрастними кольорами, щоб привертати увагу. Деталі зручно з'єднувати та роз'єднувати.

сімейні посиденьки за грою конструктором

Набори з мініфігурками людей і тварин сприяють розвитку рольових ігор, що важливо для соціального та емоційного розвитку. З дверима, вікнами, колесами та іншими рухомими елементами роблять гру цікавішою.

Приклади відповідних наборів Лего за віком від року:

  1. LEGO DUPLO My First Органічний город з іграшками помідора, моркви та кавуна. Є цеглинки з дощовими хмарами й веселкою, дерева, квіти, сонечко, бджола, вулик і лійка. Набір у вигляді штабельованої коробки для цеглинок заввишки 18 см, завширшки 36 см і завглибшки 18 см. Вміщаються всі частини в зібраному вигляді. На рослинах зображені милі личка, які надихають дітей самовиражатися і розрізняти різноманітну міміку.
  2. LEGO DUPLO Сильні почуття та емоції складається з чотирьох веселих чоловічків. Дітки можуть їх складати, перебудовувати, наряджати. Вирази облич персонажів допомагають малюкам зрозуміти емоції. 
  3. LEGO DUPLO My First Трактор для вирощування фруктів і овочів — у комплекті трактор, три різноколірні причепи, цеглинки для складання броколі, помідора й ананаса, а також фігурка фермера. У грі малюки пізнають як ростуть фрукти та овочі, вчаться складати цеглинки, щоб змусити рослини «рости».

Гарна добірка: Найкращий набір LEGO DUPLO — ТОП 10 найбезпечніших конструкторів 

ЛЕГО: вік від 4 до 6 років

У міру складні моделі зі зрозумілими інструкціями спонукають збирати конструкції за схемою і на свій розсуд. Коли все виходить, викликають інтерес, занадто складні — розчаровують. Важливо знати напевно тематику, яка цікавить дитину. Це можуть бути персонажі з улюблених мультфільмів або фільмів (підказка, «LEGO Disney», «LEGO Super Heroes»).

діти грають у Лего

Приклади відповідних наборів:

  1. LEGO City Trains Залізничні стрілки з вигнутими рейками та залізничними стрілками. У вагони можна садити пасажирів, товарні — завантажувати необхідними речами й весело подорожувати.
  2. LEGO City Переслідування автомобіля на поліційному мотоциклі з фігурками шахраїв і поліціянтів. Навіть є велосипед із наручниками. Якщо купити такий набір, у дитини буде сила-силенна пригод із ловом злочинців.
  3. LEGO City Сміттєпереробна вантажівка з набором машинок для утилізації, три фігурки й кіт. Вельми цікаве поєднання для наведення чистоти у своєму світі. Допитливі дітки це оцінять. 

Від 6 до 9 років

Набори ускладнених конструкцій мають відповідати когнітивним і моторним навичкам дітей цього віку. Такі, щоб було цікаво вигадувати різні сюжети та розігрувати сцени. Усе, що рухається, — приковує увагу, тому прості механізми посприяють виникненню інтересу до техніки.

дівчинка конструює динозавра

Серед гідних наборів:

  1. LEGO Ninjago Імперський гончак Винищувача драконів з героями-ніндзя, в якому є рухливий гончак мисливця на драконів Імперіуму. Її голова, хвіст і лапи рухаються, тож намічаються захопливі батли Ллойда і Джей з генералом Кігтів Імперіуму. У комплекті три фігурки ніндзя. Кожен з них озброєний 2 катанами.
  2. LEGO Jurassic World Блу і піймання бета-велоцираптора — конструктор створений за мотивами захопливої сцени з фільму «Світ Юрського періоду: Панування». У ньому вантажівка, мотоцикл, клітка-пастка для динозавра і куряча ніжка, щоб підманити рептилоїда. А також дві фігурки: Мейсі й Рейн Делакур з пістолетом-транквілізатором, і фігурки динозаврів Блю і Бети.
  3. LEGO City Пожежний рятувальний літак, який спочатку потрібно побудувати, і тільки потім літати, щоб гасити пожежі. Він як справжній, з функцією скидання крапель води. Є дві пускові установки з водяними елементами. У комплекті також сцена пожежі для захопливої гри, а серед фігурок — пожежник із реактивним ранцем.

Від 9 до 12 років

Конструктори вирізняються підвищеною складністю та різноманітністю тематик, що допомагає задовольняти інтереси дітей, які підростають. Вони містять значно більше деталей, що вимагає посиленої концентрації та терпіння під час складання. Моделі включають складні механізми техніки та архітектурні елементи: мотори, датчики, важелі, колеса, шестерні та програмовані елементи (наприклад, LEGO Mindstorms).

сортування за колірними схемами 

Приклади цікавих наборів:

  1. LEGO Technic Місія NASA Марсохід «Персеверанс» створений за зразком однойменного марсохода. Призначений для пересування нерівними поверхнями, з керуванням на 360° і рухомими руками. Ним можна керувати за допомогою інтуїтивно зрозумілого застосунку LEGO Builder, де можна збільшувати та обертати моделі в 3D.
  2. LEGO Avatar Паякан, Тулкун і Костюм краба містить підводний човен тулкуна і костюм краба з «Аватара: Шлях води». Шанувальники «Аватара» оцінять захопливу збірку, переживаючи улюблені моменти з фільмів, і розігруючи власні історії. Рухомий тулкун дає можливість створювати різні пози, розташувавши рот, плавники й тіло так, як хочеться. Крабовий костюм трансформується з підводного човна на режим ходьби. До набору входять фігурки Лоака, Циреї та перегонника в костюмі краба. Можна збільшувати, повертати та відстежувати свій прогрес за допомогою застосунку LEGO Builder.
  3. LEGO Marvel Новий зореліт Годинникових Галактик можна в руках «пронести» космосом. Він ефектний, оскільки це три космічні кораблі в одному. При чому два маленьких від'єднуються від материнського корабля. Кабіна пілота відкривається, в зоні управління кораблем передбачені місця для трьох фігурок. Передбачено схованки для зброї. Шанувальники Marvel оцінять деталі корабля і культових персонажів, серед яких Зоряний Лорд, Мантіс, Дракс, Небула й Адам Ворлок.

Старше 12 років

LEGO для підлітків має відповідати рівню розвитку та їхнім захопленням. Такі набори деталізовані, елементи та конструкції являють собою архітектурні споруди, техніку, сцени з фільмів. У них складні рухомі механізми, безліч мініфігурок і аксесуарів.

конструктор для дорослих

Варіанти відповідних моделей:

  1. LEGO Architecture Нью-Йорк об'єднує знамениті будівлі Флетайрон-білдінг, Крайслер-білдінг, Емпайр-стейт-білдінг, Всесвітній торговельний центр і Статую Свободи у винятковому архітектурному ландшафті. Ця модель демонструє різноманітність одного з найдинамічніших міст світу. Кожна з буклетом і докладними описами.
  2. LEGO Friends Пляжний парк розваг для любителів складних проєктів. Належить зібрати карусель із подвійним обертанням, випробувати хвильову машину з рухомим серфером, спорудити тир із двома рядами мішеней.
  3. LEGO Friends Замковий готель «Ночівля і сніданок» являє собою триповерховий замок із безліччю деталей. У ньому розташовані зона реєстрації, кімната для сніданків, двомісна спальня, головна спальня, вітальня, балкон, ванна кімната і мансарда. У комплекті чотири лялечки LEGO і фігурка собаки. 

До якого віку можна грати в LEGO

Конструктор підходить для будь-якого віку, грай хоч у 99 років. Залежно від інтересів, виробник пропонує безліч різних наборів — простих і складних — які цікаві дітям і дорослим. Молодшенькі зможуть розвивати основні навички через прості набори. Підлітки та люди старшого віку оцінять складні моделі, які вимагають терпіння і знань. 

Пізнавальна стаття: Як зробити машину з Лего: інструкція до 4 моделей

Серії ЛЕГО для будь-якого віку: таблиця

Тут представлені набори різної складності, тематик і стилів. Вони допомагають розвивати дрібну моторику, творче мислення, інженерні та програмовані навички:

Класифікація

Опис

Приклади наборів

Рекомендації

LEGO DUPLO (1,5 - 4 роки)

З елементами середньої складності та мініфігурками

Розвивають моторику, координацію рухів і уяву

LEGO Juniors (4 - 7 років)

З елементами середньої складності та мініфігурками

Допомагають дітям плавно перейти від DUPLO до класичних наборів LEGO, розвиваючи їхні творчі та логічні навички

LEGO City (5 - 12 років)

Транспортні засоби, будівлі та служби порятунку

Сприяють вивченню основ міської інфраструктури та професій

LEGO Friends (6 - 12 років)

 

Орієнтовані на світ дівчаток і дружбу

Набори орієнтовані на життя друзів у вигаданому місті Хартлейк-Сіті

Персонажі наборів відображають реальність, у якій живуть сучасні діти, зокрема стать, культуру, расу, унікальні риси, зовнішні характеристики та вміння

LEGO Ninjago (7 - 14 років)

 

Призначені переважно для хлопчиків

Засновані на популярному мультсеріалі з пригодами ніндзя у фантазійному світі

Приваблюють дітей захопливими сюжетами та персонажами

LEGO Harry Potter (8 - 14 років)

Відтворюють сцени та місця із серії книг і фільмів про Гаррі Поттера

Розвивають інтерес до літератури та кіно.

 

Сприяють рольовим іграм і вивченню магічних світів

LEGO Technic (10+ років)

Складні технічні набори з рухомими частинами та механізмами

Пропонуються деталізовані та функціональні моделі

LEGO Architecture (12+ років)

Точні моделі відомих будівель та архітектурних споруд

Розвивають інтерес до архітектури та історії, пропонуючи дорослим і підліткам захопливі проєкти для складання

LEGO Creator Expert (16+ років)

Дуже складні та деталізовані моделі для дорослих і підлітків

Ці проєкти вимагають терпіння та уваги до деталей

LEGO Mindstorms (10+ років)

Програмовані роботи та механізми з датчиками та моторами, що програмуються

  • EV3 

  • Robot Inventor

Розвивають навички програмування, робототехніки та інженерного мислення

LEGO Minecraft

(від 7 років)

Набори з мініфігурками Стіва, Алекса, Кріпера, Ендермена та інших.

 

Серед елементів — цеглинки, блоки, рослини та тварини

Модульна конструкція дає змогу створювати та змінювати свої світи

LEGO Star Wars

(від 6 до 18 років)

Містять мініфігурки Люка Скайвокера, Дарта Вейдера, Йоди та інших

Дають можливість відтворювати сцени, транспортні засоби та персонажів зі всесвіту Зоряних воєн

LEGO Boost

(від 7 років)

Поєднують цеглинки з елементами робототехніки.

 

Містять елементи для складання робота, гітари, кота та інших

  • Командир загону дроїдів

  • Творчий набір

  • Набір для конструювання та програмування

Підтримують програмування за допомогою програми на планшетах і смартфонах

LEGO Hidden Side

(від 7 років)

Містять у собі мініфігурки, різні локації та транспортні засоби, які оживають у застосунку

  • Автобус мисливців за паранормальним

  • Школа з привидами

  • Фантомна пожежна машина

Додаток відкриває приховані сторони наборів у віртуальному світі

 

Конструктори LEGO не універсальні. Залежно від віку дитини, відіграють ключову роль у розвитку та інтересі до гри. Важливо підібрати набори, які відповідають навичкам, тоді буде подвійна користь: радість на кожному етапі зростання і бажання вчитися нового.

На замітку: ТОП 10 Лего Технік для любителів конструювання

Коментарі
Залиште коментар