Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати натільний хрестик

Дата публікації: 17.10.2016 13:40
Дата оновлення: 17.10.2016 13:40

Глибинний зміст натільного хрестика

Притому, що хрест зараз для багатьох став просто декоративною прикрасою, окремо від традицій християнства, він все одно глибоко историчен і символічний, і саме тому не варто ігнорувати всі нюанси появи цього символу віри. 

Церква заявляє, що ціна хрестика і матеріал. З якого він зробив, абсолютно не важливі, адже хрестик позначає містичну зв'язок християнина з Богом. Але люди по всі часи почитали символи віри, і намагалися максимально їх прикрасити, надати їм багатий і вишуканий вигляд. Так хрестик перетворився в предмет розкоші. 

Часто кажуть, що справжній натільний хрестик повинен бути найпростішим і ховатися під одягом, але це зовсім не так. Різниця між прикрасою і релігійним символом полягає в тому, освячений ваш хрестик або ж немає. В церкви освятять хрестик традиційної форми, як би він не був прикрашений. 

    

Чим відрізняється православний хрестик від католицького

Перш ніж придбати хрестик, зверніть увагу на те, який церковної традиції він відповідає - католицької або православної. Це важливо, щоб визначити вашу приналежність до тієї чи іншої релігійної конфесії. 

Відрізняємо «правильний» хрестик за формою

Православна традиція вимагає від своїх віруючих використовувати традиційні шести- і восьмикінечні хрестики (восьмикінечні здавна вважають як найкращий захист від духів зла). Ще одна відмінність - в православній традиції ноги Христа спираються на косу поперечину, яка є символом шляху від гріхів (знизу) до праведності (вгору). Католицькі хрестики цієї поперечини не мають, відрізняючись простотою.

Відрізняємо хрестики по напису

Вгорі над головою Христа розміщена перекладина-табличка. На такий табличці римляни перед розп'яттям людини вказували його злочину. Христа звинувачували в тому, що він робить замах на мирську владу, однак цей злочин не було доведено. І тоді прокуратор Понтій Пілат наказав на табличці написати «Ісус з Назарета, Цар Юдейський». У православній традиції на табличці пишуть абревіатуру за першими літерами «звинувачення» Ісуса: «І.Н.Ц.І». або «І.Н.Ц.І». На католицькому хрестику там знаходиться латинський напис «IRNI». Крім цього напису, на православних хрестики зі зворотного боку може бути нанесена гравірування зі словами «Спаси і збережи», в католицькій традиції тильна сторона хрестика без написів. 

Відрізняємо хрестик по розташуванню цвяхів

У православ'ї вважається, що Христа прибили до хреста чотирма цвяхами - в ноги і руки. А католики вважають, що в дійсності було три цвяхи. На православному хрестику ступні Христа поставлені поруч, на католицькому - одна ступня заведена на іншу. 

Відрізняємо хрестик по зображенню Ісуса

Як зображувати розп'ятого Ісуса? Це давній спорт двох найбільших конфесій. Католики зображують Ісуса на хресті страждають, відчувають фізичні муки, і латіескій хрестик нагадує віруючому про те, якою дорогою ціною він був викуплений. Православні вважають, що основний зміст розп'яття в тому, що Спаситель переміг смерть, так що в східній традиції фігура Христа на хрестику відображає безтурботний і радісний перехід в кращий світ. 

Символіка натільних хрестів в традиції православ'я

восьмикутний хрест

Самий канонічний православний хрестик доповнений табличкою над головою Христа і товстої діагональної поперечиною. Нижня додаткова перекладина - це символіка переходу людства з грішного земного світу в праведний, досягнутого хресною жертвою Христа. Восьмикутний розп'яття - найбільш історичність форма хреста, в точності повторює той хрест, на якому був розп'ятий Ісус. 

шестикінечний хрест

Найдавніший варіант без таблички, але з похилою нижньою поперечиною, яка є виразом «праведного мірила», ваги, які зважують людське добро і гріхи.

Чотирикутний, або схожий на краплю, хрест

Круглі «краплі» в полудужьях решт такого хреста символізують краплі крові Спасителя наших гріхів, надаючи розп'яття життєдайну силу. Ця давня форма хреста використовується для оформлення богослужбових книг.

Хрест «трилисник»

Кінці перекладин «трилисника» прикрашені напівкруглими листочками і бусінамі- «шишечками». Завдяки своїй декоративності цей тип хреста часто використовували в геральдиці - наприклад, він розташований на гербі Чернігова. 

латинський хрест

Цей хрестик поширений в Західній Європі, одна з найдавніших форм натільного хреста, що з'явилася близько 3 століття нашої ери в римських християнських катакомбних церквах і відрізняється граничною простотою. Подовжена нижня частина (2/3 всієї довжини хреста) символізує, як довго терпів страждання Христос, спокутуючи людство.  

Вибір хрестика з нагоди хрестин

Перший натільний хрестик з'являється у людини під час обряду хрещення, незалежно від, в якому віці він приймає хрещення. При цьому якщо ви вирішили хреститися в дорослому віці, ви нічим не обмежені у виборі хрестика, а ось при виборі сакрального прикраси для немовляти доведеться врахувати кілька умов.

Вибираємо хрестик для дитини

Перш за все, хрестик для дитини має бути маленьким (близько 2 см) і легким. При виборі матеріалу, з якого буде виготовлений хрест, виберіть не золото, а срібло. Золото - досить дорогий матеріал, а діти здатні швидко втратити будь-яку річ. Краще придбати хрестик з більш дешевого і практичного срібла, що має антисептичні властивості. Прикраса не повинно мати гострих країв і тендітних деталей - для безпеки нового члена великої християнської родини.

Натільні хрестики для дорослих

 

Розмір хрестика для дорослої людини приблизно дорівнює 4 сантиметрам. Відрізняються жіночі та чоловічі хрестики виключно дизайном. Чоловічі хрестики з золота і срібла більш лаконічні і прості, і вага їх побільше, ніж у жіночих. 

Хрестики для дам часто прикрашаються, в тому числі і дорогоцінним камінням, але декор не впливає на сакральні властивості хрестика, якщо його освятили в церкві. Іноді священик може відмовити в освяченні занадто помітно декорованого хреста, але такі випадки вкрай рідкісні. Так що головне у виборі хрестика - ваш смак. 

Хрестик залишається з християнином на все життя, але церква не буде засуджувати вас, якщо ви зважитеся купити новий символ віри, який вам сподобався, і, освятивши його, носити на шиї. Забороняється тільки носіння хреста на одному ланцюжку «в компанії» з іншого підвіскою - виняток робиться тільки для ладанки, яка також є релігійним аксесуаром і може бути виконана в одному стилі і з одного з хрестиком металу

Навіщо освячувати хрестик

Хрестик потрібно освятити в церкві - тільки тоді він придбає сакральне значення. Можна купити хрест в церковній лавці - тоді ви будете мати гарантію, що він відповідає традиціям конфесії. Також в церковних крамницях продають тільки вже освячені хрести. Набутий в ювелірному магазині хрест можна освятити в церкві - для цього прийдіть хоча б за 15 хвилин до початку богослужіння і попросіть священика про проведення ритуалу. Хрестик освячується лише раз.

Ви знайшли чийсь хрестик. Що робити?

У народі кажуть, що знайти хрестик - погана прикмета, адже з цим сакральним знаком вам нібито можуть передатися хвороби і скорботи попереднього власника. Священики кажуть, що це марновірство не має під собою підстави - доля у кожного, а значить. І біди з бідами, своя, унікальна. Так що знайдений хрестик можна зберігати вдома, подарувати, продати або ж носити, коли він вам сподобався. Але попередньо його краще освятити.

Чи варто дарувати хрестик?

Хрестик натільний - символічний і глибоко духовний подарунок, який буде дороге кожному, хто отримає його в дар. Церква не забороняє подавати такі подарунки, але нагадує, що перед даруванням хрестик потрібно освятити в храмі. 

Коментарі
Залиште коментар