Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати ноутбук для дизайнера: інструкції та 4 оптимальні варіанти

Дата публікації: 21.03.2021 17:18
Дата оновлення: 02.06.2024 11:18

При виборі дизайнерського ноутбука бажано виходити з софта, з яким доведеться працювати. Другий фактор – наявність у лептопа відповідного дисплея. З посереднім екраном навіть найпотужніший ноут - поганий помічник. В кінці статті наведемо невеликий огляд моделей, які підійдуть для дизайнера.

Який дисплей ноутбука підійде дизайнеру

Працювати з Photoshop і аналогічними програмами – значить вправлятися з лініями і кольорами. Якщо дисплей не може з достатньою точністю відображати кольорову палітру – будуть проблеми. Наприклад, ноут буде непереливки світло-сірий, екран переплутає відтінки зеленого і т.п.

Для звичайного користувача все це не критично, інша справа – для дизайнера. Особливо сумно, коли монітор підводить при розробці макета поліграфічної продукції. Картинку на сайті легко переробити, а передрук паперових носіїв тягне додаткові витрати. Колірний обхват матриці вимірюється у відсотках за стандартами AdobeRGB і sRGB. Також важливо врахувати:

  • діагональ і роздільна здатність дисплея,
  • тип матриці,
  • яскравість,
  • контрастність.

Как выбрать ноутбук для дизайнера: екран, комплектующие

Час відгуку і частота оновлення для ноутбука дизайнера не на першому місці. Адже в даному випадку мова йде не про ігровому лептопі, дисплей якого повинен бути заточений на швидко мінливу картинку.

Топчик сімпатяшек: Кращі ноутбуки трансформери – топ 5 популярних в Україні

Види дисплеїв

Зазвичай люди, які шукають інформацію, як вибрати ноутбук, що підходить для дизайнера, проводять середTN і IPS екранів. Для побутового застосування другі краще, оскільки у них більш насиченим кольору, більше кути огляду. Однак насиченість і точність передачі кольору – це різні речі. Тип дисплея потрібно розглядати разом з яскравістю, контрастністю і колірним охопленням.

Продукція компанії Apple було трохи відособлене. Їх фірмова фішка – дисплеї Retina. У екранах таких макбуков щільність пікселів набагато вище, ніж у лептопів більшості інших компаній. Такий підхід гарантує підвищену чіткість зображення. Для дизайнерів це вагомий плюс.

Мінімальна роздільна здатність екрану для роботи з графікою – 1280 × 800 нормальне -1920х1080, підвищеної комфортності – 2880 × 1800 і вище.

Пізнавальна стаття: XPS 15 9575 і Macbook Pro 15 silver: огляд і порівняння 5 характеристик

Матриці в ноутбуках, їх особливості, ціна і якість

Якщо порівнювати за цінами, IPS-матриці зазвичай дорожче TN різновидів дисплеїв. Крім фактора вартості, вибір ускладнює наявність глянцевих і матових екранів. Глянець дизайнери часто бракують через відблисків, хоча такі дисплеї бувають яскравіше і контрастніше. Бажано враховувати особливості використання ноутбука: якщо він потрібен для офісу одна справа, а якщо для роботи в польових умовах – інше.

При виборі діагоналі важливий фактор мобільності. По можливості відображати масштабні проекти екран будь-якого ноутбука поступиться монітора комп'ютера з діагоналлю 20-25 дюймів. Однак лептопи на 13, 15 і 17 дюймів сильно відрізняються за вагою і товщині.

выбор ноутбука для дизайнера по диагонали

При виборі ноутбука для дизайнера варто розглядати моделі з наступними характеристиками екранів:

  • яскравість – від 300 ніт;
  • контрастність – від 1000: 1;
  • колірний обхват – від 50% в AdobeRGB і від 70% по sRGB.

Цікава стаття: 7 особливостей ноутбуків Intel Evo: ознайомлення з платформою

Оптимальна кількість оперативної пам'яті для дизайнерського ноутбука

Теза «пам'яті багато не буває» досить спірне. Навіщо платити більше за залізо, потужності якого не будуть задіяні? Однак дефіцит пам'яті – ще гірше. Краще відразу купити потужний лептоп, ніж потім втрачати час, спостерігаючи за регулярними пригальмовуваннями і підвисань системи. Сьогодні є 3 варіанти відповіді на питання, як вибрати пам'ять ноутбука для графічного дизайнера:

  • 8 Гб – достатній об'єм ОЗУ для Photoshop і подібних програм;
  • 16 Гб хороший варіант з доробком на майбутнє (можливо, через рік-два 8 Гб буде мало);
  • 32 Гб більш – такий об'єм знадобиться для відеомонтажу.

Вітається можливість додавання оперативки і наявність режиму, який полягає в обміні даними з ОЗУ по двох каналах одночасно – 2 планки пам'яті використовуються як єдине ціле. У разі роботи з графікою 2-канальний режим дає прибавку продуктивності близько 20-30%.

Apple крокує попереду: Презентація Macbook Pro 2020 і Macbook Air 2020: чим приголомшили 2 ноута

Жорсткий диск для дизайнерського ноутбука

При виборі накопичувача для лептопа переваги SSD особливо актуальні. Ноути з одним твердотельніком компактніше аналогів з HDD. Вони тонше, менше важать і менше гріються. Крім того, з SSD швидше завантажується система, оперативніше працюють програми. Для ОС і програм напевно вистачить твердотельніка об'ємом 256 Гб, а ось для проектів – навряд чи. Можна, звичайно, купити SSD побільше, але ціна 1 Гб такого виду накопичувачів висока. Можливий компромісний варіант – використання зовнішнього жорсткого диска.

Оптимальний варіант з точки зору ціни, швидкості читання/запису і збереження інформації – придбання ноута, в якому 2 накопичувача, – SSD і HDD. Перший – для ОС і додатків, другий – для фото, відео та проектів. Відповідний об'єм HDD – від 1 Тб. Єдиний мінус тандему накопичувачів полягає в тому, що класичний вінчестер додає корпусу грами і міліметри.

FAQ по покупці лептопів: перевірити ноутбук при покупці: 10 прописних істин для нових і б/у лептопів

Відповідна відеокарта для дизайнерського ноутбука

Тут, як і у випадку з ОЗУ, багато що залежить від специфіки робіт. Якщо не доведеться мати справу з 3D-графікою, можна обійтися без дискретної відеокарти. Інтегроване відео буває вбудованим в чіп або материнку, і цього достатньо, наприклад, для фотографа, підробляє графічним, веб, або motion дизайнером.

Якщо має бути розробляти складні графічні проекти, знадобиться дискретна відеокарта. Не знаєте, як вибрати відеоадаптер для ноутбука дизайнера? Придивіться до продукції GeForce. Компанія пропонує моделі для лептопів різних цінових категорій. Приклади відеокарт:

  • GTX 1050. До 4 Гб пам'яті.
  • GTX 1650 з 4 Гб.
  • RTX 2060 з 6 Гб.

Остання, до речі, відповідає сертифікації RTX Studio від NVIDIA. Ноути з такими ярликами на корпусах входять в топи найбільш потужних пристроїв, призначених для роботи з графікою.

Инфа для епломанов: Порівняння Macbook Air 2020 vs Macbook Pro – 5 подібностей і відмінностей

З якими параметрами підібрати ноутбук для графічних програм

Системні вимоги до пам'яті ноутбука з боку популярного дизайнерського софта:

Назва програми
ОЗУ Місце на диску, Гб
Adobe Photoshop CC Мінімум 2 Гб, рекомендується – 8 Гб. 5
Adobe Illustrator CC 2 Гб, а краще – 8 Гб 3
Adobe After Effects Минималка – 16 Гб , рекомендується – 32 Гб. Дискретна відеокарта з 2 Гб. 15
Autodesk Maya Мінімум 8 Гб, рекомендується – 16 Гб. 4
Adobe Dreamweaver CC Мінімум 2 Гб, рекомендується – 4 Гб. 4
Figma 8 Гб 1
Virtual Architect Ultimate Мінімум 4 Гб, рекомендується – 8 Гб. Потрібно дискретна відеокарта. 10

Як бачите, майже весь софт потягне ноутбук з 8 Гб ОЗУ. З місцем на диску у будь-якого агрегату середнього цінового діапазону проблем не буде. ДО процесору особливих вимог розробники софта не пред'являють. Більшість програм бадьоро шарудять з интеловским i5 і вище.

Середня ціна відповідного ноутбука для дизайнера

Вартість лептопів, відповідних для дизайну, може відрізнятися в рази. Складемо невеликий рейтинг пристроїв, які належним чином будуть працювати з графікою. І розташуємо їх від порівняно недорогих моделей до більш престижним:

  1. Lenovo Legion варіант з лінійки, в якій вже точно знайдеться пару дюжин моделей з відповідними характеристиками. Діапазон цін: 25-45 тис. Грн.
  2. DELL Inspiron 7590- КОНКУРЕНТ легіону Леново. Екран – 15 ДЮЙМІВ, чіп i5, відеоадаптер GTX 1650, 8 ГБ ОПЕРАТИВНОЇ ПАМ'ЯТІ, SSD на 512 Гб. Ціна – близько 35 тис. Грн.
  3. ACER ConceptD 5 CN515-71 ноут з шикарним 15-дюймовим екраном. Чіп i5, відеоадаптер GTX 1660Ti, 16 ГБ ОЗУ, диски – 1000 + 256 Гб. За всіма параметрами підходить для дизайнера. Ціна – близько 50 тис. Грн. Це молодша модель лінійки. Агрегати потужніший стоять понад 100 тис. Грн.
  4. Для фанатів Apple один з відповідних варіантів – MacBook Pro 16 ''. Вартість таких макбуков в залежності від комплектації становить 80-100 тис. Грн.

Такі кращі ноутбуки для просунутого дизайнера. Щороку з'являються нові моделі з відповідними характеристиками, але політики компаній вкладаються в русло двох трендів:

  • Виробник пропонує велику кількість моделей з хорошими екранами, дотримуючись середнього цінового діапазону.
  • На ринку з'являється топова лінійка з 3-5-7 моделей з багатим оснащенням і дорогими корпусами. Розраховані вони на заможних користувачів, які готові віддати за дизайнерський ноут $ 1,5-2 тис. І більше.

Крім перерахованих вище чотирьох варіантів має сенс подивитися ЛІНІЙКУASUS VivoBook, іноді в ній попадаються лептопи з відповідними дисплеями.

Xiaomi проти Apple: Ксяомі Air або Макбук Air – що краще: 12 відмінностей по правилам пристойності

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини