Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Які обирати режими у фотоапараті та підвищити свою майстерність — на розборі 7 з них

Дата публікації: 25.06.2024 09:44
Дата оновлення: 25.06.2024 11:25

Якісна оптика відкриває виняткові можливості для творчих фотографів. Ентузіастам, які знаються в режимах знімання, вдасться застосувати обладнання ефективно на 100%, навіть якщо у кадрі є динаміка. Особливо це корисно для професіоналів, які відвідують спортивні події та люблять екстрим.

автоматичні режими знімання

По факту, режим знімання — це програма в камері, яка покращує творчий потенціал. Для повного освоєння налаштувань потрібна практика та розуміння того, що таке експозиція, світлочутливість та автофокус. 

Застосовуючи різні режими фільмування дзеркальних камер, вже через 2-3 тижні, навіть новачкам вдасться помітно покращити якість матеріалу. Розберемо детально як знімати пейзажі, розмивати тло та схоплювати об'єкт.

Приводимо сенсор у порядок: Як почистити матрицю фотоапарата: 6 технологій

Автоматичні режими

У професіонала контроль за експозицією вирішує все, навіть якщо це не нічне знімання. При недостатньому освітленні більша частина зображення затемнена, кадри називають неекспонованим. Картинка виходить розмитою (переекспонованою) при надмірному світлі, що потрапляє на матрицю. 

автоматичні режими фільмування

В автоматичному режимі система перебирає повний контроль на себе, сенсори підбирають оптимально:

  • Діафрагму — «кількість фотонів», що потрапили в оптику. 
  • Час експозиції — як довго світло проходить через лінзу об'єктива;
  • ISO — світлочутливість вбудованої матриці.

Виробники вигадали спеціальні символи/графіку для візуалізації параметрів оптики. Більшість компаній використовують наступне маркування:

Авто
Зелений значок означає, що камера працює «на автопілоті»
P Програмоване фільмування
A/Av, S/Tv Пріоритет діафрагми 
М Ручний режим 
Ефекти Параметри сцени

Фотографування у творчих режимах схоже на набір тексту на клавіатурі — професіоналізм приходить із досвідом. Вже за кілька місяців новачки перестають покладатися на інтелект сучасних цифрових фотоапаратів. Навчившись самостійно задавати параметри, враховувати місце та положення людей в кадрі, тип сцени, можна отримувати максимум якості у своїй роботі. 

P (Програма)

Рішення для новаків. Діафрагма та час експозиції оптимізується сенсором, що дозволяє фотографу сконцентруватися на захопленому об'єкті. Програмоване знімання дає можливість встановлювати ISO, баланс білого та точки фокусування вручну, спалах не спрацьовує автоматично. 

програмовані режими знімання

Режим P на камерах дзеркалках сподобається поціновувачам екскурсій та вуличного знімання. Працюючи на вечірках та концертах, коли важлива чутливість ISO, корекція експозиції та інтенсивність освітленості, залишати тригер на літері P найбільш доцільно. Особливо, якщо постійно доводиться робити дитячі фотографії.

A (пріоритет діафрагми)

Дозволяє програмно підбирати «правильний» час експозиції. Регулювання діафрагми — за фотографом, при зміні параметрів сенсор коригує дані в режимі реального часу. Стандартна шкала: f/1,4, f/2, f/2,8, f/4, f/5,6, f/8, f/11, f/16. Невеликі значення забезпечать різкість. Ось кілька порад щодо ефективного налаштування:

  1. Для вуличних репортажів стандарт f/2,8–5,6. 
  2. При фільмуванні портретів параметр задають f/1,2–1,8. 
  3. Пейзажні фото, за наявності штатива, виходять ідеальними за f/8-11.

Режим А на камерах ідеальний для портретного знімання, дозволяє фотографу створити розмитий фон (м'яке боке) та дає час попрацювати з «моделлю». Оптика з меншим числом f називається світлосильною. Придбання обладнання є витратним, особливо якщо це зум-об'єктиви.

S (Пріоритет витримки)

Ідеальний варіант застосування — фільмування спортивних змагань та тварин у русі. Мінімізація витримки усуває проблему тремтіння камери, що дозволяє відобразити об'єкти «з чіткими окантовками». Людям, для яких в пріоритеті режим S на камерах, краще мати під рукою штатив. Інакше — найменші коливання зіпсують кадр.

У деяких камерах режим затвора маркується як Tv, що означає time variable (змінна часу). Назва S походить з англійської, де shutter — затвор. Тим, хто встановлює витримку на Мануал важливо пам'ятати, що час експозиції відображається на моніторі в частках секунди або у вигляді числа. Наприклад, 500 чи дріб 1/500. Це означає, що затвор відкривається на 1/500 секунд. 

M (ручний)

Кишенькові, дзеркальні та гібридні фотоапарати відрізняються внутрішньою начинкою. Незалежно від моделі та принципу складання, ручний режим на 100% відкриє необмежені можливості для творчих користувачів. В умовах складного освітлення тільки кастомізація дозволяє зберегти максимум матеріалу в jpeg формат. 

знімання в режимі М

Результат залежить від досвіду та вправності. При фільмуванні деяких об'єктів доцільно свідомо недоекспонувати або переекспонувати картинку. Часто допомагає «чуйка», що базується на навичках. Тим, хто обирає режим M на камерах, доведеться виставляти вручну 2 базові параметри:

  1. Експозиція — кількість світла, що потрапляє на матрицю
    Якщо грамотно не підібрати параметр, зробити ідеальну фотографію, не зіпсувавши кадр, новачкові не вдасться. З першими помилками втрачається різкість, особливо якщо знімати зірки, транспорт, дітей та тварин. 
  2. Час витримки — кількість секунд відкриття затвора 
    Світло падає на матрицю через діафрагму, невеликий отвір у лінзі з регульованим розміром. Кастомізація параметра ручним тригером (кільцем) збільшує або зменшує глибину різкості. 

Режим M забезпечить ідеальний контроль за остаточним рендерингом картинки. Хоча регулювання відбувається повільніше ніж у положенні «S» або «A». Подібна специфіка має значення коли фільмування панорамне.

Підключаємось до ПК: Як під'єднати фотоапарат до комп'ютера: 2 технології

Сюжетні режими

Своєрідний штучний інтелект. Вбудована в електроніку програма підбирає налаштування, адаптовані до конкретних ситуацій (сцен). Функція спочатку з'явилася у моделях, що працюють по принципу «наведи та знімай». Найпопулярніші варіанти:

Ландшафт
Процесор збільшує глибину різкості, оптиці потрібно «бачити» далеко, зберігаючи ширину кадру 
Портрет Система максимально відкриває діафрагму, «ізолюючи» об'єкт фільмування та розмиваючи фон. Автоматично посилюються відтінки шкіри, пом'якшується текстура
Спорт Ставиться максимальна витримка, спалах не спрацьовує 
Макрорежим Для знімання «Великим планом» відстань фокусування зменшується. Діафрагма відкривається для малої глибини різкості або закривається для протилежного ефекту

В автоматичних режимах камера фокусується на передбачуваному об'єкті без втручання користувача. Сенсор підсвічуватиме квадратною рамкою потрібну область у кадрі або схопить контрастний колір сцени. За відсутності динаміки досвідчені фотографи переводять тригер на One Shot AF або AF-S. У русі безперервне фокусування безальтернативне. 

Додаткові режими знімання

Кожна оптика має свою специфіку та ефективність. Якщо покладатися на режими у фотоапараті, виведені на «колесоподібний тригер», бажаний рівень творчості досягається не завжди. Часто втрачається різкість, спрацьовує неправильне фокусування. Для професіоналів, які працюють у форматі JPEG або RAW, є альтернатива — готові набори програмних фільтрів. 

додаткові режими фільмування

Топові виробники сучасної оптики пропонують двоетапне знімання. Спуск затвора реагує під час натискання кнопки «наполовину». Почувши звуковий сигнал, що повідомляє про готовність до захоплення картинки, фотограф повинен перевірити правильність реакції сенсорів та ШІ. 

Серійне фільмування

Більшість дзеркалок йдуть з видошукачем, що спрощує ведення об'єкта. Однак це лише необхідна умова якісної роботи. Людське око схоплює візуальні об'єкти не відразу — за 0,25 секунди. Подібна «вада» знижує ефективність та ускладнює роботу в динаміці. 

Серійне знімання дозволяє зробити кілька фотографій з мінімальним інтервалом між спуском затвора. Це шанс схопити ідеальний момент та досягти на 100% вдалого кадру, обравши з 5-7 пропонованих. Після активації режиму спрацьовує покадровий автофокус. Коли детектор виявляє статичний об'єкт, оптика «завмирає». У русі сервопривід працює постійно.

Поради: Як використовувати фотоапарат як вебкамеру — налаштування моделей 5 брендів

HDR, панорама, нічне знімання, відеознімання

Сучасні цифрові камери вміють знімати відео та схоплюють широкий діапазон значень експозиції. Але не все, що бачить людське око. Режим HDR частково розв'язуватиме проблему шляхом поєднання групи фотографій однієї й тієї ж сцени. Це схоже на фільмування, де в один спільний файл «вклеюється» велика кількість кадрів, кожен з яких можна витягнути кнопкою scn.

панорамна нічне знімання

Для панорамного фільмування цей спосіб незамінний. При роботі в стандартному режимі області в темних зонах виглядають «чорними», а «тонкі деталі» губляться. Використання HDR — кращий спосіб корекції.

Робота при відсутності денного освітлення, в так званому night режимі, особливо складна. Фільмування нічних пейзажів варта уваги, але результат вимагає терпіння, вміння тонко налаштовувати оптику. Результат вартує «витрачених ресурсів». Відсутність денного світла дозволяє створювати приголомшливі ефекти: світлові лінії від автомобілів, зірки від ліхтарних стовпів. 

Який режим обрати

Пристрасному фотографу-аматору, як і професіоналу, важливо розуміти термінологію, що використовується в зніманні. Підбір сцени та чіткі ідеї для контенту — основні складові успіху. Важлива тонкість налаштування, ідеальний результат ґрунтується на експозиції та правильному фокусуванні.

вибір режиму фотокамери

Тільки розібравшись у нюансах можна починати працювати з одним із конкретних фільтрів або «наборів». Навряд чи знайдеться універсальне рішення для всіх користувачів. Бачення фотографа, як і можливості об'єктивів, не можуть бути однаковими. 

Вартий уваги варіант: Sony A7 III — 3 головні параметри

Практичні рекомендації

Вдалий вибір програми — необхідна умова ефективності, але не достатня. Для хорошого знімання важливо використовувати способи, перевірені досвідченими фотографами. Найпопулярніші ідеї:

  1. Щоб уникнути розмитості фотографії, час експозиції повинен бути зворотним фокусній відстані. Наприклад, під час роботи з об'єктом на 50 мм параметр повинен опускатися нижче 1/50s. Для 20 мм – не більше 1/20s. 
  2. На довгу витримку краще розраховувати ввечері чи вночі. Опівдні, за відсутності ND-фільтрів, отримати хороші кадри не вдасться. 
  3. Для роботи в сонячний день ISO 100 стане відправною точкою. У похмуру погоду параметр доведеться збільшити до 200 чи 400.

Передова оптика покращується щодня, але базові принципи залишаються незмінними. Більшість професіоналів використовують 4 режими: програмований (P), ручний (M), пріоритет витримки (S або Tv) та діафрагми (A або Av). Перед вибором відповідної літери на коліщатку важливо враховувати освітлення та бажану різкість.

Початківцям краще працювати з програмами автоматичного налаштування параметрів: портрет, спорт, пейзаж, макро. Це «варіації», в яких ШІ підвищує контрастність, насиченість та колірний баланс фотографій залежно від об'єкта. Професіонали можуть експериментувати на власний розсуд.

Цікава стаття: Історія винаходу фотоапарата: 5 цікавих фактів

Коментарі
Залиште коментар