Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати шлею для собак — 10 важливих критеріїв

Дата публікації: 22.06.2023 16:23
Дата оновлення: 22.06.2023 17:03

Незамінна річ для прогулянок зі своїм собакою — шлейки. Вибір правильної шлейки впливає на задоволення вихованця від прогулянки. Ще це турбота про його здоров’я і правильний розподіл навантаження на тіло. Перед покупкою варто розібратися, як вибрати правильну шлею, щоб собака був щасливим.

Навіщо потрібна шлейка для собак

Незалежно від того, яка порода собаки живе в будинку, важливо з перших днів привчити її до правильної прогулянки. Швидкість, з якою пес рухається поруч зі своїми господарями, регулюють з допомогою повідця. Його натяжка має бути помірною. Кріплять повідець до нашийника або до шлеї. Собаки можуть бути різних розмірів, що впливає на те, як підібрати шлею для собаки. Шлейка анатомічно повторює форму тулуба собаки й охоплює її за принципом жилетки.

Правильно вибрати шлейку для собаки

Важливо: Як вибрати повідець для собаки — огляд 6 різновидів

Види шлейок для собак

Амуніція буває різною не тільки за розміром, а й за призначенням. Тренування і прогулянка вимагають різного спорядження. Його бажано підбирати за розміром собаки.

До основних видів шлейок відносять:

  • прогулянкові — серед них є вісімка, жилетка, петля;
  • медичні — використовуються під час лікування собак;
  • їздові або вантажні.

Важливо відразу підібрати базовий розмір, що ідеально підходить вашому собаці. Тому варто почитати рекомендації, як виміряти собаку для шлейки. Далі кожна модель може регулюватися. Відповідно стандартні шлейки будуть S, M, L і XL.

Шлея «вісімка»

Вісімка — класична прогулянкова шлейка для собак. Її ще називають Н-подібною або У-подібною. Вона універсально підходить як для маленьких, так і для великих собак. Перед покупкою важливо зрозуміти, як визначити розмір шлейки для собаки. Правильний розмір гарантує, що навантаження на організм тварини буде розподілятися рівномірно.

Виготовляють шлею з тканини, нейлону або шкіри. Виглядає вона як кілька ременів, скріплених між собою у формі двох кілець. У районі холки є застібка для кріплення повідця.

Шлея-жилетка

Жилетка — також стандартний прогулянковий варіант. Але ця шлейка зроблена з більш щільного матеріалу. Її часто використовують для маленьких порід собак. Додаткове призначення — утеплити організм пса в холоди. Також її можна вибрати для цуценят: буде менше навантаження на хребет малюка. Ці характеристики допоможуть з індивідуальним рішенням, як правильно підібрати шлею для собаки.

Жилетка та інші види шлейок для собак

Шлея-петля

Це спрощена версія шлейки-вісімки. Те саме кільце з ременів, які кріпляться на грудному відділі та на спині собаки, створюючи петлю. Шлею-петлю рекомендують для собак невеликого розміру і ваги. Не можна наперед сказати, яка шлейка краща для собаки. Усе залежить від породи, характеру та індивідуальних особливостей тварини.

Медична шлейка

Назва вже сама пояснює призначення такої амуніції. Це альтернативні види шлейок для собак. Вони потрібні для лікування або медогляду тварини. Особливо важлива річ, якщо пес відчуває біль або дискомфорт. Шлейка фіксує собаку в статичному положенні. Охоплює більшу частину тулуба. На відміну від прогулянкових, зовсім по-іншому розподіляє навантаження на скелет і лапи.

Їздова шлейка

Їздову або ще вантажну шлею також відносять до нестандартної амуніції. Такі шлейки навпаки використовують дуже сильні породи собак. Часто їздові шлейки застосовують під час вейтпулінгу — силового спорту, яким займаються кінологи. У процесі заняття собака тягне на собі великий вантаж.

Ще звичні до їздових шлейок собаки породи хаскі. Це одна з найвідоміших їздових собак, що тягне сани по снігу на великій швидкості. Тут важливо, щоб кріплення було надійним і міцним. Так під час великих силових навантажень організм собаки буде в безпеці. Тому їздові шлейки виготовляють із дуже щільного матеріалу. Часто вони — тканинні, неважкі, але з м’якою підкладкою в місцях сильного навантаження.

Цікаво: Як вибрати переноски для собак — 4 різновиди, їх переваги та недоліки

Як визначити розмір шлейки для собаки

Кожен виробник використовує свою класифікацію розмірів. Є базові S, M, L і XL. Але найкраще орієнтуватися на таблицю розмірів у сантиметрах. Тоді можна відфільтрувати товари за довжиною шлейки або обхватом грудей. Під час вибору можуть залишатися сумніви, що краще для собаки — шлейка чи нашийник. Варто порівняти обидва товари, щоб підібрати амуніцію, у якій вихованець буде максимально задоволений. Як варіант, можна використовувати нашийник для тренувань, а шлейку — для прогулянок.

Як вибрати розмір шлейки для собаки

Як виміряти собаку для шлейки

Особиста примірка виробу буде ідеальним розв'язанням питання, як вибрати шлею для собаки. Якщо такої можливості немає, можна попередньо виміряти собаку рулеткою або сантиметром. Так гарантовано вийде купити шлею правильного розміру.

Для першого походу в зоомагазин потрібні такі мірки:

  1. Довжина спини. Вимірюють від холки до основи хвоста.
  2. Сама холка або обхват шиї. Це зона, на якій зазвичай кріплять нашийник.
  3. Обхват грудей. Це грудна клітка собак. Її вимірюють відразу за передніми лапами в районі закінчення ребер.

Під час примірки варто вибирати шлейку, яка добре прилягає до тіла собаки. Ремінь має пропускати 1-2 пальці — це важливо для нормального дихання тварини під час руху. Краще залишити пару сантиметрів у запасі, щоб скористатися взимку теплими комбінезонами. Далі можна відрегулювати шлею, але базовий розмір має бути точно підібраним.

Усі види шлейок для собак і цуценят

Як вибрати шлею для цуценяти: нюанси

Особлива увага потрібна при виборі шлейки для цуценят. До 6-9 місяців у тварин тільки формується скелет. Кістки та суглоби маленьких пухнастиків не такі міцні, як у дорослого собаки. Тому рішення, як вибрати шлейку для цуценяти, безпосередньо впливає на здоров’я і довголіття тварини.

Перед покупкою всі виміри роблять, як і для дорослих собак. Просто потрібно розуміти, що кожні 2-3 тижні доведеться регулювати шлею. Періодичність заміни залежатиме від розмірів і породи собаки.

Важливо, щоб виріб не тиснув цуценяті в грудному відділі. Шия теж повинна легко рухатися. Для зовсім маленьких порід можна відразу купити шлею-жилетку або шлею із широкими й м’якими ременями.

Анатомічний варіант шлеї — популярний і дуже надійний. Її підбирають повністю під розмір собаки, і кожна лямка може окремо регулюватися. Шлея абсолютно не впливає на рух собаки. Господарю залишається лише вибрати матеріал, ширину лямки й дизайн.

До багатьох шлейок уже прикріплений адресник, щоб у разі втрати собаку можна було швидко повернути. Особливо це потрібно з маленькими цуценятами, які не звикли до команд і легко можуть розгубитися на вулиці.

ідеальна шлейка для кожної породи собак

Читайте також: Як вибрати шлейку для кота: 4 слушних поради

Яка шлейка краща для собаки: особливості підбору для різних порід 

Під час підбору важливий критерій оцінки — розуміння, якою тварина буде в дорослому віці. Ця порада — універсальна для всіх порід собак. А те, наскільки швидко росте цуценя, впливає на параметри й різновид шлеї.

Наступний критерій — темперамент собаки та плани господаря на його виховання. Зважаючи на це — короткі примітки для різних порід:

Порода
Рекомендації
Чихуахуа, коргі, французький бульдог та інші невеликі породи

Для дрібних, помірно спокійних порід шлея стане найкращим варіантом.

Можна вибирати будь-який вид, розуміючи, що з віком розміри тварини не особливо змінюються

Джек-рассел, бігль та інші рухливі собаки середнього розміру

Мисливським і біговим собакам потрібна особлива амуніція. Це можуть бути різноманітні шлейки.

Важливо стежити, щоби під час руху стропа не тиснула на частини тулуба активного песика

Лабрадор, вівчарка, хаскі та інші породи великого розміру

Їм також можна підібрати шлею. Є багато варіантів L і XL, які рекомендовані для собак із великою вагою.

Шлейки мають бути міцними, із широкими лямками — до пари своєму власникові 

Йорк, шпіц та інші породи з довгою шерстю

Для таких порід найскладніше підібрати шлею. Якщо собаці регулярно стрижуть шерсть на тулубі, тоді можна вибирати класичну модель.

Інакше варто взяти шлею із широкими лямками або жилетку. Особливо треба стежити в місцях кріплення, щоб туди не потрапляла шерсть

Корисно: Як вибрати корм для собаки: 7 підказок

Що краще для собаки: шлейка чи нашийник

Вічна дилема для всіх власників собак — вибрати шлею чи нашийник? Якщо нашийник — звична амуніція, то шлейки раніше були лише в упряжці. У суспільстві вони стали популярними буквально протягом останніх десятиліть. Тому всі собаківники діляться на два табори: любителів шлей і нашийників. Є багато кардинально різної інформації, що то нашийник, то шлея можуть впливати на фізіологію тварини.

Що краще для собаки: нашийник чи шлейка

Переваги нашийника перед шлеєю

Не просто так нашийниками користуються багато років. У них є свої важливі плюси. Так нашийники:

  • добре підходять для службових собак;
  • комфортні для собак із довгою і густою шерстю;
  • зручні для складних тренувань;
  • спрощують контроль над собакою, який погано соціалізувався;
  • легко знімаються і одягаються, водночас дорослим собакам їх можна носити постійно.

Переваги шлейки перед нашийником

Шлейки своєю будовою компенсують можливі недоліки нашийників. До плюсів шлейок відносять:

  • рівномірний розподіл навантаження на хребет;
  • більш демократичний спосіб виховання;
  • комфорт під час прогулянки без сильних ривків і передавлювання шиї;
  • універсальність для різних порід;
  • великий асортимент форм і дизайнів.

Вибирати шлейку або нашийник — залежить від індивідуальних переваг людини. Головне розуміти, що будь-яка амуніція неправильного розміру здатна завдати шкоди собаці.

Якщо дотримуватися всіх правил, шлея зробить комфортним і безпечним життя собаки. Ще в шлейки багато особливостей, корисних для її власника під час тренувань, прогулянок і навіть лікування. Шлею важливо підібрати правильно, щоб вона не сковувала рух або, навпаки, не бовталася на тварині. У кожної породи собак — свої особливості. Зважаючи на них перед покупкою, можна придбати ідеальну модель для свого пухнастого вихованця.

До слова: Як обрати нашийник для собак: 4 популярні види

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини