Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати вініловий програвач — 8 важливих характеристик

Дата публікації: 12.05.2022 11:16
Дата оновлення: 12.05.2022 11:16

У будинку будь-якого музиканта є кілька старих вінілових платівок. На жаль, більшість ентузіастів не мають відповідного обладнання для відтворення записаного на них контенту. Хоча ситуація з року в рік змінюється в кращу сторону. 

вінілові програвачі знову модні

Попри популяризацію цифрових форматів аудіо, виробники повертаються до старих рішень. Вибір програвача вінілу — це те, з чим так чи інакше доведеться зіткнутися багатьом ентузіастам, включаючи діджеїв, що створюють сучасні треки. Інакше їх музика перестане бути особливою. 

Навіщо потрібний вініловий програвач

Вінілові платівки переживають ренесанс. Здавалося б, це давно забута технологія. Популярні виконавці повертаються до цього типу носіїв, не відмовляючись від публікації своїх пісень в iTunes та інших онлайн платформах. Те саме стосується лейблів, що намагаються відродити старі жанри.

Компакт-диски з контентом, недоступним у цифрових форматах, — білі ворони на аукціонних порталах. Багато ентузіастів готові заплатити сотні доларів за подібні екземпляри. Всі вони впевнені, що ніщо не може замінити якість звуку та відчуття, які дає вінілова платівка. 

Корисно знати: Що краще: PS4 або Nintendo Switch — 10 критеріїв для порівняння

Різновиди програвачів вінілу

Вініловий програвач — прототип обладнання, винайденого 130 років тому. Поворотний пристрій був побудований на основі фонографа. Система складається з двигуна, сигнальних кабелів, пластини зі шпинделем, картриджа з голкою та важеля. Звук генерується внаслідок коливань повітря, особливо завдяки зміні тиску. Вибір програвача платівок залежить від переваг в управлінні, яке буває ручним, автоматичним чи автоматизованим.

вінілові платівки

Грамофонна платівка записується шляхом створення на ній спіральної та неправильної «канавки»‎. Звучання такого носія не можна порівняти з цифровим форматом. Голка в пристрої під час руху по канавках піддається коливанням, що трансформується у звуковий сигнал. У нових моделях звук посилюється та перетворюється електронним способом (сигнал відтворюється не діафрагмою, а вже у динаміках).

Вибір програвача платівок: на що звернути увагу

На ринку є десятки недорогих моделей у стилі модерн та рідкісні брендовані ретро грамофони. Покупці можуть знайти апарати, адаптовані до конкретних технічних вимог. Багато моделей з можливістю відтворення касет, компакт-дисків та MP3. Розберемо як вибрати вініловий програвач на прикладах конкретних параметрів. Кожен комплект обладнання є по-своєму унікальним.

Вага

Для всіх, хто шукає альтернативу цифровим рішенням, грамофон незамінний. При виборі обладнання одразу звертають увагу на вагу та габарити. Компактний пристрій не тільки акуратно доповнить дизайн, але і більш мобільний. Раніше апарат мав тільки 2 блоки: програвання вінілових платівок та радіоприймач. Сьогодні провідні бренди поєднують 3-5 технічних рішень. Компанії навчилися створювати дуже складні, але компактні пристрої. Вага такого обладнання не перевищує 5 кг.

База

Під час пошуку нового апарату варто підбирати його параметри під ту музику, яка програватиметься. Основа — один із найважливіших елементів, що впливає на якість звуку. 

вибір програвача платівок

Найменші вібрації спотворюють або навіть руйнують сигнал. Саме тому потрібна важка, стійка база. Хороший програвач має бути досить міцним, щоб працювати роками. Це набагато важливіше швидкості та кількості обертів.

Тонарм

При виборі тримача варто віддавати перевагу моделям з регулюванням тиску голки та відцентрової сили. В основному враховуються 3 фактори: форма, довжина та тип підшипника. Тонарм може бути прямим, поперечним, J-подібним або S-подібним. 

тонарм для вінілового програвача

Останній варіант найчастіше зустрічається у діджейських програвачах. Стандартна довжина тримача — 9 дюймів. Сила тиску, що впливає на тембр звуку, зазвичай коливається в середньому від 1,75 до 2 г. 

Корисно: Як відрізнити AirPods від підробки: 7 явних ознак

Картридж

Щоб вирішити, який програвач придбати, потрібно знати всі його технічні характеристики. Без урахування деяких параметрів звук не буде настільки ідеальним, як очікувалося. Дуже часто це стосується картриджа, що може бути кількох типів:

Електромагнітний картридж типу ММ
У цьому випадку голка стилуса з'єднана з магнітом та якорем, головка рухається разом. Внутрішній клапан стаціонарний, що збільшує розмір наконечника. Напруга, що генерується такою системою, зазвичай становить від 2,5 до 7,5 мВ
Магнітоелектрична вставка з маркуванням МС Голка працює з котушкою, що рухається в полі постійного нерухомого магніту. Такий тип картриджу характеризується низькою вхідною напругою, що унеможливлює використання фонокоректора 

Заточення голки

Найбільш поширена швидкість вінілового програвача — 33 або 45 об/хв. Цей параметр часто залежить від типу голки. Той, хто вирішив з'ясувати як вибрати програвач вінілу, повинен звернути увагу на наступні технічні рішення: 

  1. Сферичне шліфування. Це основний тип голок, що використовуються у вініловому програвачі. Структура нагадує кінчик кулькової ручки. Технологію застосовують під час створення дешевших пристроїв. Моделі підходять для людей, які не надають особливого значення чистоті звуку. 
  2. Еліптичне ограновування. Голка має менш округлу форму, що призводить до збільшення контакту зчитувача з бічними сторонами канавки у платівці. Система забезпечує покращену передачу високих частот. 
  3. Лінійне шліфування. Це передове рішення, яке застосовують виробники кращого обладнання для вінілу. Використання нової технології було продиктовано випуском на ринок платівок з високою якістю пресування. Це дозволило голці входити глибше, не ушкоджуючи платівку. 

Більшість голок мають алмазну головку. Термін їхньої служби становить від 2000 до 4000 годин. Після закінчення цього періоду блок бажано замінити. Це легко зробити самостійно в системах з ММ-картриджем. У випадку моделей з вставкою MC потрібна допомога фахівця. 

Привід

Ремінний привід — найбільш поширене рішення. Такий тип обладнання використовується в більшості моделей з роторним двигуном. Ремінь, що знаходиться всередині бази, з'єднує шків з ободом нижньої частини диска, забезпечуючи передачу моменту обертання. Основні відмінності системи: 

Перевага
Недолік
  • Безшумна робота та зниження вібрації, що передається двигуном на диск.
  • Відсутність ременя може вплинути на якість звуку
  • Гумовий ремінь зношується, елемент доводиться міняти раз у 3-5 років.
  • Моделі з ремінними підвидами більш вимогливі до обслуговування 

Моделі з прямими приводами — дорожча альтернатива. Система запускається через електродвигун, розташований прямо під диском. Новація була запропонована легендарною компанією Technics. Система без кілець та ременів вважається більш надійною. Точне та стабільне обертання — причина використання прямо привідних моделей діджеями.

Бути в тренді: Що таке Mesh система: 9 переваг та 2 недоліки комірчастої домашньої мережі

Тип управління

Сучасна вінілова система неодмінно подарує багато приємних моментів. Апарат незамінний під час розважальних заходів. Обладнання допоможе створити особливу атмосферу, програючи фонову мелодію у високій якості звучання. 

як вибрати програвач вінілу

Для ентузіастів, котрі люблять слухати музику з грамплатівок, управління не настільки просунуте як у сучасних цифрових аудіосистем. Хоча певні новації таки запроваджено. Існують три різновиди систем управління грамплатівками: 

Ручна модель
Всі дії, пов'язані з відтворенням звуку, виконуються вручну. Мелодія зупиняється підняттям тримача голки. Після закінчення запису та відтворення обертання вимикається кнопкою. Ручні моделі мають найбільше визнання серед аудіофілів
Напівавтоматичне обладнання У систему вбудований автоматичний механізм повтору. «Автоповернення» активується після відтворення, без втручання користувача. Напівавтоматичні програвачі мають кнопку «Стоп», яка дозволяє вручну деактивувати функцію під час відтворення платівки
Автоматична модель У передових моделях передбачена можливість автоматичного запуску відтворення платівки. Обертання запускається кнопкою «Старт», яка включає двигун, підіймає тонарм, доводить його до початку запису, а потім — опускає (тим самим запускаючи відтворення). Функція «Автозапуск» дозволяє відтворювати диск безперервно

Фонокоректор

Основне завдання, яке виконує фонокоректор, — перетворення сигналу з картриджа на лінійний. Тільки у такому вигляді звук іде на підсилювач. Останній є рекомендованим пристроєм, але не обов'язковим. Зазвичай є коробкою або платою, вмонтованою в базовий блок. 

Для ознайомлення: Види роз'ємів USB — коротко в 3 розділах

Який придбати програвач: новий чи вінтажний

Вінілові програвачі — це про ренесанс в музиці. Пристрої не замінять електронні плеєри, але нададуть особливого шарму будь-якій вечірці. Варто ставитись до такого обладнання як до авангардного. 

керування вініловим програвачем

На ринку є кілька типів програвачів. Багато моделей оптимізовані для конкретних цілей та дуже різні за своїм класом. Основна класифікація: 

  • Домашні. Використовуються переважно для особистого прослуховування музики. Чи не найпродуктивніші. 
  • Передові. Сумісні із цифровими форматами моделі. Потрібні при роботі діджеїв, застосовуються у музичних клубах.
  • Колекційні. Апарати, випущені в обмеженій кількості.

Купівля вінілового програвача подібна до придбання музичного інструменту. Знайти малобюджетний варіант можна за 200–300 доларів. Але є сотні колекціонерів, які готові витратити тисячі доларів на конкретну модель. Технологія, якість матеріалів та виготовлення, марка та специфікація — параметри, на які слід звертати увагу кожному з ентузіастів на самому початку, при проведенні розвідки в магазині.

 вибір програвача вінілу

Вінілові апарати поступаються по автоматизації сучасним музичним центрам. Хоча це не означає, що подібні системи не знаходять покупців. Разом зі зростанням популярності пристроїв на ринку з'явилася когорта виробників-ентузіастів. 

вінілові програвачі в роботі

Лідери продажів — Denon, Hyundai, Pioneer, Lenco, Technics, Audio-Technica, Camry, Marantz, Pro-Ject, Rega, Thorens, Ion, Music Hall, Reloop. Переліченим компаніям є чим здивувати затятого меломана. Те, яку систему вирішив вбудувати виробник, визначає якість звучання, що важливо враховувати під час виборів устаткування.
 
Як вибрати бездротові навушники — 6 головних порад

 

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини